Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕВН или как ни цакат с топла бира

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Оги, така си е. Иначе разликата от студената вода се разпределя пропорционално на изразходваната от подотчетните водомери вода. Поне в Бургас го въведохме така. И го направихме на добра воля. Иначе няма Наредба или Закон, които да указват взаимоотношенията между вътрешните абонати използващи уреди след централния водоизмерител. Парадокс. В същото време Закона за измерванията, Наредба 4 и прочие нормативи "бъкат" от права и задължения между оператор от една страна и потребител от друга. Ако обаче един хубав ден възникне спор между теб и комшията ти, ВиК няма право да вземе отношение. Ако входа не си платите водата по общ водомер - ще ви съдят до дупка и централното отклонение може да ви отрежат. В блоковете действа закона на джунглата. За Бургас имам други виждания и идеи, но макар и трудно вече ги реализираме.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Всъщност, гледайки снимките на горната фактура - откъде разбираме, че става въпрос за едно и също количество вода? Ако едната е за 2 кубика, а другата за 3 кубика топла вода? Не ми е ясна тази фактура... Наистина не се вижда на снимката ,но те уверявам че 2 те фактури са за 2кубика вода . Ако толкова държиш ще сложа и снимки на фактурите с показанията на водомера.Като теория всичко което казваш е вярно ,но на практика нещата не стоят така според мен.1 защото входа е малък - 8 апартамента само 2 населен е предимно с хора в пенсионна възраст ,те почти не ходят на почивка за да останат малко хора във входа.3 няма циркулационна помпа4 високите температури предполагат по често посещаване в банята откдето следва че не само аз съм ползвал топла вода5 високата околна температура не предполага такова разсейване на топлина от тръбите Така че 38-40% повече разходи за затопляне на водата ми се виждат доста.Но имам вече подадена жалба в ЕВН ,те от своя страна ще искат обяснение от фирмата която извършва топлиното счетоводство.Това е ,ако сметнете за необходимо може да заключите темата.
      HONDA I-VTEC

Коментар

Todor_Gagovski написа:
        ...2 населен е предимно с хора в пенсионна възраст ,те почти не ходят на почивка за да останат малко хора във входа...
        Тази точка обяснява нещата - мнението ти, че възрастните хора се къпят всеки ден, както Оги, да речем, е погрешно. Те се къпят по веднъж в седмицата - в неделя и се поздравяват с "Честита баня!".
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Todor_Gagovski написа:
          ....Така че 38-40% повече разходи за затопляне на водата ми се виждат доста.Но имам вече подадена жалба в ЕВН ,те от своя страна ще искат обяснение от фирмата която извършва топлиното счетоводство.Това е ,ако сметнете за необходимо може да заключите темата.
          А какво ви е виновна фирмата за топлинно счетоводство, не можете да кажете.Всъщност фирмите за топлинно счетоводство единствено разпределят сметката, идваща от ТЕЦ-а помежду съкооператорите.Така или иначе входа ви има навъртяно количество топлина за затопляне на топла вода. Така или иначе ТЕЦ-а (в случая ЕВН) ще си иска парите (общата сума от входа). Фирмата за топлинно счетоводство просто "разпръсква" тази сума измежду съкооператорите ви, съгласно показанията на водомерите ви за топла вода и през зимата - показанията на "топломерите" (в кавички, щото не са топломери всъщност).Ако щете и на арменския поп се оплачете - все тая. Ще плащате като попове и толкоз. Като не ви харесва - затваряте им кранчетата, слагате си по един бойлер в банята и сте готови. Пак на ЕВН ще плащате, ама ток А ако се изхитрите, и си сложите термопомпени бойлери, ще имате най-евтината топла вода (след като си изплатите термопомпите, разбира се)....Едно време бабите са топлели вода на огъня, като дойде ДЕН за баня Ха честита баня!

Коментар

ogi28b написа:
            ....Водата студената е друго - там се засича общия водомер, засичат се едноличните, и накрая разликата се разпределя между всички, но дали е по някакви дялове пак, или по равно - не знам.
            Добре, аз нали си имам водомер.Пломбиран, законен, без проблеми. Отчита до капка колко вода съм изхабил.Защо да плащам повече от изхабеното ми?Все едно да отидеш на бензиностанция, наливаш 5 литра нафта и на касата ти казват да платиш 6 литра, защото има липси, загуби или както искаш да го наречеш. Правилно ли е?А между другото аз не съм виждал някой да плаща повече за вода (само за вода) от това отчетено му от водомера. Вече като се намеси топлофикация става друго.
            A20DTH ЖТД ама не баш
            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
              ogi28b написа:
              ....Водата студената е друго - там се засича общия водомер, засичат се едноличните, и накрая разликата се разпределя между всички, но дали е по някакви дялове пак, или по равно - не знам.
              Добре, аз нали си имам водомер.Пломбиран, законен, без проблеми. Отчита до капка колко вода съм изхабил.Защо да плащам повече от изхабеното ми?Все едно да отидеш на бензиностанция, наливаш 5 литра нафта и на касата ти казват да платиш 6 литра, защото има липси, загуби или както искаш да го наречеш. Правилно ли е?А между другото аз не съм виждал някой да плаща повече за вода (само за вода) от това отчетено му от водомера. Вече като се намеси топлофикация става друго.
              значи за студена и топла вода е различнопърво я плащаш като студена - по показанията на твоите водомерислед това на всеки 3 или 6 месеца, правят изравняване на база общияи ако се загледаш във фактурите на Софийска вода ще го видиш...а за затопляне - плащаш по начина който написах във второто ми мнение
              2015 Renault Megane Expression GT
              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

BO написа:
                А между другото аз не съм виждал някой да плаща повече за вода (само за вода) от това отчетено му от водомера. Вече като се намеси топлофикация става друго.
                Ето, вече можеш да кажеш, че си виждал.Има си написано по коя наредба е, така че няма как да го оспорваш. Плащали сме до 4 кубика на месец "загуби на входа".Всеки месец си има такава "гарнитура" към сметката.Неразбирането от повечето българи на тези "разпределения" идва от неправилното разбиране на думата "мое жилище".Вашето жилище, скъпи живеещи в блокове, не започва от вратата на апартамента ви, а от входната врата на блока. Всичко, което е влязло във входа, се поема от вас и вашите съседи. Ако не щете подобни неща - живейте в къща, по възможност на село, както правя аз (понякога)
                Прикачени файлове

Коментар

@ogi28b на тока ти слагат лихва, че не си го платил на време според тях. Качват сметките за плащане и с качването има лихва от 10ст. примерно. Разгледайте си бележките и ще видите, че е така. Нямам нищо напротив да имам лихва, но тя да започва да върви след първия, вторият................ ден. Истината е, че ни цакат от всякъде. Имам сметка за ток от 40-50лв на месец при положение, че един 80л бойлер работи нон стоп и задължително всяка вечер се къпят три човека. Хайде сега вие кажете по колко топла вода плащате + ток и преценете дали си заслужава.

Коментар

На мен най-много ми свидят тези 7 стотинки, да речем, които са ми начислили, когато отида да плащам в петък и те ми кажат - "Сега не може, имаме компютърен проблем", но ги начисляват за петък, събота и неделя, въпреки че в събота и неделя не можеш да платиш. А това много редовно се случва.
                    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

[quote="Immortal"]
                      BO написа:
                      .....Неразбирането от повечето българи на тези "разпределения" идва от неправилното разбиране на думата "мое жилище".....
                      Не!Неразбирането идва от това, че плащаш сметките на другите хора, които най-редовно си крадат без да им пука.Водата преди да влезне в моя апартамент е обща, да.От къде ще има разлика от общия сбор потребявана вода по водомери и главния водомер на входа.Или викаш вие като сте 30 апартамента по 1 кубик всеки апартамент да покрие загубата, то тези 30 кубика вода са се изпарили от конденз, примерно?
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

sugarboy написа:
                        Todor_Gagovski написа:
                        ...2 населен е предимно с хора в пенсионна възраст ,те почти не ходят на почивка за да останат малко хора във входа...
                        Тази точка обяснява нещата - мнението ти, че възрастните хора се къпят всеки ден, както Оги, да речем, е погрешно. Те се къпят по веднъж в седмицата - в неделя и се поздравяват с "Честита баня!".
                        Прочети по добре темата и ще разбереш кой е в грешка.Immortal незнам какво им е виновна фирмата за топлинно счетоводство на ЕВН.Аз към тях нямам претенции. Пиша това което ми казаха от ЕВН.Или просто си ме връткат по стария изпитан начин.Знам че ще си платя сметката като поп,даже вече е платена . Сега ми остава да чакам писмения им отговор.
                        HONDA I-VTEC

Коментар

Working...
                        X