Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Акт за говорене по телефон, how much ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

westdogg написа:
    А по тази логика следва и да забранят да си говориш с човека до теб. Също така и да слушаш радио, защото там могат да кажат , че е гръмнала бомба пред вас
    Добре де, кажи какъв е смисъла от устройството "свободни ръце", за да се счита за нарушение липсата му?

Коментар

Ами уж да са ти свободни ръцете... Ама те могат да са ми заети не само с телефона. Например винаги карам с дистанционно в ръка, доста често ям кроасан или пия нещо. Аз никога не съм защитавал този закон.
      Fiat Bravo 99г.(Goodbye) ,Citroen Xsara VTS 99г., Mercedes C 220 CDI 2000г.

Коментар

На мен пък с хендсфри ми е по-удобно. Не правя гимнастики от сорта на това да давам мигач с дясната ръка или да вкарвам оборотомера в червеното, защото точно в момента не мога да превключа предавката.Защитавам закона и си мисля, че ако всички го спазват ще се шофира мааааалко по-безопастно.Колеги, то така се започва. Днес на едни им е тъп закона и говорят по телефона без хендсфри, утре на същите тези хора ограничението от 50 км./ч. в града също им се стори тъпо и летейки с 120 по околовръстото ще се забият в някое дърво помитайки още две три коли с тях...
        Alfa 159 SW 2.4 Ti
        Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
        "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Между практически тъп закон (разговор по телефон) и закон (ограничение на скоростта), който някой не харесва, има огроооомна разлика!Уестдог го каза - как помага устройството "свободни ръце" на шофирането, като ръцете ни могат да бъдат заети и с хиляда други неща, които ОБАЧЕ не са нарушение - защо телефона да е нарушение Ами например, докато говоря по телефона, с иначе много полезното устройство "свободни ръце" и в същото време ям, пуша, пия, ровя се из жабката и прочие, по-безопасно ли е отколкото да държа само телефона в ръка?!

Коментар

Така е! Има много други неща, които могат да ни отвлекат вниманието и да доведат до инцидент.Мисълта ми беше друга. Тези, които не зачитат "малките закончета", в повечето случаи не зачитат и големите...Това е като шофирането с включени къси светлини и през деня. Безмислено или не е по-добре да го спазваме.Едно хендсфри струва 20 лв. и спестява много главоболия, както на полицаите, така и на нас.
            Alfa 159 SW 2.4 Ti
            Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
            "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Е аз зачитам закона, но това не означава, че не е тъп. Специално за телефона говоря.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

re

С идеята ,че много хора ще ревнат, искам да споделя, че пушенето по време на шофиране е не по малко опасноот разговорите по телефона.
                Fiat Bravo 1.9 JTD

Коментар

Re: re

gmg_service написа:
                  С идеята ,че много хора ще ревнат, искам да споделя, че пушенето по време на шофиране е не по малко опасноот разговорите по телефона.
                  Първоначално и аз така си мислех. Но след като си помислих малко, установих че не е така.Пушенето, пиенето (на вода да речем), яденето на кроасани и т.н. по време на движение може и да заема едната ръка, но я заема за кратко, или я заема така, че може да придържаш волана със същата ръка (например докато държиш цигара или кроасан), или да сменяш скоростите пак със същата ръка.Държейки телефон обаче до ухото, тази ръка става абсолютно неизползваема.(Не ми казвайте, че държите телефоните си с рамо - аз пробвах току що, и не ми се отдаде. ГСМите в по-голямата си част са достатъчно малки, за да не могат да се придържат с рамо. А ако ви се отдаде да задържите телефона си там, не може да си завъртите главата на никъде).Аз преди ползвах слушалка, но от нея ме болеше ухото. Преди известно време срещу 100 лв си смених радиото с такова с блутут и сега се родих. Музиката сама си спира и си говоря свободно. Все едно с някой в колата.

Коментар

Ами на мен самото държане на телефона не ми пречи. Даже с рамо успявам да го задържа. Обаче карането е на пълен автопилот. По някое време когато спра да говоря виждам че съвсем не отивам за натам закъдето първоначално съм тръгнал. Реакциите със спирачката също са по-забавени , а и обстановката я следя по-зле. Затова никакви разговори и никакво хендс-фрий което да ме изкушава да говоря. По телефона говоря само с жена ми докато шофирам , ама там режима на разговор е автоматизиран и не ми натоварва мозъка толкова.
                    Brava 1.6 ELX

Коментар

и според мен закона е безмислен... в тоя случай защо няма закон за пушене на цигара в кола ? защо няма закон за забрана на ядене на баничка в кола ?.. пиене кафе и там всевъзможните глупости които може да измисли човек да прави в кола ?относно "Баба ти умря ..." ами ако се залееш с горещотото кафе ? ами ако се изгориш с цигара ? всичките тези неща са еднакви а има закон само върхо едно от тях...
                      Пунтак 1.1 с лека измама под капака

Коментар

Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:6. използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му;Като много неща в БГ поредната безмислица ,но има и голяма логика защото много хора не могат да да вършат две неща едновремено,например да се.ат и да четат вестник.Това важи особено за жените шофьори(без да се обиждат дамите),но както е казал някой опасно е ЖЕНА в кола,А още по-опасно е три ЖЕНИ в кола,защото те не могат да си кажат нещо без да се гладат в очите и си представете ситуацията Обаче има и друга по опасна категория-ПРОЛЕТНО НЕДЕЛНИТЕ шофьори,с които е жестока.Не дай си боже на такъв или такава да им звънне телефон или нещо да трябва да правят освен да карат-СТАВА МНООООГО СТРАШНО Може много да се говори по тази тема.Това е като с ползването на предпазния колан (говоря за такситата).
                        MULTIPLA 1.6 16V BIPOWER 2005-вече бивша
                        "Пари,пари,пари....какво са парите?.Тор, от която никнат КРАСИВИ ЦВЕТЯ !!!
                        R.I.P РОНИ: http://vbox7.com/play:79085d12

Коментар

Обърках темата
                          Fiat Punto 2000 1.2 16V

Коментар

Както Рънър казва, закона не е срещу това дали държите нещо в ръка, а да не си отвличате вниманието. Аз лично не пуша, но за други дейности, катоядене на кроасан, пиене на кола и т.н. ги върша инстинктивно и не ми пречат на карането.Но... вдигна ли телефона и почна да говоря ела да видиш. Вниманието ми отива почти изцяло към разговора и вярно карам на автопилот.Така че, не знам дали е удачно да се смесват нещата.
                            Ex Fiat 126P
                            Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                            Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                            Alfa Romeo 147 1.6 TS
                            Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

uBoy написа:
                              и според мен закона е безмислен... в тоя случай защо няма закон за пушене на цигара в кола ? защо няма закон за забрана на ядене на баничка в кола ?.. пиене кафе и там всевъзможните глупости които може да измисли човек да прави в кола ?относно "Баба ти умря ..." ами ако се залееш с горещотото кафе ? ами ако се изгориш с цигара ? всичките тези неща са еднакви а има закон само върхо едно от тях...
                              Колега спокойно малко време да се мине и ще въведат закон срещу всичко с изключение на карането на кола,та нали трябва да се грухат с пари.Интересно ми е за колите които са автоматик какво е оправданието,защото като караш автоматик нямаш проблеми със скоростите и мигачите,това е от личен опит. :D
                              FIAT BRAVO 1,6 16V 103ps ''97''г.

Коментар

trace написа:
                                Както Рънър казва, закона не е срещу това дали държите нещо в ръка, а да не си отвличате вниманието. Аз лично не пуша, но за други дейности, катоядене на кроасан, пиене на кола и т.н. ги върша инстинктивно и не ми пречат на карането.Но... вдигна ли телефона и почна да говоря ела да видиш. Вниманието ми отива почти изцяло към разговора и вярно карам на автопилот.Така че, не знам дали е удачно да се смесват нещата.
                                Напротив. Точно обратното е. Законът си е точно срещу държането в ръка. Прочетете по-внимателно цитирания член.А относно отклоняването на вниманието си има други членове, нямащи нищо общо с телефоните:Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.и т.н.

Коментар

Working...
                                X