Аз съм с проточен бойлер - къде да му сипвам калгона? )
Говори с оператора ( ВиК ) да ти го осигурят като допълнителна услуга...Ако знаете през какви химийки преминава водичката докато стигне до чешмичките ни...та един калгон ли ще ги обърка :D Шегата на страна, но в много прахове за пране се добавя калгон или нещо подобно. Беше времето, когато праховете бяха "постнички". Според мен нужда от допълнително обслужване с такъв препарат няма. Котлен камък се образува при температури над 70 градуса. Доколкото знам съпругата ми почти не пере с такава температура. Пералнята ни е Зероват ( италианска ) и е вече на 13 години - без грешка е и без калгон.
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
такива реклами, които изтъкват неща които, ги има включително във всички други продукти е противозаконно(аз ако го прочета това нищо няма да разбера ама карай.. ) за пример антибактериалкия сапун и "зехтин коста доро" дето нямал незнам си каква съставка, а всъщност нито един зехтин я няма. Сестрами е завършила за маркетингов мениджър и ми ги обясняваше веднъж
Fiat Bravo 1.6 99г. - Г.И.
Fiat Stilo 1.6 02г. - Г.И.
Аз съм с проточен бойлер - къде да му сипвам калгона? )
Говори с оператора ( ВиК ) да ти го осигурят като допълнителна услуга...Ако знаете през какви химийки преминава водичката докато стигне до чешмичките ни...та един калгон ли ще ги обърка :D Шегата на страна, но в много прахове за пране се добавя калгон или нещо подобно. Беше времето, когато праховете бяха "постнички". Според мен нужда от допълнително обслужване с такъв препарат няма. Котлен камък се образува при температури над 70 градуса. Доколкото знам съпругата ми почти не пере с такава температура. Пералнята ни е Зероват ( италианска ) и е вече на 13 години - без грешка е и без калгон.
Не съм съгласна, че котлен камък се образува само над 70 градуса. Във всички панички с вода за кучето и котенцата се отлага котлен камък за около 4-5 дни. Почиствам ги веднъж месечно с гореща вода - пластмасата се разширява и котления камък пада много лесно.
Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Старата ни пералня AEG баща ми я е купил преди да се родя (аз съм на 28г.) и никога не сме и слагали каквито и да е препарати против котлен камък.Преди около 2-3 години баща ми купи нова,но не защото старата се счупи а защото им омръзна до безкрай!Старата все още работи перфектно на вилата,като за целия и "пробег" сме и сменявали само маншона два пъти.Като се замисля ако за тези и 28г. сме купували постоянно разни препарати,може би щяхме да сме дали пари за поне 3-4 нови перални на вятъра.P.S. Препаратите против котлен камък обаче вършат перфектна работа в Германия защото тука от чешмата тече течен варовик а не вода :D ...но това е друга тема,все пак говорим за Бг.Поздрави,Жоро
В къщи използваме индезит от тия с отделен терморегулатор вече 16 години и съм и сменил досега само бубината на входящата вода,но това се е случило една нощ, когато спира водата преди да успее да напълни колкото и е нужно.Останала е под напрежение и просто е прегряла.Относно варовика-интензивно отделяне на варовика от водата се получава при температура над 56-57 градуса.Единствения начин на защита е съобразяването с тази температура.Терморегулатора на бойлера ми е електронен и е настроен на 55 градуса.Миналата година го отварях установих ,че за 7години на дъното му има няколко милиметра тиня.
Е то това важи за всички растителни мазнини, но някой се е сетил И да го напише на опаковката
Е именно де ... в тва е смеха до здрач
_жоро_ написа:
Старата ни пералня AEG баща ми я е купил преди да се родя (аз съм на 28г.) и никога не сме и слагали каквито и да е препарати против котлен камък.Преди около 2-3 години баща ми купи нова,но не защото старата се счупи а защото им омръзна до безкрай!Старата все още работи перфектно на вилата,като за целия и "пробег" сме и сменявали само маншона два пъти.Като се замисля ако за тези и 28г. сме купували постоянно разни препарати,може би щяхме да сме дали пари за поне 3-4 нови перални на вятъра.P.S. Препаратите против котлен камък обаче вършат перфектна работа в Германия защото тука от чешмата тече течен варовик а не вода Very Happy ...но това е друга тема,все пак говорим за Бг.Поздрави,Жоро
Въпреки съмненията на Ели твърдя, че котления камък се отделя като наклеп при по-високи температури в "спокойна" вода. Както и един колега писа по-горе същото е и положението с бойлерите. Терморегулатора ми е на 60 градуса и когато съм го отварял е потичало всичко друго, но не и варовик, а аз съм от Бургас и имаме една от най-твърдите води.
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Котления камък не поврежда нагревателя - предпазва го от корозиране даже ... и сигурно трабват 50 години за да стане толкова много, че чак да опре и да спира барабана ...Кайма - съдържание: соев протеин, сланина, сол ...(а едно време съдържаше и месо)Кренвирша е пълен с косми, нокти, кожи, копита, и всичко от животното, което са успели да смелят.В една хартиена фабрика имат основно клиент месокомбинатите - размекват салфетки с вода и ги мелят за да използват целулозата за пълнеж.
Моята пералня е купена през 1996та година. Работи само във враждебното обкръжение на Варненската твърда и силно варовита вода (колко мека е меката вода?). Текущо пералнята ми е на 13 години, работи си все още, а Калгона го "измислиха" преди 4 или 5 години, но не е поставян вътре. От влажният варненски въздух, а и от влагата в помещението, където е ситурирана е вече поизгнила тук-таме, но е от любима италианска марка и все още се справя успешно с прането. Варовик обаче в такива количества като в рекламата няма. Да твърдя, че въобще няма, ще си е лъжа, но ... все ОЩЕ е ефективна и си свършва програмите за фабричното време!
Не знам аз... но за нещастие наскоро на майка ми пералнята Индезит от 1994 година (значи вече 15 год.) направи точно това, което онзи пещерски техник казваше - скъса й се гуменото сОединение и напълни къщата с вода. Водата ни е изключително твърда, а никога не се е използвал калгон.Между другото си мисля, че повечето маркови прахове за пране си съдържат в тях определено количество от активната съставка на калгона... не съм сигурен за което, само си го мисля.А водите в чешмите, поне ямболските, не са подложени на почти никаква химия. Запознат съм отблизо с технологията на добиване на водата - от кладенци се изпомпва водата, поема се от тласкателни помпи, които по тласкателен водопровод я качват в един огромен резервоар нависоко, и от там гравитачно се подава към консуматорите в града. Единствената обработка на водата е хлорирането с течен хлор. Нищо друго.Не знам за другите градове.
Коментар