Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПАК за тютюнопушенето в заведенията

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Днес реших най-накрая да стана от леглото (3-4 дни се олежах, болен), и реших да изпия един чай в едно от селските ни заведения.Отиваме с един приятел и какво да видя - заведението преградено на 2 - пушачи/непушачи. Супер! - си викам, и сядаме в отделението за непушачи. В залата за пушачи достъпът на лица под 18 години - забранен. Това не пречеше на една селска пръчка да си пие кафето вътре и да си пафка цигарата, а до нея да е количката на бебето й, ма това друг въпрос). Тъй като на село всички се познаваме, подпитах собственика (и барман), защо аджеба, толкова са се разбързали с изпълнението на новата наредба, при условие, че в града нито едно от големите и луксозни централни кафенета дори не дават и признаци да се разделят? Оказа се, че от Нова година до днес (08.01) вече 2 пъти са ги проверявали, като първия път са им написали акт (още я е нямало преградата).В следващото кафене надникнахме само - там пък цялото заведение е обявено за такова "без цигарен дим", а на стената му гордо виси табела "Тук не се пуши. При нарушения - позвънете на телефон: ххххххх". Двама-трима селски седят отвън и пуфтят цигари... Бъзикам ги - "В Европа е така!" и добавям "Ако не запаля - елате да бутнете" (че ми е слаб нещо акумулатора). Отговарят ми (на майтап) :" В Европа като им паднат акумулаторите си купуват нови" (Веселяци ).После си мисля - добре де. Само по селата ли ще изпълняваме законите? Или щото по селата заведенията са на обикновени хора, кръчмари дето им викаха едно време. Това им е прехраната на хората. За всяко кафе чукат касов бон, дори ако в кафето сме само съселяни и е сигурно, че няма проверяващи. Факт. В града 99% от заведенията са на няколко човека (не повече от 3-4), някои от тях - общински съветници, други - депутати... Тях никой не ги гони да изпълняват наредби. Пуши се повсеместно из тях, за прегради не са и чували. И за проверяващи не са чували. Мисля си ги тези неща, и установявам ПАК, за кой ли път, че е прав Славито с песента си - Няма такава държава!Как е при вас? Разделиха ли ви вече по тютюнев признак?

Re: ПАК за тютюнопушенето в заведенията

Immortal написа:
    Днес реших най-накрая да стана от леглото (3-4 дни се олежах, болен), и реших да изпия един чай в едно от селските ни заведения.Отиваме с един приятел и какво да видя - заведението преградено на 2 - пушачи/непушачи. Супер! - си викам, и сядаме в отделението за непушачи. В залата за пушачи достъпът на лица под 18 години - забранен. Това не пречеше на една селска пръчка да си пие кафето вътре и да си пафка цигарата, а до нея да е количката на бебето й, ма това друг въпрос). Тъй като на село всички се познаваме, подпитах собственика (и барман), защо аджеба, толкова са се разбързали с изпълнението на новата наредба, при условие, че в града нито едно от големите и луксозни централни кафенета дори не дават и признаци да се разделят? Оказа се, че от Нова година до днес (08.01) вече 2 пъти са ги проверявали, като първия път са им написали акт (още я е нямало преградата).В следващото кафене надникнахме само - там пък цялото заведение е обявено за такова "без цигарен дим", а на стената му гордо виси табела "Тук не се пуши. При нарушения - позвънете на телефон: ххххххх". Двама-трима селски седят отвън и пуфтят цигари... Бъзикам ги - "В Европа е така!" и добавям "Ако не запаля - елате да бутнете" (че ми е слаб нещо акумулатора). Отговарят ми (на майтап) :" В Европа като им паднат акумулаторите си купуват нови" (Веселяци ).После си мисля - добре де. Само по селата ли ще изпълняваме законите? Или щото по селата заведенията са на обикновени хора, кръчмари дето им викаха едно време. Това им е прехраната на хората. За всяко кафе чукат касов бон, дори ако в кафето сме само съселяни и е сигурно, че няма проверяващи. Факт. В града 99% от заведенията са на няколко човека (не повече от 3-4), някои от тях - общински съветници, други - депутати... Тях никой не ги гони да изпълняват наредби. Пуши се повсеместно из тях, за прегради не са и чували. И за проверяващи не са чували. Мисля си ги тези неща, и установявам ПАК, за кой ли път, че е прав Славито с песента си - Няма такава държава!Как е при вас? Разделиха ли ви вече по тютюнев признак?
    Дидо , тук в Разград има едно заведение в сградата на хор ,,Железни струни " . Има абселютно физическо разделение .Пушач съм , но ме кефи това разделение . Искам даже да се забрани тютюнопушенето в завесенията ВЪОБЩЕ , визирайки отличните си впечатления от Италия например. Пък за ония , които не изпълняват Наредбата звънкай на телефон ххххххххх.
    FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
    FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Да го забраняват пафкането на всякъде в заведенията.Кви са тия простотии да ни делят по зали и да се гледаме като рибета през аквариум.На обществени места да не се пуши.Който иска да се трови сам у дома си.
      FIAT FORUM BULGARIA
      Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

В Италия е забранено пушенето вътре, но за сметка на това пред вратите на заведенията е пълна цигания- фасове, кофички за кафе и т.н.
        Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Който отпадък изчезва за отрицателно време. :D Само че , когато цялата компания те задърпа да си сядаш и да се наслаждаваш на разговорите , а не да пафкаш , се замисляш и така намаляваш цигарите.Изпитано и проверено.Факт.
          FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
          FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

krasio_79bs написа:
            Да го забраняват пафкането на всякъде в заведенията.Кви са тия простотии да ни делят по зали и да се гледаме като рибета през аквариум.На обществени места да не се пуши.Който иска да се трови сам у дома си.
            В момента съм така.Пуша единствено в къщи или в колата като съм на път.Писна ми като седнем на кафе с приятели и непушачите да ни дишат отровата.Пък и по този начин ги намалих за сега,а дано скоро и съвсем ги спра.
            Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
            Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
            Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

При нас, като акредитиран орган за контрол на вентилации не са заваляли, повече от преди, заявки за издаване на сертификати за съответствие на вентилационните системи - смукателна и нагнетателна. И ако досега можеше да се закърпи положението, в заведенията, с наличието само на едната, то по новата Наредба е задължително да ги има и двете. Тези на които им напомням, че им изтича срока на валидност (1 год.) казват, че ще чакат предписание след проверката и после ще го изпълняват в срока - ама аз от такива и в събота, и в неделя имам работа, защото в понеделник трябва да ги представят - тогава са по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Аз питах един санитарен инспектор, при положение че е забранен достъпа на 18г. в заведения за пушачи (и на входа го пише), кой е виновен ако майка влезе с 16г. си дъщеря (и двете, изглеждат като сестри ) да пият кафе, и то без да пушат. Отговорът, след замисляне, беше че и майката и управителят на заведението са виновни. Разбирам възмущението ти от неправдите, по отношение на това, че както винаги "законът (НЕ)е за всички" или че най-големите тарикати ще пушат демонстративно в забранените зони, обаче такъв ни е манталитета...

Коментар

КИМИ написа:
                В Италия е забранено пушенето вътре, но за сметка на това пред вратите на заведенията е пълна цигания- фасове, кофички за кафе и т.н.
                Аз останах с различни впечетления от визитата ми в момента тук. В Нетуно (май така се казваше) бях в 3 бара. Единия всеки пушеше кой кадето намери. Другия имаше масички навън на които сядят пушачите, на открито, вътре не се пуши.Имаше и един в който беше доста културно разделени зони за пушачи и непушачи. В една пицария бяхме, вътре не се пуши и пред вратата имаше два пръста фасове по земята. Общо взето уж и тука има някакви закони, ама кой ти ги гледа.

Коментар

Бъркаш нещо.Няма такива разделения нито в Нетуно, нита в Анцио, нито където и да е в Италия.Освен да е заведение на някой "бизнесмен" от пловдивските села. Нетуно и Анцио са тяхна зона.Има и от северозападнала България, Видин, Враца, Монтана и селата там, но като че ли са по-малко.Тяхната "база" е по на север, на около 30 километра, Торваяника и главно Тор Сан Лоренцо.Пуши се само и единствено навън в Италия. В заведенията не. По-никакъв повод и под никаква форма.И е сравнително чисто, поне в Рим и в Италия на север от Рим. Поне е доста по-чисто от България.
                  .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                  www.cyxap.com

Коментар

Аз като пушач съм твърдо ЗА да забранят пушенето в кафенета дискотеки и всякакви обществени сгради. Служебното ни кафене го направиха за пушачи и ми е много досадно като вляза вътре да къди звезрски. Като ми се пуши или на който му се пуши да си излиза навън да пуфне една две и да седне пак. Особено за дискотеките ще е невероятно да излезеш с миризма на парфюмче и да се прибереш със същата, а не на 39847 фаса...Всеки ще каже, че щом съм пушач вероятно ще нарушавам забраната. НЕ няма просто защото това е забрана и не трябва да се нарушава. Кеф ми е да си пуша в колата ще си се тровя сам. Кеф ми е да си пуша в офиса ще си се тровя сам ама да пуша на едно място с още 30 човека и да тровим други 20 е тъпо. Надявам се българина да е достатъчно порастнал за да приеме тази забрана и да я спазва.
                    Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
                    BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
                    BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

Аз съм пушач.Моето мнение е, че би трябвало всяко заведение само да определя политиката си. Да няма никакво разделяне, зала за пушачи и зала за непушачи. В конкретно заведение или да се пуши или не. И това ясно да е указано.На който му се пуши да влиза в заведения където се пуши. Който не пуши, да посещава такива без тютюнев дим.Тогава всеки има право на избор и никой на никого не нарушава правата.
                      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                      www.cyxap.com

Коментар

Аз съм за ЗАБРАНА на тютунопушенето на всички обществени места!Не пуша и ми е адски гадно да ходя в заведение в което се пуши, после като се прибера смърдя на гадно.

Коментар

Радвам се да чета такива мнения на пушачи, като на kiselo и Princo.Нека темата не се превръща в пушачи срещу непушачи, моля.Аз имах малко по-различна мисъл при пускането й.Питах - при вас вече разделиха ли заведенията на две с преграда? Не говоря за заведения с две зали по принцип, едната от които е за пушачи, а другата за непушачи. Такива и при нас има.Питам за останалите, които изглеждат като аквариуми Спазва ли се при вас новата наредба и минават ли проверяващи, или и това чудо ще е пак за 3 дни?

Коментар

kiselo написа:
                            ......Кеф ми е да си пуша в офиса ще си се тровя сам ама да пуша на едно място с още 30 човека и да тровим други 20 е тъпо. ........
                            По смисъла на наредбата и в офиса не можеш да пушиш. :D Чл. 2 (2) В сградите, в които има обособени работни места, тютюнопушене се допускасамо в определените от работодателите обособени самостоятелни помещения.

Коментар

Аз съм пушач.Моето мнение е, че би трябвало всяко заведение само да определя политиката си.
                              По твоята логика тогава да направят заведения за наркомани за да могат да се боцкат необезпокоявани.Не съм пушач над 8г и в момента когато някой който е пушил и говори срещу мен направо ми се гади и едвам се сдържам да не се издрайфам. Автомобил на пушач направо смърди на кенеф, пушачите не го усещате, но е така.Аз съм да се забрани пушенето навсякъде, който иска да пуши да си пуши в тях.

Коментар

Working...
                              X