Законите са си закони, но зимните гуми, ако си забелязал имат отбелязана посоката на въртене. С други думи взети са по-специални мерки за подпомагане на потеглянето. Самият грайшер е с формата на зъби, т.е. предната страна е по-ниска от задната и гумата все едно копае. От тук идва и лошото спиране на зимната гума. Ако не съм ясен ще се опитам да намеря снимки или да нарисувам нещо.
Не съм съгласен, че грайфера е с формата на зъби. Грайфера на зимните, както и летните гуми трябва да е с една и съща височина на ламелите/блокчетата, както е при нови гуми. Разлика може да има при смачкани от интензивни спирания с тежка кола зимни гуми, тогава те стават като трион с 0.5-1мм. разлика между отделните ламели и работят по-добре при потегляне. Принципа на работа на зимните гуми е да използват нарязания си грайфер на ламели, които леко се огъват в посока обратна на натоварването им и с ръбчетата си захапват настилката/снега/леда. При изправянето на ламелите те избутват снега от грайфера и така почистват гумите да за готови за следващата порция сняг. Между другото има едни гуми, които са по-силни на спиране в сняг, отколкото на потегляне - Алпин 3 на Мишлен. Много балансирана гума, добра на сухо, мокро и лед дори, но малко слаба при потегляне на сняг.
Какво се зачудихте сега пък, как щели гръцките митничари да разберат дали едни гуми са зимни, или не!?!? Все едно е много сложно да се направи списък с всички марки и модели гуми!?
Абе не знам коя гума как се върти ,ама при нас в Пазарджик си вали доста стабилно снежец... Айде с вратите напред...
Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
И в Ямбол понатрупа 15-тина см. снежец. На жената Пунтото е с летни гуми и за това и преотстъпих Бравата с изпитани предната зима 4бр. зимни гуми "Ласа". За тези гуми, въпреки всеобщото мнение мога да изразя само суперлативи. За цена от 80лв/бр. няма друга такава зимна гума!Така! Аз тръгнах сутринта с Пунтото, обуто с 4 нови летни "Корморана", но снега ме "изненада" - като заваля в 8,30 ч. сутринта - та няма спиране. Утре ще споделя как се държи летен "Корморан" в сравнение със зимна "Ласа".
И в Ямбол понатрупа 15-тина см. снежец. На жената Пунтото е с летни гуми и за това и преотстъпих Бравата с изпитани предната зима 4бр. зимни гуми "Ласа". За тези гуми, въпреки всеобщото мнение мога да изразя само суперлативи. За цена от 80лв/бр. няма друга такава зимна гума!Така! Аз тръгнах сутринта с Пунтото, обуто с 4 нови летни "Корморана", но снега ме "изненада" - като заваля в 8,30 ч. сутринта - та няма спиране. Утре ще споделя как се държи летен "Корморан" в сравнение със зимна "Ласа".
Ми как да се държи като пешеходец със сандали!
FIAT BRAVO 1.6
FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW
И мен ме завари"непотготвен".Зимни гуми карани през лятото,ще видим дали ще се прибера от работа без последствия.Май ще се купуват истински.Някои,ако има 195х65х15 две читави на сносна цена да свирка.
А пък съм с предни нови зимни dayton 195широки и съм доволен за сега но пък за задните не остана време да ги сменя а те са летни на мноого години и на всеки завои се завъртам като с ръчна много е яко но и опасноКато натисна спирачката и задницата хваща на някъде :P кеф ти завоиЛегналите полицаи ги взимам настрани луда работа
Днес цял ден щъкам с 4 летни Continental из натрупалия от сутринта сняг.Не ми се случи никъде дори да поднеса, просто карам изключително внимателно. Нямам проблеми с потегляне или спиране (не ми се е налагало аварийно такова, ма и да се наложи, пак ще спра, щото карам с не повече от 30-35 км/ч.Липсват ми зимните гуми, ама, дано Дядо Коледа да донесе подаръци
Коментар