Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доходи като наемен работник в България и по света

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

• Слав
    отговори
    И все пак стигнахме дотам, че стандарта навън е доста по-висок.

Между другото писал съм кола до 5 години, но съм уточнил среден клас. Тоест кола, която може да се закупи за около 10 000 евра. И ако трябва и по другите точки да обяснявам...нещо...не ми се пояснява. Имам си доста по-важни дела.

Който разбрал - разбрал.

Който не ме е разбрал така или иначе няма да разбере, а и да разбере все ще намери за какво да се заяде, за да не признае, че не е прав.
    Иначе гена няма да му е български

И ако си мислите, че в България има средна класа...ми няма какво да коментираме повече.
    Радвам се за вас, че живеете с тази мисъл. В крайна сметка важно е човек в какво вярва, а не каква е реалността

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    fifo td 100 написа: Преглед на мнението
    То генералния управител може да си мечтае за такъв живот... Койтк е някъде на 4000/5000 лв....
    Сигурно си регионалния дилър ...
    Мани той тука нашия не може така... Кво да има таурег v 6 , x5, s class, x1, ама всички е 2/3/4 употреба
    Така ли не разбра, че Стефанаки от доста години живее в Германия?

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Stefanaki написа: Преглед на мнението
    Общо взето да речем, че влизам в описанието. Но какво от това?

Колата ми навърши 5г преди няколко дни, но не смятам да я сменям. Все пак няма още 100 000км. Ще я покарам още поне 3г. Тази на жена ми е на 2г. Средата класа в Германия си сменя колата на всеки 10г. Чак тогава изтича гаранцията на въздушните възглавници.
    На планина не ходя, защото не карам ски. Но пък 30-те дни (6 седмици) отпуска ги разделям горе-долу на четири части: зима - Финландия/Швеция/Норвегия; пролет - Дания; лято - България/Австрия; есен - Германия. Когато едната част е по-дълга, то се пропуска друга. Дисагите ги пълня само ако пътувам към България с кола.
    Когато ми се струпаха няколко непредвидени разхода на стойност няколко десетки хиляди евра, ми се наложи да тегля един допълнителен кредит (освен ипотечния), но го обслужвам без лишения. Също така веднъж на няколко години си купувам домашна техника с 0% лихва, като я изплащам за 12/18 месеца.
    Все пак плащам и ежемесечна вноска "Пенсионери България".

Имам такива познати-приятели и в България, но никой не е толкова глупав, че да парадира с това. Общо взето снобизма не ме/ни влече, така че не мога/можем (а и не искам/е) да бъда/бъдем разпознат/и в метрото, киното, театъра, ресторанта, кръчмата, клуба в София/Пловдив/Варна/Бургас/Виена/Берлин/Мюнхен/Хамбург/Копенхаген/Гьотеборг/Хелзинки.
    Всяка година се срещам и с приятели от училищните години в родния град - събираме се стари муцуни от три континента и както един каза - останали сме си същите идиоти (в добрия смисъл на думата) като от преди 15г. Без значение, че някои работят за 800лв, а други за 8 000лв.
    То генералния управител може да си мечтае за такъв живот... Койтк е някъде на 4000/5000 лв....
    Сигурно си регионалния дилър ...
    Мани той тука нашия не може така... Кво да има таурег v 6 , x5, s class, x1, ама всички е 2/3/4 употреба

Напиши коментар:

• Stefanaki
    отговори
    Слав написа:
    Не знам според повечето хора какво означава средна класа, но за мен означава това:
    Караш нова кола среден клас (до 5 годишна), но не на лизинг!
    Можеш да си позволиш почивка минимум две седмици на море. Ама истинска, а не като нашите българи в Гърция с дисагите от Метро и домашарката.
    Още една почивка две седмици на планина зимата.
    Спокойно си посрещаш всеки разход (предвиден и непредвиден) без да се налага да теглиш кредити.
    Имаш собствено жилище, но не го плащаш доживотно.
    Можеш спокойно да отидеш на театър, опера, кино и пр. редовно (освен финансова и времева възможност)
    Някой разпознава ли се?
    Общо взето да речем, че влизам в описанието. Но какво от това?

Колата ми навърши 5г преди няколко дни, но не смятам да я сменям. Все пак няма още 100 000км. Ще я покарам още поне 3г. Тази на жена ми е на 2г. Средата класа в Германия си сменя колата на всеки 10г. Чак тогава изтича гаранцията на въздушните възглавници.
    На планина не ходя, защото не карам ски. Но пък 30-те дни (6 седмици) отпуска ги разделям горе-долу на четири части: зима - Финландия/Швеция/Норвегия; пролет - Дания; лято - България/Австрия; есен - Германия. Когато едната част е по-дълга, то се пропуска друга. Дисагите ги пълня само ако пътувам към България с кола.
    Когато ми се струпаха няколко непредвидени разхода на стойност няколко десетки хиляди евра, ми се наложи да тегля един допълнителен кредит (освен ипотечния), но го обслужвам без лишения. Също така веднъж на няколко години си купувам домашна техника с 0% лихва, като я изплащам за 12/18 месеца.
    Все пак плащам и ежемесечна вноска "Пенсионери България".

Имам такива познати-приятели и в България, но никой не е толкова глупав, че да парадира с това. Общо взето снобизма не ме/ни влече, така че не мога/можем (а и не искам/е) да бъда/бъдем разпознат/и в метрото, киното, театъра, ресторанта, кръчмата, клуба в София/Пловдив/Варна/Бургас/Виена/Берлин/Мюнхен/Хамбург/Копенхаген/Гьотеборг/Хелзинки.
    Всяка година се срещам и с приятели от училищните години в родния град - събираме се стари муцуни от три континента и както един каза - останали сме си същите идиоти (в добрия смисъл на думата) като от преди 15г. Без значение, че някои работят за 800лв, а други за 8 000лв.

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Слав написа: Преглед на мнението
    Не знам според повечето хора какво означава средна класа, но за мен означава това:

Можеш да си позволиш почивка минимум две седмици на море. Ама истинска, а не като нашите българи в Гърция с дисагите от Метро и домашарката.

Спокойно си посрещаш всеки разход (предвиден и непредвиден) без да се налага да теглиш кредити.

Можеш спокойно да отидеш на театър, опера, кино и пр. редовно (освен финансова и времева възможност)

Някой разпознава ли се?
    Да.... Вето Арабаджиев!!!

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Слав написа: Преглед на мнението
    Някой разпознава ли се?
    Това, което си описал, в по-голямата част от света не е средна класа, а си е направо богаташка класа.
    Познавам доста хора в Европа, които се считат за средна класа - и не отговарят на повечето от тези условия.

Например имам приятел словак, който е управител на голяма софтуерна фирма в Братислава. (преди е работил в Майкрософт в САЩ, в Австрия и в Германия)
    Е той например, живее в голям и хубав апартамент, в богаташки квартал в Братислава, но под наем.
    Колата му е на лизинг.
    От няколко години го чакам да ми дойде на гости, и все не може да намери време за това.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    България никога не е била давана за пример никъде...освен ако не е било като лош пример за това как не трябва да се прави

Напиши коментар:

• noriaga
    отговори
    Станев, много добре изобрази част от БГ бизнесмена - в първата част на изложението си. Познавам лично няколко човека, точно вписващи се в определението. За това и в по-преден пост споменах, че днешна България не е добър пример за това как трябва да е в едно развито общество.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Така е Станев! Истински богатите хора никога не парадират с това. Колкото такива познавам всичките са с неугледни дрехи и коли.
    В повечето случаи не е, защото се страхуват от данъчни разбира се И никога няма да ги чуеш да се държат нагло с работник или да ги видиш да чупят стойки или да обясняват колко са велики. Това го правят само комплексираните палячовци, които са техни подлоги.

Според мен съм дал точното определение за средна класа.
    Ако си направим критерии за българската реалност то това вече е двоен стандарт.

П.П. Жилището съм поставил като условие да не го изплащаш цял живот, но може да го изплащаш по принцип някакви Х години. Мисълта ми е да не е на прага на възможностите ти и да са ти отпуснали ипотека 30 години ++
    Това имах предвид!

Напиши коментар:

• D. Stanev
    отговори
    Слав, по българския стандарт ти си дал определение за богат човек. Дори средния европеец в повечето случаи живее под наем, а американеца изплаща ипотека. Сега аз ще ви дам определение на БГ бизнесмен, което е доста често срещано: Пръска пари по мастии, има два фалита зад гърба си (продажба на фирмите на мангали), кара БМВ Х5 или Q7, дължи пари за осигуровки и заплати, има поне един имот обявен за публична продан за необслужвани дългове, работниците му са тотално демотивирани и има постоянно текучество, крадат го, жена му или е избягала или седи с него от скрупули (или от перверзен интерес)... но така или иначе, този човек се оправя някакси и не променя начина си на живот. Този бизнесмен обаче, печели обществени поръчки и търгове, прахосва пари по барове и дискотеки, ходи по тузарски места на почивка... И аз като нормално мислещ човек, не мога да повярвам, че такива има много и все още съществува бизнеса им, даже увеличават присъствието си, независимо, че разточителството им расте с по-голяма скорост от печеленето!
    Сега ще дам описание и на един наистина богат човек (Бай П. Слепока) - той от край време се занимава с дървесина - добива, обработва, продава. Кара дърт Ленд Роувър Дифендър (бензинов на газ), носи камуфлажна шуба, има груб език и маниери, не цепи басма на никого, но е принципен, макар и корав и недодялан. Този човек знае силата на парите - по възможност плаща винаги само в брой (в ония години с дифендърката караше парите в едно торбе отзад, като за прикритие в багажника му имаше и някоя кална мотика). Този човек е истински работяга - става в 5 часа и никога не си ляга преди полунощ, държи под контрол всичко и всеки когато става въпрос за негонага работа (има две фирми). Хората които го познават го уважават, а тези които го виждат за пръв път го определят като "селяк", "дървар", "цепеняк" и пр. Но този човек никога не е парадирал с пари, състояние, автомобили или любовници... въобще с нищо. Този човек никога не ходи на почивка, понеже той не почива... за съжаление, синовете му и двамата са в чужбина и никой не иска да се заеме да наследи бизнеса и това е най-голямата му мъка. Преди много години, на този човек, охранителя на паркинга на тузарски хотел в Бургас отказа да го пусне, понеже си беше пак с камуфлажната шуба и дифендърката и... имаше лоша вечер (охранителя).
    Въпрос на принципи и... на мащаби.
    Последна редакция от D. Stanev; 08.11.2018, 19:15.

Напиши коментар:

• siluro
    отговори
    А защо се върти мантрата, че ако минем на прогресивен данък вместо плосък такъв ще се оправят нещата ? Просто ще се събират повече пари от работещите над определен праг, което не гарантира автоматично подпомагане на по-бедните. Проблема в България е съвсем другаде според мен. Не толкова в събираемостта, колкото в харченето на средства. Защо има протести срещу некачествените ремонти в София ? Аз имам наблюдения върху подлеза на бул България и Тодор Каблешков - че за 9 години го ремонтираха 3 пъти и пак като завали дъжд се наводнява. Като ми е 400лв данъка на колата, 300лв застраховката и 90 и няколко лв винетката да не би да карам по нормални пътища ? Ето, аз плащам повече, не плащам 60лв данък. Подпомагам бюджета с тлъста цифра - да ама като мина Княжево - Бояна - Павлово след 10к км съм за ремонт на окачването.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Не.
    Просто си средна класа. Браво. Аз не познавам такива хора лично

Напиши коментар:

• noriaga
    отговори
    Да и? Влизам ли в графата за по- високо облагане?

Напиши коментар:

• pavyan
    отговори
    Аз не.За жалост тая година отпуската ми беше цифром и словом 5(пет)работни дни.А за втора не мога да си и помисля.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори

Някой разпознава ли се?

Напиши коментар:

Working...
X