Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Катаджия ИЗМИСЛЯ нарушение в акт!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Спорът се превърна в "Да нарушаваме закона или да не го нарушаваме?". Ако се поровите онлайн ще видите, че има излезли решения на съда за обжалване на издадени актове за затъмнение предни стъкла, които са отхвърлени като неоснователни. Колегата не само трябва да го глобят, но и да му спрат колата от движение. Разбира се, че е много куул да имаш кола със затъмнени стъкла, обаче лошите неща стават само веднъж - а ако утре не видиш човек на пътя и го блъснеш? "Ама аз не исках..." е дежурния отговор - след дъжд качулка.... Но като чета не това е темата на дискусията, а измислени нарушения, които полицаят е искал да напише. Мога да кажа, че полицаят е бил твърде некомпетентен - имал е възможност да ти спре колата от движение, но не го е направил. Жалко бих казала. За измислените нарушения - ами да се беше обадил на 112 - поне оплакването ти щеше да е записано в момента на проверката. За всичко останало: лицемерно е да гледаш в паницата на другите и да сочиш какви нарушения са направили, а не гледаш в своята и собствените си нарушения.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Immortal написа:
      Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.Чл.171. ...2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;Чл. 183.(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 30 лв. водач, който:7. управлява превозно средство с неизправности или повреди, които могат да застрашат сигурността на движението.Правилник за прилагане на ЗДвП:Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:в) има счупени или повредени външни стъкла или стъкла, които не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи;П.П. По повод постовете на jorko, написани след този, да поясня, че в "изискванията на стандартизационните документи" влиза и изискването за определен процент светопропускаемост. Като лепнете черното фолио, в повечето случаи стъклата вече не отговарят на стандартите. Точно това се има предвид. Друг е въпроса, че за да проверят дали отговарят или не на стандартите, полицаите трябва да могат да проверят колко процента е пропускаемостта на стъклата. Сетих се за едно клипче, в което беларусин направи на луди едни руски ГАИшници. Нашите гащници обаче нямат уреди за такава проверка и на практика няма как да са сигурни, че затъмнените стъкла не отговарят на стандартите. Техните очи не са измервателни уреди и няма как да се аргументират. На това основание всички актове за затъмнени стъкла могат да се обжалват и най-вероятно падат в съда, и най-вероятно jorko това има предвид.Друг е въпроса, че липсва единен европейски стандарт за светопропускаемостта на автомобилните стъкла. Не намирам и такъв български. В повечето европейски държави изискването е стъклата да пропускат не по-малко от 70-75% видима светлина. Има и изключения, като Гърция например, където е изрично забранено каквото и да е потъмняване на стъклата, освен фабричното.Има една европейска директива, EEC Directive 92/22/EC, в която се говори за 70-75% пропускане на видимата светлина, но както знаем, директивите на ЕС са с препоръчителен характер, а не задължителен.Ето малко повече информация (на английски): http://www.tintdude.com/forum/index.php?showtopic=11713
      Цитирам си поста, за да обърнете внимание на послеписа.В нашия закон, никъде не се споменава колко трябва да бъде светопропускането на стъклата. Забранява се ограничаването на видимостта през тях (т.е. поставянето на прегради, пердета и други непрозрачни предмети - както е по определението за "ограничена видимост" в същия този закон - "56. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Ограничена видимост" е налице при стръмнини, завои и други препятствия, които пречат на видимостта."Забранено е и НАМАЛЯВАНЕ на прозрачността им. От колко на колко - не пише. Едно е да имаш фабрично бели стъкла и да залепиш фолио - тогава според закона ти НАМАЛЯВАШ прозрачността им и попадаш под ударите на закона, съвсем друго е да имаш кола с фабрично тъмни стъкла - тогава ти не си намалявал прозрачността им и си изряден. А това, че стъклата фабрично могат да са съвсем непрозрачни, теб не те засяга.Това е неволен или умишлен пропуск в закона. В директивата, която съм цитирал по-горе, както и в законите на повечето от европейските държави, изрично си пише колко процента е допустимо да са затъмнени стъклата, без да правят разлика фабрично или допълнително са затъмнени. Това е правилното решение и така трябва да е написано и в нашия закон. Ама не е. Оставено е някакво неясно определение - "забранено е намаляване на прозрачността им". Е, колко аджеба трябва да е таз прозрачност? На Ланчата например стъклата са зелени. Със сигурност прозрачността им не е като на белите стъкла. Намалена ли е тя или не е?!? Загубена, българска работа...За щатите (САЩ) си има за всеки щат различна допустима стойност, като в някои щати е дори 25% пропускане на видимата светлина, но няма да ги коментираме, защото все пак сме в Европа, а не в САЩ. За който се интересува за САЩ - http://en.wikipedia.org/wiki/Tinted_glass

Коментар

ele написа:
        Спорът се превърна в "Да нарушаваме закона или да не го нарушаваме?". Ако се поровите онлайн ще видите, че има излезли решения на съда за обжалване на издадени актове за затъмнение предни стъкла, които са отхвърлени като неоснователни. Колегата не само трябва да го глобят, но и да му спрат колата от движение. Разбира се, че е много куул да имаш кола със затъмнени стъкла, обаче лошите неща стават само веднъж - а ако утре не видиш човек на пътя и го блъснеш? "Ама аз не исках..." е дежурния отговор - след дъжд качулка.... Но като чета не това е темата на дискусията, а измислени нарушения, които полицаят е искал да напише. Мога да кажа, че полицаят е бил твърде некомпетентен - имал е възможност да ти спре колата от движение, но не го е направил. Жалко бих казала. За измислените нарушения - ами да се беше обадил на 112 - поне оплакването ти щеше да е записано в момента на проверката. За всичко останало: лицемерно е да гледаш в паницата на другите и да сочиш какви нарушения са направили, а не гледаш в своята и собствените си нарушения.
        Не , спора е малко по-различен ... Тук никой не оспорва наличието на извършено нарушение , а именно затъмняване на стъклата на МПС, но никой не е наясно точно какво е наказанието за това , очевидно поради НЕЧЕТЕНЕ на съответните закони и ПЪЛНО доверие на чуто от познати , коментари на почитатели на полицейщината и други такива Откъде си толкова сигурна, че на колегата трябвало да му спрат колата от движение ? Иска ти се да е така , обаче по закон не е ! А и за компетентността на служителя ще ти кажа само , че той най-вероятно НЕ Е компетентен да налага такива принудителни административни мерки като спиране от движение на МПС .

Коментар

Пише го в закона, jorko, няма какво повече да го коментирам. Законът е за това да се спазва, не да се заобикаля, защото заобикалянето му води до много неприятни последици, на които сме свидетели всеки ден. А "На мен няма как да ми се случи" не върви. Затова спорове като този са абсолютно излишно писане, особено като го комбинираме с едни други теми, в които се възмущаваме от постъпките на други хора, заобиколили закона.

Коментар

ele написа:
            Пише го в закона, jorko, няма какво повече да го коментирам. Законът е за това да се спазва, не да се заобикаля, защото заобикалянето му води до много неприятни последици, на които сме свидетели всеки ден. А "На мен няма как да ми се случи" не върви. Затова спорове като този са абсолютно излишно писане, особено като го комбинираме с едни други теми, в които се възмущаваме от постъпките на други хора, заобиколили закона.
            Както и да е , аз спирам да пиша по темата , карайте си както си знаете , слушайте който искате и търпете всякакви дребни или по-едри простотии от правоимащите ... Недейте да четете законите , ако ще ги четете избирателно , лек ден на всички , а на автора на темата - Евала , колега, не им давай на униформените да те правят на маймуна

Коментар

ele написа:
              Стига си се правила всеки път на света вода ненапита и все да си компетентна по всичко. Искам само да ти кажа, че аз всеки месец давам по почти 250лв. от заплатата си за данъци и накрая какво получавам? Като ме удариха паркиран на улицата и оня съответно отпраши без и да помисля да спира и като отидох в КАТ и казах кой ме е ударил, МПВ вид, модел, номер и след 14 дни ми казаха "нищо не можем да направим". Сигурно и сега ще ме посъветваш и мен какво е трябвало да направя? Когато мога да избегна глобите си - много ясно, че ще ги избегна. И без това тази държава само ме "цака" и то предостатъчно, без да ми помага - както в случая, който ти обясних вече. По темата: като е в нарушение колегата - до глобят за каквото трябва, а не да си измислят. На теб какъв ти е проблема, че само акъл и напътствия даваш?
              N.Y. State of Mind

Коментар

sachma написа:
                ele написа:
                Стига си се правила всеки път на света вода ненапита и все да си компетентна по всичко. Искам само да ти кажа, че аз всеки месец давам по почти 250лв. от заплатата си за данъци и накрая какво получавам? Като ме удариха паркиран на улицата и оня съответно отпраши без и да помисля да спира и като отидох в КАТ и казах кой ме е ударил, МПВ вид, модел, номер и след 14 дни ми казаха "нищо не можем да направим". Сигурно и сега ще ме посъветваш и мен какво е трябвало да направя? Когато мога да избегна глобите си - много ясно, че ще ги избегна. И без това тази държава само ме "цака" и то предостатъчно, без да ми помага - както в случая, който ти обясних вече. По темата: като е в нарушение колегата - до глобят за каквото трябва, а не да си измислят. На теб какъв ти е проблема, че само акъл и напътствия даваш?
                Браво колега, най-сетне някой да й го каже на ele, че ми писна във всяка тема да чета нейните философствания. А иначе за мен тази забрана е безсмислен, затова и аз не я спазвам. Не просто че е газарийка, но и не мисля че пречи чак толкова много на видимостта.Към теб неофициално предупреждение. Щото иначе си за бан. Един вид компромис.Следващ път няма да има.Модераторски екип на фиат-бг.орг
                Виж бейби не сме глупаци,
                ние сме отбор от здравеняци.
                Да бъдеш с нас знам, че го желаеш,
                така че качвай се на дансинга и започвай да играеш!
                http://www.youtube.com/watch?v=UDWnMXzgeZo

Коментар

fiatmaniak написа:
                  sachma написа:
                  ele написа:
                  Браво колега, най-сетне някой да й го каже на ele, че ми писна във всяка тема да чета нейните философствания. А иначе за мен тази забрана е безсмислен, затова и аз не я спазвам. Не просто че е газарийка, но и не мисля че пречи чак толкова много на видимостта.
                  какво да ми каже, че не разбрах???? А ако някой плаща по-малко от 250 данъци, той по-малко права ли има? Ако ще мерим данъците, които плащаме - аз съм навита. Говорите глупости и дори не се усещате. Плюете полицията, когато спазва закона, защото не ви отърва (все пак законите са за другите, нали?) обаче, като опрете до нея, почвате пак да плюете, че не била спазвала закона и сте били онеправдани. Дори не знаете значението на думите "гражданско общество" и имате погрешна представа за "нарушиха ми правата" и "тъпчат ме". Много е важно за някои от вас да гледат другите и да се равнят по тях (защо трябва да си хвърляте боклука в коша, като можете да го изхвърлите през прозореца на колата примерно), вместо само да решат в каква държава искат да живеят, а после да се оплакват колко ни била скапана държават. Много е важно сами да преценяваме кои закони са ни интересни и само тях да спазваме - така ли? Ами на мен не ми харесва закона, че вземането на неща от оставени на улицата предмети е кражба - харесвам си нечии джанти и ги свалям.... така става ли? Ама че тъп закон са приели... ужас!!!! Човек има само толкова права и задължения, колкото си мисли, че има. За съжаление повечето хора си мислят, че първата част клони към безкрайност, а втората - към нула.

Коментар

Идеята не е само да имаш добра видимост ами да те виждат и теб. Знаеш ли колко пъти съм виждал разни индивиди които блеят в съвсем друга посока и тръгват без да ме виждат, добре, че аз ги виждам, че блеят и не следят движението.....................

Коментар

chaveto написа:
                      Идеята не е само да имаш добра видимост ами да те виждат и теб. Знаеш ли колко пъти съм виждал разни индивиди които блеят в съвсем друга посока и тръгват без да ме виждат, добре, че аз ги виждам, че блеят и не следят движението.....................
                      Много правилно. Винаги съм силно притеснен, когато на някое кръстовище се разминавам с някой "гъзар" с потъмнени до черно стукла. Почти винаги - с основание...
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

kazan написа:
                        . Глобата за затъмнени предни стъкла независимо дали са странични или странични + челно е една и съща чл. 185 глоба 20лв. Мога да ви покажа няколко НП!
                        Ами самия факт, че пусналия темата може да ни покаже няколко наказателни постановления за затъмени стъкла показва ,че за криво колело прав път няма . Но няма да е далеч денят ,когато ще спрат да му пишат наказателни постановления.Но ще е вече много късно и колата ще се е обърнала . Веднаж стомна за вода , втори път пак за вода и на третия се изпуска и се чупи.
                        Фиат Панда 1.2 2006година
                        Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

jorko написа:
                          но никой не е наясно точно какво е наказанието за това , очевидно поради НЕЧЕТЕНЕ на съответните закони и ПЪЛНО доверие на чуто от познати , коментари на почитатели на полицейщината и други такива Откъде си толкова сигурна, че на колегата трябвало да му спрат колата от движение ? Иска ти се да е така , обаче по закон не е ! А и за компетентността на служителя ще ти кажа само , че той най-вероятно НЕ Е компетентен да налага такива принудителни административни мерки като спиране от движение на МПС .
                          Напротив, наясно е и ти беше посочено, но не четеш:Превозното средство със затъмнени от ТЕБ предни стъкла е неизправно, определено в Правилника:
                          Правилник за прилагане на ЗДвП:Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке Е ТЕХНИЧЕСКИ НЕИЗПРАВНО, ако има някоя от следните повреди или неизправности:6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:в) има счупени или повредени външни стъкла или стъкла, които не отговарят насъответните изисквания на стандартизационните документи;
                          По голям стандартизационен документ от Закона няма. В него пише:
                          Чл.105. (изм.,ДВ,бр.43 от 2002 г.)(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
                          В тази връзка, при технически неизправно превозно средство:
                          Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки: .................. 2. временно спиране от движение на моторно превозно средство: а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;
                          И не, не съм полицай, просто мразя гъзариите нарушаващи правилата, а още повече нагло държане, когато си виновен.
                          .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                          www.cyxap.com

Коментар

Аман от подобни теми! Като си bad boy, gangsta или какъвто там го играеш - бъди такъв докрай вместо да се жалваш по форумите. Аз лично, точно заради възможността полицаите да те накиснат за каквото поискат, не се заяждам с тях. Примерно ти подхвърлят едно пликче с трева в багажника и край с теб, или пък отнасяш някоя палка за спорта, а те после казват, че си бил агресивен и си ги нападнал пръв. Ходи си търси правата и доказвай, че нямаш сестра. Не знам в какви измислени приказки живеят някои, въобще какви ти права, гражданско общество, закони - живота е джунгла и трябва добре да преценяваш къде, кога и пред кого да се тупаш в гърдите.
                            Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                            ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

ele написа:
                              fiatmaniak написа:
                              sachma написа:
                              ele написа:
                              Браво колега, най-сетне някой да й го каже на ele, че ми писна във всяка тема да чета нейните философствания. А иначе за мен тази забрана е безсмислен, затова и аз не я спазвам. Не просто че е газарийка, но и не мисля че пречи чак толкова много на видимостта.
                              какво да ми каже, че не разбрах???? А ако някой плаща по-малко от 250 данъци, той по-малко права ли има? Ако ще мерим данъците, които плащаме - аз съм навита. Говорите глупости и дори не се усещате. Плюете полицията, когато спазва закона, защото не ви отърва (все пак законите са за другите, нали?) обаче, като опрете до нея, почвате пак да плюете, че не била спазвала закона и сте били онеправдани. Дори не знаете значението на думите "гражданско общество" и имате погрешна представа за "нарушиха ми правата" и "тъпчат ме". Много е важно за някои от вас да гледат другите и да се равнят по тях (защо трябва да си хвърляте боклука в коша, като можете да го изхвърлите през прозореца на колата примерно), вместо само да решат в каква държава искат да живеят, а после да се оплакват колко ни била скапана държават. Много е важно сами да преценяваме кои закони са ни интересни и само тях да спазваме - така ли? Ами на мен не ми харесва закона, че вземането на неща от оставени на улицата предмети е кражба - харесвам си нечии джанти и ги свалям.... така става ли? Ама че тъп закон са приели... ужас!!!! Човек има само толкова права и задължения, колкото си мисли, че има. За съжаление повечето хора си мислят, че първата част клони към безкрайност, а втората - към нула.
                              Къде видя да казвам, че като плащам повече данъци имам повече права? Просто искам да ти обясня, че за 3000лв. годишно, които давам на държавата само от заплатата сине получавам НИЩО - нито здравно обслужване като хората, нито добро съдействие от институциите... Така че да - когато мога, ще избягвам плащането на глоби... държавата и без това ме глобява достатъчно! Айде, че даже предупреждение си изкарах...
                              N.Y. State of Mind

Коментар

dikanio написа:
                                Аман от подобни теми! Като си bad boy, gangsta или какъвто там го играеш - бъди такъв докрай вместо да се жалваш по форумите. Аз лично, точно заради възможността полицаите да те накиснат за каквото поискат, не се заяждам с тях. Примерно ти подхвърлят едно пликче с трева в багажника и край с теб, или пък отнасяш някоя палка за спорта, а те после казват, че си бил агресивен и си ги нападнал пръв. Ходи си търси правата и доказвай, че нямаш сестра. Не знам в какви измислени приказки живеят някои, въобще какви ти права, гражданско общество, закони - живота е джунгла и трябва добре да преценяваш къде, кога и пред кого да се тупаш в гърдите.
                                именно!!!!!!!!!Но колегата с оплакваннията,явно е твърде малък още ,за да го осъзнае В живота печелят умерените и разсъдливите-има ситуации в които трябва да се прави скандал,има такива,в които трябва да се правиш на смирен,в случая правилното е второто-от пънене на катаджии добро няма да видиш. Много ти е грешна призмата през която гледаш-има няма нарушение,дай да си търсим правата....когато си сгрешил, "правата ти" си ги запази за себе си,когато си прав,тогава претендирай за права,но точно в случая от твоята камбанария се вижда,че винаги си прав-ей туй е много криво в случая.
                                ex.Мареа ТД100

Коментар

Working...
                                X