Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наистина ли сме толкова лоши шофьори

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Наистина ли сме толкова лоши шофьори

    Провокиран от няколко теми тук, реших да потърся статистика за броя жертви от пътни катастрофи на глава от населението.Какво се оказва:Ние НЕ СМЕ най-лошите шофьори в ЕС. Дори като се има предвид състоянието на пътищата ни и автопарка ни, ще се окаже, че сме доста примерни водачи. Противно на твърденията на журналисти и КАТаджии по телевизията.Ето данните, които намерих (само за няколко държави са, но са показателни):Държава - Брой загинали при ПТП на 1 милион население за година. Данните за броя на загиналите са за 2004 година от сайта http://www.car-accidents.com, а данните за населението са от wikipedia. За България съм взел загинали 1000 души на година (в сайта няма данни за БГ).Латвия - 239Естония - 215Литва - 207Полша - 192Белгия - 154Словакия - 146Чехия - 134БЪЛГАРИЯ - 133Унгария - 131Гърция - 125Франция - 123Испания - 112Италия - 104Финландия - 71Холандия - 67Германия - 65Турция - 62Дания - 60Великобритания - 57Норвегия - 54Включил съм и Турция и Норвегия, макар че не са членки на ЕС. Не съм включил всички членове на ЕС, така че класацията няма номера.Изненадан съм от Турция, като се има предвид славата на турските тираджии...Има малки разминавания между горните числа и дадените за някои страни брой жертви на 100 хил. население, поради разлика в населението им, явно от различни източници.Това разбира се не означава, че не трябва да се стремим да намаляваме още броя на загиналите в катастрофи.Карайте умно и внимателно!

    #2
    Това и аз го бях писал, провокиран като те, от тези телевизии, където само ни наливат глупости в главата.Аз бях дал статистика и за други континенти, където се виждаше, че САЩ са по-зле от нас примерно, въпреки безкрайните си гладки пътища и 100% уредени закони.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

    Коментар


      #3
      Лоши шофьори сме - факт. Всеки ден се натъкваме на безобразно шофиране и безкрайни наглости от страна на участниците в движението. Някакви си цифри не ме радват... искам да виждам култура при шофиране, а не някакви статистики, направени от някой административен лентяй... бъркайки си в носа през по-голямата част от деня.
      Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

      Коментар


        #4
        Подкрепям nikki_sixx - в общия случаи стъкмистиката не е вярна - трябва да се сравняват сравними неща - площ, население, автопарк, а и средно разстояние изминавано на ден. Това, че 233 човека на милион са загинали за една година ни вкарва в черна статистика - повечето шофьори в България изминават не повече от 10км./ден. Дори аз съм един от тях в голяма част от ежедневието си. Не е възможно един мъж, твърдящ, че умее да шофира да не може да си паркира колата без да заеме място за 2 коли. Това все пак са си чисто мои разсъждения де
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

        Коментар


          #5
          Я сега го сложи на глава от населението.Истината е че караме по-бързо отколкото трябва. Всеки ден съм по София, преки в печатления.Спазването на правилата е като в другите страни. Не по-лошо.
          Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
          Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

          Коментар


            #6
            GTipo написа:
            Спазването на правилата е като в другите страни. Не по-лошо.
            Хех, една Румъния да вземем (там съм бил няколко пъти)... Друг келеш като мен не видях. Хората си караха спазвайки ограничения... а аз си пердашех в лявата лента... и както пееше Тошко Колев: "изпреварвах си ги.. "мерцедесите" дори..." Тааа, хайде да не заприличваме на поговорката: "видяла жабата, че подковават коня, и хоп и тя се наредила" Безобразни сме - факТ!Бил съм и в Турция(няколко пъти), ама не взимам отношение.., шото там не карах аз.
            Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

            Коментар


              #7
              В тази тема не става въпрос дали сме добри или лоши шофьори.Става въпрос само за смъртността по пътя.Вярно, че сигурно общо изминати километри на глава от населението е по-малко от САЩ примерно, но там хем карат по-нови коли, хем пътищата са им перфектни, хем имат строги закони в полицейска държава, хем се избиват повече на глава от населението от нас.Тук и една катастрофа да стане веднага по новините - шокиране на населението и всеки вика - виж как се избиваме по пътя, много сме зле.Ама статистиката е друга точно за избиването по пътя, въпроса е, че просто много ни го набиват в главите - това е факт.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

              Коментар


                #8
                BO написа:
                В тази тема не става въпрос дали сме добри или лоши шофьори.Става въпрос само за смъртността по пътя.
                A те нещата не са свързани според теб - така ли?
                Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

                Коментар


                  #9
                  а ако спрат да ни го набиват в главите знаете ли тогава какво ще се получи?Хептен тия идиоти ще се помислят за безсмъртни и тогава ходи карай по тия пътища...
                  ex.Мареа ТД100

                  Коментар


                    #10
                    nikki_sixx написа:
                    BO написа:
                    В тази тема не става въпрос дали сме добри или лоши шофьори.Става въпрос само за смъртността по пътя.
                    A те нещата не са свързани според теб - така ли?
                    А ако гледаш само от тази страна на нещата, то примерно средностатистически може би сме много по-добри шофьори от повечето, където им е уредено всичко.Те си знаят - 1-ва, 2-ра..... карат в една посока по правилата, спират и слизат.Как такова каране да ти тренира чувствата за справяне в по-екстремна ситуация. Става нещо малко по-странна ситуация - примерно някой изпреварва срещу теб, панираш се, защото не си изпадал друг път в такава и вместо да отбиеш в банкета да държиш колата, която се суче и да я вкарваш в пътя, пускаш волана и си затваряш очите Ето тук си свикнал на такива ситуации и до колкото е възможно спасяваш човешки живот (собствения си и покрай него и на още хора).Естествено, че това е супер тъп пример, но може пък и от тази страна да го погледнем.
                    A20DTH ЖТД ама не баш
                    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                    Коментар


                      #11
                      А защо не погледнем на нещата от към по-друга гледна точка.., че правилата са създадени за да бъдат спазвани?!Боли ме пипера (както обичам да казвам), за всички дето мрат по питищата... ама що трябва и мен да ме заплашват, че и семейството ми? Иначе, наясно съм, че болшинството в тази държава сме по-добри от Шумахер.. и можем да му дадем акъл как да кара...
                      Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!

                      Коментар


                        #12
                        Е, Ники, ние сме по-добри от всички във всичко! Особено пък в карането на 10-15-20-годишни антрета по 60-годишни пътища, осеяни с лунни кратери.Ама какво ми ги хвалите румънците, като ги знам как карат в България? Ми те под 140 км/я не се движат и ме изпреварват, все едно съм с дунапренена кола...Все пак, по темата - истината е някъде по средата. Както винаги. Факт е, че в България шофьорските курсовете са та*ак работа, голяма част от младежите, излизайки от КАТ с книжка не могат да карат. Тези, които могат да карат, особено ако са в скъпи автомобили, карат като изроди, псуват, че виждаш ли, аз карам само з 90-100 при ограничение 90 и изпреварват в завои без видимост, отнемат предимство и т.н...Пак казвам, истината е някъде по средата. Има коректни шофьори, има и кретени. Винаги ще има коректни шофьори и винаги ще има кретени!

                        Коментар


                          #13
                          Не мисля,че сме лоши шофьори, по скоро безотговорни.
                          Marea Weekend HLX Jtd 110

                          oO(_)____////____(_)Oo

                          Коментар


                            #14
                            Хората навсякъде са едни и същи!Останалото е въпрос на условия, контрол и санкции.Е на нас кое ни куца според Вас?
                            VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                            VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                            VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                            VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                            Нека Силата на бъде с Нас...

                            Коментар


                              #15
                              TIP написа:
                              Не мисля,че сме лоши шофьори, по скоро безотговорни.
                              и къде е разликата??? може би в самото значение на думата,но все тая...за мен лош шофьор е ВСЕКИ който сече път,не спазва предимства,знак стоп,триъгълник,изпреварва без видимост Безотговорен на пътя е дори по-лошо от некадърен Ще дам пример с двама колеги ,като подчертавам ,че който от тях да ме вози ме е страх! И двамата са шофьори с опит и книжка от една камара време...Единия владее добре колата си,знае габаритите ти и,свиква с всяка ситуация,НО е самонадеян,пълен джигит на пътя,спазва някакви неписнаи правила,като например червеното не важало за дяснозавиващия и често минава на червено...страх ме е от тоя...другия пък е страхлив...НЕ УМЕЕ да кара,аз който имам книжка от година съм по-уверен от него...е и при тоя ме е страха да се возя...на светофар ми е гасил колата(дизелова при това) 8 пъти в рамките на ЕДНО единствено тръгване....пуска съединителя сякаш тече ток по него...колата хълца,дави се....абе страх те ващакъде е разликата? Никъде според мен,защото единия е рисков,защото безотговорен,а другия защото е страхлив и не умее да кара!
                              ex.Мареа ТД100

                              Коментар

                              Working...
                              X