Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доходи като наемен работник в България и по света

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

• Immortal
    отговори
    Едно време шефът ми казваше - мога да си позволя и 5000 лв да ти давам, ама за какво, като ти и за 1000 си съгласен да работиш и съм доволен?!

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Слав написа: Преглед на мнението
    Главният проблем е, че баланса между имащите и нямащите е отдавна нарушен.

Ето колегата по-горе казва, че майка му получава пенсия 280 лева. Какво е виновна тя, че някакви хора с възможност да плащат цената на горивото (и всичко което се сетиш, но нали темата е за горивата) оформят тенденциите цените да вървят все нагоре и тя да не може дори да се изхранва нормално (ако не си ти в случая да помагаш). А какво правим с хората, които си нямат никого вече?

Нормално ли е минималната пенсия да е под прага за нуждите на човек? Нормално ли е този човек да страда все повече заради това, че другите имат по-големи възможности и съответно "стандарта да се вдига" и този човек да си позволява все по-малко неща??? Или той не е учил и не се е трудил цял живот и така му се пада?

Например моята баба взимаше пенсия 150 лева (и то не много отдавна - нали някои си пазите касовите бележки за 10 години назад - и тогава цените бяха подобни) и как се живее с тези пари? Тя е работила като медицинска сестра. И какво казвате? Не е учила достатъно и труда й не е бил достатъчно тежък??

Мога да давам много такива примери, но се отвращавам до дъното на душата си! Затова ще се въздържа.

Не ми се коментира колко е оскотял духовно и морално българина през тези години...докато е гонел моркова...така де печалбата на средства.
    Българина е така... Той ще си намери 1001 да не даде 1000 а 600. Само с средно бил няма стаж и др.
    Като има балък за 600 да работи защо ще давам 1000 да не съм луд. Ама като даваш 600 ще получиш труд за толкова. През пръсти и на 2 на 3..
    Хората казват като избягаш на вънка да не идеш при нашенци да работиш. По малко ще дават к ще те юркат. Народа е така възпитан.

Напиши коментар:

• D. Stanev
    отговори
    Едната ми фирма се занимава с кадри (посредническа агенция) и всеки ден чувам двете страни в процеса - лицата търсещи работа и работещите от една страна и работодателите, от друга. Какво да ви кажа - и двете страни имат основания и трески за дялане. Факт е, че качеството на работната сила падна. При това не става въпрос само за квалификация, още по-малко пък за хартийката в джоба (дипломата) - липсват най-съществените личностни качества - отговорност, добросъвестност, дисциплина и трудолюбие (парадоксално, но факт)... въобще липсват трудови навици, особено при хората израстнали по времето на прехода. Не искам да обидя или засегна някого с това. За мен лично, не е допустима майка да води за ръчичка синето си в агенцията да го записва да му търсим работа, при положение, че "синето" е на 21 години. Не е допустимо, жена на 40 години да се скъсва от работа (работи на две места) а мъжа и (безработен, но не си търси работа) да кисне по еврофутбола и тя да му дава по 10 лева всеки ден... Не е допустимо в производствена фирма (тежко дървопреработвателно предприятие), мъжете да са на синекурните длъжности като мотокарист, електротехник, пазач и шофьор, а жените да са банцигари, оператори на преси за фурнир, общи работници, и пр.
    Като описвам това, искам да кажа, че производителността на труда в БГ е твърде ниска - едва 37-40% от тази в ЕС. Това не е добре, това не води към растеж. Затова трябва да се направи нещо спешно. Това не трябва да бъде само краткосрочно ориентирана програма (мандатан хоризонт от 4 години) а дългосрочна стратегия. Иначе, скоро и да берат портокали нашите няма да могат, където и да е по света.
    Работодателите, те и те не са много свят (или поне онази част от тях които станаха бизнесмени в резултат на едни куфарчета) - голяма част от тях нямат основната характеристика на бузнесмена - корпоративна култура. По-лошото е, че за нашата деформирана среда, това не е необходимо (?!!) Да - не е. В бизнеса не е достатъчно да си добър, не е достатъчно дори да си най-добрия. Необходимо е да гравитираш около определени кръгове (полит-олигархични) известни като обръчи за да можеш да се развиваш... е, иначе ще съществуваш с трохите, но рязко да дръпнеш - трудна работа. Който не вярва - справка коя да е публична тръжна процедура за каквото и да е. С това не казвам, че няма добре работещи фирми с утвърдени позиции на пазара, които са успели да се наложат. Твърдя само, че в момента средата е със силно влошени макроикономически показатели и системата е тежко деформирана.
    За да стигнем до... цените на горивата - те са следствие именно от тежко деформираната система, която трудно може да се нарече пазарна (в истинския смисъл на думата).

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Не те питах за Америка.Питах те за тук,за България какво има.За там всеки може да ти раздува,каквото си иска.И снимки с коли и къщи да ти праща.Само че дали са негови?Все пак 3 години съм бил гурбетчия и знам за какво става въпрос.
    И не съм сбъркал много с цената,да знаеш.Под 30 000 лв.
    Тука няма нищо без баща с майка от занаята и една музикална академия завършил... На майтап изпрати в произведения до професор в САЩ ония дойде на крака че и билет и пълна стипендия му даде.
    Там се ожени и работа в циганския.
    Той си е а е американец

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Главният проблем е, че баланса между имащите и нямащите е отдавна нарушен.

Ето колегата по-горе казва, че майка му получава пенсия 280 лева. Какво е виновна тя, че някакви хора с възможност да плащат цената на горивото (и всичко което се сетиш, но нали темата е за горивата) оформят тенденциите цените да вървят все нагоре и тя да не може дори да се изхранва нормално (ако не си ти в случая да помагаш). А какво правим с хората, които си нямат никого вече?

Нормално ли е минималната пенсия да е под прага за нуждите на човек? Нормално ли е този човек да страда все повече заради това, че другите имат по-големи възможности и съответно "стандарта да се вдига" и този човек да си позволява все по-малко неща??? Или той не е учил и не се е трудил цял живот и така му се пада?

Например моята баба взимаше пенсия 150 лева (и то не много отдавна - нали някои си пазите касовите бележки за 10 години назад - и тогава цените бяха подобни) и как се живее с тези пари? Тя е работила като медицинска сестра. И какво казвате? Не е учила достатъно и труда й не е бил достатъчно тежък??

Мога да давам много такива примери, но се отвращавам до дъното на душата си! Затова ще се въздържа.

Не ми се коментира колко е оскотял духовно и морално българина през тези години...докато е гонел моркова...така де печалбата на средства.

Пари могат да се вземат само там, където ги има. В този ред на мисли защо максималният праг в България е 2600 лева?? Защо изобщо има праг, над който не се прибират данъци? Нали гледаме Германия, Австрия, Франция?
    Знаете ли, че там над определена сума (през 2009 беше 2800 евро - сега не знам затова пиша така) ти се взимат 90% от приходите като данък??? Знаете ли го? Не? Ама знаете колко е горивото? Защо така?

Питах тогава защо хората са съгласни да ги дават тези пари? Отговорът беше: (перефразирам)

На теб харесва ли ти колко е чисто тук? А харесва ли ти това, че има ръкав от Дунав, в който водата е кристално чиста и хората могат да ходят на плаж там? А това, че на всеки три минути имаш метро и всякакъв градски транспорт, който е ЧИСТ И ПОДДЪРЖАН ? Ми...харесва ми. Ами ето затова хората са съгласни да ги дават тези пари.

Интересно ми е, ако някой от тук четящите взима над 2600 лева и утре се гласува закон според който сумата над тези пари ще се облага с данък 90%...каква ли песен ще запее? Дали ще обяснява както и сега, че цените на горивата са такива, защото са такива и трябва да бъдат такива според пазара, защото тогава много хора ще му отговорят, че законите в ЕС са такива, така е в еди кои си европейски държави и така трябва да бъде и тук и ще му се взима този данък...кво пищи и се оплаква?

Аз казвам и тук да се взимат такива данъци върху доходите и възрастните хора да живеят добре, защото на финалната права за един човек е важно да си отиде с достойнство от тоя свят...а не като просяк в нищета.

Напиши коментар:

• Доходи като наемен работник в България и по света

Не те питах за Америка.Питах те за тук,за България какво има.За там всеки може да ти раздува,каквото си иска.И снимки с коли и къщи да ти праща.Само че дали са негови?Все пак 3 години съм бил гурбетчия и знам за какво става въпрос.
    И не съм сбъркал много с цената,да знаеш.Под 30 000 лв.

Проблемът с доходите нека бъде обсъждан в тази тема.
    Модераторски екип на fiatforum.bg
Working...
X