Те така и с образователната система.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българското образование
Collapse
X
-
Не, приятелю, обратното е: Абсолютно не съществува система, която да заработи нормално, ако не налееш достатъчно средства в нея. Например (не за теб, а за хората с нетехнически професии) една сложна система - автомобилът, няма да заработи нормално, ако в нея не се налеят гориво, масла, спирачна течност и пр. Все едно, като я свалят от конвейра да кажат: "Ми то тя не работи, що да наливаме още средства в нея. Достатъчно е, че се охарчихме за производството ѝ." Или като ти свърши горивото посред път - да си тръгнеш пеша, вместо "да наливаш пари в една неработеща система". 
Те така и с образователната система.
-
Най-глупавото нещо е да наливаш пари в една неработеща система.slonikon написа: Преглед на мнението.
П.П. Предложения имам: Стартова заплата за преподавател в държавно/общинско училище/ДГ/Университет: 2 пъти средната за съответната административна област. Всяка стъпка нагоре +1 средна. Ей толкова е просто.
Напиши коментар:
-
Колега, не знам за какво е трябвало да ми прощаваш, но вече съм ти благодарен.Слав написа: Преглед на мнениетоКолега @pplk - простил съм ти отдавна не се коси.
По същество - някакви конкретни предложения имате ли ?
Или понеже някога, когато вие сте учили не са ви казвали цялата истина, то значи и сега е така и по-добре да го закриваме родното образование, за да влезем в нова ера ? Все пак модерни ли ще сме или какво ?
Извън сарказма:
Според мен първото и най-важно е да се премахнат делегираните бюджети.
Мнения?
По същество! Няма как да дам предложения, тъй като не се чувствам компетентен, нито имам необходимия ценз. Нямам убеждението, че моята истина е единствена, нито, че образованието трябва да е такова, каквото аз искам да бъде.
Само един колега се оказа достатъчно компетентен по казуса и за съжаление, никой не обърна внимание на неговото мнение, а то е достатъчно красноречиво.
Напиши коментар:
-
Ако имах някакви конкретни предложения, щях да съм депутатСлав написа: Преглед на мнениетоКолега @pplk - простил съм ти отдавна не се коси.
Или понеже някога, когато вие сте учили не са ви казвали цялата истина, то значи и сега е така и по-добре да го закриваме родното образование, за да влезем в нова ера ? Все пак модерни ли ще сме или какво ?
Извън сарказма:
Мнения?
А с децата трябва да започне да работи психолог от детската градина, за да може да развият навици, които у дома не могат или не искат да им развият. Примерно познавам родители, които са изключително горди, че детето им до 9 години не е могло да яде с вилица. Познавам деца на 7-8 години, които са абсолютно асоциални, не могат да общуват с други хора, все някой им е крив, и стават много агресивни, ако не стане на тяхното. Тук не става въпрос за аутизъм, а като бяха малки им връчваха дистанционното и ги зарязваха, не ги пускаха на детска градина да не би да се разболеят. Не ми се мисли в тинейджърска възраст колко ще са проблемни.
Колкото до материала в училище, до колкото си спомням имаше дискусии за учебниците - да се бяхте включили. Проблемът според мен е доста по-комплексен от това, че някой не знаел кой е Левски и кой Ботев и че пеели някакви турски песнички.
Напиши коментар:
-
Абе вижте сега, имам две ученички и виждам, че всичко си е същото, като по мое време - 5-6 отличника, 15-16 средна работа, 5-6 малоумника. Що са малоумници - причини разни. Проблемът е, че няма смислен инструмент за въздействие върху малоумниците и те открито и нагло пречат на останалите. От това нивото на останалите тотално пада. Сега, че имало единици гении, нас като народ не ни топли реално.ele написа: Преглед на мнениетоА ще ми позволиш ли да дойда да ти възпитавам детето, че да го броиш НАШЕ?
Що ти е да образоваш чуждите деца? Те си имат родители! Не може да ходиш и да образоваш някой против волята му, което ме навежда на нещо, което вече казах - проблемът е в родителите и тяхната незаинтересованост. Да, проблем в образованието има, но този проблем не се е появил от нищото и не този проблем е основният - основният проблем е, че родителите не са особено заинтересовани какво правят децата им, а ако детето сгафи, то виновен е някой друг, не и то. (Не обобщавам в случая, разбира се има съвестни родители)
От друга страна, като е толкова лоша образователната система, защо има деца, които знаят кой е Ботев и кой Левски, които се представят добре на олимпиади, които ги приемат в престижни университети преди още да завършат средно тук??? Защо не е лоша за всички деца, а само за някои?
П.П. Предложения имам: Стартова заплата за преподавател в държавно/общинско училище/ДГ/Университет: 2 пъти средната за съответната административна област. Всяка стъпка нагоре +1 средна. Ей толкова е просто.
П.П.П. Не знам какво е делегиран бюджет в училищата, ама ако е като в университетите - да го няма!Последна редакция от slonikon; 07.04.2017, 00:02.
Напиши коментар:
-
Колега @pplk - простил съм ти отдавна не се коси.
Извън сарказма:
Мнения?
Напиши коментар:
-
Айде, да не са НЕистини, но са половин истини. А като скриеш другата страна на истината, тя вече не е истина.pplk написа: Преглед на мнението"Истините" не са тези, които си учил, защото ИСТИНИТЕ хич няма да ти харесат. Не виждам причина да вярвам на Ботев и Вазов по начина, по който са представени, а да пропусна това което са писали, но е премълчано. Захари Стоянов, Раковски, Вазов, Кусев са писали неща, които не се връзват с политическата доктрина. Така че и ти си учил НЕистини, но си с убеждението, че те са истини.
Напиши коментар:
-
Ще ме прощаваш, колега, но не е лошо да прочетеш нещо за ефекта на Дънинг-Крюгер. Не че помага, но е полезно като обща култура.Слав написа: Преглед на мнениетоАко назовем недостатъците и ясно ги формулираме, то ще можем да намерим и решение на всеки един от тях.
Радвам се, че има колеги, които взимат нещата присърце и имат ясен поглед.
За останалите, които не вярват или постват единствено, за да отчетат дейност без да са наясно - пак се радвам, защото благодарение на такива с времето се научих, че хората преминават през четири етапа на приемане на истината:
1. Това са безсмислени глупости.
2. Това е интересна, но напълно погрешна гледна точка.
3. Това е вярно, но какво значение има.
4. Аз винаги съм знаел, че е вярно.
Напиши коментар:
-
[QUOTE=NikMar;1339990 А относно премахнатите истини от историята ни, както и произведенията на българските класици, никой неможе да ме убеди, че това е правилно. Не напразно Вазов, Ботев и др. са писали за турското робство, те са го видели и преживели и трябва безусловно да им вярваме. .[/QUOTE]
"Истините" не са тези, които си учил, защото ИСТИНИТЕ хич няма да ти харесат. Не виждам причина да вярвам на Ботев и Вазов по начина, по който са представени, а да пропусна това което са писали, но е премълчано. Захари Стоянов, Раковски, Вазов, Кусев са писали неща, които не се връзват с политическата доктрина. Така че и ти си учил НЕистини, но си с убеждението, че те са истини. Ся, от къде го знам? Със сигурност не е от учебника или учителя ми. Същото се отнася и до децата ни. Достатъчно е да има желание или някой да го провокира.
Напиши коментар:
-
Ако назовем недостатъците и ясно ги формулираме, то ще можем да намерим и решение на всеки един от тях.
Радвам се, че има колеги, които взимат нещата присърце и имат ясен поглед.
За останалите, които не вярват или постват единствено, за да отчетат дейност без да са наясно - пак се радвам, защото благодарение на такива с времето се научих, че хората преминават през четири етапа на приемане на истината:
1. Това са безсмислени глупости.
2. Това е интересна, но напълно погрешна гледна точка.
3. Това е вярно, но какво значение има.
4. Аз винаги съм знаел, че е вярно.
Напиши коментар:
-
Нищо чудно и да я учатСлав написа: Преглед на мнениетоИскам да попитам в Турция учат ли "Хубава си моя горо"...например?
Един поздрав за всичкия продукт на нашето образование с една хубава БАЛКАНСКА песен (в случая - албанска):
https://www.youtube.com/watch?v=oVMyn6Tz6V4
П.П. Преди 35 години, моят учител по музика, др.Пеев, като учихме тази песен, ни каза, че музиката е от турска народна песен.
Много години по-късно брат ми, завършил магистратура по фолклор в Музикалната академия в Пловдив го потвърди.
До преди няколко години навсякъде като автор на музиката на песента стоеше "неизвестен", а от известно време почна да се мъдри името на някакъв композитор от Кюстендил. Не знам кое е вярно и кое е измислица.
Най-важната роля на образованието е да научи малките човеци да мислят, да използват мозъка си пълноценно, а да не се поддават на внушения.
Имам директен поглед на продукта на образованието ни, тъй като и аз 7 години бях преподавател във ВУЗ. Видях как за тези 7 години нивото падна ужасно много. Може и да не ви се вярва, но съм попадал на такива бисери... Като например студентка в 3 курс да не знае къде учи (наименованието на университета). Сериозен съм!
За съжаление, работата ми е такава, че и днес продължавам да се сблъсквам с неграмотници с ОГРОМНО самочувствие. Но вече не ми пука... Майната им!
Напиши коментар:
-
Колеги!
Позволете ми, да се включа от позицията на една от страните в българското образование, а именно тази на Учител!
Разбирам позицията-гледната точка, на всеки един от дискутиращите и я уважавам, но тук позицията на държавата относно новите държавни образователни стандарти/изисквания, т.е. новия закон се сблъсква с множество наредби, които объркват ситуацията, при прилагането на новите програми и тяхното плавно преливане в новата "образователна реалност".... (нея няма да я коментирам)
Позволете ми да допълня, че децата са наши/мои и съм съгласен с това, тук спор няма, аз имам 23 деца с които съм по цял ден и въпреки трудностите искам да се занимавам с тази професия, защото повярвайте ми чувството на удовлетвореност от постигнати резултати е голямо!
Между другото колеги, аз напуснах частна компания в която вземах три пъти повече от сегашната ми заплата и въпреки това, без да се замисля го направих!
Поздрави на всички и Ви, пожелавам само Усмивки!
П.П.
Надявам се, че не бих събрал негативно отношение с някой следващ пост...
А относно позицията ми, за българското образование ще си я запазя за моя вътрешна консумация...
Пожелавам на всички да се Усмихват повече!
Напиши коментар:
-
ele написа: Преглед на мнениетоАз аз някъде да съм казала, че си го казал?
Ти тъпа ли си или просто заядлива!?
Напиши коментар:
-
Та по тая случка ...... един приятел се беше напил с 4-5-6 още посред бял ден в градинката - единия взел 100-200лв от майка му и ги изпили изпушили за 2 часа незнам как е станала тая раота.... . И на следващия ден едната майка отишла при майката на тоя дето е направил и казала а другата - бе я не ме занимавай с глупости деца са и се врътнала хахахах направо .............. ви казвам случай сякви има.todorakiggg написа: Преглед на мнениетоИ колкото и да го дъвчем пак опираме до семейстовото (не че програмата, мотивацията на даскалите и т.н. са цвете.)
Първата карикатура много ясно го показва.
Имам приятел треньор по даден спорт, та той ми разказва скоро истинска случка: едно от децата (момиче) повече от месец не ходи на тренировки, болна била, имала да учи
, после пак била тежко болна, докато накрая не казва - мама не ме пуска да тренирам.... До тук добре, та този моя приятел решава да звънне първо в даскалото и там тази "млада моделка и бъдеща звезда" не я били виждали от повече от месец, после звъни на майката и най - спокойно и казва, че детето го няма от месец и нещо нито на даскало, нито в залата и да вземат да се заинтересуват какво става, че може и да заработва на околовръстното и т.н. и .... сега може ли да познаете реакцията на "майката". Цитирам: - Къв си ти, че ще държиш сметка на дъщеря ми какво прави и къде ходи.... Шах и мат с пешката.... Е моя човек пали много лесно от четвърт, та са си общували после доста добре. 

Какво е станало после, няма нужда да разказвам изводите са ясни.
А иначе за Еле, е да има деца дето все още ходят по олимпиади, ама то всяко стадо си има и мърши все пак...
Напиши коментар:
-
Каквото и да си говорим то:
по-прост народ = по-лесно манипулиран народ
=> Нормално стечение на обстоятелствата в образованието.
Нищо нередно няма в цялата система.
Напиши коментар:
Реклама
Collapse

Напиши коментар: