ogi28b написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Диагностика ма МAF-sensora/дебитомера/ на 1.9 JTD и 2.4 JTD
Collapse
X
-
-
@ ogi28bНеработещия дебитомер дава 1 волт/пример Илко и много други/.Работещия отчита над 3 волта при теста.Ако не получаваш желаните стойности,търси причината не в дебитомера а в двигателя.Примери за това безброй.Познавам много,които са ги накарали да си купят нови дебитомери и с тях е същото.
Коментар
-
Ей интересна тема стана. Искам да задам един може би глупав въпрос - възможно ли е да премине Н-обем въздух през дебитомера, той да отчете примерно 3 волта, а аналогичен дебитомер да отчете 2 волта.Тъй като основния въпрос около който се върти дискусията е, дали ако имаме напрежение 3,58 волта, примерно, наистина през дебитомера е минало точно толкова въздух, колкото е определено в картата на компютъра, т.е. минават 20 л, в картата е заложено, че трябва да е 3.58 волта, обаче в нашия случай да минат 35 л обаче пак да отчете 3.58 волта. Т.е. дебитомера да връща лъжливи данни. Мисля, че това се опитват да кажат всички. Въпреки че като се замисля, ако е казано, че на празен ход е в еди какъв си диапазон или в еди какъв си режим трябва да е в еди какъв си диапазон отчетеното напрежение, това означава, че дебитомера е изправен, тъй като предварително се знае, че в този режим двигателя изразходва някакво количество въздух, което кореспондира със стойности в посочения диапазон.Май ми се изясни горе-долу или?
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:@vsdИ всичкото ти заяждане с мене излиза че на напрежението на термодатчика може да му вярваме,но на МАФ-а не можеме.Защото не може да измерима количеството въздух.Странна логика.Но интересно ако вземеш един чисто нов МАФ и му измериш напреженията които дава и ако повтори твоите на твоята кола и тогава ли няма да му вярваш,защото не си измерил количеството въздух.Защо не направиш на инженерите от аутодата,предложение да цитират количеството въздух,защото от напрежението не се разбира какво е положението с МАФ-а.Току виж и графика може да ти цитират.Stefan Hadjov написа:Следва рязко натискане педала на газта/както при теста за газовете/до 3/4 ход на педала и отпускане/повишаване на оборотите за кратко/.На пин 5 напрежението трябва да нарасне до 4,2 до 4,5 В.
Коментар
-
Мисля че спорите вече само заради спора ...Идеята на теста е да се види че напрежението се изменя при изменение на консумацията на въздух. Видя се че при неработещ дебитомер то не помръдва от един волт.Нормално е да има известни разлики между показанията именно защото условията не са еднакви. Ако бяха еднакви то там нямаше да има датчик а ECU-то щеше да си смята по зададена таблица влезлият въздух според оборотите и натоварването. Аз нарекох теста аматьорски именно защото дава въможност на непрофесионалист с един уред да реши да купува ли нов или не. А когато резултатите са различни да се обърне към специалист за консултация. За жалост в България и специалистите в сервизите действат по аматьорският начин - например на мен ми казаха най вероятно е дебитомер и понеже такъв отговор не ме устройваше аз направих тест със замяна който показа че колата се държи по друг начин с друг дебитомер. Вероятно този тест може да замени теста с размяната за да се види за какво иде реч ...Между другото днес направих още един тест с неработещия дебитомер но на маса в разглобено състояние. Почистих го малко но така или иначе напрежението му стоеше около 1В и при духане върху сензора помръдваше с не повече от 0,2В. Отказах да се занимавам с него и довечера ще потърся третия дебитомер който имам за да тествам и него.Утре след обед ще направя измерването в движение - вече съм подготвил кабели за теста.
Коментар
-
ilkor написа:Мисля че спорите вече само заради спора ...Идеята на теста е да се види че напрежението се изменя при изменение на консумацията на въздух. Видя се че при неработещ дебитомер то не помръдва от един волт.Нормално е да има известни разлики между показанията именно защото условията не са еднакви. Ако бяха еднакви то там нямаше да има датчик а ECU-то щеше да си смята по зададена таблица влезлият въздух според оборотите и натоварването. Аз нарекох теста аматьорски именно защото дава въможност на непрофесионалист с един уред да реши да купува ли нов или не. А когато резултатите са различни да се обърне към специалист за консултация. За жалост в България и специалистите в сервизите действат по аматьорският начин - например на мен ми казаха най вероятно е дебитомер и понеже такъв отговор не ме устройваше аз направих тест със замяна който показа че колата се държи по друг начин с друг дебитомер. Вероятно този тест може да замени теста с размяната за да се види за какво иде реч ...Между другото днес направих още един тест с неработещия дебитомер но на маса в разглобено състояние. Почистих го малко но така или иначе напрежението му стоеше около 1В и при духане върху сензора помръдваше с не повече от 0,2В. Отказах да се занимавам с него и довечера ще потърся третия дебитомер който имам за да тествам и него.Утре след обед ще направя измерването в движение - вече съм подготвил кабели за теста.
Коментар
-
@vsdПърво не съм казал никъде,че на Оги му е по-малко напрежението заради чипа.Е как да не ти кажа,че четеш неправилно.Напротив казах,че би трябвало да е повече заради чип-тунинга.Второ двигателя може да се натовари и на място/но не напълно/като се натисне рязко газта почти до края.Това също е натоварване,независимо че няма хора в колата и не качва голям баир.Това е указано във всички тестове и при други случаи на измервания.А истинското пълно натоваеване естествено е в движение както съм го описъл.Тогава ако всичко по двигателя е ОК се получават стойности които са в диапазона на цитираните фабрични.А и от опит ти казвам,че има случаи когато ги надхвърля до 4,3-4,4 волта.
Коментар
-
Airfan написа:Ей интересна тема стана. Искам да задам един може би глупав въпрос - възможно ли е да премине Н-обем въздух през дебитомера, той да отчете примерно 3 волта, а аналогичен дебитомер да отчете 2 волта.Тъй като основния въпрос около който се върти дискусията е, дали ако имаме напрежение 3,58 волта, примерно, наистина през дебитомера е минало точно толкова въздух, колкото е определено в картата на компютъра, т.е. минават 20 л, в картата е заложено, че трябва да е 3.58 волта, обаче в нашия случай да минат 35 л обаче пак да отчете 3.58 волта. Т.е. дебитомера да връща лъжливи данни. Мисля, че това се опитват да кажат всички. Въпреки че като се замисля, ако е казано, че на празен ход е в еди какъв си диапазон или в еди какъв си режим трябва да е в еди какъв си диапазон отчетеното напрежение, това означава, че дебитомера е изправен, тъй като предварително се знае, че в този режим двигателя изразходва някакво количество въздух, което кореспондира със стойности в посочения диапазон.Май ми се изясни горе-долу или?
Коментар
-
Бах мааму и спор. Ако всяка простотия в него струваше бира, нямаше до края на 2008 да изтрезнеем.Междувпрочем, vsd, аз се занимавам с техника различна от автомобилната, но много често си играя с датчици... Термодатчика на процесорите на всички дънни платки дават много своеволни данни. Сензорите са сравнително еднакви, но в програмното осигуряване не рядко излизат разлики от 10 градуса за еднакви стойностиА и много често с живачен термометър забоден директно на мястото на термосензора меря температура +- 10 градуса... В програмата пише 56, а всъщност е 46... Хайде, мола ти се... ЦАП и АЦП. Идеята от самото начало беше "Диагностика на MAF-сензора"..., а не "Прецизна диагностика на..."....п.п. Костилки такива, за да не казвам другото
Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:Май,че и ти не четеш точно.Илко дава 3,99 волта при рязко натоварване,а твоя 3,77 волта.И на всичкото отгоре ти си след ЧИП-тунинг.Мисля,че има разлика в стойностите.Вземи един нов МАФ и измери с него,за да разбереш че измерването е ОК.Но нещо колата ти не е в ред.И да знаеш,че всички коли не дават еднакви стойности.Писъл съм от какво зависят.Това важи за всички параметри на колата и двигателя.Чети повече.vsd написа:И на Илко му работи, а на Оги не. И твърдиш, че на Оги заради чипа е по-ниско.Сега излиза че моята и на Илко колата са еднакво повредени? И м/у другото съм се наканил да последвам съвета ти от другата тема, който беше към Юли: да почистя всички въздуховоди, и интеркуулъра, и евентуално и кутията-сепаратор (vapours blow-by, дето и викат). Но ще потърся малко по въпроса преди да се заема, за този сепаратор.
Коментар
-
ogi28b написа:Stefan Hadjov написа:Май,че и ти не четеш точно.Илко дава 3,99 волта при рязко натоварване,а твоя 3,77 волта.И на всичкото отгоре ти си след ЧИП-тунинг.Мисля,че има разлика в стойностите.Вземи един нов МАФ и измери с него,за да разбереш че измерването е ОК.Но нещо колата ти не е в ред.И да знаеш,че всички коли не дават еднакви стойности.Писъл съм от какво зависят.Това важи за всички параметри на колата и двигателя.Чети повече."vsd’ написа:И на Илко му работи, а на Оги не. И твърдиш, че на Оги заради чипа е по-ниско.Сега излиза че моята и на Илко колата са еднакво повредени? И м/у другото съм се наканил да последвам съвета ти от другата тема, който беше към Юли: да почистя всички въздуховоди, и интеркуулъра, и евентуално и кутията-сепаратор (vapours blow-by, дето и викат). Но ще потърся малко по въпроса преди да се заема, за този сепаратор.
Коментар
-
Днес направих теста и под товар.Най голямото показание което постигнах беше 4.1В при около малко над 3000 оборота но под 3500. Не можах да ги отчета точно защото бях сам и се налагаше ту пътя да гледам, ту оборотите, ту мултицета а на всичкото отгоре и да натискам с левия крак спирачкатаТова показание не можах да го задържа дълго на дисплея. Иначе като карах в развновесно положение (с не докрай натиснат педал) колата на 3000 оборота показанието беше 3.1-3.2В. На равен път.Уредът ми беше запомнил максимална стойност 4.12В още докато ускорявах и доста изрязох колата. Това показание не съм го видял но беше запомнено като максимум така че явно напрежението е стигнало до него. Но при това изрязване вдихнах доста по високи обороти - над 4000 - просто ускорявах по магистралата за да набера скорост и да се включа че бях спрял отстрани да наглася системата за мерене.Уредът ми отдолу има аналогова скала която се опреснява много по често от цифровата и тя реагираше доста по рязко при ускоряването така че ако е имало за кратко време по високи стойности съм ги изтървал ...Мисля че след вичко това мога да сметна че дебитомера ми е в ред
Коментар
-
ilkor написа:Днес направих теста и под товар.Най голямото показание което постигнах беше 4.1В при около малко над 3000 оборота но под 3500. Не можах да ги отчета точно защото бях сам и се налагаше ту пътя да гледам, ту оборотите, ту мултицета а на всичкото отгоре и да натискам с левия крак спирачкатаТова показание не можах да го задържа дълго на дисплея. Иначе като карах в развновесно положение (с не докрай натиснат педал) колата на 3000 оборота показанието беше 3.1-3.2В. На равен път.Уредът ми беше запомнил максимална стойност 4.12В още докато ускорявах и доста изрязох колата. Това показание не съм го видял но беше запомнено като максимум така че явно напрежението е стигнало до него. Но при това изрязване вдихнах доста по високи обороти - над 4000 - просто ускорявах по магистралата за да набера скорост и да се включа че бях спрял отстрани да наглася системата за мерене.Уредът ми отдолу има аналогова скала която се опреснява много по често от цифровата и тя реагираше доста по рязко при ускоряването така че ако е имало за кратко време по високи стойности съм ги изтървал ...Мисля че след вичко това мога да сметна че дебитомера ми е в ред
Коментар
-
ilkor написа:Днес направих теста и под товар.Най голямото показание което постигнах беше 4.1В при около малко над 3000 оборота но под 3500. Не можах да ги отчета точно защото бях сам и се налагаше ту пътя да гледам, ту оборотите, ту мултицета а на всичкото отгоре и да натискам с левия крак спирачкатаТова показание не можах да го задържа дълго на дисплея. Иначе като карах в развновесно положение (с не докрай натиснат педал) колата на 3000 оборота показанието беше 3.1-3.2В. На равен път.Уредът ми беше запомнил максимална стойност 4.12В още докато ускорявах и доста изрязох колата. Това показание не съм го видял но беше запомнено като максимум така че явно напрежението е стигнало до него. Но при това изрязване вдихнах доста по високи обороти - над 4000 - просто ускорявах по магистралата за да набера скорост и да се включа че бях спрял отстрани да наглася системата за мерене.Уредът ми отдолу има аналогова скала която се опреснява много по често от цифровата и тя реагираше доста по рязко при ускоряването така че ако е имало за кратко време по високи стойности съм ги изтървал ...Мисля че след вичко това мога да сметна че дебитомера ми е в ред
A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар