Днес реших най-накрая да стана от леглото (3-4 дни се олежах, болен), и реших да изпия един чай в едно от селските ни заведения.Отиваме с един приятел и какво да видя - заведението преградено на 2 - пушачи/непушачи. Супер! - си викам, и сядаме в отделението за непушачи. В залата за пушачи достъпът на лица под 18 години - забранен. Това не пречеше на една селска пръчка да си пие кафето вътре и да си пафка цигарата, а до нея да е количката на бебето й, ма това друг въпрос). Тъй като на село всички се познаваме, подпитах собственика (и барман), защо аджеба, толкова са се разбързали с изпълнението на новата наредба, при условие, че в града нито едно от големите и луксозни централни кафенета дори не дават и признаци да се разделят? Оказа се, че от Нова година до днес (08.01) вече 2 пъти са ги проверявали, като първия път са им написали акт (още я е нямало преградата).В следващото кафене надникнахме само - там пък цялото заведение е обявено за такова "без цигарен дим", а на стената му гордо виси табела "Тук не се пуши. При нарушения - позвънете на телефон: ххххххх". Двама-трима селски седят отвън и пуфтят цигари... Бъзикам ги - "В Европа е така!" и добавям "Ако не запаля - елате да бутнете" (че ми е слаб нещо акумулатора). Отговарят ми (на майтап) :" В Европа като им паднат акумулаторите си купуват нови"
(Веселяци
).После си мисля - добре де. Само по селата ли ще изпълняваме законите? Или щото по селата заведенията са на обикновени хора, кръчмари дето им викаха едно време. Това им е прехраната на хората. За всяко кафе чукат касов бон, дори ако в кафето сме само съселяни и е сигурно, че няма проверяващи. Факт. В града 99% от заведенията са на няколко човека (не повече от 3-4), някои от тях - общински съветници, други - депутати... Тях никой не ги гони да изпълняват наредби. Пуши се повсеместно из тях, за прегради не са и чували. И за проверяващи не са чували. Мисля си ги тези неща, и установявам ПАК, за кой ли път, че е прав Славито с песента си - Няма такава държава!Как е при вас? Разделиха ли ви вече по тютюнев признак?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ПАК за тютюнопушенето в заведенията
Collapse
X
-
Re: ПАК за тютюнопушенето в заведенията
Дидо , тук в Разград има едно заведение в сградата на хор ,,Железни струни " . Има абселютно физическо разделение .Пушач съм , но ме кефи това разделение . Искам даже да се забрани тютюнопушенето в завесенията ВЪОБЩЕ , визирайки отличните си впечатления от Италия например. Пък за ония , които не изпълняват Наредбата звънкай на телефон ххххххххх.Immortal написа:Днес реших най-накрая да стана от леглото (3-4 дни се олежах, болен), и реших да изпия един чай в едно от селските ни заведения.Отиваме с един приятел и какво да видя - заведението преградено на 2 - пушачи/непушачи. Супер! - си викам, и сядаме в отделението за непушачи. В залата за пушачи достъпът на лица под 18 години - забранен. Това не пречеше на една селска пръчка да си пие кафето вътре и да си пафка цигарата, а до нея да е количката на бебето й, ма това друг въпрос). Тъй като на село всички се познаваме, подпитах собственика (и барман), защо аджеба, толкова са се разбързали с изпълнението на новата наредба, при условие, че в града нито едно от големите и луксозни централни кафенета дори не дават и признаци да се разделят? Оказа се, че от Нова година до днес (08.01) вече 2 пъти са ги проверявали, като първия път са им написали акт (още я е нямало преградата).В следващото кафене надникнахме само - там пък цялото заведение е обявено за такова "без цигарен дим", а на стената му гордо виси табела "Тук не се пуши. При нарушения - позвънете на телефон: ххххххх". Двама-трима селски седят отвън и пуфтят цигари... Бъзикам ги - "В Европа е така!" и добавям "Ако не запаля - елате да бутнете" (че ми е слаб нещо акумулатора). Отговарят ми (на майтап) :" В Европа като им паднат акумулаторите си купуват нови"
(Веселяци
).После си мисля - добре де. Само по селата ли ще изпълняваме законите? Или щото по селата заведенията са на обикновени хора, кръчмари дето им викаха едно време. Това им е прехраната на хората. За всяко кафе чукат касов бон, дори ако в кафето сме само съселяни и е сигурно, че няма проверяващи. Факт. В града 99% от заведенията са на няколко човека (не повече от 3-4), някои от тях - общински съветници, други - депутати... Тях никой не ги гони да изпълняват наредби. Пуши се повсеместно из тях, за прегради не са и чували. И за проверяващи не са чували. Мисля си ги тези неща, и установявам ПАК, за кой ли път, че е прав Славито с песента си - Няма такава държава!Как е при вас? Разделиха ли ви вече по тютюнев признак?FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
-
ПАК за тютюнопушенето в заведенията
Който отпадък изчезва за отрицателно време. :D Само че , когато цялата компания те задърпа да си сядаш и да се наслаждаваш на разговорите , а не да пафкаш , се замисляш и така намаляваш цигарите.Изпитано и проверено.Факт.FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
Коментар
-
В момента съм така.Пуша единствено в къщи или в колата като съм на път.Писна ми като седнем на кафе с приятели и непушачите да ни дишат отровата.Пък и по този начин ги намалих за сега,а дано скоро и съвсем ги спра.krasio_79bs написа:Да го забраняват пафкането на всякъде в заведенията.Кви са тия простотии да ни делят по зали и да се гледаме като рибета през аквариум.На обществени места да не се пуши.Който иска да се трови сам у дома си.
Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic
+ Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift.
- Now.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!
Коментар
-
При нас, като акредитиран орган за контрол на вентилации не са заваляли, повече от преди, заявки за издаване на сертификати за съответствие на вентилационните системи - смукателна и нагнетателна. И ако досега можеше да се закърпи положението, в заведенията, с наличието само на едната, то по новата Наредба е задължително да ги има и двете. Тези на които им напомням, че им изтича срока на валидност (1 год.) казват, че ще чакат предписание след проверката и после ще го изпълняват в срока - ама аз от такива и в събота, и в неделя имам работа, защото в понеделник трябва да ги представят - тогава са по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Аз питах един санитарен инспектор, при положение че е забранен достъпа на 18г. в заведения за пушачи (и на входа го пише), кой е виновен ако майка влезе с 16г. си дъщеря (и двете, изглеждат като сестри
) да пият кафе, и то без да пушат. Отговорът, след замисляне, беше че и майката и управителят на заведението са виновни. Разбирам възмущението ти от неправдите, по отношение на това, че както винаги "законът (НЕ)е за всички" или че най-големите тарикати ще пушат демонстративно в забранените зони, обаче такъв ни е манталитета...
Коментар
-
Аз останах с различни впечетления от визитата ми в момента тук. В Нетуно (май така се казваше) бях в 3 бара. Единия всеки пушеше кой кадето намери. Другия имаше масички навън на които сядят пушачите, на открито, вътре не се пуши.Имаше и един в който беше доста културно разделени зони за пушачи и непушачи. В една пицария бяхме, вътре не се пуши и пред вратата имаше два пръста фасове по земята. Общо взето уж и тука има някакви закони, ама кой ти ги гледа.КИМИ написа:В Италия е забранено пушенето вътре, но за сметка на това пред вратите на заведенията е пълна цигания- фасове, кофички за кафе и т.н.
Коментар
-
Бъркаш нещо.Няма такива разделения нито в Нетуно, нита в Анцио, нито където и да е в Италия.Освен да е заведение на някой "бизнесмен" от пловдивските села. Нетуно и Анцио са тяхна зона.Има и от северозападнала България, Видин, Враца, Монтана и селата там, но като че ли са по-малко.Тяхната "база" е по на север, на около 30 километра, Торваяника и главно Тор Сан Лоренцо.Пуши се само и единствено навън в Италия. В заведенията не. По-никакъв повод и под никаква форма.И е сравнително чисто, поне в Рим и в Италия на север от Рим. Поне е доста по-чисто от България..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Аз като пушач съм твърдо ЗА да забранят пушенето в кафенета дискотеки и всякакви обществени сгради. Служебното ни кафене го направиха за пушачи и ми е много досадно като вляза вътре да къди звезрски. Като ми се пуши или на който му се пуши да си излиза навън да пуфне една две и да седне пак. Особено за дискотеките ще е невероятно да излезеш с миризма на парфюмче и да се прибереш със същата, а не на 39847 фаса...Всеки ще каже, че щом съм пушач вероятно ще нарушавам забраната. НЕ няма просто защото това е забрана и не трябва да се нарушава. Кеф ми е да си пуша в колата ще си се тровя сам. Кеф ми е да си пуша в офиса ще си се тровя сам ама да пуша на едно място с още 30 човека и да тровим други 20 е тъпо. Надявам се българина да е достатъчно порастнал за да приеме тази забрана и да я спазва.Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
-
Аз съм пушач.Моето мнение е, че би трябвало всяко заведение само да определя политиката си. Да няма никакво разделяне, зала за пушачи и зала за непушачи. В конкретно заведение или да се пуши или не. И това ясно да е указано.На който му се пуши да влиза в заведения където се пуши. Който не пуши, да посещава такива без тютюнев дим.Тогава всеки има право на избор и никой на никого не нарушава правата..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Радвам се да чета такива мнения на пушачи, като на kiselo и Princo.Нека темата не се превръща в пушачи срещу непушачи, моля.Аз имах малко по-различна мисъл при пускането й.Питах - при вас вече разделиха ли заведенията на две с преграда? Не говоря за заведения с две зали по принцип, едната от които е за пушачи, а другата за непушачи. Такива и при нас има.Питам за останалите, които изглеждат като аквариуми
Спазва ли се при вас новата наредба и минават ли проверяващи, или и това чудо ще е пак за 3 дни?
Коментар
-
По смисъла на наредбата и в офиса не можеш да пушиш. :D Чл. 2 (2) В сградите, в които има обособени работни места, тютюнопушене се допускасамо в определените от работодателите обособени самостоятелни помещения.kiselo написа:......Кеф ми е да си пуша в офиса ще си се тровя сам ама да пуша на едно място с още 30 човека и да тровим други 20 е тъпо. ........
Коментар
-
По твоята логика тогава да направят заведения за наркомани за да могат да се боцкат необезпокоявани.Не съм пушач над 8г и в момента когато някой който е пушил и говори срещу мен направо ми се гади и едвам се сдържам да не се издрайфам. Автомобил на пушач направо смърди на кенеф, пушачите не го усещате, но е така.Аз съм да се забрани пушенето навсякъде, който иска да пуши да си пуши в тях.Аз съм пушач.Моето мнение е, че би трябвало всяко заведение само да определя политиката си.
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар