Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

АЕЦ - Белене. Енергия за бъдещето. Вашата гледна точка!

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    АЕЦ Белене няма никаква икономическа обосновка на този етап. Бездънна яма за харчене на пари. Всъщност това се отнася за българската страна. Щото от руска страна щяха доволно да се облажат. Ако някой толкова му се строи АЕЦ, нека си строи, но за своя сметка. Площадката е там, да си намери финансиране и да почва. Никой няма да го спре. На кого ще си продава тока, обаче, не ми е много ясно. че у нас потреблението е с тенденция да намалява и няма изгледи това да се промени скоро.
    Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

    Коментар


      #17
      ..

      Браво Киро.Отново в десятката.Как беше-каквото и да ти говорят,става дума за пари.А в Белене са доста....Humppa не мога да ти пратя линк щото беше някаква препратка но е публикувано и в някакъв наш вестник.

      Коментар


        #18
        Твърдо ПРОТИВ!Ще ни разправят безкрайно как понеже се прави нова АЕЦ дай да вдигнем тока - после ще е по-евтин. Като дойде ’после’ ще ни разправят как в Европа цената е едикакваси и затова няма как ние да получаваме по-евтин ток, затова тока от новата АЕЦ ще го дадат за износ - да направят кинти за компанията. Абсолютен национален рекет е тоя проект. Всички ние плащаме за д аможе после една фирма да печели. Да не говорим че ако стане бела, даже не много голяма - цяла България е чао. Аз съм говорил с атомен инженер завършил в Русия, който ми разказа впечатления от Чернобил. Хора, не ни трябва такова нещо наблизо. Някой калпак някъде прави една грешчица и повече НЯМА българска нация. Който умрял умрял, останалите се затриват в следващите 20-30 години, тези в чужбина се претопяват. Екологичния ефект също е под въпрос. Кажете ми честно, бихте ли си купили къща в Козлодуй? Не засягам колегите които живеят там, корен трудно се изтръгва, но ако ей сега ви се отвори оферта да напазарите къща там, дали няма с който споделите да ви каже ’Ти си луд’. А има и още по-лошо - че всъщност няма значение дали в Козлодуй дали в Северна България живееш, стане ли белата пазари си камион водка и камион цигари защото друго не ти остава.Цял свят се надпреварва да инвестира във ветрогенератори, солари, ВЕЦ проекти - ние тука даваме руснаците да ни правят бомба на Дунава. Е айде нема нужда. Стараели се, карали се като нямаш каска. Ми и на мен в родилното ми се скараха веднъж че съм без калцуни, това прави ли ги добри доктори? Повтарям, това че ще има още една АЕЦ не значи, че тока ще поевтинее. Дори напротив!

        Коментар


          #19
          Какъв е смисъла да построим нещо екологично, като слънчевите панели в пустинята Мохаве, след като можем да си построим АЕЦ и да се взривим за здраве?

          Коментар


            #20
            Аз, противно на специалността си, (топло)Енергетика, съм против АЕЦ като цяло.Дет се вика, има ли пищов на сцената, до края на пиесата все ще гръмне...Още повече, доколкото съм чувал (признавам, че не съм се интересувал специално) - в Белене сеизмичната активност е твърде висока за строеж на АЕЦ. Аз съм ЗА строеж на огромен брой слънчеви електростанции, ветрогенератори и т.н. Дет се вика - децентрализация.Щото сега от АЕЦ Козлодуй тока може да излиза на 1.5-2 стотинки, ама ние си плащаме по 17, нали? Не си правете илюзиите, че ако пуснем и Белене, тока ще поевтинее... няма такъв филм. Докато дойде до контакта в къщи, тока минава през 3-4 прекупвачи... и става дебел.В Македония, специално съм питал, токът за домакинствата излиза 10 ст. български пари. А го купуват от нас. И там е EVN, и тук (поне при нас).Тук при нас ел.централите продават тока на НЕК. НЕК го продава на дружествата. За пренасянето му обаче се грижи фирмата "Електропренос", която си слага 5-6 стотинки на kWh... Куче влаче - диря няма...

            Коментар


              #21
              Новият проект за АЕЦ-Белене има много големи изисквания към завтоматики, защити и прочее - многоканални четворно резервирани. Опастност от гърмежи няма. За сега човечеството не е открило алтернатива за добив на евтина и екологична енергия. Фосилите свършват.Не си мислете, че като е гръмнал реактор в Чернобил, това ще се случи и в Белене, задължително. Изобщо, такива приказки за гърмежи на реактори и подобни глупости са за лека нощ на децата. Козлодуй защо не е гръмнал до сега, а? В Белене ще се използва НОВО поколение реактори, реакторното отделение ще е с двоен контейнтмънт, а както споменах - системите за сигурност ще бъдат многократно резевирани физически.Да поясня само, че в Козлодуй и новата Белене и Чернобилската АЕЦ са изградени с различни типове реактори. Нашите са тип ВВЕР -> водно-водни, където само 1-ви охлаждащ контур е активен, останалите са чисти. Опасност от заразяване няма. Естественият гама-фон в Колзодуй е около 13-14 микрозиверта на час, около централата е 15-16 микрозиверта на час. На Витошка той е 30-32 микрозиверта на час.Чернобилските реактори са тип РБМК, те се охлаждат само от един контур, който е активен и всъщност представляват една тенджера под налягане...При разработка на ядрени централи опасността се измерва с 1:10^6, че даже и 1:10^7 степен. Т.е. ако имаме построени 10 000 000 реактора, чак тогава има опасност един да дефектира фатално.Относно сеизмичността - направени са толкова много геоложки проучвания, които недвусмислено доказват, че за АЕЦ-Белене няма опасност. Всъщност на площадката е направена ОГРОМНА възглавница от трамбована баластра, с дебелина над 18 мерта, вкарани са милиони кубици баластра... А скалата отдолу е здрава.За цената на тока - виновна е мафията на царя, че докара тук извергите от ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН. А дали е икономически обоснован АЕЦ-а - според мен да. Има смисъл да се строи, защото непрекъснато се нуждаем от електроенергия. Огледайте се пофасадите на околните сгради - навсякъде са забодени климатици.===========За ХТК-то.Преди да започнат да градят АЕЦ-Белене били решили да правят огромен хидтро-технически комплекс на Дунава, западн от Белене. Щели са да построят огромен бент, да заприщят Дунава, по бента щяло да има път и жп-релси, корабни шлюзове, щели да монтират огромни турбини. Чувал съм да споменават нещо от сорта на 400-500 хил.кв.ч. Не знам защо са зарязали проекта. На румънският бряг още строят фундаментите. След като зарязват и българи и румънци проекта ХТК, нашите решават, че ще правят втора АЕЦ. И така се започнало.Ето тук нещо интересно за ХТК: http://www.geocities.com/arh_art/urb00.html

              Коментар


                #22
                Искам да знам за кога е определен пусковия срок?!
                Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

                Коментар


                  #23
                  След няколко години

                  Коментар


                    #24
                    Humppa написа:
                    След няколко години
                    Ще сме живи ли до тогава?
                    Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

                    Коментар


                      #25
                      И аз съм за, но не построена от руснаци с руски реактори. Това което продават/правят като технология е доста по назад от японските дори от френските реактори - затова поне питах в катедра ядрена техника и енергетика. Подробности нямам защото няма и да си ги обясня . Ветрогенераторите са хубаво нещо но да не живееш близо до тях - шум, а пък гледката е приказка. Не случайно вече назапад има проблеми точно за това, най-вече загрозяването на "пейзажа" . Остават соларните панели, те пък искат доста място ... слънчево. Абе с една дума угодия няма :D .

                      Коментар


                        #26
                        nai7 написа:
                        Все ми се струва ще стане нещо я със фирмата я със парите за строежа.Иначе ако стане ще е много добре.
                        Като цяло съм ЗА но, защо ли съм така скептично убеден че пак ще се оплеска работата както винаги, парите ще потънат и виновни няма да има както винаги.
                        Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
                        Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

                        Коментар


                          #27
                          Още един глас ЗА. Вярвам, че нещата много са се променили и много вода е изтекла от ’86 насам, за да има от какво да се притесняваме. А най-мразя, когато някой ми каже "Едобре де, а ти знаеш ли какво може да се случи?" Е, и при колите има опасност да спукате гума в движение, да ви гръмне газовата бутилка или да откажат спирачките, но повечето от нас си караме на газ без да се замисляме и си перкат (че и се хвалят) с 180-200 по магистралата с 10-15 годишната си кола. А после "Абе не, мерси, не искам атомна бомба в родината, опасное и ме е страх". Айде не, мерси с тея извинения. Което ме навежда на идеята, че не трябваше и Козлодуй да спират. Надали са били толкова опасни реакторите, че да ги спират толкова скоропостожно. За ненам кой си даже писаха, че има поне 10 години живот още. Дали има толкова луд човек който да остави това да работи знаейки какъв риск е това? Напротив, просто е имало някои заинтересовани страни, които са имали изгода Козлодуй да спре, както и Белене да се протака толкова много години, а нашите управници като къртици са помагали отвътре за осъществяването на плана. Просто е неизгодно България да е енергийния център на почити цяла източна Европа. В противен случай ако бяхме опасни щяха да ни натискат да затваряме Козлодуй далеч преди да занавлизаме в ЕС, а Белене нямаше никога да разрешат да се размрази.

                          Коментар


                            #28
                            "...При разработка на ядрени централи опасността се измерва с 1:10^6, че даже и 1:10^7 степен. Т.е. ако имаме построени 10 000 000 реактора, чак тогава има опасност един да дефектира фатално. ..."С това не съм съгласен. Предполагам, че на теория си прав, но практиката показва друго.При работещи в момента в света 436 реактора, вече има 3 сериозни инцидента:1957 год. - инцидента в Windscale, Великобритания - изтичане на огромно количество радиация...1979 год. - инцидент в Three Mile Island, САЩ - изтичане на огромно количество радиация и реактор без управление за няколко часа. Взривът се е разминал на косъм.1986 год. - ЧернобилОтделно в заводите Маяк за производство на ядрено гориво в СССР (тогава) е имало 3 сериозни инцидента (през 1951, 1957 и 1967), при които са изложени на високи дози радиация над 1 милион човека (сумарно) и са заразени огромни територии, вкл. и води. Русия признава за тези инциденти чак през 1992 година, между другото.Стига с тези илюзии, че България била нам си къв енергиен център. Да, верно, продаваме електроенергия на комшиите, но и купуваме почти същото количество. А и като направим още един АЕЦ - какво ще спечели обикновения Българин от това - някой ще му даде ток без пари ли?!? Ще печелят собствениците на АЕЦ-а, ще има работа за ядрени инженери, верно...Но на бай Петко от Долно-нанагорнище животът няма да се промени с нищо, освен че шанса да бъде облъчен с радиация ще се увеличи двойно.Аз не искам България да е енергиен център. Искам спокойно да си ям салата от марули Не съм човек, който би излязъл да протестира против АЕЦ, знам, че трябва енергия и това е най-евтиния начин да се произвежда.Но ако има референдум (като в Италия например) - бих гласувал "против".

                            Коментар


                              #29
                              Не виждам, защо да не изградим нещо, което ще ни направи по-енергонезависими!?!? Всички скептици на тема сигурност искам да попитам знаят ли, колко АЕЦ-а има във Франция например, или Япония (с постоянни заеметресения), или Канада? Да сте чули за сериозна авария? А, колко подвижни атомни бомби плуват под вода подозирате ли? :D Твърдо съм ЗА, защото атомната енергия е най-евтина. Защото Козлодуй подава наполовина от електричеството, което произвеждаше преди 6-7 години. Защото ще се отворят много работни места, а в крайдунавските градове безработицата е висока. Казах го в началото ще станем по-енергонезависими. Потреблението на електричество се покачва, колкото и да се стремим да сме енергоикономични.Някои споменават слънчеви колектори, ветрогенератори... Мислите ли, че ако застроим половината площ на България със слънчеви батерии ще успеем да съберем 1000 мегавата електроенергия (като от 5, 6 блок Козлодуй)?
                              Frontera Sport, X20SE март 1998

                              Коментар


                                #30
                                Immortal написа:
                                Аз не искам България да е енергиен център. Искам спокойно да си ям салата от марули
                                един виц по този повод - Вярно ли че в района на Козлодуй растат много 4-листни детелини ? - Вярно е. - А защо никой не е успял да си откъсне? - Защото бягат много бързо. Та така - ще си ядеш салата от марули, ако не са отлетели на юг. Vladim - ако наистина се застрои ПОЛОВИН България, ще съберем не само 1000 мегавата, ами ще имаме да изнасяме за половин Европа Това само на теория де.Вижте в линка който дадох по-горе - на каква площ може да се произведат стотици мегавати само от слънцето. В една предишна тема нали беше писано - Слънцето облъчва Земята с над 1 киловат на квадратен метър за секунда

                                Коментар

                                Working...
                                X