Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Икономично шофиране - реалният начин за икономия на гориво

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Съгласен съм с ogi28b. Пунтото от подписа за 800км., средна скорост 26км./ч. и 200км. от тях са извънградско разхода по компютър е 6,67л./100км. Градското ми е 3,5км. до работата сутрин и пак толкова вечер. Спирам на един светофар, най-много 3-4 коли да се съберем и на ЦЕЛИ СЕДЕМ "спящи полицая", като съответно след всеки от тях имам отново ускорение 1-2-3 ииииии отново спираме.Сменил съм термостата, изчистил съм МАР и MAF като съм ги проверил и двата как работят с мултицет. Преди тези операции разхода ми беше 7,3л./100км. по компютър и същият начин на каране.Карам точно както го е описал Оги - плавни ускорения до към 1800об./мин., смяна на предавката. Като видя, че свети червено не продължавам да натискам, а я оставям на скорост да убие инерцията и спирам със спирачките в последните 15 метра преди светофара. Дизела иска малко свикване с начина на каране за да може да върви нормално и да е икономичен, особено ако преди това сте карали основно бензинова кола.
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

    Коментар


      #17
      @ogi28bТака си е, Оги, за какво да протестираме, те нека да го направят 5лв/литър, а ние може направо да отваряме вратата и да спираме с подметки, че по-икономично.Не искам да обидя никого, но колата си е кола - на всеки му доставя удоволствие да я кара по различен начин, за едни е просто средство за придвижване от т.А до т.Б, за други си е адреналин. Факт е, че като си ръчкам колата не ме спъват онези 2-3 литра отгоре, които ми изгаря, ’щото давам 5лв повече за да ми е готино, а не просто да се возя на каруца, а ме спъват онези 9-10, които колата така или иначе изгаря на 100км без оборотомерът да минава 2500......
      '97 Brava 1.6 16v

      Коментар


        #18
        Истината е, че в България горивото е скъпо. Цената на Лукойл се определя все едно горивото се вкарва отвън. А колкото по малко се движат педалите, то толкова е по нисък разхода. Това обаче не означава да мъчим двигателя с голяма предавка и ниска скорост.

        Коментар


          #19
          Всичко е до усещане и познаване на ДВГ, пътна обстановка и автомобилът като цяло. Ако само гоним някви си 2500 - 3000 об. с плавно подаване на газ, пък наклона на пътя е 10 % в наша полза, а ние си гоним оборотите а не превключим на по - висока предавка можем да си мечтаем за икономии. Това е просто един пример.Истината е в усета, всяка кола си работи добре, с минимум тормоз на ДВГ в определени обороти. Ако не ги усещаме, спрямо пътната обстановка няма икономии Поздрави на всички!
          Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
          Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002

          Коментар

          Working...
          X