Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София е ,,Най-добрият град за живеене в БГ" за 2009г.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Най-добрият град според мен си е Варна, както беше миналата година. Живея в момента в София, но не се търпи вече....
    Fiat Brava 1.4 12V

Коментар

Immortal написа:
      една заплата в чужд град от 1500-2000 лв е по-ниска на практика, в сравнение със заплата от 1000 лв в родния град:
      Това съм обяснявал на доста хора, като за съжаление малко от тях са ме разбирали. Преди година завърших Симеоново, факултет пожарна и почнах работа в Софийската пожарна, на заплата от 750лв! Преди това последните 2 години от следването е просто нямаше такива мрасни, подмолни интриги между колегите от по-малките градове които преобладаваха в курса. Направо се отвратих! Всеки гледа да прецака другия за да бъде на всяка цена в София. Колеги от малък град, най-добри приятели първи и втори курс, в края на четвърти не можеха да се гледат, понеже нямаше как и двамата да са в София! Заплатите в МВР са едни и същи без значение дали се в София или Гулянци, само където в София едвам ще оцеляваш с тези пари, дори и да имаш собствено жилище, каквото никой от колегите ми нама, а на Гулянци си шеф на Пожарната и си един вид местния шериф... В този ред на мисли се сещтам за една песен, която колкото и да е иронична, за съжаление описва действителността и ме натъжава http://www.vbox7.com/play386e3f1 .Преди няколко месеца напуснах пожарната, защото не ми се работеше за 30 лв на ден и не смятам да се вращам! Някои колеги дошли да работят в София вече са по родните си места, други още се бутат по 3-4ма в една квартира. София ми харесва дотолкова, колкото ми е роден град и се надявам нещата да се подобрят откъм инфраструктура. Заведенията и крачмите не са ми приоритет затова не мога да изкажа мнение.
      Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Бях написал доста дълг отговор, но го изтрих. Просто няма смисъл да обяснявам колко бяло е бялото. В Ямбол или друг малък град имаш възможности, избор на работа, стоки, услуги всичко, за което се сетиш в пъти по-малко, отколкото в София или друг голям град. Съответно това си има някаква цена. Цена, която обаче, плащат 2000000 души. Ако в един момент ми писне и установя, че не си струва, най-лесното ми е да запаля колата и да се върна в Ямбол. Но не знам какво ще правя там като само шлосери, военни и шофьори взимат пари :D
        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Аз ще си позволя да не се съглася с Immortal. Заплатите в Ямбол са ниски - заплати от над 1000 са изключение, а не практика. Изключвам полицаите и военните - вярно е, че те взимат високи заплати, но те не варират по отношение на град/област. При тях това, което Immortal каза важи с пълна сила - по-добре военен в Ямбол, отколкото в София. За останалите положението е съвсем различно. Продавачите например рядко взимат над 400, познавам няколко, които работят за 350, и за около 400 по коледа и великден. Докато една продавачка във Варна си докарва минимум 700 лева от същия тип магазин, а животът във Варна е по-евтин, отколмото в Ямбол. Да не говорим, че продавачката в Ямбол едва ли ще се развие, дори да има някакви специални умения, докато във Варна възможността да си намериш по-добра и по-високоплатена работа е в пъти по-голяма. Ето това иска да ви каже style34. В Ямбол може да си инженер (а аз познавам 2-ма, единият прави застраховки, а другият - дограма, не защото искат, а защото няма къде да работят като инженери) с 1000 лева заплата, но след 10 години заплатата едва ли ще е скочила кой знае колко. Докато в София или кой да е голям град може да взимаш 1500, но след 10 години заплатата ти може да е пъти повече точно защото имаш шанса да се развиваш, имаш и шанса да се преместиш в по-добра и по-бързо развиваща се компания.
          Мисълта ми е, че ако човек има желание, може да си осигури сравнително добър стандарт на живот където и да е. Зависи, разбира се от професията му, но то и затова се мисли, преди да се отиде да се учи. А не висше образование на всяка цена, независимо какво е то и дали после има някакво приложение.
          Това не е възможно в малък град. Може, ако има собствена компания, която работи с фирми в България и чужбина. Може, ако може да работи дистанционно, както аз го правя. Но това са единствените изключения. Не всеки иска да поеме отговорността да управлява фирма, нито всеки може да поеме риска да работи месец - два и после да не му платят. Да не забравяме, че в малките градове хората се познават - ако имаш вуйчо-владика, може и да се уредиш на добре платена работа, или ако извършваш други дейности.... А самият факт колко хора избягаха от Ямбол не е никак в полза на твоето изказване
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Dandy написа:
            Най-добрият град според мен си е Варна, както беше миналата година. Живея в момента в София, но не се търпи вече....
            И аз като 100 % софиянче съм съгласен с това,че не се търпи вече! И е така откакто махнаха гражданството,след което знаете какво се получи ( великото преселение на народите).Обезлюдиха се всички села за да стане и столицата най-голямото такова!Само к`ъв кеф е като дойдат няколко почивни дни.....пустош по улиците....на града.Ако работата ми (моб. оператор) имаше как да се премести Аз щях да се махна пръв от "наи-доброто място за живеене"... :D
            FIAT Punto 1.6 GOLF`S KILLER
            FIAT Bravo 1.6 16v моят домашен любимец
            LANCIA Ypsilon Elefantino blu
            http://fiat-bravo.oneinform.com/teh.html
            http://automedia.investor.bg/catalog.../cartech_4479/

Коментар

mr_bobs написа:
              Dandy написа:
              И аз като 100 % софиянче съм съгласен с това,че не се търпи вече! И е така откакто махнаха гражданството,след което знаете какво се получи ( великото преселение на народите).Обезлюдиха се всички села за да стане и столицата най-голямото такова!Само к`ъв кеф е като дойдат няколко почивни дни.....пустош по улиците....на града.Ако работата ми (моб. оператор) имаше как да се премести Аз щях да се махна пръв от "наи-доброто място за живеене"... :D
              "Щастливи са незнаещите." Нищо че съм от Варна колеги. Вие идвате тук на почивка и съдите за състоянието на града от впечатлението си от кратък престой. Заповядайте за по-дълъг период от време и ще разберете за какво става дума. Не се подлъгвайте от лъскавата страна на нещата. Щом хората са казали, че София е най-добър град за живеене, значи е вярно. Миналата година може да е била Варна, но явно нещата са се променили.
              ПОДКУПИ ПРИЕМАМ САМО В ПЕТЪК !!!

FIAT CROMA 2000ie 8V 1987год.

Коментар

T_SHOW написа:
                mr_bobs написа:
                Dandy написа:
                "Щастливи са незнаещите." Нищо че съм от Варна колеги. Вие идвате тук на почивка и съдите за състоянието на града от впечатлението си от кратък престой. Заповядайте за по-дълъг период от време и ще разберете за какво става дума. Не се подлъгвайте от лъскавата страна на нещата. Щом хората са казали, че София е най-добър град за живеене, значи е вярно. Миналата година може да е била Варна, но явно нещата са се променили.
                Аз пък съм на мнение че Варна е супер град защото имам приятели там и го посещавам редовно,много ми харесва!!!
                FIAT Punto 1.6 GOLF`S KILLER
                FIAT Bravo 1.6 16v моят домашен любимец
                LANCIA Ypsilon Elefantino blu
                http://fiat-bravo.oneinform.com/teh.html
                http://automedia.investor.bg/catalog.../cartech_4479/

Коментар

Този дето е правил тази класация, май не живее в СОФИЯ......няма да коментирам подробно, но ще кажа че според мен един ден хората отново ще избягат от това бледо подобие на град за живеене....въпрос на време е....

Коментар

Не искам да влизам в задълбочен спор. Не може никой да отрече факта, че големия град предлага по-големи възможности. Въпросът е на каква цена?Дали е по-добре да взимаш по-голяма заплата, но да не можеш да пуснеш детето си на улицата само?Дали е добре, да взимаш повече пари, но да си изхабяваш нервите, висейки по задръстванията и дишайки отвратителния смог, който се стеле над софийското поле?Дали е по-добре да взимаш повече пари, но да си на стотици километри от най-близките си, които имат нужда от теб?Не мога да нарека "добро място за живеене" място, в което не познаваш съседите си, в което пререканията за място за паркиране прерастват във вечни вражди и понякога завършват фатално... Място, където ако кажеш "добър ден" на някой минувач, ще те помислят за луд... Че кое му е доброто?

Коментар

Immortal написа:
                      Не искам да влизам в задълбочен спор. Не може никой да отрече факта, че големия град предлага по-големи възможности. Въпросът е на каква цена?Дали е по-добре да взимаш по-голяма заплата, но да не можеш да пуснеш детето си на улицата само?Дали е добре, да взимаш повече пари, но да си изхабяваш нервите, висейки по задръстванията и дишайки отвратителния смог, който се стеле над софийското поле?Дали е по-добре да взимаш повече пари, но да си на стотици километри от най-близките си, които имат нужда от теб?Не мога да нарека "добро място за живеене" място, в което не познаваш съседите си, в което пререканията за място за паркиране прерастват във вечни вражди и понякога завършват фатално... Място, където ако кажеш "добър ден" на някой минувач, ще те помислят за луд... Че кое му е доброто?
                      напълно съгласен с теб, с добавката, че и в двата случая се прави компромис- по-малка заплата, но по-добър "социален" живот или по-голяма заплата, но всичко останало на задан план. Както с всякао нещо- въпрос на вкус, така че май няма какво да се спори повече
                      Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Всеки трябва да си прецени според собствените разбирания, кое за него самия и за семейството му ще е по-добре. Аз например от 5 години имам и си поддаржам зелената карта за еврейските американски щати и за момента просто не бих направил този компромис със себе си да остана и да работя там. Имам достатъчно примери, че някои хора стоят там без да имат преспектива, поддържат наистина един по-висок среден стандарт, но са сами примерно, като за мен лично могат да имат и тук същите неща с малко повече труд и усилия и ще са при семеиствата си и приятелите си.
                        Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Това, че София е най-добър град за живеене е меко казано смешно За моя огромно щастие не ми се налага да съм всеки ден в София и съм много щастлив от това.В интерес на истината с нежелание отивам на работа не заради самата работа, а заради факта че отивам в София...кофти звучи нали?Ако намеря работа, която ми харесва за прилични пари в друг град в България бих се преместил на мига.Подчертавам в България и друг град, защото нито София, нито Перник съответстват на представата ми за "добро място за живеене". Това са места за оцеляване по-скоро.Ако на това му се казва живот, то човека който го нарича така (според мен) е с промит мозък
                          == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

mr_bobs написа:
                            И аз като 100 % софиянче съм съгласен с това,че не се търпи вече! И е така откакто махнаха гражданството...
                            Не махнаха гражданството, колега, е контрола на "местожителството" - една тъпа и репресивна комунистическа отживелица . Гражданството си стои, иначе щяхме да сме апатрити Аз пък, като 100% русенче съм общо взето съгласен с Immortal. Мисля, обаче, че и Ele е права относно реализацията в малките градове. Въпрос на личен избор е дали да вземаш по-малко, да броиш стотинките и да се чудиш дали да купиш вафличка на детето си, или да вземаш повече, но да си късаш нервите в София. Сега засега аз лично съм избрал второто.Ако недай си Боже, обаче, се случи нещо с работата ми, винаги мога да се върна в Русе и да си изкарвам същите пари с преводи, например. Мога и да преподавам английски, което не ме пали особено Като финансист мога да работя и в банка или друга институция, но не бих го направил поради причините, които изтъкна style34. Истината, обаче е, че реализацията ми би била по-ограничена отколкото в София.
                            She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

ele, точно е обяснила какво имам в предвид. С gantcho също съм съгласен. Много интересно като кажат някои колеги аз съм в София САМО защото тук взимам повече пари. Ехооо? Ами това не е ли, общо взето, най-важното да живееш добре? Ама да - важно е семейството, да - важни са приятелите, и разбира се, на първо място - здравето, ама ако нямаш 5 лева в джоба никак няма да ти е весело. Така че на всеки не му харесва в София ама стои тук, което какво означава - че въпреки всичко тук получава повече предимства, отколкото в друг град. Разсъждения от сорта "ако ми дават 2000 лева ще си стоя на село" са смешни, щото няма как да стане. И на мен ако ми дават 2000 лева няма да работя, а ако имах един хотел в Дубай пък щях да колекционирам Ферарита. Пак казвам - далече столицата ни не е идеалния град, има много какво да се желае, но това е положението в цялата страна.
                              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

mr_bobs написа:
                                T_SHOW написа:
                                mr_bobs написа:
                                Dandy написа:
                                Аз пък съм на мнение че Варна е супер град защото имам приятели там и го посещавам редовно,много ми харесва!!!
                                Като малък живях там, сега имаме апартамент само там, но мога да кажа, че наистина ако сравняваме 2та града..... С удоволствие ще ида отново там. И това ще стане... Догодина може би. А иначе, колкото до колегата mr.boobs, като каза мобилен оператор и като гледам квартала, който си писал на профила, май сме колеги
                                Fiat Brava 1.4 12V

Коментар

Working...
                                X