Имам Пунто 1.2 75 к.с. Струва ми се че километража ми показва че се движа с по-голяма скорост отколкото се движа в действителност. Бих ви помолил който има такова Пунто да провери когато е на 4та скорост и се движи с 2500 оборота какво отчита километража . При мен отчита 80км а ми се струва че са някъде около 60-70км.За близо 40 години зад волана смея да твърдя че съм свикнал без да поглеждам километража да знам с каква скорост се движа.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Едно питане за отчитане на скороста
Collapse
X
-
AlBundy написа:Е, то не дрънчи като мерцедесаМалко измамно еВиж с какъв размер гуми си, какъв трябва да бъдат и с калкулатора от гуми.бг може да сметнеш каква е разликата, ако има такава. Иначе паралакса на оборотомера и скоростомера ще излъжат.едит: Всъщност дай си размера на гумите направо
По-вероятно е да не му отчита правилно километража
Другият момент е, ако е сменяна кутията и в момента да е с по-високи числа
http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
Alfa Romeo 147 07' 1.9 JTDm Q2
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
Засичах Мареата и сравнявах показанията на уреда с GPRS показания.От 110 нагоре започна да дава разлика от 10км в смисъл километража показваше при скорост 110 по GPRS 120 и накрая при показание на GPRS 177км/ч километража показваше 185 км/ч.Така,че грешка винаги почти има и от 100 нагоре е по голяма.Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Tornado написа:Засичах Мареата и сравнявах показанията на уреда с GPRS показания.От 110 нагоре започна да дава разлика от 10км в смисъл километража показваше при скорост 110 по GPRS 120 и накрая при показание на GPRS 177км/ч километража показваше 185 км/ч.Така,че грешка винаги почти има и от 100 нагоре е по голяма.http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
Alfa Romeo 147 07' 1.9 JTDm Q2
FIAT Punto 02' 1.9 JTD
FIAT Punto 99' 1.7 TD
Коментар
-
Сега с GPRS не се отчитат такива хави, по вероятно е да е GPS. А човек колкото и да е опитен не може да определи скороста на око. Като караш известно време със 160-200, след това като намалиш на 100 ти се струва, че си спрял, а като караш 10 км. с 40 и вдигнеш 100 си мислиш, че летиш. Че какво каза - 10 км/час разлика?!?no pain no pain
Коментар
-
В автомобила нито обортомера нито скоростомера са прецизини уреди при лабораторни условия трудно се постигат точности по добри от 2.5 % поне така ме учиха едно време в училище а какво да говорим за такива прости уреди при толкова тежки условия на работа /променлива температура, промяна в наклона, вибрации и т.н/ Според мен допустими отколнения има до около 10 % така че са нормални известни разминавания.
Коментар
-
Благодаря за отговорите дори се изненадвам на толкова много коментарии. Все пак момчета Пунтото ми е дванадесета кола и както казах за толкова години имам що годе усета с каква скорост се движа . За скорост над 100 км не говоря защото със 100 се движа само по магистралата . Така са ме учили преди 40 години да спазвам правилника и така правя . Повече от 80 км не вдигам когато се движа по обикновените пътища и то на хубав път.В понеделник ходих до Плевен на пета скорост съм със 80км но почти всички ме наизпреварват.Затова си оставам с убеждението че километража ме лъже и то с доста км.Аз самия усещам че скороста е далеч по малка от 80 и като вдигна на 100 вече пътувам в колоната автомобили без да ме изпреварват.Мисля си че всичките останали водачи в колоната не карат със 100. Та затова попитах но нека някой просто от любопитство да пробва било на 3та с 2000оборота какво показва било и на 4та с 2500оборота. Все ще усетя някаква разлика . Става въпрос за автомобил Пунто 1.2 75коня. Сега да отговоря на по горните въпроси . Скорстната кутия не е сменяна защото миналата година сменях съединителя и при майстора като бях той каза че нищо не е развивано отдоло и че съединителя си е оригиналния. Така че отпада да е сложена друга кутия. Колата е на 130 000 км. Да за гумите верно е че са с по голям размер но то не би следвало да окаже разлика дори напротив би следвало да се движа по бързо а да ми показва по малка скорост защото отчитането става със жило от скоростната кутия. Имам и Мерцедес 190 и на него съм сложил по големи гуми и веднаж във форума развихме теорията каква ще е разликата в показанията и стигнахме до заключението че при скорост 100 разликата ще е някъде от 5 км в повече да се движа. Така че и за гумите отпада варианта.Също нямам претенции по самия уред километража защото стрелката си се движи напълно спокойно без пулсации без прекъсвания.
Коментар
-
Здравей!Преди 2 седмици бях пуснал тема относно това колко ми гори колата на газ извънградско.Бях пуснал в темата и за разхода ми по магситралата като поддържам колата със 150км/ч.Веднага се започна спор че това реално не е скоростта, а тя била доста по-малка от показанието на километража.Тогава не исках да се пускам в спор за това дали ми показва вярно или не но си има логика и ако човек се замисли малко ще разбере много лесно какви са му показанията (дали са вярни или не) и примера е следния - и наистина е точен и проверен:Значи стъпваш си на магистралата като пич. На магистралата ако сте забелязвали (за тези които не са) има едни табелчици на мантинелата, отчитащи всеки изминал километър от магистралата. Твзи табелчици са почти най-точното нещо за хората без уредчета (GPS - проверено е и това от моя милост). Вдигаш 100км/ч. Поддържаш тази скорост 1 час. И познайте как ще си намерите отклонението - именно по тези табелчици!Това важи съответно и при скорост от 10км/ч и при скорост от 180лм/ч - просто малко знания и умения да смяташ.За тези, които не ме разбраха, мога да поясня още малко с точни данни, ама за сега според мен не е нужно да пиша.Колега Коцев, по този начин може и ти да си сравниш показанията на километража, защото аз лично съм виждал при Типо на 1 двигател 2 различни скоростни кутии.УспехA20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO, малко несериозно ти е предложението. Не е ли по реално да се мерят секундите за един (два, три...) километра. Ако гумите ви са предписаните, трябва да е точно всичко. Ако не са предписаните използвайте този калкулатор: http://www.gumi.bg/public/calculator/calculator.phpno pain no pain
Коментар
-
AlBundy написа:BO, малко несериозно ти е предложението. Не е ли по реално да се мерят секундите за един (два, три...) километра. Ако гумите ви са предписаните, трябва да е точно всичко. Ако не са предписаните използвайте този калкулатор: http://www.gumi.bg/public/calculator/calculator.phpA20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Предполагам, че съм я разбрал твоята идея, но ти разбра ли че един час не можеш да поддържаш точно 100км/час и грешката на измерването ще ти е доста по-голяма? И все пак за да доразвия "твоята" идея ще ти дам още една: Караш си с колкото си искаш и на н-тия километър сверяваш показанията с тези на километража на колата. Грешката ще е същата и за скоростомера.no pain no pain
Коментар
-
По магистралата едва ли ще пътувам с Пунтото защото ползвам Мерца за дълги разтояния . Имам на идея но все още не мога да срещна тука катаджии с радар които дебнат и бих ги помолил да ми засечат те с каква скорост съм пък аз ще знам по километража какво ми показва.Аз просто искам да се уверя в показанията си на километража за да не изпадна в положение да си мисля че карам с по малка скорост а да ме засекат че се движа с по голяма въпреки че ако спазвам показанията на моя уред то винаги ще бъда с по малка скорост.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар