Днес реших най-накрая да стана от леглото (3-4 дни се олежах, болен), и реших да изпия един чай в едно от селските ни заведения.Отиваме с един приятел и какво да видя - заведението преградено на 2 - пушачи/непушачи. Супер! - си викам, и сядаме в отделението за непушачи. В залата за пушачи достъпът на лица под 18 години - забранен. Това не пречеше на една селска пръчка да си пие кафето вътре и да си пафка цигарата, а до нея да е количката на бебето й, ма това друг въпрос). Тъй като на село всички се познаваме, подпитах собственика (и барман), защо аджеба, толкова са се разбързали с изпълнението на новата наредба, при условие, че в града нито едно от големите и луксозни централни кафенета дори не дават и признаци да се разделят? Оказа се, че от Нова година до днес (08.01) вече 2 пъти са ги проверявали, като първия път са им написали акт (още я е нямало преградата).В следващото кафене надникнахме само - там пък цялото заведение е обявено за такова "без цигарен дим", а на стената му гордо виси табела "Тук не се пуши. При нарушения - позвънете на телефон: ххххххх". Двама-трима селски седят отвън и пуфтят цигари... Бъзикам ги - "В Европа е така!" и добавям "Ако не запаля - елате да бутнете" (че ми е слаб нещо акумулатора). Отговарят ми (на майтап) :" В Европа като им паднат акумулаторите си купуват нови"
(Веселяци
).После си мисля - добре де. Само по селата ли ще изпълняваме законите? Или щото по селата заведенията са на обикновени хора, кръчмари дето им викаха едно време. Това им е прехраната на хората. За всяко кафе чукат касов бон, дори ако в кафето сме само съселяни и е сигурно, че няма проверяващи. Факт. В града 99% от заведенията са на няколко човека (не повече от 3-4), някои от тях - общински съветници, други - депутати... Тях никой не ги гони да изпълняват наредби. Пуши се повсеместно из тях, за прегради не са и чували. И за проверяващи не са чували. Мисля си ги тези неща, и установявам ПАК, за кой ли път, че е прав Славито с песента си - Няма такава държава!Как е при вас? Разделиха ли ви вече по тютюнев признак?

Коментар