Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Машина за хляб и рецепти

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Машина за хляб и рецепти

    След като този уикенд спонтанно реших да купя машина за хляб, следват и малко отзиви.Та се бях наканил да купя някаква среден клас машина за хляб.В крайна сметка излязох от магазина с възможно най-евтината такава - НЕО. За сега работи, няма проблеми. :D Та ето и няколко технически параметри за тези, които се интересуват.Рецептата за хляба от картинката е точно:502 грама брашно305 милилитра вода2 чаени лъжички сол и захар1 супена лъжица олио1 пакетче суха маяРезултати:Общо тегло на хляба след печене = 768 грамаОбщо изразходвана енергия на 2-ра програма (уж френски хляб = 3:54 часа за приготвяне), средно ниво на препичане на коричката, 12 часа отложен старт = 288 вата.Резултат:Споделяйте важите наблюдения и съвети.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

    #2
    Това е една много полезна машинка за домакинството.От две години имаме хлебопекарна/Мулинекс,около 180 лв./и всеки ден се използва.Няма такова усещане,като да замирише на прясно изпечен хляб.Важното при тия машини е да се спазват точно рецептите от книжката иначе не се получава.Бил съм в бизнеса с производство на хляб,за това подчертавам тази подробност/макар,че жената работи с нея,а не аз/.След първата година,обаче започнаха и проблемите-първо протече съда,в който се меси и пече.Нося в сервиз/гаранционна е/и изненада-този съд не се покривал от гаранцията.Срещу 50 лв.за нов машината тръгна.После,преди половин година отказа електрониката-оправиха я.Преди два дни се случи същото,но гаранцията изтече и мисля да я изхвърля и да купя и аз едно Нео-и да се счупи няма да ме е яд,щото е евтино.Така че-безаварийно ползване и програмата на препечена коричка!
    PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
    Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

    Коментар


      #3
      Вече повече от 3 години ползвам машина за хляб, от най-евтините. Моята рецепта е следната270 мл вода450 г брашно1 мерителна лъжица сол 1,5 мерителни лъжици маяПонякога слагам типово брашно, но не повече от 50-70 грама. Майка има различни рецепти - козунак, кокс, но не ми се занимава, ако искаш, ще питам
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

      Коментар


        #4
        Ние заложихме на Мулинекс. Вече 4-та година ако не и повече пече хляба в нас. Това със съда май се случва на всички, аз лично си я ремонтирам с О-пръстенчета от магазин за авточасти.
        Fiat Coupe 1.8

        Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

        Коментар


          #5
          И аз сравнително отскоро отказах купешкия хляб. Още не смея да експериментирам много-много - всъщност засега съм много доволен от едни готови германски смески, в които има всичко - само се добавя вода. Има ги в много магазини, но мисля, че в Метро са най-евтини (повечето видове са по 1,70 лв. за 1 хляб от 750 гр.). На снимките е първият ми опит - многозърнест хляб. И за да не е постът ми само хвалба , ето една рецепта, която ми се стори интересна и си записах някъде от нета (дали не беше от оф-роуд форума?) - хляб със зеленчуци: - 1 ч.л. сол- 1 ч.л. тръстикова захар- 1 с.л. зехтин- 270 м.л. вода (или бира)- 605 гр. комбинация от брашна (50 гр. ленено, 150 гр. ръжено, 200 гр. пълнозърнесто, 205 гр. типово)- 1.5- 2 ч.л. суха мая- сухи зеленчуци (за супа), ядки и семкиНе съм я пробвал, ако някой я тества - да сподели! :P
          Прикачени файлове
          FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

          Коментар


            #6
            Рецепти няма да давам защото си зависи от самата машина кое колко , особено водата.Имам от около 4 години и се ползва почти всеки ден , като се прави средна доза.С две бъркалки е и като цяло меси по добре от тези с една .Та това което съм пробвал аз:-замених олиото със студено пресован зехтин , после и с истинско масло;-вместо бяла захар ползвам кафява нерафинирана тръстикова захар;-вместо обикновена сол ползвам хималайска;-ползвам жива мая , като я разтварям в хладка вода заедно със захарта, така се подхранват дрождите и може да се намали количеството на маята;-добавям микс от слънчогледови, ленени,сусамени и макови семена около 100мл общо;-за брашното си взимам добро жито и го нося в една селска мелница и там ми го мелят (не е воденица с камък ама бива);И аз съм бил в хлебопройзводството и това което се купува от магазина няма много общо с това което ще си приготвите в хлебопекарната.
            FIAT MULTIPLA 1.6 16v BIPOWER 2001

            Коментар


              #7
              Пробвай с царевичен грис или брашно - става много вкусен хляба.Иначе за рецепти мястото е във форума на мамите. Там само за правене на домашна мая има повече рецепти отколкото ще ти кажат тук за хляб Имай предвид че от по-вкусният хляб се яде около 2 пъти повече ....
              Brava 1.6 ELX

              Коментар


                #8
                Това безспорно е най-полезният кухненски уред който притежавам и бе първото нещо, което със съпруга ми си купихме след сватбата Марката е Мулинекс - стандартен с една бъркалка. Рецепти и аз няма да давам, тъй като действително количеството на водата и брашното много зависят от модела и съответно програмите с които работи машината, но ще споделя, че от много време вместо олио ползвам зехтин - помаче обикновено, добавям на ситно нарязани маслини и босилек и риган. Това вкъщи е любимият ни хляб, като от даденото количество брашно, аз слагам слагам същото количество, но не бяло, а смесвам 50% типово брашно и по 25% ръжено и пълнозърнесто, като за този хляб специално се избира възможно най-дългата програма и по възможност програма с предварително затопляне. Също така ползвам машината и за направа на тесто за пица, става супер
                Fiat Bravo 1.6 16v `99г.
                Suzuki Vitara 2.0V6
                Ако не живееш на ръба, заемаш прекалено много място!

                Коментар


                  #9
                  Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.

                  Коментар


                    #10
                    ogi28b написа:
                    Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.
                    Aз не слагам и моята рецепта за обикновен хляб съм я дала по-горе - само брашно, мая, сол и вода. В книжката обаче всички рецепти са със захар и/или олио/зехтин, затова тази рецепта я изработи майка ми след известни експерименти.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                    Коментар


                      #11
                      ruNNer написа:
                      Пробвай с царевичен грис или брашно - става много вкусен хляба.Иначе за рецепти мястото е във форума на мамите. Там само за правене на домашна мая има повече рецепти отколкото ще ти кажат тук за хляб Имай предвид че от по-вкусният хляб се яде около 2 пъти повече ....
                      Там не е нормално! Някъв пич пита с каква хлебопекарна да изненада жена си за РД, а ония го пращат да чете тема, която се състои от петдесет части, всяка с по 50 страници с мнения! Всяка тема започва с: "Здравейте", "честита нова тема", "айде и аз да се запиша" ... Изведнъж някой пита "А слагате ли еди-какво-си семе? чух го от една приятелка" и се изреждат 265 какички да декларират, че с въпросното семе е много вкусно, а други 492 казват, че ще пробват...

                      Коментар


                        #12
                        Всичко е въпрос на вкус и експерименти-зависи кой какво обича и предпочита.Ако някой си мисли,че правенето на хляб е лесна работа,жестоко се лъже.Толкова много фактори влияят при формирането на този процес,че просто няма да ми стигне вечерта.Хляб е:брашно,сол, вода,мая и усет.Всичко останало е"ала-бала".Едно време имаше бял,добруджа и ръжен-сега има само химия и реклама.По тази причина хлебопекарните се предпочитат в последно време,защото можеш в домашни условия да си направиш истински хляб.Моята препоръка е,който има възможност да си прави хляб с истинско брашно,а не тези от магазина,и още повече разни миксове-да използва това.Всичко останало е химия-приятно на вкус,но вредно за организма.
                        PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
                        Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!

                        Коментар


                          #13
                          ogi28b написа:
                          Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.
                          Със сигурност не става сладък. Демек не се различава по сладост от този по магазините. Дори според мен даже е по-солен със съставките, които казах. И това е сигурно, защото аз обичам да ям хляб с шоколад. Та този хляб, който няколко пъти направих някак си не беше готин за тази работа. Идваше солен и като го омешаш заедно с шоколада и се усеща.А странното ми е, както и Пешо е дал картинка на неговия хляб, че става реално тъмен. Уж слагам бяло брашно тип 500, а в крайна сметка хляба излиза тъмен, а не бял.Аз не обичам тъмни хлебчета. Винаги от магазина съм си купувал бял хляб. За това и разните му такива рецепти със зехтин, семки, бонбони, свински шол, не ме привличат. За мен е важно хляба да е бял, топъл и супер мек.
                          A20DTH ЖТД ама не баш
                          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                          Коментар


                            #14
                            Расист! Тъмен бил хляба... Ама ме запалихте, ще ходя утре да гледам хлебопекарни.

                            Коментар


                              #15
                              ogi28b написа:
                              Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея?
                              Със захарта се хранят дрождите в маята и тестото става по-пухкаво. Това по принцип... Иначе зависи от рецептата.
                              Alfa 159 SW 2.4 Ti
                              Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                              "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

                              Коментар

                              Working...
                              X