bg_bombeto написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Неработеща първа степен на перката
Collapse
X
-
Колеги,не се оправя и това е! Смених дадчика за температурата (намира се на главата), смених съпротивлението (чисто нови), обаче имам само 2-ра степен!Днес, на няколко пъти включи първата степен, но толкова. Даже единият път нищо не се включи, стрелката стигна до първата червена точка.Къде да търся проблема? Някъде в перката ли ще да е? Писна ми с таз кола!Fiat Bravo 80 16V
Коментар
-
писнало ти е, защото сменяш наслуки а то не се оправя.
по-добрата тактика е да се мери всичко по веригата и да се намери конкретно къде е проблема. и тогава вече да се ремонтира/смени. то има и кабели, релета, букси ...
Fiat Marea SW 1580 16V ELX 182A4000 10/96
Moonsteppers - All over the world and beyond ...
Коментар
-
Как работи цялата система: Системата се състои от перка (2 при дизелов двигател), даТчик на термостата с 3 кабела - един за таблото и 2 за компютъра. 2 броя релета, един брой резистор (съпротивление, реостат). Как работи - при загряване на колата до определена температура , подадена от датчика, компютърът решава че вече твърде топло, и трябва перката да се повърти. Той затваря едното реле, което затваря следната верига:1. Акумулатор -> Перка -> Реостат -> Реле 1 -> МасаАко все пак стане още по-топло - на базата на сигнал от датчика на термостата, компютърът на колата решава да пусне перката да се върти още по-бързо, и затваря другото реле, което от своя страна затваря следната верига:2. Акумулатор -> Перка -> Реле 2 -> Маса.Така компютърът управлява перката на две степени, на базата на данни от датчика на термостата. При първата степен - реостатът е свързан последователно във веригата, и това внася топлинна загуба през него. Затова перката се върти не-чак-толкова-бързо. При втората степен - реостатът е игнориран, и не участва във веригата. Климата къде се намесва ? В този модел - 80 - 16В, климата е полуавтоматичен климатик. Електрическата част от него се състои от един датчик за налягане, с 4 степени. Когато налягането в системата на климатика достигне дадена стойност, се подава сигнал към компютъра, и той затваря Реле 1, което затваря веригата на перката - първа степен. Когато налягането се повиши още, датчикът за налягане подава друг сигнал, и компютърът затваря веригата през Реле 2, - бързата степен. Това се случва напълно независимо от това каква е температурата на двигателя. Т.е. - при включен климатик, може да видиш перката да се върти още преди изобщо стрелката на таблото ти да се е помръднала от най-долната си позиция. Моето лично мнение е че проблемът е в релето за 1 степен, щом другите неща са нови, то се намира в кутийката пред акумулатора обикновено.Всичко казано дотук важи за модел 98 -> - бензинови. Дизеловите са с 2 перки и там едната перка играе ролята на резистор. Т.е. при първа степен двете се свързват последователно, а при втора - успоредно.Ето картинка, спестил съм някои елементи, но нещата принципно са така - релетата са захранени от акумулатора през контактния ключ, маса от ЕКУ, и така... Успех!
Коментар
-
Па нали сме се събрале да си помагаме... нищо че ме псуват във футболната тема
Почти съм сигурен че се използват едни и същи релета за перките, както в дизеловите, така и в бензиновите. Отвори кутийката пред акумулатора, и провери - често там се окислява, възможно е просто да има лош контакт. Релето много трудно се прецаква, по-скоро лош контакт в буксата му. Купи си един контактен спрей за 4-5 лева, и напръскай, а като отвориш кутийката - снимай , да видим какво има. Отсега ти казвам, за да не се чудиш - празното място за реле, което ще видиш, е за реле за помпата за пръскалки на фаровете
Коментар
-
Веднага щом прочетох поста и се изстрелях към колата. Даже не бях си изпил кафетоogi28b написа:
Па нали сме се събрале да си помагаме... нищо че ме псуват във футболната тема
Почти съм сигурен че се използват едни и същи релета за перките, както в дизеловите, така и в бензиновите. Отвори кутийката пред акумулатора, и провери - често там се окислява, възможно е просто да има лош контакт. Релето много трудно се прецаква, по-скоро лош контакт в буксата му. Купи си един контактен спрей за 4-5 лева, и напръскай, а като отвориш кутийката - снимай , да видим какво има. Отсега ти казвам, за да не се чудиш - празното място за реле, което ще видиш, е за реле за помпата за пръскалки на фаровете 
Извадих релетата, крачетата им бяха малко окислени. Зачистих ги до блясък. Напръсках ги с контактен спрей (WD-40) и ги върнах на мястото им. Запалих колата, включих климата, НО уви, отново работеше само 2-ра степен. Ами сега? Иии кое е релето за 1-вата степен? Черното може би? Хахаха, то аз можех да си отговоря и сам на въпроса, докато бях при колата, ама малко мисъл тряа
Ето и снимков материал.P.S. Сега се сещам, мога ли да им разменя местата на тези реленца? Евентуално да забачка 1-вата степен, а 2-рата да откаже.
Fiat Bravo 80 16V
Коментар
-
Колега, може би при опитите ще откриеш че червеното реле е за бавната степен на перката. Провери го дали работи - плюс и минус на 85 и 86, и после с ом-метър - между 30 и 87 търсиш нула. Другото което доколкото разбрах, вече си открил, е че черното реле е за компресора на климатика - то задейства съединителя на шайбата. Релето за бързата степен е това голямото, което е в средата на кутийката, поне така твърди Bravo Service Manual Part 4. Направи и на него тестове. То е по-различно, щото е малко по-специално, има някви транзистори вътре, и май е нещо като таймер.За кво си играх снощи с тоя пейнт, като можело копи-пейст от пдф-а....
Коментар
-
колега, много ти е общ въпроса. първо прочето тази и още две-три теми поне, които ще намериш с помощта на търсачката, и тогава, ако още не си си отговорил на въпроса, го задай по-конкретно.C4XPL0SIV3 написа:Добре... А ако перката на marea 1.8 16V ’98 не иска да се завърти сама, какво се прави?Fiat Marea SW 1580 16V ELX 182A4000 10/96
Moonsteppers - All over the world and beyond ...
Коментар
-
Това мислех да го пиша преди да видя картинките от последната страница (заради темплейта на форума все имам чувство, че темите са с по 1 страница), после се отказах незнайно защо и ето го пакЕто го и първия пост от мен... Може би не е точно за тук, но проблемът ми е близък. Разликата е, че вместо да не включва на първа а само на втора, вентилатора на радиатора не се включва хич. Пробвах го и с ток директно от акумулатора и си бачка перфектно (добре де, малко дрънчи ама това да му е проблема). Гледахме кабели, бушони - всичко, до което може да стигне неопитен човек, беше ок. Последно не знам как му викате на това дето се маха с кръстата отверка и има съпротивление на него - и то изглежда ок. Само не знам в какво състояние му е резисторчето, но не се задълбочих, защото перката не завърта дори и на включен климатик. Тръгнахме към един сервиз - по средата на пътя трябваше да спрем да изчакаме да се охлади защото стрелкичката за температурата беше застанала вертикално и решихме да се приберем (с баща ми). Вчера също ми прегря из трафика и имам чувството, че се е случило нещо и с това, което върти водата между двигателя и радиатора (водна помпа предполагам
). Причината е, че по пътя към сервиза почти не съм спирал и през по-голямата част от времето съм карал с 70-80 и въпреки това вдигна температурата много бързо. Имате ли някаква идея какво може да е? Помежду другото става въпрос за Marea’98 1.8 16V... Мерси предварително
А конкретен отговор не можах да си намеря, отвикнал съм да се занимавам с форуми (просто не съм имал възможност). Качил съм 2 снимки - първата е тази кутийка дето трябва да са тези релета, но така и не намерих там такива, подобни на снимките. Търсих на доста места, но не можах да намеря подобни. Втората снимка е един кабел, който дори преди да тръгна да човъркам си беше там и беше свободен. Доста поогледах и не можах да разбера къде трябва да е, пък ме съмнява нещо да не е от него, защото той и двата които се включват в горната дясна страна на радиатора (гледайки колата отпред) са увити заедно.Така стигат ли поне донякъде детайлите?
Fiat Marea 1.8 16V 1998'
Коментар
Реклама
Collapse

колега, нямаш равен! а обясненията ти са по-добри и от схемите! евала!и дано колегата да си оправи проблемата най-накрая и да си заобича колата
Коментар