Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Организиране на национален протест срещу цените на горивата.

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

IvanIanushev написа:
    Че е скъп безнзина за Бг.
    Той не е скъп, заплатите са ниски,
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Слав написа:
      Не ми харесва посоката, която хваща темата...заради тази тенденция почти спрях да пиша в този форум и ми става тъжно за общото съзнание и манталитет на хората. И това определено има връзка дори с настоящия проблем, който се обсъжда.Защо?Защото хората, които пишат непрекъснато поддържат една и съща теза, хващайки се за несъществени неща, изгубвайки погледа от цялото, от същината на проблема. Това е точно извадка на обществото ни като цяло. Всеки си е хванал своята малка част от иситната и си дърпа ли дърпа към нея и няма никакво обединение. Не знам за овце, но определено на коне с капаци много приличаме.Да оставим настрана как се формира цената на горивото. Ясно е, че аргументи могат да се намерят за всяка простотия, която носи пари. Въпроса е друг - да привлечем вниманието на хората, да стане ясно, че това е проблем на всички, а не само на тези, които карат автомобили. Цената на горивата влияе на всички останали цени. И когато това стане ясно хората да се обединят и да намерят алтернатива.Затова казах и в предишния си пост, че протеста трябва да е свързан пряко с намирането и поощряването на алтернатива, защото е ясно, че държавата не може да сложи ръка на цените на горивата. ОБАЧЕ ДЪРЖАВАТА МОЖЕ:1. Да премахне или облекчи данъка на МПС, които са на алтернативни горива.2. Може да направи по-лесно монтирането на уредби за алтернативни горива чисто документално (вместо както досега да пречи).3. Много хубава стъпка е построяването на завод за електромобили ( знам за проекта в Стара Загора, но докато не видя не вярвам )Да не говорим за ползата от това, че въздухът ще стане по-приемлив за дишане, ще се открият нови работни места. Може дори центровете на големите градове да бъдат затворени за автомобили на конвенционални горива, както е и в други европейски страни, защото замърсяват най-много.Има и други лостове и механизми, с които да бъде ограничено и дори омаловажено значението на масовите горива, като това естествено ще доведе до спад в цените им.Бъдещето е в латернатовните горива и тези последни напъни на нефтопреработвателите са агония, която цели да изсмучат колкото може повече дивиденти, докато още могат.П.П. И аз си взех колело още миналата година и смятам след месец да не слизам от него. Това както пише @Immortal си е пак форма на протест и е редно да се замислим и върху това.
      Хареса ми колега, това ще го постна като цитат във форума, малко по малко ще се съберат идеи и предложения които могат да бъдат поставени без угризение.
      ----------------------------------------------------------------------------
      Fiat Bravo 1.6 97г.(90к.с.), LPG Lovato
      ex.Fiat Punto 1.1 96г.(55к.с.),LPG Lovato
      ex. Fiat Tipo ATG 91г. 1.6(83 к.с.) бензин + газ

Коментар

Malone, уважавам те много, разглеждал съм и блога ти. Мислим еднакво, но тук няма да се съглася с теб и най-вече с последното изречение. Аз също имам стабилни доходи. Не съм се лишавал, жив и здрав съм слава богу, но съм истински нещастен, когато съм обграден с пошлости в държавата ни. Прав си - акциз и ДДС са инструмент за трупане на Държавни средства. Къде са средствата обаче. Видял ли си ги реновирани под някаква форма, защото смея да твърдя тези пари потъват някъде и никой от нас не ги вижда. Знам, че е неуместен примера, но в една Държава на запад горивото е малко по-скъпичко от тук ( за качества не говоря), но тази Държава поддържа поданиците си и то така, че косъм не пада от главите им. Имам приятели живеещи там. Оперираха дъщеричката им без пари ( хората са си и здравно осигурени, както мен и теб). Сложна операция на сърцето...А на нас оня ден ни казват: Бургаската болница - ще връща пациенти с инфаркти. Пари няма. В градината на щерка ми вече не събират пари за ремонти, но градината пада, в училищата е същото, улици, пътища -тоже, войска нямаме отдавна - респективно и разходи по нея. Засегна и заплати за работници в Нефтозавода. Ами за 10 години - от 12 000 работещи там - останаха едва 1000 човека. сега затвориха и още производства - 600 човека скоро излизат на улицата. Добре - пазарна икономика. Сега ние двамата с теб сме здрави и успешно заплатени, а утре...а младите майки, възрастните пенсионери, инвалидите - на какво да се надяват - на помощите и парите от акциза на горива, алкохол и цигари ли или на собствената си креативност, изобретателност и работоспособност- на какво ? Когато по-бедните станат, като мен ще бъда по-щастлив и спокоен за утрешния ден. Сега не съм. Забелязвам деградацията на иначе стойностни хора и ме боли. Аз разглеждам повишаването цената на горивата, като спекулативен инструмент за забогатяване на определен кръг хора, не, като конюнктурна необходимост. Убеден съм в това. Поне на този етап.Аз не искам протест с блокиране на пътища и магистрали. Аз съм за ефективен протест. От това да не зареждаме масово - по-добро няма. Лично аз ще жертвам ползи от карането на автомобила си, но мисля, че ще се справя и с градския транспорт.
        A17DTС/S
        Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

и аз съм за да не зареждаме масово но коло хора ще го направят дори и хиляди няма да стигнат. Сега примерно в студентски град има паркирани хиляди коли които не зареждат фактически и не виждам на някой да му прави впечатление...освен тея паркираните коли трябва тези които се движат всеки ден те да не зареждат
          Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

Като искам да карам колата си се пазаря жестоко с клиентите си и увеличавам приходите си .
            И какво се постига от това, твоите клиенти също се пазарят жестоко с техните........................................... и всичко отново се връща до теб. Един омагьосан кръг и накрая се получава едно нищо

Коментар

Норвегия е страната с най-висок стандарт на живот в Европа.Ето малко кадри от там: (някой в София или другаде в България виждал ли е нещо такова?)Дано ме разбирате.

Коментар

Аз разбирам и подкрепям. Въпроса е дали има условия за това.Представям си да тръгна с колело на работа, това си е екстремно преживяване. Трябва да си залепя бележка с кръвната група на обувките. Само си представям как примерно трябва да мина през надлез "Надежда" в София Yellow_Flash_Colorz_PDT_13 ....шанса ми да оцелея е фифти-фифти...
                Ползвайте мигачи!
                Sometimes I feel like screaming

Коментар

ntodorov написа:
                  ...
                  Благодаря за суперлативите, оценявам ги.Забрави за последното изречение. Ако е нужно, ще го изтрия. Да речем, че съм се поддал малко на емоциите си.Съгласен съм с всичко, което си написал, но в случая имаме предложение за протест срещу следствието, а не срещу причината.Не е проблема, че горивото е скъпо, то е следствие. Причината е лошото управление на парите в държавата. Съвсем деликатно казано.Друг ще каже, че се краде повсеместно по високите етажи на властта, а и не по толкова високите.И ще е прав.Само че, аз съм склонен да сменяме хората, а не да намаляваме цените, защото пари има за всичко.Ще използвам примера ти със здравеопазването.Държавата се грижи за поданиците си и пари за здравеопазване има, но ако се използват стриктно и това се наблюдава стриктно от държавата.Какво имам предвид.Съвсем хипотетично, ако имах възможност, бих препоръчал на настоящите управници въвеждането на елементарен софтуер, който ентусиасти биха направили за един месец за сума не-по голяма от 5 000 лева.Всеки лекар, във всяка болница, след прегледа или лечението да въвежда диагнозата и интервенциите, които е извършил с пациента.И аз, като гражданин, като си въведа ЕГН, да мога да видя, като съм отишъл на лекар, какво ми е начислено и колко време е отнело.В него случай, би могло да се окаже следното.Паднал съм и съм си счупил крака. Отишъл съм на преглед, той е отнел 10 минути. Диагноза, гипсиране, рецепта. Да кажем, тези действия и материали струват 30 лева на Здравната каса.Правейки обаче справка два дена след това, се оказва, че освен прегледа и гипсирането, на мен ми е начислен и ядрено магнитен резонанс на празната глава. Който струва 250 лева.Би следвало веднага да уведомя Здравната каса и тези пари да не бъдат превеждани на съответната болница.И съответно към този лекар да бъдат предприети строги административни, а защо не и наказателни мерки.Затова става дума в здравеопазването, а не че няма пари.Пари има повече от достатъчно.И не е само там, навсякъде е така.Създават се и се поддържат се системи за присвояване на държавни пари, като се разчита, че държавата не упражнява никакъв контрол.Или 240 народни избраници имитират упражняване на контрол.А тях, които сме избрали да го упражняват, не го правят, защото им е удобно така.След четири години няма да са в Парламента, а ще са на работните си места и ще се възползват от този механизъм, който са сътворили.
                  .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                  www.cyxap.com

Коментар

Да Malone. Това имам и аз предвид. Трябва да се започне отнякъде. Не. Не казвам, че точно цената на горивото е кривото в макарона, но защо да не се превърне в основание. Прав си и аз това казвам - Държавата не е добър стопанин на нашите пари, не беше добър стопанин и на парите на нашите родители, защо да не я принудим да стопанисва по-добре парите и на нашите деца или поне да се опита...Иначе е ясно: Държавата започва от нас и завършва по високите етажи. Щом ние сме си свършили работата ( за себе си твърдя, че е така )трябва да държим отговорни "ковчезниците", които канализират нашите пари. Ако аз съм сигурен, че всичко, което плащам, като данък, такси, глоби ако щеш, акциз, мито, ДДС се разпределя правилно ще бъда най-щастливия човек, но засега освен разруха и абдикация от задълженията на Държавата друго не виждам.ПС: Дидо, тези снимки, които си поместил ще извлекат от мен само въздишка и надежда...
                    A17DTС/S

Коментар

Ако има повече като Malone да се включат с помоща си , нещата може да станат доста по добре със протеста , защото точно такива хора ни трябват, да са навътре със нещата и да умеят да се изразяват правилно със факти .Знаете че този протест не е провокиран само от цената на бензина, както се спомена доста пъти по горе, не цената е висока а заплатите ниски.Но факта е че трябва да се почне от някъде, а колкотоповече хора помогнат като Malone толкова шанса е по голям да се случи нещо.

Коментар

Иване, радвам се че разбираш позицията ми. Нямам нищо против протеста, но като че ли е безмислено да се почва от тази точка.Защото започва ли се някаква война, дори и каузата да е справедлива, дори и да имаш много сила зад гърба си, ако на първата битка отидете въоръжени с прашки срещу оръдия, ще претърпите унизителна загуба.И на следващата битка, никой няма да те последва.Относно проблемите с покупателната способност и в частност цената на горивата.Имах един приятел, та се сещам за един негов хем глуповат, хем весел виц.Котката срещнала кучето на улицата и го попитала:- Абе куче ... на тебе защо мъдите ти са отзад?Кучето тъжно отговорило:- Ха, то на мен всичко друго ми е наред, само мъдите ми останаха да оправя да са отпред.Та, ще дойде време и за такъв протест, но той не е годен за начало [IMHO].Нека протестираме срещу, и оправим другите неща, ще дойде време и за цената на горивата [във връзка с вица по-горе].Въпроса е в приоритетите.Хората нямат пари за храна и елементарно съществуване, а ние почваме от горивата.Мисълта ми е, че нямам нищо против протеста, но започването на някаква генерална промяна с протест срещу цените на горивата, смятам за загубена кауза.Защото срещу мотивите на протестиращите ще се изсипят огромно количество действителни и доказуеми факти, показващи че тя почти не зависи от държавата и управниците.
                        www.cyxap.com

Коментар

Сега слушайки новините разбрах, че и EVN вдига с 5% услугите си. ... ай на бас, че и ВиК ще си вдигне цените. Предпоставки - вече бол.
                          A17DTС/S

Коментар

А министър Дянков каза, че пари за увеличение на минималната работна заплата в страната няма.Ако такова увеличение се направи, това ще доведе до намаляване на работните места.
                            www.cyxap.com

Коментар

Боже колко мъка има по този свят, колко още трябва да се свият работните места незнам.Само знам че в момента намирането на работа в страната трудно, много трудно.Ако ме попита някой кажи едно желание и ще ти го сбъднем, то това ще е да има работа за всички.Винаги съм си мислил че заплатите и станадрта на живот са един омагьосан кръг и колкото по малък доход има даден човек, толкова по малко харчи, от там бизнеса по малко печели и всичко се върти.Ако се вдигнат заплатите ми е интересно няма ли да почнат да харчат повече потребителите, от там купуването на стоки и продукти да се засили , и всеки ще е доволен( на кратко казано).

Коментар

Immortal, това е паркингът за колела при гарата в Амстердам, на живо беше грандиозно:
                                Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Working...
                                X