Optimst5 написа:
Преглед на мнението
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Браво 2009 1.4 Tjet 120 к.с. трудно пали на бензин
Collapse
X
-
мерено е налягането на помпата
за последната година три пъти записва Р0300 misfire на повече от един цилиндър. Но предполагам има misfire counter и като се натрупат, записва грешките. Чека не свети постоянно а само мига при палене и гасне. Според това има ли подобрение като я запаля няколко пъти на газ, ще видя дали да изключа бобини и свещи от подозрение
Последна редакция от Optimst5; 25.07.2023, 13:52.
-
Не съм чел темата назад, но залагам на ниско налягане от помпата. Автомобил който има пробив при регулатора на налягането. На студено пали винаги от втория път, на топло и веднъж запалил няма проблем с паленето. Затова помпата трябва да достига дадено налягане и да го задържа известно време. Няма ли налягане е трудно паленето, нищо, че като си почнал да въртиш и помпата започва да вдига налягане.
Напиши коментар:
-
спрях газта от бутилката и зачаках колата да угасне. Само че продължи да си работи, единствено при форсиране почна да пиука копчето и да мигат едновременно диодите на газта и бензина. Приемаме че е спряна. Пали от първия път но ако е топло - 25 градуса и нагоре, мени съвсем леко оборотите. Ако е под 20 градуса обаче тресе доста, както се вижда и от клипа - https://streamable.com/m38wb6
Тоест, единственото подобрение от спирането на газта е че при 25 градуса и нагоре пали лесно и мени оборотите за съвсем кратко и незабележимо. Сега ще карам без да пипам нищо още няколко дни, после ще пусна газта и ще видя дали се влошава. После ще покарам една седмица като паля директно на газ. Ако е същото, ще сваля бобини и свещи за оглед. Ако на газ пали идеално, се насочвам към бензиновите инжектори, понеже не виждам какво друго я спъва
Напиши коментар:
-
нямаше положителен ефект и от този експеримент - първия път не запали, втория запали и веднага угасна. Вероятно лоши настройки на газ, но ще се помъча да ги коригирамPM_u_bo написа: Преглед на мнениетокато я запалиш на бензин и после вадиш бушона на б.помпа в резервоара. Колата пак гасне и чакаш цяла нощ.
Сутринта, пъро слагаш бушона и после гледаш какво е. Ако се е оправило - б.дюзи.
Ако не е - това ти е недиагностицирания проблем.
Напиши коментар:
-
това също ще проверя. Запалих я на бензин, изчаках да позагрее и извадих бушона на бензиновата помпа. Поработи няколко секунди и угасна. Утре ще върна бушона и ще видим ще дали ще запали. Даже не знам дали искам да запали или не
Другия останал вариант е бедна газова смес, но пък дългия трим обикновето ми стой между 0 и 2%. Вярно че късия играе +- 10% ноо не знам.
Пс - пробвах адаптация на дросела, но без промяна.
При температури 25 градуса и нагоре пали от раз, но мени обороти няколко секунди и после се оправя. При по ниски от 25 опитва да запали, но не става и трябва втори или трети опит
Забравих да добавя, че вадих газовите инжектори от всмукателния колектор и не пускаха газ. Обаче като извадя маркуча от рейката до тях изтече газ. Според мен са наред, но ще направя теста с крана на бутилката, след като се ориентирах къде е
Напиши коментар:
-
газовите лесно се проверяват за теч:
оставяш колата да работи на газ.
завърташ крана на бутилката - добре го завърташ.
колата ще изгасне след като изгори всичко в изпарителя и рейката.
Палиш си на бензин и я оставяш да поработи минута/две.
На сутрината ако няма проблем - вероятно има теч от газовите инжектори.
Ако пак пали трудно - по-верояно е друго.
Напиши коментар:
-
не бях писал, но и това проверих. Маха се релето на бензиновата помпа и се прави мост с тънко кабелче на посочените пинове:PM_u_bo написа: Преглед на мнението
Или се затварят контактите на релето на помпата.
така на контакт помпата работи постоянно и се чува движението на горивото. Но и така не запали. Остана ми да проверя газови и бензинови инжектори
Напиши коментар:
-
ако това е отговор към мен, имам друга сонда и ще пробвам с нея. При палене акумулатора падна до 10,1 волта, което не знам малко ли му е. След като запали тресе и трябва да я угася и да я запаля отново, за да няма проблем. Има и доста омасляване на картерната вентилация, но все още не ми е пристигнала мембраната, за да я сменяPM_u_bo написа: Преглед на мнението
Евентуално ако дава накъсо, но ще е някакво изключение.
Напиши коментар:
-
Евентуално ако дава накъсо, но ще е някакво изключение.Optimst5 написа: Преглед на мнениетонякъде бях прочел че ако двигателя запали, но не работи добре, възможна причина е подгрева на ламбдата
това обяснява защо работи добре, когато загрее
Това е адаптацията. Също може да пробва с ресетването й преди да източчи 100-те.JTR написа: Преглед на мнениетоИскам да споделя малко личен опит за паленото на 1.4 tjet. Един приятел има сервиз, в който няколко пъти идва клиент с пунто с този мотор и трудно палене. Всеки път решението е да източи 100 октановия бензин от резервоара и да сипе обикновен 95. Това се случва почти всеки път когато някой от семейството му забрави и сипе 100 октана бензин и всеки път след източване и сипване на 95 колата почва да пали от раз. Може да не ви се вярва, но съм присъствал на такъв "ремонт" и наистина помага. Разбира се може да е нещо друго, което се афектира от източването на бензина (мърсотия в резервоара?), но е факт че това решава проблема.
Последна редакция от PM_u_bo; 14.07.2023, 19:59.
Напиши коментар:
-
някъде бях прочел че ако двигателя запали, но не работи добре, възможна причина е подгрева на ламбдатаPM_u_bo написа: Преглед на мнението
Ламбда сондата не се взима предвид от ЕКУ докато не загрее - тоест при първо студено палене.
Ако автомобила няма проблеми с работа на двигателя когато е загрял - ламбдата няма защо да се сменя.
това обяснява защо работи добре, когато загрее
Напиши коментар:
-
Искам да споделя малко личен опит за паленото на 1.4 tjet. Един приятел има сервиз, в който няколко пъти идва клиент с пунто с този мотор и трудно палене. Всеки път решението е да източи 100 октановия бензин от резервоара и да сипе обикновен 95. Това се случва почти всеки път когато някой от семейството му забрави и сипе 100 октана бензин и всеки път след източване и сипване на 95 колата почва да пали от раз. Може да не ви се вярва, но съм присъствал на такъв "ремонт" и наистина помага. Разбира се може да е нещо друго, което се афектира от източването на бензина (мърсотия в резервоара?), но е факт че това решава проблема.
Напиши коментар:
-
Махнах клапаните преди и след рейката и ги замених с тръбички. Чистия отвор на маркуча е 8-9 мм, докато на тръбичките е към 6мм. Възможно ли е заради това стесняване да стига по малко гориво до рейката или инжекторите?
Напиши коментар:
-
Пластмасовия филтър направи проблем,спука се.Разбрах по трудния начин ,че филтъра трябва да е метален.
Поздрави!
Напиши коментар:
-
Изключенията просто потвърждават правилото, а не го опровергават. Статистика, числа, повтаряемост.Kay_ написа: Преглед на мнението
Малко офф за мотора 1,4 12В. Имах Брава с този мотор, като я карах около 160к км. Никога не съм имал проблем с маслените магистрали. Малко преди да спра да я карам е отваряна главата и имаше износване на едната гърбица на вала, но за мотор на поне 300к км мисля, че е ок. Споредм мен в голяма степен нещата зависят от редовно и правилно обслужване. Като знам какви приказки съм чувал за този мотор, моя опит показа точно обратното.
Идеята е автомобила да може да се експлоатира нормално , продължително време без да има скъпи неизбежни ремонти.
При теб вероятно е била направена замяна на въпросните гумички от предишния собственик. Разбира се и 160к км може да се врътнат за 4 години, може и за 12-15 години. А времето и режима на експлоатация са важни.Последна редакция от PM_u_bo; 12.03.2023, 22:34.
- 1 like
Напиши коментар:
Реклама
Collapse

Напиши коментар: