Съгласен съм с ogi28b. Пунтото от подписа за 800км., средна скорост 26км./ч. и 200км. от тях са извънградско разхода по компютър е 6,67л./100км. Градското ми е 3,5км. до работата сутрин и пак толкова вечер. Спирам на един светофар, най-много 3-4 коли да се съберем и на ЦЕЛИ СЕДЕМ "спящи полицая", като съответно след всеки от тях имам отново ускорение 1-2-3 ииииии отново спираме.Сменил съм термостата, изчистил съм МАР и MAF като съм ги проверил и двата как работят с мултицет. Преди тези операции разхода ми беше 7,3л./100км. по компютър и същият начин на каране.Карам точно както го е описал Оги - плавни ускорения до към 1800об./мин., смяна на предавката. Като видя, че свети червено не продължавам да натискам, а я оставям на скорост да убие инерцията и спирам със спирачките в последните 15 метра преди светофара. Дизела иска малко свикване с начина на каране за да може да върви нормално и да е икономичен, особено ако преди това сте карали основно бензинова кола.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Икономично шофиране - реалният начин за икономия на гориво
Collapse
X
-
@ogi28bТака си е, Оги, за какво да протестираме, те нека да го направят 5лв/литър, а ние може направо да отваряме вратата и да спираме с подметки, че по-икономично.Не искам да обидя никого, но колата си е кола - на всеки му доставя удоволствие да я кара по различен начин, за едни е просто средство за придвижване от т.А до т.Б, за други си е адреналин. Факт е, че като си ръчкам колата не ме спъват онези 2-3 литра отгоре, които ми изгаря, ’щото давам 5лв повече за да ми е готино, а не просто да се возя на каруца, а ме спъват онези 9-10, които колата така или иначе изгаря на 100км без оборотомерът да минава 2500......'97 Brava 1.6 16v
Коментар
-
Всичко е до усещане и познаване на ДВГ, пътна обстановка и автомобилът като цяло. Ако само гоним някви си 2500 - 3000 об. с плавно подаване на газ, пък наклона на пътя е 10 % в наша полза, а ние си гоним оборотите а не превключим на по - висока предавка можем да си мечтаем за икономии. Това е просто един пример.Истината е в усета, всяка кола си работи добре, с минимум тормоз на ДВГ в определени обороти. Ако не ги усещаме, спрямо пътната обстановка няма икономии
Поздрави на всички!
Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар