Колеги, някой знае ли колко кубика природен газ като се сгъсти става в течно състояние?Мисълта ми е малко объркана и правя едни сметки, но не намерих информацията.Та предполагам, че тази газ, където я харчи България от рода на 8 милиона кубически метра е в газообразно състояние.Та предполагам, че я прекарват в течно състояние.И за това ме интересува колко кубика газ се събират под определеното налягане в тръбите, за да дойде до тук.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко е отношението на природната газ?
Collapse
X
-
profit
Re: Колко е отношението на природната газ?
Измерва се в нормални кубически метри. Нормални ще рече при нормални условия, т.е. налягане 1ata и температура 20 град С. Газа по мрежата е в газообразно състояние, не в течно, независимо дали е в преносната или разпределителната мрежа. На изхода от компресорна станция налягането е 85ата и пак е в газообразно с-ние. Течен е пропан бутана под налягане, но пропана и бутана са по-тежки компоненти от метана, който е преобладаващата съставка от пр. газ. Течен природен газ се транспортира в специални танкери, но не съм запознат под какво налягане се втечнява.П.С. Средното налягане в преносната мрежа (тръби с диаметър 1000-1200мм) е 55ata. На входа в компресорната станция е около 35, а на изхода около 85. Това е по спомени от бившата ми работаBO написа:Колеги, някой знае ли колко кубика природен газ като се сгъсти става в течно състояние?Мисълта ми е малко объркана и правя едни сметки, но не намерих информацията.Та предполагам, че тази газ, където я харчи България от рода на 8 милиона кубически метра е в газообразно състояние.Та предполагам, че я прекарват в течно състояние.И за това ме интересува колко кубика газ се събират под определеното налягане в тръбите, за да дойде до тук.
-
Газът не се мери в кубични метри (m3), а в нормални кубични метри (nm3), което означава количеството газ, намиращо се в обем 1 куб метър при нормални условия (1 атмосфера и температура 20 градуса С).ГазЪТ (в мъжки род е думата), се пренася по газопроводите в газообразно състояние, при високо налягане - около 30 до 40 атмосфери - за магистралните газопроводи на Булгаргаз.В градските мрежи е между 4 и 12 бара (най-често 4 до 6).За да се втечни природният газ се охлажда до температура от -163 градуса С. Втечнява се единствено за транспортиране със специални танкери, поради свиването на обема му. Използват се специални хладилни (криогенни) инсталации за пренасянето му.
Коментар
Реклама
Collapse

ЖТД ама не баш
; 182A8.000 Брава

Коментар