Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Машина за хляб и рецепти

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Не съм вярвал, че в автофорум ще започнем и рецепти да си разменяме... накъде отива този свят... Yellow_Flash_Colorz_PDT_05

    Коментар


      #17
      Що пък не. Взех я от зор. Правеха едни дунапренени хлябове дето един не ми стигаше на закуска само и после не само че съм гладен ами ме боли и стомаха от разните му там подобрители на брашното дето слагаха. В началото на моята само яз им бях оператор дори жената ме гледаше скептично докато се учех да го карам както трябва. Иначе машинката я имам доста отдавана. Тука още ги нямаше по магазините и голямо дирене докато намеря някакво китайче неизвестна марка.. Правих им няколко пъти нови оси и сменях втулки и семерини на съдчето. Тя ме оставяше ама аз не докато на края и пласмасовия корпус почна да се разпада. Но изкара доста години и преди 2-3 години купих нова пак най евтиното китайче което ми попадна. На такъв тормоз никой от останалите кухненски уреди не е подлаган. Всеки ден по график поне по един хляб. Рецепти и аз няма да давам щото всяка е различна но принципно съдовете за почти еднакви да не кажа еднакви на марките ’’но нейм’. Без захар малко по трудно втасва колегата по горе е обяснил защо. Добавянето на повечко мазнина олио или зехтин също пречи на втасването. Тъй че там даже и може малко да завишите захарта. А ако е прясно смляно брашното тоест не е ферментирало / и аз не знаех че има и такова нещо до тогава/ и при изпичането хляба вътре е клисав сложете 4-5 капки оцет. Научи ме стар фурнаджия на този номер. Става още по хубав ако се ползва прясно или кисело мляко. Само че се пресмята заедно с водата. Примерно половин кофичка кисело мляко и до останалото като обем по рецептата вода. И двете най важни неща пресявайте брашното преди да го сложите така влиза въздух в него и гледайте водата да е леко хладка освен ако не ползвате отложен старт. След като жената се убеди че върши работа стана по голям спец от мен и правеше всевъзможни вкусотии, Козунака ако не видиш че е с по нестандартна форма няма да разбереш че е правен в тази хлебопекарна.
      BRAVA 1.4 12v - 1998г.


      http://vbox7.com/play:124bedab

      Коментар


        #18
        Ето една снимка на моя хляб. Причината да не става хлябът е в брашното - от всички брашна на пазара, само от един вид става хубав хляб като този - това на софиямел в пакета с тъмно синьо. Резултатът с другите, а аз съм пробвала почти всички, е променлив - понякога втасва добре, понякога става клисав. Airfan: Що, то има рецепти и за мръвка във форума, що не и за хляб.
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

        Коментар


          #19
          И аз съм доволен от Софиямел. Напоследък правя ,,черен
          The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

          Коментар


            #20
            Точно че брашното е прясно смляно е причината да не втасва добре и да е клисав. От майстора научих че му трябва около месец поне да престои за да се получела някаква ферментация. И то зависело при какви условия дали му е топло или студено и при каква влажност се съхранява. Та са си чалъми на професията. Но брашното което е пакетирано е съвсем прясно. както го смелят веднага се разфасова. Виждал съм го на живо как става че почнах да си купувам брашно от една мелница и склада им беше и разфасовачно. Остави го да престои и пробвай ще видиш че става още по хубав. То че има и калпави брашна е вярно но те си личат и по цената щото са на цената на зърното. Е няма как да стане като е фуражно жито и да искаш да правиш хляб.
            BRAVA 1.4 12v - 1998г.


            http://vbox7.com/play:124bedab

            Коментар


              #21
              Във всички брашна има модификатори и химии. Във ВСИЧКИ!Така, че не се косете
              Alfa 159 SW 2.4 Ti
              Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
              "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

              Коментар


                #22
                От около 6-7 месеца имаме хлебопекарна Мидеа с две бъркалки. Нисък клас - около стотина лева. От тогава вкъщи е купуван хляб 1-2 пъти и то ако сме забравили да заредим с продукти машината. Рецептата за най-малкия хляб /750гр. - така пише, но става по-малък/ е:- бяло брашно - 400гр.- вода 260 мл.- сол - 1ч.л.- захар - 1 ч.л.- олио - 1 с.л.- мая /жива/ - 1/5 - 1/6 от пакетчето Хлябът става за около 3ч. 20мин. и е перфектен. Брашно купуваме само от мелницата в с. Калчево - близо до гр. Ямбол и до сега не съм имал издънки заради лошо брашно. А освен, че захарта подхранва дрождите на маята като подпомага втасването /т.е. захарта ферментира и няма как да направи хлябът сладък освен ако не се прекали с нея/, другото което трябва да се знае, е че солта пък пречи на ферментацията, така че не прекалявайте и с нея.Да ви е сладко!
                Peugeot 301
                Punto 1.9 JTD - на жената

                Коментар


                  #23
                  Но без сол пък не става тесто. Никога няма да стане еластично и да се точи така. Ще прилича нанатрошена бисквита. Най вече проблема е от повечето мазнина не толкова от солта. Относно маята винаги съм ползвал жива мая от малките кубчета. 1/10 за кило хляб толкова вади моята Ако не я изнасиля може да стане и 1.20. Най важното съставките и особенно водата да е леко хладка.
                  BRAVA 1.4 12v - 1998г.


                  http://vbox7.com/play:124bedab

                  Коментар

                  Working...
                  X