Мааалко по-встрани от темата.....преди години имах голям спор с дъщеря ми, която така и не можах да убедя, че паметника Левски всъщност е мястото, на което Левски е обесен....смяташе че съм в заблуда и детето имаше право: "- Левски е обесен накрая на града, а паметника както виждаш е в центъра, как така...
"....А сега по темата - интересно ми е от къде изведнъж се пръкнаха толкова софианци, та паметника вече не е извън града. Абе с две думи, голямо плодене е било......или може би "нашествие"???
А да не говорим, че всъщност Хан Аспарух е боднал копието не къде, а на около 100 метра в дясно от НДК, дето сега е дюнерджийницата на Алито......"ко знайте вии" - от София е почнало голямото плодене, та с родилни болки се стигнало чак до "църноморието"...А стига бе, вий тая София я изкарахте първородна и изначална...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софиянци с/у "Софиянци"
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Явор Митев -
Е тебе значи трябва да те направим освен почетен член на форума и почетен гражданин на София и орден "Стара планина" да ти дадемVladim написа:За повечето не знам, но моите мама и тати са родени в София! :Dstyle34 написа:Повечето от вас не са ли така - майка му от Каспичан, баща му от Горно Нанадолнище, ама той софиянец? Ти не се притеснявай за поколенията. И ти сам го каза - малко хора - ниски заплати. Ако се махнем от София и тук ще останат малко хора и ще станат нискки заплатите. Това е по твоята логика.
:D
The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Тънката ми интимна мисъл е, че понякога и приятни емоции можем да ви донесем ние "селянитИ" на вас "гражданята"...SokOtPraskova написа:Не съм сигурна, че разбирам точната цел на поста ти....style34 написа:Моляяяяяя???SokOtPraskova написа:Кой е казал, че е моя? Казах, че всеки има право на избор, а ние сме длъжни да го приемем, колкото и да ни указва негативно влияние или емоции.
Я пак помисли!Няма време за губене, има по - важни неща за правенеKuku написа:Вечеря на свещи
The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Ама ти направо ме накара да се замисля. Как може да не кръстят най-високото отличие "Витоша" ами "Стара планина"?? Да им се чуди човек. Но според мен всеки софиянец още като се роди трябва да го получава - в смисъл самото му раждане вече е "особена заслуга" и ще доведе до бъдещото благополучие на родинатаVladim написа:Е ти пък... измислете орден "Витоша" по ще ми отива!style34 написа:Е тебе значи трябва да те направим освен почетен член на форума и почетен гражданин на София и орден "Стара планина" да ти дадем
Коментар
-
Обяснявал съм по-рано за родословното ми дърво, няма да го правя през десет реда! :D style34 много сериозно се взе, човек... дай повечко хумор!DEYAN IYI написа:Vladim написа:За повечето не знам, но моите мама и тати са родени в София! :D
А баба и дядо???
А яйцето???
А кокошката???

Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
[quote=style34]Тънката ми интимна мисъл е, че понякога и приятни емоции можем да ви донесем ние "селянитИ" на вас "гражданята"... В това съм абсолютно убедена, "селчо" сладък... Иначе като се замисля (аз пък се скъсах да се замислям днеска..) най-много са ме впечатлявали мъже от провинцията...и никой от тях не е искал да ме води в родното си място...."SokOtPraskova написа:Не съм сигурна, че разбирам точната цел на поста ти....
Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
-
Нашият орден, баце, Е, че сме родени в Софияstyle34 написа:Ама ти направо ме накара да се замисля. Как може да не кръстят най-високото отличие "Витоша" ами "Стара планина"?? Да им се чуди човек. Но според мен всеки софиянец още като се роди трябва да го получава - в смисъл самото му раждане вече е "особена заслуга" и ще доведе до бъдещото благополучие на родината
Коментар
-
Изглежда грешно си ме разбрал. Аз съм изтъкан от хумор :D Много мразя да се взимам прекалено на сериозноVladim написа:Обяснявал съм по-рано за родословното ми дърво, няма да го правя през десет реда! :D style34 много сериозно се взе, човек... дай повечко хумор!DEYAN IYI написа:Vladim написа:За повечето не знам, но моите мама и тати са родени в София! :D
А баба и дядо???
А яйцето???
А кокошката???

Коментар
-
Не знам защо, но когато карам по Ботевградско с 50 или 60, трябва да се чувствам не на място, докато всички тия, дето ордените са им софийското гражданство, профучават край мен. Това ме навява на мисълта, че скоро държавата ни няма да се оправи, въпреки голямата концентрация на ордени у софийското равно поле.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
"Сердика е моят Рим", това са известните думи на император Константин Велики (274-337), които той обикновено казвал, станело ли дума за неговия любим град - днешната българска столица.Имаме нещо уникално, с което може да се похвалят само Рим и Константинопол. В София е дворецът на император Константин Велики, "покръстителя на света". Да припомним, че той прави за света същото, каквото е направил Борис I за България, а може би и повече! Да не говорим, че ако Константин го нямаше, и Борис нямаше да го има, какъвто го знаем днес, защото и християнството можеше да го няма. Неслучайно и източните и западната църква го величаят като един от най-значимите им светци - "Свети Цар Константин покръстител".Няколко хиляди години, откакто съществува София, уникално, но центърът й стои все на същото място. Друг забележителен факт за нея е съществуването на "Археологическия резерват Сердика - Средец", който пази каквото е оцеляло от античния и средновековен град. Тук е живял Императорът. Оттук е управлявал Римската империя, простираща се от Испания и Британия до Египет и днешен Ирак. Оттук, от София, е управлявал целия културен свят, без Китай и някои по-малки страни в Азия. Тогава, макар и за кратко, това е бил неговият център. По-късно, по време на първия канонотворчески, след изначалния Никейски, вселенски църковен събор, смятан и за негово продължение, състоял се от ноември 343 до февруари 344 г. съвсем неслучайно в София (тогавашната Сердика), заседанията се провеждали в катедралата "Света София" и в погиналата базилика "Св. Троица" в днешния Южен парк, кв. Лозенец ]. Та тогава именно тук, в Двореца на Константин Велики, са идвали и са се застоявали свети Осий, епископ на испанския град Кордова и личен изповедник на император Константин, епископ Протоген и много от видните сред участвалите 341 отци на християнската църква, за да спечелят на своя страна могъщата светска власт.Императора най-напред искал премести столицата на империята от Рим в Сердика и по-късно дълго се колебал между нея и Византион, но над минералните извори и здравасловните условия за живот в града под Витоша надделяло стратегическото разположение на града на Босфора.Императора многократно е идвал и дълги месеци е живял с целия си двор в Сердика в своя дворец наречен условно от учените ,,градска резиденцияАвео написа:А стига бе, вий тая София я изкарахте първородна и изначална...

Коментар
-
Ами айде - ще те водя в истинската столица на България - В.Търново
Да не забравяме фактите че реално София си е била чиста провинция преди 1879г. когато М. Дринов предлага столицата да се премести там "като организационно звено за обединението на българските земи Мизия, Тракия и Македония." ... Роля която така и не успява да изиграе
На гласуването за преместването София печели с 1 глас
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар