Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Справедливо ли е глобите до 50 лв вкл да не се обжалват?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #46
    Брррр ... Безсмъртни ... знам ли ... вкарваш ме в дълбок размисъл честно казано.Никога не съм срещал този член, моите наказателни постановления са все за повече пари.А и не съм чувал някой да са го "цакали" по този начин.Поразгледах тук таме, онлайн съдебни решения и се очертава следната картинка да го ева ...
    Предвид наличието на визираната специална норма в ЗДвП относно необжалваемост на издадено наказателно постановление, която следва да бъде приложена спрямо общата уредба на ЗAНН и с оглед обстоятелството, че всяка от наложените по т. 1, т. 2 и т. 3 на атакуваното наказателно постановление глоби, попада в хипотезата на чл. 189 ал. 5 от ЗДвП, ПРС.
    Казано на "български", текста на чл. 189 ал. 5 от ЗДвП е "специална норма", а текста на чл. 59 ал. 3 от ЗАНН се явява "обща норма".По нашето законодателство, а и според разпоредбите на ЗАНН, специалната норма е по силна от общата и се прилага тя. Демек, съда смята жалбата за неоснователна и потвърждава наказателното постановление на КАТ.Само една черна нинджа може да убие друга черна нинджа.Съда писмено тълкува следното ограничение така:
    Разумът на така въведеното ограничение на правото на обжалване е, че санкция в размер до 50 лева се налага за сравнително леки административни нарушения, а самата санкция не засяга в значителна степен както имуществения така и личния статус на наказаното лице.
    Това обаче е прието при некумулативно наказание, на български, ако е наложена само глоба.Ако имаме обаче кумулативно наказание, 50 лева и точки, 50 лева и отнемане на книжка и др. ситуацията според съда се променя и чл. 189 ал. 5 от ЗДвП става неприложим.Това според конкретния съд разбира се, а именно:
    Не такъв е настоящия случай. С посоченото по-горе наказателно постановление на жалбоподателя се наложени кумулативно две санкции, освен глобата от 50 лева, същият е лишен от правото да управлява МПС за срок от един месец. Явно е, че с наличието на втората санкция по-осезаемо се засяга статуса на наказаното лице, отколкото ако беше наказан само с глоба и поради тази причина наказателното постановление не попада в хипотезата на чл. 189, ал. 5 от ЗДвП и подлежи на обжалване. Ако се приеме обратното /така както е приел районният съд/ би се създала възможност за неконтролиран произвол от страна на административно-наказващите органи. Така например за нарушението за което е издаденото процесното наказателно постановление ЗДвП предвижда наказание глоба от 50 до 200 лева и лишаване от право за управлява МПС за срок от един до шест месеца и ако се следва тезата за необжалваемост, би се стигнало до възможност административно-наказващите органи да издават необжалваеми наказателни постановления, с които да налагат глоба в размер 50 лева и да лишават от право да се управлява МПС за срок от шест месеца. Не такава е целта на закона. Такива постановления биха засегнали в значителна степен правната сфера на наказаните лица, поради това на тях е предоставена възможност да потърсят съдебен контрол на наложените им наказания. Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които се налага само глоба в размер до 50 лева включително.
    Това е което можах да намеря във връзка с въпроса ти. Ако има нещо, което съм пропуснал, нека някой юрист ме допълни.А и все пак остава общия ред, макар и много по бюрократичен.
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

    Коментар


      #47
      jenshen73 написа:
      Верно спориш заради спорта, а не заради спора? Оказа се, че полицаи са те спирали да те предупредят да караш внимателно - честно казано тук дори са се съобразили с правата ти и са те ИНФОРМИРАЛИ. Хайде, отиди удари един студен душ и се успокой... Има хора, които могат да са полезни за тоя форум, но ти ги прогонваш с кривотията си... хей, все пак не забравяй - и те имат права, а ти се държиш като някакво криво лелче в градска баня
      Wеднага ти давам друг пресен пример. На връщане от Ямбол през обзорския проход, завой с ограничение 60 - права отсечка около 50 метра - завой с ограничение 40. На правата отсечка има катастрофирали автомобили, хората линейката вече ги е прибрала, колите са и на двете платна. Познай какво не направиха полицаите - от моята страна пътят не беше обезопасен - нямаше нито сложен триъгълник, нито полицай! И още един пресен пример от Варна - правят профилактика/ремонт/нещо-си на светофарите на кръстовищя във Варна. Светофарите не са спрени и си щъкат зелено, жълто и червено през 10-15 секунди - полицаите стоят на раздумка, а колите си висят в задръстването, защото никой не знае какво да прави - не може да се водиш по знаците, докато светофарът свети, още повече, че не е много ясно какво правят. Много е сложно въпросните полицаи да си свършат работата, като регулират движението, докато се оправят светофарите - все пак, по-кеф е да седиш под сянката и да не си вършиш работата. За темата колко са отговорни полицаите по отношение на задълженията си може да се спори много - някои са, някои не са. Повечето не са. Никой не съм гонила в този форум, всеки има право да влиза, да пише и да излиза когато си иска. Има право дори и да напусне форума, щото му е кеф. Това, че има хора (не визирам само себе си), които са на друго мнение, не значи, че тези хора трябва да спрат да пишат, защото на теб не ти е кеф да им четеш писанията. И да не се обиждаме кой как се държи - дали аз се държа като лелка в баня, или ти се държиш като чичка на строг пост. Аз съм права (за себе си), ако не ти харесва това - твой проблем, вместо да пишеш глупости - обори ме и докажи, че не съм права!!!!!
      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

      Коментар


        #48
        Темата ми стана интересна и се поразрових - ето едно решение което се основава само на чл.189 ал.5
        Код:
        http://209.85.129.132/search?q=cache:JQWRDNv6PAIJ:[url]www.ac-pleven.org/docs/cases/d04_2009/22042409.HTM+чл.189,+ал.5+ЗДвП&cd=2&hl=en&ct=clnk&client=safari[/url]
        (копирайте линка в браузера че е от кеша на гугъл)

        Коментар


          #49
          От това, дето го е постнал Ilkor, и от последното решение, дадено от Malone, става ясно, че в България всеки съд си тълкува закона както си иска и изобщо цари едно огромно безхаберие...Законите ни са такива, че биха могли да бъдат тълкувани в полза на този, който даде повече пари.Ето затова, аз ще направя всичко възможно, децата ми да не видят нито за ден "майка" България.

          Коментар


            #50
            Паля се толкова, заради скорошен мой случай - спускам се по надолнището покрай Карнобат, идвайки от магистралата от Бургас.Там платното е с три ленти, като двете са нагоре, едната е надолу. От Карнобат има път, който излиза на моя, като на него има СТОП.Спускайки се по надолнището, карам с около 90 км, от стопа, без изобщо да спре на него, пред мен излиза камион с ремарке.Аз имам два варианта - или да бия екстремно спирачки (резултатът щеше да е неизвестен), или да го заобиколя от ляво (нямаше никакво насрещно движение).Избрах втория вариант, с което пресякох непрекъсната линия.На 200 м след това имаше полицаи, които спряха и двама ни.На въпроса, "Защо изпреварвам на забранено" отговорих, че това не беше изпреварване, а претотвратяване на ПТП. За моя "успокоение", полицая ми каза, "ние видяхме какво стана, сега и на него ще напишем акт". Това добре, обаче написаха на него за отнемане на предимство, написаха и на мен за нарушаване на маркировката...Аз не се противих, защото имах намерение да дам писмени обяснения в законовия тридневен срок. Обаче по ред причини просто забравих да го направя.Излезе ми наказателното постановление, с глоба 30 лв и отнемане на 4 контролни точки.Съгласно закона обаче, както и виждам - и съгласно решения на съда - нямах никаква възможност за обжалване...Не съм за 30 лв, но вие преценете дали е справедливо да се пълни по този начин хазната.

            Коментар


              #51
              Immortal написа:
              От това, дето го е постнал Ilkor, и от последното решение, дадено от Malone, става ясно, че в България всеки съд си тълкува закона както си иска и изобщо цари едно огромно безхаберие...Законите ни са такива, че биха могли да бъдат тълкувани в полза на този, който даде повече пари.Ето затова, аз ще направя всичко възможно, децата ми да не видят нито за ден "майка" България.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

              Коментар


                #52
                Половин час и половина не мога да ви изчистя !!! Че и още има като гледам...
                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                Нека Силата на бъде с Нас...

                Коментар


                  #53
                  kiro_of_the_day написа:
                  Май БАНани са Ви се прияли...
                  Az казах някой модратор да заключи темата, щото се изчерпа, ама и модераторите се включиха в спама.Кви банани, кво чудо.... Yellow_Flash_Colorz_PDT_30 Предложение: сложете чат във форумаstyle34: теб пък къде те отнесе вятърът....
                  Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                  Коментар


                    #54
                    Само искам да допълня нещо..... несправедливо е когато те спре Кука и ти каже ти си говорил по телефона и "ела за фиш"....а ти нямаш телефон в теб.... Но след като очевидно си в нарушение, ами да си мислил да не го правиш подяволите. Или всеки ще прави каквото си иска и "никой нищо не може да му каже", а после "защо ми писаха фиш 50 лв който е 20% от минималната заплата"? Ами карането на кола не е като карането на колело...има правила които трябва да се спазват...когато не спазваш ще си понесеш последствията, ако ще да са и 2000% от минималната заплата за страната. П.С това е мое мнение и не целя да се заяждам или обиждам никой!!!
                    Фиат Стило 1.9 JTD 115
                    Алфа Ромео 147 1.9 JTD 115 (+чип)
                    Не си ли карал Италинка не знаеш какво е романтика.

                    Коментар


                      #55
                      Kostov89_pld написа:
                      ... не целя да се заяждам или обиждам никой!!!
                      След толкова години, едва ли някой ще се обиди
                      00' Bravo 105 JTD

                      Коментар

                      Working...
                      X