Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката към топлофикация?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Колко ви е сметката към топлофикация?

    Видях, че има теми относно разни проблеми свързани с топлофикация, но конкретно и подробно за сметките няма. Сърфирайки из нета намерих такива дискусии почти във всички други авто-форуми и бгмама, разбира се :D Ние си имаме тема за тока, редно и за топлото да има. Моля да споделите колко ви струва целия сезон 12 месеца 01.05.2012 - 30.04.2013 (поне при мен за този период е отчитането и изравняването), колко ви излиза кубик топла вода, колко ви струва парното и за каква площ, ползвате ли го въобще. Интересува ме, защото се чудя дали да не сменя квартирата с такава без ТЕЦ, та поне да ме клатят само от едно място - ЧЕЗ :D Моят случай. Гарсониера, мисля че се води 48кв. м, радиатор има само в стаята, в кухнята е махнат. Парното не се пуска - 170лв. Приемливо, да кажем, че топлите тръби, минаващи през апартамента, все пак греят нещо и се налага по-малко да стоплям с ток. По-интересна е сметката за топла вода, и по-точно цената за един кубик - тази магическа цифра. Това е единствената цена в света, която разбираш едва след като си купил стоката или ползвал услугата. В моя случай - 43куб. м х 9.44лв ~ 406лв. за цялата година. Ясно е, че разхода не може да се оспори (това е отчел водомера), но тази цена за кубик ми се струва доста голяма, затова искам да разбера как е и другаде и дали имам основание да смятам, че се набутвам или пък ще се окаже, че не е висока цената.
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

    #2
    Преди години когато бях малко пишлеме, в старият ни апартамент имаше парно, радиаторите бяха спряни, но поради това че минаваха тръби плащахме някви сериозно за онова суми време за топла вода.После се преместихме в панелка, без парно и все едно се родихме. Цак бойлера, цак климатика - верно сметката за тока е по-висока, но поне знаеш за какво е отишла. А не като отоплените апартаменти, спреш им радиаторите, пък само тръбите не могат да те стоплят, нито така, нито иначе.

    Коментар


      #3
      Понеже в другата тема за сметките за тока отбелязаха, че сметката ми за ток е прекалено ниска, защото не ползвам бойлер - мислех там да пиша, но щом си има специална тема - ще споделя тук. Днес ми пристигна сметката за периода от не знам кога до 30 юни - 13 лева и някакви стотинки. Предния месец сметката беше около 16 лева. Нямам отопление, това е сметка само за топла вода. Сега някой ще бърза да напише, че не ползвам и топла вода, затова ще кажа предварително за успокоение - да, не ползвам топла вода. Къпя се веднъж седмично и чиниите не се мият, а се хвърлят и купувам нови.

      Коментар


        #4
        Тц, тц, всяка седмица ли, бе?Прахосник ...
        I don't always blow black smoke with my JTD ... but when I do, it's directly into your cooler!

        Коментар


          #5
          ogi28b написа:
          Днес ми пристигна сметката за периода от не знам кога до 30 юни - 13 лева и някакви стотинки. Предния месец сметката беше около 16 лева.
          За летните месеци и моите са по толкова. Въпроса ми е по-скоро за годишната сметка и цената на 1 куб. м топла вода. Би трябвало да са излезли всички изравнителни сметки вече и там е записано - потребление отопление и потребление топла вода в пари колко е. Ако някой смята, че е някаква секретна информация и не иска да я споделя, поне кажете цената за кубик. Аз го смятам като разделям потреблението на топла вода за цялата година на отчета на водомера за топла вода за същия период - 406лв делено на 43м3 ~ 9.44лв/м3 Правилно ли е така или трябва да се вземе и нещо друго предвид?
          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

          Коментар


            #6
            avvasilev - имаше няколко повода напоследък, затова: брат ми се жени, после баща ми имаше имен ден, в началото на месеца аз имах рожден ден и затова напоследък - всяка седмица. Сега ще оредеят малко, че и на мен ми идва много. dikanio - изхвърлих я, защото я имам добавена към картата за плащане на касите на "Браво Инв.". Следващата ще я запазя и ще я разследвам подробно, и ще напиша нещата, за които питаш. Колегите от форума не знаят, че живеем вход до вход, ама и аз няма да им казвам, но да ти споделя едно инфо: преди бяхме към "Сименс-Елвеко". Тогава всеки месец плащах най-малко по 45-50 лева за топла вода на месец. Тази зима сме към някаква друга топлинно-счетоводна фирма и вече няколко пъти получавам сметки <20 лв. (вкл. изравнителните, само за топла вода). Може би има значение, че и в началото на 2012 ни смениха абонатната станция и тази е по-икономична, знам ли... Та може да направим сравнение като се видим, ще потърся из нета дали ще мога да си изтегля моята си фактура от този месец, ако не - ще чакаме следващия и тогава ще сравним.

            Коментар


              #7
              ТОПЛО

              Добре че нямаме топло тук ЛЮЛИН е много по скъпо от колкото в Центъра Давали сме най много през зимата 150 лв за ТОК за топло и топла вода и другите уреди В къщи е топло на всякъде има изолация навсякъде вътре и вън Нещо топлото не е много рентабилно а уж то трябва да е най евтино
              КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
              Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
              http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

              Коментар


                #8
                Re: ТОПЛО

                kluchar написа:
                Нещо топлото не е много рентабилно а уж то трябва да е най евтино
                Най-евтино е, когато е централно от ТЕЦ и инсталацията в сградата е изпълнена грамотно по съвременен начин. Жалко, че инвестицията за конвертиране от старовремска инсталация към съвременна в панелните блокове е доста скъпа, иначе отоплението с ТЕЦ е на половин цена от това с ток. Имам предвид не да минават вертикални тръби през всяка стая, а да има едни централни вертикални тръби за отопление през стълбището и от там да има хоризонтално отклонение за всеки апартмент и всеки да има истински индивидуален топломер, а не уред за дялово разпределение. С тая система сега - аз съм на предпоследен етаж, комшията над мен може никога да не си пусне радиаторите, но аз плащам сградна инсталация за тръби, които минават у дома, но може никога да не се затоплят. Ако се ползва отопление само на 1-ви 2-ри етаж - аз на 7-я им плащам и тяхната сградна инсталация. Разумно!

                Коментар


                  #9
                  ТОПЛО

                  При нас всичко в блока е ново но по стария тип . В къщата парното отопление с дърва /въглища е по евтино от тец само някой трябва да слага понякога дърва това е неудобното.Иначе водата през лятото е със слънчеви панел и има ефект от тях.
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

                  Коментар


                    #10
                    зимните месеци съм около 120-140лв. като апартамента ми не е голям, гарсониера, парното цяла зима беше на 5 а топлата вода не е пестена, то с жена и бебе как да я спестя.
                    Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                    (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                    Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

                    Коментар


                      #11
                      За целия отоплителен сезон 2012-2013г. сметката ми е към 220лв, което е сума само за сградна инсталация, не ползвам парно, не ползвам и топла вода.Тази сума за мен си е чист грабеж, за справка отоплявам се на дърва с камина, за целия зимен период изкарах с по малко от 3 кубика дърва на обща стойност 250лв.За момента на топлофикация съм превел 2 пъти по 20лв и ще продължавам да плащам по 20лв на месец или колкото имам и когато ми е кеф, защото считам, че последните промени в закона за енергетиката са направени с цел да се събират пари и на абонати, които не ползват услугите на топлофикация ... нема такава държава.
                      punto HGT

                      Коментар


                        #12
                        Аз виждам, че няма никакво значение колко пускаш, колко ползваш и т.н. Преди живеех в много вътрешен апартамент, зимата без парно беше 20 градуса. Пусках радиаторите по 2-3 пъти през зимния сезон и то само в едната стая. Плащах 80-100 лв месечно заедно с топлата вода. Сега живея в друг апартамент, макар да е с изолация е по-хладно зимата и пускам всяка вечер в две стаи. Къпането си е колкото е било и в предишния апартамент. Включвам радиаторите мноооооооооооооооого повече от преди и плащам 30-40 лв месечно. Просто работата с тези е "колкото дойде и както падне"
                        Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                        Fiat Bravo'97 1,6 16v
                        Fiat Tempra'91 1,6 mono

                        Коментар


                          #13
                          S_BANKOV написа:
                          зимните месеци съм около 120-140лв. като апартамента ми не е голям, гарсониера, парното цяла зима беше на 5 а топлата вода не е пестена, то с жена и бебе как да я спестя.
                          +1, малък двустаен според новото строителство (едно време му викахме гарсониера ), обаче с хоризонтална инсталация, повече от 120 лв в най - кучия студ не съм платил. Парното се пуска в началото на отоплителния сезон и се спира само... Работи денонощно въпреки, че сме на работа. За мен парното няма алернатива!Лятото плащам между 20 и 30 лв топла вода.

                          Коментар


                            #14
                            Сега се сещам, че има трети вариант на отношенията с топлофикация, освен със и без. Мой колега е под наем в един много нов блок, в който тръбите на топлофикация са отделени и не минават през ничий апартамент. Така може да ползваш и плащаш само за топла вода без да плащаш и една стотинка за парно, при положение, че не го ползваш (няма такса сградна инсталация и другите таксички). Минусът е, че в такъв нов блок наемът е висок, 450лв за нещо като двустаен, ама не баш - кухнята и хола са в едно и отделно има спалня. Много ми е чудно как досега не е имало протести срещу топлофикация. Имаше срещу Лукойл (за мен неоснователни), срещу електро-разпределителните дружества (тия са си за бой), а на топлофикация, които са най-нагли от всички, никой нищо не им казва.
                            Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                            ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

                            Коментар


                              #15
                              dikanio написа:
                              Сега се сещам, че има трети вариант на отношенията с топлофикация, освен със и без. Мой колега е под наем в един много нов блок, в който тръбите на топлофикация са отделени и не минават през ничий апартамент. Така може да ползваш и плащаш само за топла вода без да плащаш и една стотинка за парно, при положение, че не го ползваш (няма такса сградна инсталация и другите таксички). Минусът е, че в такъв нов блок наемът е висок, 450лв за нещо като двустаен, ама не баш - кухнята и хола са в едно и отделно има спалня. Много ми е чудно как досега не е имало протести срещу топлофикация. Имаше срещу Лукойл (за мен неоснователни), срещу електро-разпределителните дружества (тия са си за бой), а на топлофикация, които са най-нагли от всички, никой нищо не им казва.
                              Е при нас е така. Няма сградна инсталация. Тръбите влизат в пода/тавана като крановете са до вратата в стената, т.е. ако го спра няма да ползвам наистина нищо. Над нас и от едната страна не живее никой, ако се нанесат, моите сметки ще паднат със сигурност...

                              Коментар

                              Working...
                              X