Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за лаптоп

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Добре че поне знам къде да попитам Исакх ХП или Виста. На линукса не съм му свиканл
    FIAT Punto 1.6ELX 90hp. 94 г.

Коментар

Още първия резултат за "Acer Extensa 5630EZ" drivers чрез Google е страница с налични за Download драйвери за XP и за Vista.А ако тръгнем по тази плоскост, дай да гледаме дали има драйвери за Windows ME или 3.11.В момента няма лаптоп, освен някое гаражно изпълнение, за който да не се намират драйвери за Vista и XP.При някои [SATA] има трудности с инсталирането, но и това не е болка за умиране [Да е жив и здрав Dino Nuhagic и да ни радва _Lite продуктите си].TAIF, не се подвеждай.Този laptop идва с Linux за да не е без нищо и да ти е по евтин, а не че работи приоритетно под Linux.Инсталирането на Windows XP, Windows Vista или Windows 7 става в рамките на 45 минути.
      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
      www.cyxap.com

Коментар

Още първия гугъл резултат е към някакъв сайт дето не го знаеш какъв е и преди изобщо да дръпнеш драйвера те кара да инсталираш ’driver inspector’ бла бла....мерси, не. Прегледах и резултатите надолу - драйвер за ЕксПи не видях (след като проследих линковете). Официални драйвери няма, факт. Всичко друго е компромис. Айде да не си доволен от официален драйвер, да търсиш някаква къстъм версия. Обаче да събираш от целия Интернет драйвер за туй, драйвер за онуй, ама те нещо се сборват, става боза...айде нема нужда. Всичко това може да се прескочи ако предварително провери човек да има драйвери за ОС-а който планира да ползва (ако е уин 3.11, да си търси лаптоп с драйвери за 3.11, негова си работа).TAIF драйвери за Виста ИМА свободно за сваляне от сайта на Acer, тъй че ако искаш Виста - става. Този модел примерно в Англия се продава с инсталирана Виста, с опция за ъпгрейд до уин7, при нас не (че цената ще е до тавана).Между другото според мен много си лимитираш избора с изискването да имаш отделна клавиатурка за числа. Такива се продават отделно за по 20-30лв, щрак като ти трябва - и готово. Като тази например.http://www.plesio.bg/klaviaturi-c-69...htmlМисля си че и по-евтини трябва да има по магазинчетата, мен ми се търкаля една из стаята.

Коментар

Аз също съм с Тошиба от лятото и съм доволен.Малък е.Няма нито записвачка,нито голям хард(160 гБ).Като всичко се решава - флашки,преносими хардове по 1 ТБ
          Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
          Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
          Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

аз съм с ASUS и съм мнго доволен, здрави машинки са . На Acer-a не съм му фен, макар и да е що годе стабилна марка, имали сме проблеми и с тях де.. Toshiba и dell.. ако имаш пари вземай нещо такова , но напоследак наистина Toshibata нещо не се справят много добре, има издънки. Всички останали марки за мен са в отрицателната графа начело с MSI (дано никой не се обиди)
            Пунтак 1.1 с лека измама под капака

Коментар

Malone написа:
              Машините [марковите] си идват със support CD, най-малкото драйверите би трябвало да са обект на притеснения.
              Машините [марковите] си идват с предварително инсталирана операционна система (в моя случай - Виста) и Recovery Disk. Всичко е инсталирано във фабриката, и можеш само да възстановиш заводските настройки. Харесва ти, не ти харесва - това е.Страшно много исках да заменя тежката Виста с едно ХР на чисто новото ми Сони Вайо (и това ако не е марково, кое?). Оказва се, че цялото между-мрежово пространство няма пълен комплект драйвери за моя модел за ХР. Бих се лишил от карт-четеца, и без това рядко го ползвам и имам алтернатива (за стария лаптоп си бях купил външен), но с липсата на драйвери за звука и вирелеса нямаше как да се примиря. За моя радост, Линукс Убунту заспа - харесаха се взаимно с Вайото и още се обичат. А Вистата пускам само за работа (CAD-програми).Сега гледам, на сайта на Сони Вайо вече има драйвери за ХР (излязоха година след покупката на моя хубостник), ама малко след дъжд - качулка е тяхната работа.За точно година и половина проблем никакъв не съм имал със Сонито, имайки предвид, че всеки ден се разнася от вкъщи -в колата - в офиса и обратно. И по командировки като ходя, пак се вози на задната седалка. Напоследък само дето батерията взе по-бързо да пада... май скоро ще се сменяме!П.П. Преди да вземеш лаптоп, помисли дали наистина ти трябва мобилен компютър... или е по-скоро модно увлечение. Щото за по-малко пари можеш да си вземеш един супер настолен компютър.

Коментар

Липсата на драйвери за Windows XP по повечето "фирмени" сайтове се дължи на факта, че от Microsoft преди две години обявиха спирането на поддръжката за Windows XP след 2010. Фирмите се принудиха да се съобразяват с монополиста на пазара и да играят по неговата свирка. В последствие меките усетиха гафа с Шистата (Vista) и обявиха разширение на срока за поддръжка на XP. Държащите на клиентите си фирми добавиха и фрайвери за XP. В 90% обаче липсата на "фирмени" драйвери не е проблем - в интернет пространството и основно по сайтовете на производителите на отделните устройства (като звук, видео, камерки) са налични драйвери за всички операционни системи. Друг обаче е проблема с уникално "марковите" лаптопи на SONY и няколко модела DELL - при тях има умишлен подбор на "евтини" чипове за аудио, чиито производители отдавна ги няма и съответно се разчита на сайтовете на производителите на лаптопите, а на конкретните - няма нищо, защото Шистата (а сега и 7) си имат вградена поддръжка за този най-евтин вид чипове, които слава богу поне са правени да поддържат елементарните специфики на HDA. А що се отнася до колегите, които се самозалъгват, че SONY и DELL са "марки" - позволете ми да ви приземя Най-много дефекти на бройка продадени лаптопи имаме от "великата" японска сила SONY, а веднага след тях са DELL, които не бяха, това което бяха едно време. Да и двете фирми разчитат на уникален дизайн, който продава продуктите им, но крайният резултат в сервиза е плачевен - ремонтопригодността клони към 0...AMD Серията на Fujitsu Siemens е плътно тичкаща след SONY и DELL. Най-малко грижи имаме със ACER, а от тях имаме най-много продадени - т.е. статистиката си е доста релевантна. Производствата на части за "марковите" лаптопи са съсредоточени на няколко места по света и се случва тотално китайски лаптоп да се окаже с компоненти, които са вградени в TOSHIBA, същото важи с пълна сила и за останалите, лошото обаче е, че при SONY и в частност DELL нещата не стоят точно така - там както писах има някои компоненти, които просто не се произвеждат вече - напазарени в промишлени количества от двата гиганта.П.П. А за драйветите дето спорите по-горе - съществува пълният набор за Windows XP, но ... се намират на PanAm сайта на ACER, не и на европейския.
                Steliyan's Life!
                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

ls1 написа:
                  Всичко това може да се прескочи ако предварително провери човек да има драйвери за ОС-а който планира да ползва (ако е уин 3.11, да си търси лаптоп с драйвери за 3.11, негова си работа).
                  Да, може би се различаваме в подхода си при избор на хардуер, затова мненията ни са различни.Аз си избирам лаптоп, а не операционна система с какъвто и да е хардуер. Интересуват ме възможностите на машината и те са водещите, комромиси с това не правя.А всеки сам си прави избора.
                  Immortal написа:
                  Машините [марковите] си идват с предварително инсталирана операционна система (в моя случай - Виста) и Recovery Disk. Всичко е инсталирано във фабриката, и можеш само да възстановиш заводските настройки. Харесва ти, не ти харесва - това е.
                  Недей Безсмъртни ...Сигурно съм си купил повече лаптопи отколкото ти и брат ти гуми за колите си.Повечето от тях са били без ОС, но всички със support CD. Не Recovery, а Support. С драйвери и документация. Това, че дилъра ти [вероятно български] ти ги предлага така, е част от търговската му политика. Обикновено се пазаря и не купувам, ако не ми продадат без операционна система, респективно стотина долара по евтино. И в повечето случаи съм успявал. Ако не, използвам друг дилър.
                  Immortal написа:
                  Страшно много исках да заменя тежката Виста с едно ХР на чисто новото ми Сони Вайо
                  Страшно много съм сигурен, че Vista работи чувствително по гладко на "чисто новото ти Sony Vaio". Митовете за тежестта на Vista са вече в миналото.
                  Immortal написа:
                  Оказва се, че цялото между-мрежово пространство няма пълен комплект драйвери за моя модел за ХР.
                  Наивно. Може би е трябвало да потърсиш във "вътре-мрежовото пространство", бъди убеден, че е имало драйвери, най много седмица след като е излязъл лаптопа ти. А ако си знаел компонентите си, може би и по рано. Това, което е вградено в лаптопа ти не е дошло от Марс, нито пък е произведено точно за твоя лаптоп и твоя модел.Не ме разбирай погрешно, но просто те е мързяло да потърсиш драйвери или пък, макар че не искаш да си признаеш, си се убедил, че Vista работи доста добре на "чисто новия ти Sony Vaio", а и ти е харесало.А и защо си купи Sony Vaio след като нямаш умения за подкарването му под XP?Въпроса е риторичен, не искам да те обиждам.Твоята работа, като вица за оная кратуна.Купил си Porshe и на другия ден го върнал, че било повредено.Като го питали защо е повредено, какво му има, той отговорил, че на 1-2-3-4 и нататък всичко е наред, ама като дадял на "рали" [R] и се чувало едно "х-р-р-р-р-р", "х-р-р-р-р-р".
                  jenshen73 написа:
                  Най-много дефекти на бройка продадени лаптопи имаме от "великата" японска сила SONY, а веднага след тях са DELL, които не бяха, това което бяха едно време. Да и двете фирми разчитат на уникален дизайн, който продава продуктите им, но крайният резултат в сервиза е плачевен - ремонтопригодността клони към 0...
                  Друже, може ли да ми дадеш линк с тази статистика. На уважавани независими тестери и/или статистици.И не смяташ ли, че ако си продал 10 000 и имаш 10 повредени е по добър резултат от това да имаш 100 продадени и 3 повредени? Помисли, сигурен съм, че ти ме разбираш какво искам да кажа.И много, много отдавна ремонти на лаптопи не се правят. Сменят се компоненти. Повредените отиват за тестове и статистика при избора на следващ доставчик.Така че ... "ремонтопригодност" е термин за Жигули, не за съвременен лаптоп.
                  jenshen73 написа:
                  Друг обаче е проблема с уникално "марковите" лаптопи на SONY и няколко модела DELL - при тях има умишлен подбор на "евтини" чипове за аудио, чиито производители отдавна ги няма
                  Евтини?Пикливите ми говорителчета на лаптопа са Jamo. За мен това е супер неоправдана глезотия и специално отворих за да проверя. Нямаше да сложат такива, ако аудиото ми беше някое историческо, не мислиш ли? От гледна точка на работа имам предвид. Кога е проектиран чипа не ме интересува. Аудиото, и въобще хардуера ми, "заради спорта", съм тествал на всички дистрибуции на Windows [XP и нагоре], както и на Ubuntu, Fedora и Suse. Очевидно "чипа" на аудиото е с достатъчно доказани качества след като не срещнах никакъв проблем с инсталацията на звука, не беше нужно дори да се намесвам. При всички ОС и дистрибуции.В момента [Windows 7] само cardreader не ми работи, но вероятно това е защото ме мързи да търся драйвер за нещо, което не ползвам..:: EDIT ::.Амбицира ме и вече работи кардрийдъра ми Ricoh Засрамих се, че ме мързи.
                  www.cyxap.com

Коментар

Правя си корекция - специално за този Acer лаптоп ИМА драйвери на официалния сайт за XP. Извинявам се, не съм обърнал внимание на едно дропдаун меню.Но стоя зад думите си че преди покупка на какъв да е лаптоп трябва да се види предварително как стои положението с драйверите.

Коментар

Malone написа:
                      TAIF, не се подвеждай.Този laptop идва с Linux за да не е без нищо и да ти е по евтин, а не че работи приоритетно под Linux.Инсталирането на Windows XP, Windows Vista или Windows 7 става в рамките на 45 минути.
                      Определено искам да пробвам 07 - вече няколко човека ми казаха, че са сменили вистата с него и доста повече им харесва.
                      Между другото според мен много си лимитираш избора с изискването да имаш отделна клавиатурка за числа. Такива се продават отделно за по 20-30лв, щрак като ти трябва - и готово. Като тази например.
                      Не мога човече, счетоводител съм и доста ще я използвам. Мисля си, че ако си купя без такава, ще е някой от онези супер малките Засега оставам твърдо фен на този другата седмица когато взема заплатка ще гледам още един и ще се похваля ако взема нещо :D
                      FIAT Punto 1.6ELX 90hp. 94 г.

Коментар

TAIF написа:
                        Определено искам да пробвам 07 - вече няколко човека ми казаха, че са сменили вистата с него и доста повече им харесва.
                        7, не 07.И не е само до харесването. Върви поне по мое мнение, на моята машина и на машината на сина ми по леко от Vista. Нямал съм още време да чета какво точно са променили в ядрото, а и още не са я обърнали наопаки, все пак retail версията излезе преди три дена само и баш reverse тестовете тепърва предстоят, но ... факт е, по е "мазна" от Vista.Единствения хардуер, който не позна е cardreader-а, производство на Ricoh. И ми сложи предния драйвер на NVidia за моята карта [GeForce 8600M GT], а не най-новия. Аз си изтеглих последния и си го инсталирах.
                        www.cyxap.com

Коментар

jenshen73 написа:
                          в интернет пространството и основно по сайтовете на производителите на отделните устройства (като звук, видео, камерки) са налични драйвери за всички операционни системи.
                          Това изречение изчерпва темата за драйверите за XP. Някъде по-нагора прочетох, че колегата се е стреснал от сайта driverguide.com. Няма страшно, не е нужно да инсталираш нищо, просто намираш дрйвера, който ти трябва и го изтегляш. Иска се само стандартна регистрация. Мен лично ме е спасявал много пъти.
                          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

@Malone: С теб няма да споря, ако на мен това ми е работата, то ти си само ползвател, освен ако не си някой тотален пенкилер разбиращ и от право и от компютри.Ремонтопригодност се гледа основно в случаите в които компютъра е негаранционно повреден и клиента не печели милиони като теб, а иска да си "ремонтира" красивия и скъп Dell/SONY. Както казах няма да споря, линк няма да ти давам, защото сервиза ми не поддържа уеб страница с дефектите на SONY/Dell, но ако настояваш - ще ти щракнем снимка на всички бройки лаптопи, включая и фабрично дефектиращите след втората година FSC. Празни приказки и търсения в Google всеки може, но аз всеки божи ден се боря с клиенти и желанията им - последните две машини са пили Бира и Вино. И извинявай, но при цена за дънна платка от 360лв. с ддс за единия от тези лаптопи - съм склонен да платя на сервизният си 69лв за ремонта вместо да натоваря клиента, нали? Защото имам и един лаптоп SONY, който чака дъно и батерия - цените на оригиналните компненти са общо над 700лв. Цената на сервиза ще е около 190лв. Пей ми, пей ми, за лаптопа на сина си.
                            Steliyan's Life!

Коментар

Сина ми е на Dell Optiplex GX270 SFF, много симпатична машинка, малка и тиха. Не е с лаптоп. Има такъв, но почти не го ползва.Струваш ми се изнервен, а не е нужно, не съм искал това.Тотален пенкилер чак не съм, но са ми ужасно разностранни знанията и уменията, не виждам нищо лошо в това.От компютри ... като че ли поназнайвам, поне такова впечатление правя на практика, дано не прозвучи нескромно.Относно логиката ти.Еми ... няма да си купя някоя тесла, защото видиш ли, ако, и след като се повреди след три години, noname лаптопа може би ще може да се ремонтира, а "брандования" марков не.Принципно, след три години ще си купя нов лаптоп, дори и стария ми да е здрав.Ще го продам и ще си взема нов. И не защото печеля много, а защото ми доставя удоволствие да се занимавам с него и с това, което "върви" на него, това е голяма част от свободното ми време.Предпочитам да си давам парите за такова удоволствие.Други обичат да се понапиват, трети да си купят нова кола, четвърти да отидат на остров Тамбукту, пети да си "гледат на карти" на покер автомати и т. н.Жена ми преди време се опитваше остроумно да ме критикува, че имала не две, а три деца. Различавали се по цените на играчките. Иначе ... чудесно, чест ти прави да се грижиш за парите на клиентите си, но поне моята практика показва, че ремонта или излиза по-скъп от подмяна на компонента или цената е точно толкова, колкото и работата [времето на използване] на ремонтираната част.Но наистина, нека да не спорим, мисля, че достатъчно неща изписахме, които да са полезни на автора на темата.Ако смяташ, че с нещо съм обидил професионализма ти, моля за извинение, това въобще не е било целта ми.Поздрави.
                              www.cyxap.com

Коментар

@Malone: Не си ме обидил, никак дори. Лично аз обаче, въпреки, че имам лаптоп и го ползвам доста усилено, предпочитам да реинвестирам във настолния си компютър вместо да се старая да купувам на всеки 3 години лаптопи... А що се отнася до ремонтите давам ти 2 пресни примера:FSC - пил бира, дъното е леш, батерията и тя, цената на ремонта - около 400-480лв, нова машина, най-евтината с подобни или по-добри параметри - 749лв, съвета ми е да си купят нов, но хората казаха - нямаме толкова пари. От тяхната машина веднага могат да се продадат примерно твърд диск + памети и да се чака някой да си счупи LCD матрицата за да купи и нея.ECS - пил винце, минал през "кадърни" колеги, които решили, че проблема му е само в клавиатурата и я сменили срещу 82лв. След 3 месеца и порядъчно изпичане на остатъците от винцето - лаптопа ВЕЧЕ не върви - ремонтопригодност - почти нулева, но иначе му намерихме дънце на поносима цена - колкото на FSC-то ще му струва ремонта, този има батерия. Стойности на придобиване: ECS преди 4 години 1800лв, FSC преди 2 години - 1500лв... Аз лично си пазя техниката, но в рамките на само един календарен месец при мен идват за сервиз 2 броя пиянски лаптопи... и не са инцидентни - имал съм заливания с кока кола, заливания с червено вино, падане от стол, премазване на лаптопа от врата на автобус, и затваряне на химикалка между капака (монитора) и клавиатурата... красиво, нали?
                                Steliyan's Life!

Коментар

Working...
                                X