Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката към топлофикация?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    При новото строителство сградната инсталация минава в стълбищната клетка и влиза във всеки апартамент през колектор от където тръгва тръбната разводка по пода на жилищата, там който не ползва парно не плаща сградна инсталация и проблемите са решени, но ние хората живеещи в панелките сме ограбвани най-нагло заради това, че щранговете минават през апартаментите
    punto HGT

    Коментар


      #17
      С две думи далаверата наречена топлофикация, се крепи и съществува благодарение на старите панелки и ще изчезне чак когато рухне и последният панелен блок.
      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

      Коментар


        #18
        dikanio написа:
        С две думи далаверата наречена топлофикация, се крепи и съществува благодарение на старите панелки и ще изчезне чак когато рухне и последният панелен блок.
        Ами за съжаление май е така, незнам дали няма някакви технически решения да се пусне хоризонтално инсталацията и колко би струвало... Сигурно няма да е евтино.

        Коментар


          #19
          Ефтиното решение е в промяна на закона за енергетиката
          punto HGT

          Коментар


            #20
            2013 1 22.912013 2 22.182013 3 21.522013 4 15.482013 5 8.332013 6 7.56Неплатени задължения за дялово разпределениеОбщо замесеца2013 6 16.20 0.00 16.20 Парно пускам само през нощта в спалнята, иначе през деня ако съм вкъщи обикновено си движа по тениска. 6 годишен вътрешен апартамент, външна изолация.Тока ми е 10-15лв месечно.Изравнителна сметка нямам още.

            Коментар


              #21
              Сметките са ти хубави, най вероятно всички в блока ползвате парно, защото при мен ползват малко и сградната инсталация като цена скача до тавана, пример: - средно ми идват сметки по около 50лв. на месец, от които ми се водят 6-7лв отопление, а останалите сградна инсталация, честито на печелившите, а ако почна да ползвам парно ще идват по 150-200лв на месец от които 50% ще са за отопление, а останалите за инсталация, получава се нещо от сорта като с фактурите на чез - тока ти е 10лв, пренос 20лв, зелена енергия 20лв и др. още 20лв, красота
              punto HGT

              Коментар


                #22
                До мен от едната страна е празен апартамента, от другата страна е асансьора и чааак след него е другия апартамент. Отдолу и отгоре обаче го ползват горе-долу като мен парното. Бойлер изобщо нямам.Освен кой колко ползва имат значение изолацията и разположението(досещаш се, че сега е адска жега ).

                Коментар


                  #23
                  разликата в таксата за сградните инсталации не е кой знае каква при вертикална и хоризонтална система. значение имат разните му там коефиценти за енергийна ефективност на сградата. просто съвпадение е, че тия с хоризонтална инсталация са по-новите и съответно с по-добри коефиценти. мисля, че пак се плаща по общия топломер и е все тая дали си на апартаментен топломер или на ония идиотщини по радиаторите. мисля, че ако един панелен вход се санира напълно, ще даде същите цени като новото строителство. даже сигурно и по-ниски, щото при хоризонталните топлиш и коридора.
                  браво 1,6/90 - 09 г.

                  Коментар


                    #24
                    Не мисля, че е така. При "хоризонтална" инсталация цялата топлинна енергия минава през много по-малко вертикални тръби и отделянето през тях е много по-малко. Ти си физик и знаеш, че кръгът е идеалната форма - има най-малко външна обиколка на окръжността, отнесена към затворенаята от тази окръжност площ. Ако има някой с хоризонт. инсталация - нека каже колко е % за сградната инсталация. Аз мога да кажа за моя панелен вход, че тя е 22 %, защото съм го виждал на договора с топлоразпределителното дружество. С други думи - общата площ на вертикалните и хоризонталните тръби във входа представлява 22% от цялата топлоотделяща площ, инсталирана в сградата. Нали така? Дори и да е приблизително същия процент - ще го плащат само тези, заради които топлото се движи по тръбите. Аз ако нямам никакви радиатори и през дома ми не минава нито една тръба и не използвам услугата "отопление" по никакъв пряк начин - трябва ли да плащам сградна инсталация, понеже комшията ми се топли така? Като се топли - поема си разхода за тая инсталация и това е. А сега - през апартамента ми преминават сума ти тръби и заради това "удоволствие" - аз плащам, защото ползвам тази услуга, въпреки че не я искам в този вид. Но все пак я ползвам и ми начисляват част от онези 22%. Ако е хоризонтална инсталацията - топлоотделянето ще е много по-малко от 22 %, защото общата площ на вертикалните тръби ще е много по-малко, като се иползват само две тръби, вместо 26 тръби, както е в момента (за моя вход). И като се сложи и хубава изолация на тях - загубите на топлина в тея 2 вертикални тръби, минаващи през стълбището, ще се сведе съвсем до минимум и ако се измери, може би ще стане по-малко от 10%, да не казвам и по-малко число, а за капак - тези 10 % ще си ги плащат само тези, които са ползвали този вид енергия и тази услуга. А самите ползватели - ще имат индивидуални топломери, а не уреди за дялово разпределение, и всеки ще знае - 1 единица на уреда = 84 стотинки, примерно. 100 единици - 84 лева. Така знаеш какво ползваш и колко ще платиш. Аз така ги виждам нещата. Не съм топлотехник и може много да се заблуждавам и ще се радвам, ако някой ни разясни на всички как е всъщност.

                    Коментар


                      #25
                      В този ред на мисли аз имам топломер, централен на входа на апартамента, който ясно и красноречиво на дисплея си пише kW/h.Ето, за 2 отоплителни сезона сега го погледнах и ми показва, че съм изразходвал 15777.8 кВ/ч.Това е официален, серифициран уред за измерване на топлинна енергия.Защо реално топлофикация не ми отчита официално топлинната енергия по него, като ясно и красноречиво си личи, че той измерва точно мощността, която е отдадена, а взема предвид само абсолютната стойност на дисплея и я приема като някакви имагинерни единици, които след това ги приравняват към някаква изразходвана топлинна енергия, спрямо главния топломер?Малко дълго изречение стана, но е въпрос на място, който съм 99% сигурен, че ако заведа дело с тези мои аргументи, то ще спечеля.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                      Коментар


                        #26
                        Давай! Дела трябват, а не думи!

                        Коментар


                          #27
                          около 21% ми е излизала сградната инсталация при хоризонтални тръби. има я и при спрени радиатори, ама не мога да намеря фактура от ония години. както е отбелязал колегата БО, Топлофикация ползва апартаментните топломери за разпределителни уреди. получавал съм до три изравнителни фактури с цени, според както им изнася да си нагодят показанията на общия. печалбата, в сравнение с панелните е, че коридорите са наистина топли. загубата е, че не можеш да спреш отоплението на коридорите, докато при панелните горе-долу цялата топлина се отдава в апартаментите. е, ако не искаш да се топлиш е греда, ама няма пълно щастие
                          браво 1,6/90 - 09 г.

                          Коментар


                            #28
                            Въпросът е много резонен. Но и хипотетично да го осъдиш(ако вземеш да се занимаваш) се съмнявам нещо в системата да се промени. Никой освен потребителите нямат полза, т.е...

                            Коментар


                              #29
                              Ето как е при мен. Хоризонтална инсталация. На радиаторите няма никакви уреди. Плаща се по уреда. Ако не пускам парно уредът показва 0 и съответно нищо не плащам. Не знам дали се вижда, но е нещо като водомер който в допълнение мери температурата на водата която влиза и която излиза от апартамента
                              Прикачени файлове

                              Коментар


                                #30
                                И при мен е така, само че топломера е в общия коридор (площадката на етажа). Скоро трябва да дойде изравнителната фактура и ще видя колко ми е сградната инсталация като процент.п.п. сега си намерих фактурата за Май, в реда "за Отопление на Общи Части" нямам нищо, празно е, дори и нули няма.

                                Коментар

                                Working...
                                X