Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дава ли се десен мигач при изпреварване (връщане в лентата)?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колеги, не бъркайте маневрата изпреварване с маневрата престрояване. Изпреварването е една цяла маневра, започваща от подаването на ляв мигач, задминаване на по-бавното МПС, прибиране в собствената лента и изключване на мигача.Престрояването е промяна на лентата на движение, с цел да се движите в нея или при наближаване на многолентово кръстовище.При изпреварването няма две престроявания, за да се сигнализира два пъти, а една цяла маневра.
    FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
    LPG System BRC Just

Коментар

HLX написа:
      Колеги, не бъркайте маневрата изпреварване с маневрата престрояване. Изпреварването е една цяла маневра, започваща от подаването на ляв мигач, задминаване на по-бавното МПС, прибиране в собствената лента и изключване на мигача.Престрояването е промяна на лентата на движение, с цел да се движите в нея или при наближаване на многолентово кръстовище.При изпреварването няма две престроявания, за да се сигнализира два пъти, а една цяла маневра.
      Няма маневра, с която да променяме посоката си на движение с противоположния светлинен сигнал.
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

:D Темата стана интересна, в тоя ред на мисли да бутна тук още нещо за размисъл.. Нямам опит с хиляди коли, ама има няколко по-нови, които съм шоферирал и ми прави впечатление, че има една опцийка с лостчето на мигачите- леко почукване, без да прищраква лоста, за ляв/десен мигач пуска 3-4 мигания. Отделно, ако искаш може да си го щракнеш за постоянно. Та, са питанката ми е: тва с каква цел е?, дали не е за улеснение при изпреварванията, ама защо пък ще е и за десен или е с някаква др цел?Аз лично всеки път различно действам с мигача за прибиране в лентата...Не се старая да показвам на каруците и велосипедистите, че ще съм пред тях...Ако зад мен някой се е закачил, задължително му пускам мигач, общо взето, ако ситуацията е такава, че да му е важно на някой около мен- давам

Коментар

curko написа:
          :D Темата стана интересна, в тоя ред на мисли да бутна тук още нещо за размисъл.. Нямам опит с хиляди коли, ама има няколко по-нови, които съм шоферирал и ми прави впечатление, че има една опцийка с лостчето на мигачите- леко почукване, без да прищраква лоста, за ляв/десен мигач пуска 3-4 мигания. Отделно, ако искаш може да си го щракнеш за постоянно. Та, са питанката ми е: тва с каква цел е?, дали не е за улеснение при изпреварванията, ама защо пък ще е и за десен или е с някаква др цел?
          Нарича се "сигнал за престрояване". От там и целта му.Идеята е да не се забравя мигача след подобна маневра, при която обикновено няма големи завъртания на волана и съответно не сработва автоматичното изключване.

Коментар

Да тази опцийка е много шукаритетка при каране по магистрала особено. Относно темата, да трябва да се подава мигач, старая се да го правя, но по някого ситуацията се развива твърде бързо и нямам време за това да подавам мигач при изпреварване, но при прибиране на 99% го правя, най-малкото да знае тоя отсреща че вече завършвам маневрата.
            FIAT Coupe 2.0 16V бензин/газ

Коментар

Immortal написа:
              При навлизане в кръгово движение НЕ СЕ ПОДАВА НИКАКЪВ мигач (щото на всички е ясно накъде ще продължите). Такъв се подава САМО ПРИ ИЗЛИЗАНЕ от кръговото (десен, разбира се, освен ако не сте във Великобритания, Кипър или Малта).В частен случай, ако кръговото е с повече от една лента - ляв мигач се подава за преминаване в по-вътрешна лента, и десен - за преминаване в по-външна.По отношение на прибиране в лентата след изпреварване - ДА, подава се. И винаги се е подавало.Подкрепям се с два примера:Пример 1. Изпреварвате на път В НАСЕЛЕНО МЯСТО с повече от една лента за движение в една посока.Карате в дясната, настигате някой, подавате ляв мигач, изпреварвате го, след което имате 2 опции - да продължите да карате в лявата лента. Тогава не подавате десен мигач. - да се върнете в дясната лента. Тогава подавате десен мигач, за да знае изпреварвания, че ще се приберете пред него.Пример 2. Изпреварвате повече от 1 превозни средства - да речем колона от 4 коли.Решавате да се приберете по някаква причина пред 3-тата (например се е показала кола насреща).Подавате десен мигач, за да знае водачът на колата, пред която ще се наврете, че ще го направите.
              +1 +100 :D "При навлизане в кръгово движение НЕ СЕ ПОДАВА НИКАКЪВ мигач " - защото "кръговото" е кръстовище, в което продължаваш движението си в лентата в която се движиш преди навлизанве в кръстовището. Пътят ти следва платното и лентата в която се движиш. Навлизането в кръстовище с кръгово движение, не е маневра ! Излизането - да !Мигач се подава всеки път, когато се извършва маневра на пътното платно. Било то при преминаване в лява лента за изпреварване или престрояване преди кръстовище, както при преминаване в дясна лента след изпреварване - което е въпроса на темата, или престрояване преди кръстовище .... Всяко напускане на лентата в която се движи МПС се сигнализира с пътепоказател - мигач както му викаме. Друг е въпроса, дали всеки път има смисъл според нас. А смисъл винаги има, защото винаги е възможно да се появи някой друг непредвиден участник в движението, който своевременно трябва да бъде уведомен за намеренито ни да се престроим или по каъвто и начин да напуснем лентата в която се движим. Примери много. Ето един от гледна точка на джигитите, които не са съгласни с мен - карате със 160 км/ч, има завй, а след завоя на около 500 м кръстовище. Настигате друг автомобил, водача на който не е сметнал за необходимо да подаде сигнал че ще завива в ляво, защото не ви е видял в огледалото, а вие двамата сте единствените участници в движението в този участък в момента на случката. Вие не знаете намерението на тоя отпред, да завие в ляво, съответно рязко се престроявате в лява лента за да го изпреварите. Точно тогава автомобила пред вас предприема маневрата ляв завой .... Многоточие, защото, ако съм един от двамата участници в движението, споменати по-горе, би трябвало да пиша от отвъдното. Ама не съм сигурен че и там има интернет, за това спирам до тук.
              Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Комфортни мигачи го водят. Аз го ползвам за престрояване по големи булеварди. На магистрала не става според мен, обикновено не го гася, защото дори да карам 2-3 минути зад някой с включен мигач, той се прибира когато реши. Не знам защо изнервят така тия хора. Често се случва да покарам зад някой така известно време, през което ни настигне нещо по-бързо от мен и обикновено аз се прибирам вдясно, за да не обирам псувни, които не са за мен... И не разбирам логиката им. Аз си карам със 130/140 на темпомат, движа се почти постоянно в лявата лента като постоянно поглеждам за някой бързак. Приближавам се от километри с включен постоянно ляв мигач и на няколко метра преди да застигна определени индивиди, те решават да задминават и минават в лявата лента... Това е все едно те както са решили да си карат със 100-110-120 или колкото и да е по-бавно от мен, аз да взема и да ги засека и да намалят на 80 примерно...И аз съм карал 60 метанови коня И съм се съобразявал с това. Затова и не се сърдя на някой започнал изпреварване, който просто не може да я изпълни по-бързо. Но да ме виждаш от стотици метри/километър и в последния момент да минеш пред мен... Всъщност... те сигурно толкова и ме виждат...Отговор на истинския въпрос на темата: Да, дава се и за връщане.По другия за кръговото - на някои давам. Например като ще излизам от първия изход, а там чакат коли, още с влизането подавам мигач, за да могат докато погледна, вляза и завия да се изнесат.

Коментар

Immortal, на път в населено място с повече от една лента за движение в посока - няма изпреварване. Само сменяш лентата и се движиш с по-висока скорост в другата лента. Независимо лява или дясна. После ако искаш - пак я сменяш. На кръгово защо пък да се подава ляв мигач за влизане?! Има ли някаква, каквато и д е друга възможност да продължиш, освен да навлезеш в кръговото? Пак стигаме до планинския път със завоите - подава ли се мигач на всеки завой? Навсякъде, където имаш една-единствена възможност, не се подава мигач, защото на практика нищо не променяш, просто се движиш по пътя. А специално за кръговото - аз давам ляв мигач на всяко кръгово, ако не излизам от него, на което трафикът е натоварен и за навлизащите е трудно да навлязат. Схватливите усещат и навлизат без да ми пречат, нито аз на тях. Така донякъде с грешното подаване на мигач спомагам за разтоварване на трафика (малко от малко). Тос детоне снае кжо еми 7а4, ми7а4 - тужа са декоратижни жалти зжетлини за прет дизкотегада да си газар.

Коментар

Да

Коментар

ogi28b написа:
                      Immortal, на път в населено място с повече от една лента за движение в посока - няма изпреварване. Само сменяш лентата и се движиш с по-висока скорост в другата лента. Независимо лява или дясна. После ако искаш - пак я сменяш. .
                      Понеже това е разбирането на 97% от водачите в БГ, имам готов проектозакон, според който на такива се полагат по 100 тояги за всяко нарушение.Кой за Бога ти е казал, че няма значение в коя лента изпреварваш? Кой? Изпреварва се САМО отляво, винаги е било така и винаги ще е. Останалото е престъпна малоумност.

Коментар

Моето виждане за левия мигач при навлизане в кръговото сигурно е изкривено от ежедневното преминаване на кръговото на 4-ти километър, където дефакто има друга възможност. Има и някои други такива кръгови тук-там. Така че принципно се съгласявам, но ще продължа да си давам левия при навлизане.
                        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

И аз си обичам подаването на мигачи и го правя винаги независимо от маневрата, а тия които не го правят ... мамата както си му е реда, барем поне да прихванат нещо, но в Софето може да се видят всякакви индивиди. Примерно днес го гледам един с пуснати аварийки направи обратен завой на двулентов път, вместо с ляв мигач, а масово съм забелязъл, че при дву и трилентов път в едната посока почти никой не подава мигач, когато сменя лентите, особенно жените шофьори, там като и сваля прозореца и и кажа, че е "овца", тя въобще не захапва за какво и е направена забележка, все едно не са ходили на курс по кормуване, а хоп и директно имат книжки и автомобил за каране.
                          punto HGT

Коментар

knososs написа:
                            ogi28b написа:
                            Immortal, на път в населено място с повече от една лента за движение в посока - няма изпреварване. Само сменяш лентата и се движиш с по-висока скорост в другата лента. Независимо лява или дясна. После ако искаш - пак я сменяш. .
                            Понеже това е разбирането на 97% от водачите в БГ, имам готов проектозакон, според който на такива се полагат по 100 тояги за всяко нарушение.Кой за Бога ти е казал, че няма значение в коя лента изпреварваш? Кой? Изпреварва се САМО отляво, винаги е било така и винаги ще е. Останалото е престъпна малоумност.
                            Не знам защо ме цитираш. Някъде да съм казал, че изпреварвам отдясно и въобще да изпреварвам? Аз също изпреварвам само отляво. Не бъркай изпреварване с движение в избраната от мен лента. Ако сме на трилентов път и ми караш в средата, нищо и никъде, и по никакъв начин не ми забранява да се престроя в дясната лента и да се движа с каквато си искам скорост, дори и с превишена, ако реша, като си нося отговорност за нея. Това не значи, че те изпреварвам. Или не? Задръж си тоягите Например по булевардите "Цариградско шосе" и "България" в София в 95% от случаите, в участъците съответно от Окръжна болница до разклона за летището и от НДК до "Академик ...." се движа в най-дясната лента с по-висока скорост от тези в средната. Не мисля, че ги изпреварвам. Просто съм си избрал тази лента и в нея се движа със скоростта, с която съм решил. Иначе ти карай в най-лявата с 40 и раздавай по 100 тояги на всички, които минават отдясно на теб.Изпреварваш там, където има само една лента за движение в посока, или пък са две, в извънградски условия, като в този случай пак си длъжен да се движиш в дясната. А в градски условия или на път с 3 ленти, сигнализирани със знак, никой не ме задължава да се движа в точно определена лента, а се движа в тази, която сам си избера. Затова не може и дума да става за изпреварване. Изпреварването е напускане на лентата и последващо връщане в нея. Но на места, на които не съм длъжен да се връщам в нея - няма изпреварване.

Коментар

ogi28b написа:
                              А специално за кръговото - аз давам ляв мигач на всяко кръгово, ако не излизам от него, на което трафикът е натоварен и за навлизащите е трудно да навлязат. Схватливите усещат и навлизат без да ми пречат, нито аз на тях. Така донякъде с грешното подаване на мигач спомагам за разтоварване на трафика (малко от малко). Тос детоне снае кжо еми 7а4, ми7а4 - тужа са декоратижни жалти зжетлини за прет дизкотегада да си газар.
                              Аз правя същото, така поне тези отсреща знаят, че ще се въртя вътре и трябва да изчакат. Защото масово никой нищо не показва в кръговото и не само там.Понеже споменахте екстри с мигачи, аз пък знам за друга екстра свързана с мигачите. Ако не си подал ляв мигач и настъпиш осевата линия с левите гуми и волана вибрира, същото важи и за десния мигач и гуми. Това донякъде е екстра която ти показва, че напускаш пътя, но пък те принуждава да подаваш винаги мигачи.

Коментар

knososs написа:
                                ogi28b написа:
                                Абсолютно грешиш.Цитат от отменения през 1999 г. Правилник за прилагане на ЗДвП (по който аз съм карал курсове, както и повечето водачи на моята възраст):Чл. 93. ...... Движението на пътно превозно средство с по-голяма скорост от движещото се в съседната лява лента не се счита за изпреварване.Айде по-леко с категоричните заключения, за Бога, щом не познавате законите!

Коментар

Working...
                                X