Значи ако караш на газ си щастливец, защото енергийното съдържание в килограм газ е по-голямо от това на бензина.Дано скоро започнат да наливат по бензиностанциите в килограми, та тогава ще е далавера. Но трябва да измислим и резервоарите ни да събират точно количество килограми, а не литри
Колега ти не разбра ли, че нафтата става само за отопление?
BO: Спорът ти за килограми срещу литри е безумен - Нефтохим продават горивата си на тон, а не на литри. Литърът е единица за обем и съответно горивата заемат по-малко или повече обем в зависимост от температурата, но килограм желязо и килограм вълна заемат различен обем, въпреки, че тежат еднакво.
ебаси спора се възрази тук и защо???Дизеловото гориво има по-високо КПД и като разход в ЛИТРИ на брой километри естествено е да е по-икономично!!! Че изчисленията на колегата са грешни е ясно,защото той си прави някакви си там свои сметки без да всички величини предвид...естествено разликата не е 2пъти повече както го дава той... Производиля ясно е опонал на всеки един един автомобил разхода и ако сметнем,че техните сметки дори да има грешка,тя е ЕДНА и СЪЩА за всички двигатели,то тогава разликата не е 2 пъти повече както говори колегата,а е около 1,3 пъти,което от своя страна идва до въпроса кое е по-рентабилно и отговоря е ясен!!! Който изминава много километри на година по-рентабилно е дизеловото гориво,но ако изминава по-малко километри то бензиново ще му е по евтино включвайки в цената и разходите за поддръжка кито при дизела са повече!Лично моя избор е дизел,не защото карам повече,просто 1 това ми попадна като търсех и ми хареса и 2 повече харесвам по-голята мощност на дизела в по-ниски обороти,защото не обичам да карам колата си във високи такива! Всеки има право на своя избор ,но никой не бива да оспорва,че дизела е по-иконочен откъм разход!!!
ебаси спора се възрази тук и защо???Дизеловото гориво има по-високо КПД и като разход в ЛИТРИ на брой километри естествено е да е по-икономично!!! Че изчисленията на колегата са грешни е ясно,защото той си прави някакви си там свои сметки без да всички величини предвид...естествено разликата не е 2пъти повече както го дава той... Производиля ясно е опонал на всеки един един автомобил разхода и ако сметнем,че техните сметки дори да има грешка,тя е ЕДНА и СЪЩА за всички двигатели,то тогава разликата не е 2 пъти повече както говори колегата,а е около 1,3 пъти,което от своя страна идва до въпроса кое е по-рентабилно и отговоря е ясен!!! Който изминава много километри на година по-рентабилно е дизеловото гориво,но ако изминава по-малко километри то бензиново ще му е по евтино включвайки в цената и разходите за поддръжка кито при дизела са повече!Лично моя избор е дизел,не защото карам повече,просто 1 това ми попадна като търсех и ми хареса и 2 повече харесвам по-голята мощност на дизела в по-ниски обороти,защото не обичам да карам колата си във високи такива! Всеки има право на своя избор ,но никой не бива да оспорва,че дизела е по-иконочен откъм разход!!!
Дизеловия двигател има по-голямо КПД, а не дизеловото гориво! п.п. А подхване ли се темата дизел/бензин - винаги се хващаме за гушите!
VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Чакай да пуснат и електрически коли, като Шеви Волт например, и тогава спрът ще е не дилема, а трилема :DП.П. Колеги, не спорете и не си чешете клавиатурите, ами си карайте колите и внимавайте по пътищата! Истината винаги има 2 лица
Тези с газта ще са най-прецакани ако започне да се продава на кг, както се продава газта за битовите бутилки. Те се теглят на кг и събират около 18л, но цената е съвсем различна и като сметнеш колко ти излиза литъра и Горивото я ясно че заема различен обем при различна температура, но разликата не е толкова фатална при количества колкото събират нашите резервоари и влиза в точността на колонката. Разходомерите на цистерните, които превозват горивата до бензиностанциите имат температурен коректор и изчисляват обема при 15 градуса по Целзии, такъв е стандарта.Например зимата температурата в цистерните на бензиностанцията е около 7-8 градуса, а лятото 20-23 градуса. Някой ако може да намери коефициента на разширение за дизела и бензина можем да сметнем за 60л резервоар каква е "далаверата" през зимата и каква "загубата" през лятото.
Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Някой ако може да намери коефициента на разширение за дизела и бензина можем да сметнем за 60л резервоар каква е "далаверата" през зимата и каква "загубата" през лятото.
на който му се търсят коефициенти може да ги намери, но при загряване на бензина с около 30 градуса разширението на око е около 10%
Харесвам дизеловите мотори, но само с турбо, защото обикновено харчат по-малко в градски условия. Но моето предпочитание към бензина се базира на следното - не знам да има спортна кола, която да се кара на дизел. И както се казва - козата си сака пръч. За капризите да не говорим.
NOW: ???
Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999
не знам да има спортна кола, която да се кара на дизел.
Сега ще ти скочат с 24-те часа на Льо Ман...
Да сочат толкова, колкото искат. Аз ще предложа WRC тогава, ако се правят сравнения на модифицирани коли. Вече за спортните, извън писта, мисля, че коментарът е излишен. Ама поне аз така мисля.
ntodorov написа:
А 24-те часа на Льо Ман... А ?
Да, да, вече разбрах. Ама това коли ли са? Това състезание си е успех и да си го завършил, ако ще и последен. Няма място за сравнение на "козата" и "пръча"
NOW: ???
Ex: Fiat Bravo 1.6 16V 05.2000 - CA 3978 ??
Ex: Fiat Bravo 1.2 16V 12.1999
BO: Спорът ти за килограми срещу литри е безумен - Нефтохим продават горивата си на тон, а не на литри. Литърът е единица за обем и съответно горивата заемат по-малко или повече обем в зависимост от температурата, но килограм желязо и килограм вълна заемат различен обем, въпреки, че тежат еднакво.
Я, я пак Покажи ми ценова листа, кой продава бензин или дизел на тон. п.п. Само газа /пропан-бутан/ на едро се продава на килограм, защото има много специфични свойства на разширение.И за това зададох въпроса си по-рано на Киро за обема към килограм конкретно за дизел/бензин при различни температури, докато все още са в течно състояние, защото като ми отговори, много ще се разочарова.Една от предишните ми работи беше да поддържам именно инсталациите по бензиностанции - по-конкретно бензиноколонки, резервоари и пътищата между тях така, че имам малка представа в проценти за изменение на обема п.п.2- ТАЗИ ТЕМА не е въпрос за кое върви повече дизел или бензин! ИМА доста такива теми с много страници и след това заключени.Не става въпрос за това.
Само до преди около година Лукойл обявяваше в сайта си и продаваше горивата не на литър, а но тон, колега ВО. При получаване на горивото съобразно температурата го преизчислявахме в литри.
Коментар