Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Fiat Bravo 2 1.9 MJET 110KW 150hp, въпроси, решения, препоръки. Усеща се като...да няма тяга.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Fiat Bravo 2 1.9 MJET 110KW 150hp, въпроси, решения, препоръки. Усеща се като...да няма тяга.

Здравейте,

покрай чат-пат жипити-то и AI-я, нещо позамаляха форумите, но с кеф си чета стари теми и си припомням отдавна минали събития и хора с голям капацитет във всякакви области, дискусии и спорове с плодороден и напоителен край.
    След 19 години вярна служба, старата Брава 1,6 я отнесоха със 70 км кротко паркирана до тротоара, докато бях до магазина и се наложи да купя друга Италианка, не каква да е, a дизеловата класика 1,9 МJet 110kw 150hp 937 A5.000 .

Taка,

при покупката се установи заседнал отворен термостат и малко тресене на задна, оказа се тампона на скоростите, макар и да смених двата кокала. Понеже ми трябваше кола спешно, а и тази ми хареса на външен вид, я спазарихме по тела и без много проби да се саморазубеждавам я купихме директно. Все пак на 20 години почти /zfa19800004032137/ 2007 май месец от първите с 5 степенна С530 кутия, климатроник, май няма DPF регeнерации, махнат софтуерно ЕГР и клапи, пластмасов колектор.
    Сега по същинският въпрос, който се изразява в това, че като я дадох на шурето да си свърши работа за няколко дена, докато неговата кола я оправят ми заяви, че тоя убавец не вървял като неговото Стило 1,9 JTD 115, дето му навъртя 150К км за няколко години и го продаде с тъга на сърцето.
    Понеже си карахме старата кола на газ 103 коня толкова време, сега тоя турбиниран дизел ми се вижда оса, ама ме зачопли и взех да чета и да се филмирам. Когато е бил актуален модел преди 10-15 години в крома и алфа, чак сега вървя по стъпките на хора, които отдавна не си спомнят за тея дъртаняни, че са ги карали.
    И така, направих един/ де да беше де/ лог с ALFA Obd, че MES мога само в гаража, че батерията пада бързо на лаптопа.
    Та нещо ми се вижда, че турбото не надува според очакваното, гледах маркучите до кулера долу, но горе по казанчето за спирачната течност хвърляше капки масло отнякъде.
    Не знам доколко и дали е нормално, дори и да има малко спад в надуването да се усеща загуба на мощност, та човек да ми каже "мойто JTD115 вървеше повече от тоя MJET 150"
    Турбото му пипнах лопатката на студената част, чисто е и усетих съвсем малък, да не казвам нормален луфт радиален, че е навряно там, а и малък му е всмукателя.

поздрави

Click image for larger version  Name:	Alfa OBD LOG Fiat Bravo 2 110KW.jpg Views:	0 Size:	325,0 KB ID:	2764133 Click image for larger version  Name:	IMG_9641.jpg Views:	0 Size:	2,51 MB ID:	2764134
    Последна редакция от pl4 8rp; 29.06.2026, 02:38.
    Fiat BRAVA 1.6/16v103Hp EL(LPG Lovato)- XII.1997 182А4.000- Аудио система
    Мразя чалгата повече и от политиците. Поправено.Комунизмът ще отстоява своите основи по един или друг начин.Оправия-няма!

Проблема със загубата на налягане се оказа от фланеца на шнорхела от кулера към колектора. Има един О-пръстен се беше сплескал, отделно, че предишен Мастер е изгубил едната втулка на ухото и беше сплеснато и то. Второ, ЕГР-а от многото издевателства върху него три от четирети болта бяха превъртяли и седяха само за декорация. Фири оттам, даже и гарнитурата нямаше, навсякъде клепано със силикони, отделно маслото и саждите, та станала няква чудна смеска...хаахаха
    последователността на работа беше, с прахосмукаката сложих смукателния маркуч отзад да надува и деректо в тръбопровода от турбото натам. Та то не беше свистене, духане, вятър, чак се зачуих как само 400-500 милибара беше разликата в исканото и реалното налягане. Обаче наби и P0236 и влезна в авариен с чек на таблото.
    Решението:
    всичко долу и опресняване на всички гарнитури и О-пръстени и уплътнения по пътя на въздуха. Целия Клапан на EGR отиде да почива да скамейката, а там онва дет след клапата за меко гасене, където се закача ЕГР-а на него, направо радикално го запълнихме с яка смола и едно джилезо, да го видя кога пак ще задуха оттам.

та така...

Click image for larger version

Name:	IMG_0501.jpg
Views:	61
Size:	3,29 MB
ID:	2764136 Click image for larger version

Name:	IMG_0468.jpg
Views:	45
Size:	3,79 MB
ID:	2764137 Click image for larger version

Name:	IMG_0546.jpg
Views:	43
Size:	3,43 MB
ID:	2764138
    Мразя чалгата повече и от политиците. Поправено.Комунизмът ще отстоява своите основи по един или друг начин.Оправия-няма!

Коментар

Понеже, смятам да опреснявам всякакви проблеми и питания относно конкретната кола в темата, ще пиша само тук да не отварям нови или пиша в стари теми за въпроси, вече разисквани...
      Та, "проблема" с тягата е още една стъпка по-близо до решаване. Оказа се, че и тоя така наречен N75 клапан, дето във форума беше споменато, че във фиат бил l206, 306 ли беше...абе клапана за регулиране на вакуума на променливата геометрия беше малко кофти. След смяната му вече си набира плаво още откъм 1400-1500 без турбо дупка има си ряз и реагира добре на педала при рязко натискане. Сигурно ще иска и още доработки и оправяне, че пак дори и по-пъргава и отзивчива, не ми се струва като 150 Hp.
      Покрай разглобяването за почистване и проверка на колектора и "дроселовата" клапа установих, че тая клапа за мекото гасене не се управлява и седи постоянно отворена. Не знам, дали при софтуерното изключване на ЕГР и мотора за вихровите клапи не са я отрязали и нея или нещо друго е проблема.
      Иначе като разкачих вакуум маркучлето закачено за нея и отиващо към управляващия ѝ клапан и духнах и смукнах, въздуха си минава свободно през него. При закачено към нея маркучле и засмукване си работи самата клапа и с уста я местя , даже успях да загася двигателя чрез нея. Не се усеща да изпуска вакуум или да дърпа въздух през вакуум линиите, оставам с впечетлението, че електрическата част е нещо шашната. Утре ще пробвам бобината на клапана и буксата с АЛфа ОБд-то
      Не е писано много за нея, но продължавам да чета, че само Емо преди много години я е споменавал, че не работи. Ама с нея и без нея мотора си се гаси, сега дали ще е по-комфортно и без тресене ще се установи, ако и сложа аз едно реле да я управлява при гасене, ако има проблем с оригиналната верига.
      Утре с нит-гайки ще се мъчим да позакърпим и тея шумоизолиращите предпазни кори отстрани и отдолу на двигателя.

Допълнение:09,07,2026
      След сваляне на вакуум клапана за управление на клапата за меко гасене и проверка на маркучлетата, буксата за плюс и минус при контакт и гасене, както и самата клапа както и клапана се установи, че всички поотделно си работят както трябва. Събрах всички и си тръгна както си трябва. След загасяне на мотора за 2-3 секунди се подава вакуум към клапата, тя затваря и мотора се удушава за да не притриса при гасене. Странно, нямам обяснение, но се размина само с разглобяване и събиране на компонентите.
      От няколко дни, киламетража се случва да мига понякога. Така и не мога да разбера какво търси боди компа, че 50 еврака за пълна версия на МЕС за сега не ми се дават.
      Прокси алаймънта ще почака, доката не се самооправи или не стане постоянен и досаден ефекта на "мигащият километраж".
      Click image for larger version

Name:	меко гасене.jpg
Views:	0
Size:	2,63 MB
ID:	2764149

Click image for larger version  Name:	IMG_0559.jpg Views:	0 Size:	2,40 MB ID:	2764144 Click image for larger version  Name:	IMG_9615.jpg Views:	0 Size:	2,54 MB ID:	2764145 Click image for larger version  Name:	IMG_9594.jpg Views:	0 Size:	2,60 MB ID:	2764146 Click image for larger version  Name:	IMG_9593.jpg Views:	0 Size:	2,52 MB ID:	2764147
      Последна редакция от pl4 8rp; 09.07.2026, 19:42.

Коментар

Working...
      X