За мотора колкото и да не ви се вярва е най-добре да работи в оборотите, при които има максимален въртящ момент. Тогава смазването е най-добро, коеф. на пълнене е максимален, върт. момент е максимален, разхода най-нисък и т.н. За съжаление обаче и шума е най-висок (при тия обороти има резонанс на карантиите, както и леко резонансно пълнене, което създава бучене в смукателния тракт). Извода е, че е най-добре да се абстрахираме от звука и да караме в тия обороти. За повечето коли това са около 3000, за моя мотор е 4600. На извънградско на 100% се стремя да съм в тези обороти, т.е. при 120 карам на 4та предавка, а не на 5та. Та така...
А би ли споделил колко ти гори колата извънградско като караш се около 4000?
За Браво 1.6 разхода е двойно от този в книжката при такива обороти... (да не е и повече от 2ен)
Шофирам само в диапазона 1800-2500. Повече от 2500 не настъпвам!Единствената причина това да се промени са колегите,които след като съм уведомил за намерението си да се ПРИСТРОЯ се правят на заспали и си карат,без да се съобразяват с мен!А би трябвало,защото тогава оборотомера полудява...
Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?! http://www.keepfighting.ms
Първото нещо, което ще си унищожа на 4000 оборота ще е съединител и спирачки от непрекъснатото ръчкане в София. Ми то по спомен, на 2500 об. на магистралата на 5та предавка колата ми е над 100 км, на 3000 об. - 120-30, на 3500-600 съм с около 150, къде да ходя повече, особено пък из града абсурд Няма какво да си трошим колите и до правим преразход на гориво, според мен. Да не говорим, че не е нужно да си трошим и главите
She was only a whisky maker but he loved her still.
Дотук никой нищо не спомена, че всичко зависи от СКОРОСТНАТА КУТИЯ.При италианките всеки модел е с различна скоростна кутия, и всичко зависи от това.На Темпрата и на Делтата 3000 об/мин на 5-та предавка отговарят на 100-105 км/ч. На Дедрата обаче 3000 об.мин на 5-та отговарят на 135 км/ч.Та и от там как карам - като бях с Темпрата и сега като съм с Делтата - колата си седи все в зоната 2500-3500 оборота. Не обичам да тръгвам като трактор от кръстовищата, ако ме разбирате И това няма нищо общо с максималната скорост, а само с времето за което се постига скоростта с която си карам. Извън градско, за да поддържам скорост от 130 км/ч ми трябват около 4000 оборота - така си и карам.С Дедрата е съвсем друга манджа. Много рядко извън града превишавам 3000-3500 оборота.В града, ако реша да карам пенсионерската (напоследък май само така си карам, колкото и да не е за вярване на някои ), рядко превишавам 2500 оборота. Тогава комбито обаче е страшно тромаво. Ако искам да тръгна по-спортно, изобщо не й давам да падне под 3000 оборота, когато вече се усеща че колата е над 100 коня Та всичко опира до скоростната кутия...За ограничителя - на Делтата ми се случва много често да забие муцуната С Темпрата никога не ми се беше случвало, по простата причина, че тя беше на газ, а там ограничителя не работи . С Дедрата никога до сега не съм достигал червената зона...
До 3000. Ако реша да настъпвам понякога до 5000. Но никога над, щом като е червена зона значи не е за честа употреба.При моята 3000 е точно 100км/ч на 5-а и това и е икономичния режим, над този може да качи и литър на магистралата.В града до 80, на 4-та това са 3000....но аз си карам на 5-а.
Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD
За мотора колкото и да не ви се вярва е най-добре да работи в оборотите, при които има максимален въртящ момент. Тогава смазването е най-добро, коеф. на пълнене е максимален, върт. момент е максимален, разхода най-нисък и т.н. За съжаление обаче и шума е най-висок (при тия обороти има резонанс на карантиите, както и леко резонансно пълнене, което създава бучене в смукателния тракт). Извода е, че е най-добре да се абстрахираме от звука и да караме в тия обороти. За повечето коли това са около 3000, за моя мотор е 4600. На извънградско на 100% се стремя да съм в тези обороти, т.е. при 120 карам на 4та предавка, а не на 5та. Та така...
А би ли споделил колко ти гори колата извънградско като караш се около 4000?
За Браво 1.6 разхода е двойно от този в книжката при такива обороти... (да не е и повече от 2ен)
да бе да. 140 на бравото съм на 4000 оборота тоооочно. 160 са малко под 5000. на магистралата като карам кротко съм със 140, като се напъвам 150-160 на места и разхода ми на газ е средно 8, може и 8.5 с климатик, но никога повече от това.
Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Всички двигатели с вътрешно горене са най-икономични при обороти на макс. въртящ момент Просто тези обороти са различни за различните двигатели За турбо дизел комън рейл ако са 2000, за средностатичтически малолитражен бензин са 3000, за мойта са 4600, за пистов мотоциклет са 7000, за Ф1 са да речем 13 000 Мотора върви с много малко газ при тези режими. Естествено, който иска да вярва, който иска да не вярва и си натиска на 5та с 1500 оборота Само мога да му кажа - горките биелни лагери при такова каране
Re: 1000об./мин. срещу Прекъсвач или как карате колата си
box_a написа:
Как карате по-често колата си- едва-едва на 1000об./мин.(че ако може и по-малко) или смятате че няма нищо лошо да си я понастъпите? Защо за някои хора високите обороти и прекъсвача са нещо немислимо, а за други мания и ежедневие? Вдействителност колко от нас карат скромните си автомобили с повече от 3-4000 оборота. Интересното е че много от шофьорите не знаят дали изобщо колата им има Прекъсвач. :D :D :D Подканвам всички водачи на FIAT оше днес да усетят тръпката от високите обороти на колите си и да стигнат до сладкия звук на ПРЕКЪСВАЧА П.С.Пиша тази тема заради един приятел, който се ’’изприщва’’ като чуе думата ’’прекъсвач’’ или някой спомене за вдигнати над 3000 оборота т.е. много го е страх да не му се счупи скъпоценното AUDI B4. За него 3000 оборота са твърде много и предостатъчни Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 [/i]
Как мислите това каране 2000-2500 пребива двигателя според мен.Най добрите и икономични обороти за 1.6 16V мотор е между 3000-3500 установих го на практика.Когато се регнах в този форум това беше първия ми въпрос , сега разбирам защо никой не изрази точно мнение.Явно има колеги които карат колите си по някакви стереотипи общо приети и въобще не познават двигателите си , да караш на 2000 оборота е дане кажа голяма дума глупаво . Има изказвания за управление между 2000-2500 за дизел да но за бензинов двигател на Фиат незнам такова нещо. При Голфа да може но там става въпрос за друг двигател с по дълък ход . Общо взето от мненията усещам нещо пенсионерско как някой 1.6 мотор се движи максимум 2500 об. на пета мисля че това е някаде около 80км./ч на Брава :D Дайте им малко обороти на тези коли какво се изживявате като бакшиши :D съвсем в реда на нещата си е да се ходи редовно до 4000-5000оборота няма страшно няма да похарчи кой знае колко бензин.Аз лично почити всекидневно на първа или втора ми се случва да изключи на ограничител живота е хубав видях и това , ще каже някой сега че ще си патя , че колата ще се развали и т.н.т. поне знам как звучи двигателя в тези обороти , а наистина има хора в форума които никога неса изключвали на ограничител е техните ще се счупят без да са опитали даже Знам едно като се счупи пак Фиат ще взема :D стига ние да сме живи и здрави . Всеки да си кара колата както намери за добре.
Колега maiden - да оставим теорията назад - какво показва практиката - ако караш със 120 на 4-та - засичал ли си точния си разход, и същото разстояние със 120, ама на 5-та? Моя двигател не е точно бензинов, но съм установил че колкото по-ниски обороти поддържам и по-плавно ускорявам, разхода пада много,много. Разбира се и аз се стремя да не излизам от оборотите на максималния въртящ момент, но все пак при мен са от 1500 до 3500 и е лесно, а при теб са пик на 4600. Ти винаги караш колата около 4600 така ли ?
Значи, казвате, да не вярвам на скоростомер, оборотомер, очите си и най-вече на джоба си, като ида да зареждам, че като карам пенсионерски - например под 100 км/ч, разходът ми отива под 6, а да натискам над 140, за да го намаля. Това е изпробвано неколкократно, когато жена ми беше бременна и се налагаше да я возя бавно. Аз иначе доста натискам и по данните, които давате, скоростната ми кутия е от по-старите, които при 3000 оборота са на 105 км/ч.
Лелеле аз не че разбирам мн мн но това че е оферта да караш с 120 на 4та а не на 5та напрао ме уби Направо ме изкушава да пробвам лятото за морето да се засиля и да закова 120 на 4та и да карам София-Бургас Само кадето ще заприличам на тези с москвичите = ебати шума в купето, имаш чуството че излиташ, а се чудиш що те изпреварват...
Brava 103HP
''Фиата тръгва там където Голфа спира''
толкова често я вкарвам във 5000-6000 об/мин че незнам кога за последно съм я карал със 2000 об/мин.имам спортен филтър и просто ме радва звукът който се чува редовно на 2 влиза във прекъсвача.за последно смених масло когато колата ми беше на 170,000 км а сега е на 203,000 и нямам грижи със колата,като коршум е.
Ние с типотата сме високо оборотните!! 1.4 карбуратор прекъсвач няма и съм я пълнил до 6к на моменти! Звука от 4000 до 5000 е убийствен и често стъпвам там! :D Просто искам да си усещам 78те магарета!! :P Разбирасе зависи от настроението!! А като карам хора винаги го давам по спокойно, но като съм сам типчо узверява! Кефя си се на колата!! Днес даже и се извиних понеже не ми влезе 2ра и престъргах зъбите!
||El PasoPerformance|| Мойте обяви ||
// Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //
Ние с типотата сме високо оборотните!! 1.4 карбуратор прекъсвач няма и съм я пълнил до 6к на моменти! Звука от 4000 до 5000 е убийствен и често стъпвам там! :D Просто искам да си усещам 78те магарета!! :P Разбирасе зависи от настроението!! А като карам хора винаги го давам по спокойно, но като съм сам типчо узверява! Кефя си се на колата!! Днес даже и се извиних понеже не ми влезе 2ра и престъргах зъбите!
И аз се кефя на звукът на двигателя ,даже ми се случва понякога да спирам музиката и да слушам как двигателя работи!!!И аз като съм с хора карам кротко ,но понякога когато съм сам ми се случва да влизам във високите обороти!!!Убийствено е!!!Всеки казва че не кара бързо и във високи обороти ,но няма такъв ,който да не си настъпва колицата ,макар и рядко!!!Айде сега знаем се ,та то си е грехота И все пак карайте разумно . . . :D
Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар