Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доходи като наемен работник в България и по света

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

• pavyan
    отговори
    Забравих да напиша и следното:
    В момента ,а и от както е въведен плоския данък плащам(специално го смятах вчера) 43% данъци и осигуровки годишно.Колко повече да стане според вас?Над 50% ли?Ми няма проблем.Ще съкратя 2-3 души от персонала и ще ги пратя на борсата.И вместо да давам хляб на тия хора,ще станат безработни.И няма да съм само аз,който ще постъпи така.
    П.П.Ми не се смятам за богат,след като ми се налага да работя по 16часа,а често и събота и неделя.Точно се смятам средна ръка човек.Богатите си харчат парите,а не ги изкарват.
    Последна редакция от pavyan; 08.11.2018, 17:57.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Не смятам, че в България има средна класа.
    Направо си е разделена на бедни и богати.

Няма да стане толкова лесно с назначаването на МРЗ вече. Гарантирам ти го. Не и масово.

Според мен е въпрос на сметки. Ако в някакъв момент се окаже, че ще влизат повече пари в бюджета така...ми правиме го. А този момент е дошъл.

Само да ви кажа, че още като бях студент всички професори коментираха приемането на плоския данък като "примамка" фирмите да излязат на светло (между другото част от тези професори са във властта), след което ще се върне прогресивния данък, за да се увеличат приходите в бюджета.

Явно това е "стандартна схема" като по учебник. Не искам да твърдя каквото и да било. Просто споделям.

Тогава не ми правеше впечатление разбира се, но все повече навръзвам някои неща, които са ни учили.

Напиши коментар:

• pavyan
    отговори
    За да се въведе прогресивен данък,трябва да има необлагаем минимум.Има ли такъв(примерно МРЗ)автоматично фирмите ще започнат да назначават работници на него.Останалото на ръка и под масата.Нали се сещаш,че парите,които ще се събират от този данък ще паднат веднага.Управляващите го знаят и за това не пипат плоския данък.
    Колкото до "бездната"между богати и бедни-тя не е причинена от данъците.Отделно от това-какво значи богат?Човек ако може да си покрива месечните нужди на семейството,да си позволява една почивка годишно и да кара кола на лизинг-то това не е богат човек.Това е човек средна ръка.И прогресивния данък ще удари точно тази прослойка,която и в момента е малобройна и ще я свали на едно по-ниско ниво.

Напиши коментар:

• todorakiggg
    отговори
    Плоският данък е едно от малкото неща дето все още привлича и малкото инвестиции, тъй че още един глас за него.

Напиши коментар:

• noriaga
    отговори
    Слав написа: Преглед на мнението
    Казвам, че аз съм привърженик на прогресивния данък, който между другото се прилага в повечето страни по света. Ето един глас за
    Това кой е против или не е не е толкова важно в случая, защото тук нищо не се решава. Просто обърнах внимание какво би било общественото мнение. Нали тук сме някакъв тип общество във форума? Според това какви са средните доходи на пишещите тук ти гарантирам, че мнозинството ще е ЗА прогресивния данък. Или според теб масата е "некадърен да си изкара прехраната" и освен, че няма право да яде, то няма право и на мнение и глас?
    Ами колега, точно защото масата е с такива разбирания и повечето хора ще са "за", за това ни е такова дереджето. После не се чуди що сме бедни - то е следствие на капацитета и мисленето на болшинството.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Казвам, че аз съм привърженик на прогресивния данък, който между другото се прилага в повечето страни по света. Ето един глас за
    Това кой е против или не е не е толкова важно в случая, защото тук нищо не се решава. Просто обърнах внимание какво би било общественото мнение. Нали тук сме някакъв тип общество във форума? Според това какви са средните доходи на пишещите тук ти гарантирам, че мнозинството ще е ЗА прогресивния данък. Или според теб масата е "некадърен да си изкара прехраната" и освен, че няма право да яде, то няма право и на мнение и глас?

Никакви конци не съм оплел, защото никакви конци не дърпам
    За приетият закон чух преди два дни по радиото докато си седях в задръстването чакайки да се добера до вкъщи.

Обсъждаме реални неща не като врагове, а като познати или се бъркам? Усещам някаква враждебност в тона все едно съм на път да наложа прогресивния данък още утре ??

П.П. Не съм решавал нищо аз за пропастта между бедни и богати. Коментирам, че ако аз съм на власт ще гледам да няма прекалено напрежение между двете прослойки, което да застрашава моя комфорт (като управляващ). От тази гледна точка коментирам, че със сигурност НЕЩО трябва да се направии и то ще се направи, ако властимащите искат да останат властимащи. Говоря като наблюдател на процеса, а не водя пропаганда. Не знам дали правиш разлика.

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Е тука вече съвсем оплете калчищата...
    Първо - не са "гласували" закон, който ти забранява насилствено да сваляш властта. Това е залегнало в Конституцията, както и в Наказателния кодекс от както я има независима България. Не е от вчера или днес.
    Второ - това, че само двама сме си дали мнението, ама съвсем не значи, че другите са на противното мнение. На какво основание направи този абсурден извод? По-скоро - от двамата, които сме се изказали 100% сме за плоския данък. Засега за прогресивния са 0%.
    Трето - защо и от къде на къде пък реши, че трябва да няма пропаст между бедни и богати и че тя трябва да се намалява?! Аз пък смятам, че който е некадърен да си изкара прехраната, не трябва да яде (така са казвали и мъдрите ни предци - Който не работи, не трябва да яде!).

П.П. Последното може би прозвуча твърде крайно. Да, трябва да има социална система, но тя да не е такава, че цели поколения да си изкарват целия живот на социал (както има такива в Англия).
    Под социална система разбирам ако някой е останал без работа, да му се помага за някакъв срок, да речем 6 месеца или макс. 1 година. След това - нито стотинка от държавата! Ако за 1 година не можеш да си намериш работа, с която да си покриваш елементарните нужди (говоря за храна и подслон, не за нов Айфон), то значи не си годен за това общество.

А какво си представяш под "отпор от страна на масите"?!? Ще вземат властта? И после? Ще цъфнат и вържат? Хора, некадърни да си осигурят елементарните нужди, ще оправят държавата? Този филм вече сме го гледали, когато властта я бяха взели насилствено обирачите на мандри...
    Последна редакция от Immortal; 08.11.2018, 17:01.

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    За мен това е единствената алтернатива при сегашните обстоятелства. Знам какво предлагам. По принцип съм финансист по образование.

Въпросът е какво мисли обществото по този въпрос. Пък и на това предложение реагирахте вие двамата само, следователно за всички четящи това е справедлив начин да се "изравнят везните".

Не казвам, че е честно, но не виждам как иначе да се затвори пропастта между имащите и нямащите, която расте с огромни темпове и която много скоро ще предизвика сериозен отпор от страна на масите. Не случайно гласуваха закон, който предвижда затвор, ако се опиташ да свалиш насилствено властта. Да не мислите, че управляващите не виждат и не знаят накъде отиват нещата?

Въпросът е дали имат изгода властимащите да се стига до ексцесии и размирици или ще решат проблема предварително с някакви финансови лостове, които да уравновесят нещата. Може и да не е прогресивен данък, но се съмнявам, защото това е най-простото решение.

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Аз съм от хората, които доста време работихме и при прогресивния данък, преди да въведат плоския.
    Без да съм религиозен, съм се молил да не ми повишават заплатата, защото повишение с 10% ме хвърляше в групата с по-висок данък и на практика вместо увеличение получавах намаление на чистите пари.
    Същото важи и за повишаване в длъжност. По-голяма заплата, по-висок процент данъци, в крайна сметка по-ниски чисти доходи.

Който не е работил и получавал заплата при тая система не може да го разбере.

Напиши коментар:

• noriaga
    отговори
    Immortal написа: Преглед на мнението
    Няма по-справедливо нещо от плоския данък.
    И няма по-убийствено нещо за инициативата (и респ. за прогреса) от прогресивния данък (какъвто ти предлагаш).
    Няма да обяснявам защо, но ако настоявате, ще обясня.
    Е и аз това му казах на колегата, ама той нещо обърна посоката на разговора в друго направление

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Слав написа: Преглед на мнението
    Предлагам да се вдигнат данъците на прослойката, която може да си ги позволи. Това предлагам.
    Няма по-справедливо нещо от плоския данък.
    И няма по-убийствено нещо за инициативата (и респ. за прогреса) от прогресивния данък (какъвто ти предлагаш).
    Няма да обяснявам защо, но ако настоявате, ще обясня.

Засега ще дам само един прост пример:
    В Швеция данъците са силно прогресивни. Т.е. няма значение дали много си учил и изкарваш бруто 50000 крони или нищо не си учил, даже не знаеш шведски и изкарваш 20000 крони. След облагане всички взимате почти едни и същи пари.
    Следствието от това е, че в Швеция е много трудно да срещнеш лекар - швед. Още по-трудно е да си запазиш час за преглед - обикновено взимаш час за след няколко месеца!!! - защото лекарите са крайно недостатъчни като бройка.
    Последна редакция от Immortal; 08.11.2018, 16:03.

Напиши коментар:

• noriaga
    отговори
    Колега и аз работя с хора и от досегашният ми опит, смея да твърдя, че процесът е взаимен и вина има и от двете страни. Както не е редно да се обвинява само "лошия матрял", така не може да хвърляш вината и само върху ръководството. Има сфери, в които и да си много добър в мениджмънта - просто липсват достатъчно подготвени и отговорни кадри. Което пък от своя страна води и до липса на желание от инвеститорите да развиват тук дейности....

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Колегата @D.Stanev е описал в поста си много от нещата, които сформират проблема с мотивацията и производителността на труда.

Когато има проблем с производителността и мотивацията в едно предприятие (банка, предприятие, франчайз някакъв и т.н.) не е виновен "лошият материал". Виновно е ръководството. Причината трябва да се търси предимно там. От моя опит никога досега вината не е била на служител/и за провалите на Х, но е по-лесно и по-удобно да се обвини някой в некомпетентност и некадърност, мързел и т.н. вместо да признаеш собствената си вина. За това се иска доблест, честност и топки. Пък на днешно време педер@стията е на мода, така че се следват модните тенденции във всяко едно отношение на бита

Напиши коментар:

• Слав
    отговори
    Никъде нв си противореча. Дипломата е първата стъпка, но само тя сама по себе си не е кой знае какво. Виждал съм хора как с преписване завършват. Имат диплома и високо мнение за себе си,но е без покритие. И покрай мен на работа има такива и бързо ги махат. Тя истината лъсва. И после тия бачкат в кфс и обясняват, че имат диплома. По ясно ли стана сега.
    На мен ми е ясно, но ти не разбра, че моята логика произлиза от това, че след като имаш диплома, то следователно би трябвало да имаш и някакви знания. Ако ги нямаш и не можеш да си вършиш работата, то това вече е друг въпрос. Но при нормални условия е нормално човек с повече умения и знания да взима повече. Дано сега позицията ми да е ясна.

Това, което не ми харесва е, че обикновенно тези със знанията и уменията са по-свестните и по-интелигентните в...как да го нарека персонала на една компания (фирма) и обикновенно по-наглите и по-безкруполните с извоюват правото на по-добро заплащане. После същите тези на същият принцип се изкачват по стълбичката в йерархията и почват да "оптимизират" работният процес. Темата е много обширна и не мога да обхвана всичко, но основното, което имах предвид е това, че обикновенно некадърните и некомпетентните раздават оценки на можещите.

Точно затова, когато слушам някой "капацитет" или набеден "предприемач" да раздава оценки кой какъв бил и колко малко работа вършел съм с "едно наум" относно истината на изказването. Не забравяйте, че човек съди за хората през призмата на това той самият какъв е. И когато някой каже, че служителите му са мързеливи и некадърни задайте си въпроса, то тогава какъв е той самия? Един служител винаги, ама винаги може да бъде мотивиран да даде най-доброто от себе си. След като "шефа" не може да го постигне и само обяснява колко е "лош материала", то правилният въпрос е дали "шефа" изобщо става за шеф

Напиши коментар:

• pavyan
    отговори
    Ами в България месечния процент за ГО е 2.5%,а за Англия-13%.Та не знам какво имаш предвид.

Напиши коментар:

Working...
X