Днес ми дадоха линк към тази програма. От както датира контакта ми с компютрите, за пръв път изпитвам толкова силен душевен оргазъм от програма. Препоръчвам я силно на астрономите - любители. Инсталира се по класическият начин / нищо по-различно /, след което я стартирате и от настройките въвеждате местоположението си. Кофти е само това, че са зададени определени градове и ако местоположението не ви съвпада с някое от предложените, ще трябва от самото земно кълбо чрез маркера на мишката, да се локализирате някак. Съмнявам се обаче някой да има проблем с това, защото в зададените населени места има дори Габрово.....програмата е с многоезичен интерфейс, има и БГ, безплатна е за употреба, мисля че не е демо. Най-вероятно е направена от някой луд гении - любител на астрономията. От опциите долу в ляво на екрана, може да зададете определени функции - да изписва имената на съзвездията, характеристики на обекти като спектрална величина, разстояние в светлинни години и т.н.Кое е интересното в програмата - след като сте се локализирали в програмата, на базата на това, както и на часа в компютъра, при стартиране, програмата ви вади видимото звездно небе в реално време до абсолютна точност, като освен това небето се върти в синхрон със земното изместване, т.е. ако оставите програмата включена, след часове ще ви показва това, което е в действителност. Чрез скрола на мишката приближавате и отдалечавате обектите. Виждат се звезди, съзвездия, планети, мъглявини....всичко....и то в уникална триизмерна графика. Страхотно е. Програмата я има в Замундата, предполагам и в датата, но сега не мога да ви дам линк от там, защото доставчика ни е блокиран от тях. Мисля че ако някой прояви интерес, може да си я намери.Ето линк от Замундата:http://zamunda.net/details.php?id=88861&hit=1Темата е с личен поздрав към колегата Immortal....
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Програма "Стелариум"
Collapse
X
-
Явор МитевЕтикети: –
-
Re: Програма "Стелариум"
невероятна програмка и аз благодаряАвео написа:Темата е с личен поздрав към колегата Immortal....

а замундата не стува Yellow_Flash_Colorz_PDT_31който иска може да си я свали от http://stellarium.sourceforge.net/а сега погледнета на юг към съзвездието Орион.....
Коментар
-
Явор Митев
.....извинявам се, но съм пропуснал да посоча линка, от който да вземете координатите си. Посочвате града и въвеждате показанията така, както са дадени. Ако имате затруднения, давайте с мишката на самото земно кълбо, като със скрола приближавате да се увеличи БГ и горе-долу се позиционирате. Аз бях лесен, щото до морето, хахаха.....последните инструкции за земного кълбо с мишката се отнасят до настройките в самата програма, не от линка...Линка само ако го има населеното ви място...
http://www.infoplease.com/atlas/latitude-longitude.html
Коментар
-
Току що се прибирам от терасата - изкарах 20 минути там с лаптопа и найисетне разгадах мамка му точно кои звезди към кои съзвесдия спадат. Само дето луната е доста ярка...Ако не ми беше студено и жената не ме бе обявила за побъркан щах още час поне да изкарамФеноменално!Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Благодаря за поздрава
Пуснах я вече да се тегли, но имам малък временен проблем. В момента нямам Уиндоус на компа, а само Линукс, но ще я пусна на лаптопа
Ех, какви времена бяха едно време, на астрономическите летни лагери...Ама сега одъртяхме и все по-рядко поглеждаме нагоре...ПС. Ура, на сайта им има и версия за Линукс
Коментар
-
Явор Митев
Преди доста години, някъде далечната 1988-89, колегата ви Авео ходеше на кръжок по астрономия. Тогава учех и живеех в Габрово и сградата, където се провеждаше кръжока беше на майкината си в балкана покрай Габрово - сградата на Пионерският дом. Всеки следобед се качвахме пеша до там и вечер късно, ръководителят на кръжока ни връщаше обратно по същият път. В тази мини-обсерватория се намираше най-големият любителски телескоп в Европа, разбира се за времето си най-вероятно. Марката му беше "Целестрон". С огромно и нескрито задоволство посещавах този кръжок. Телескопа беше толкова мощен, че насочен към луната, не я виждахме кръгла в обектива, а някаква много малка част от повърхността и, смятайте колко мощен е бил. Освен това, често ходехме по поляните около града на практикуми. Всеки снабден с малко любителско телескопче и гледахме ли, гледахме....описвахме всичко, което виждахме и после изготвяхме доклади за обекта, който сме си избрали.....За съжаление, приказката свърши доста трагично, един ден едно от момчетата от кръжока, трябваше да занесе едни материали в обсерваторията. Оставил ги горе и после никой повече не го видя. След около два месеца, отбора по спортно ориентиране го намери в напреднала фаза на разлагане в една малка и порутена постройка в гората. Случаят тогава разтърси Габрово, говореше се, че в групата, която е убила момчето е бил сина на виден юрист от града и за това така и не се разбра какво е станало, както и кой го е убил. Тогава голяма част от родителското тяло спря децата си от кръжока, в това число и мойте родители. Останаха трима-четирима, след което просто групата се разтури. Така трагично завърши пътя си в дебрите на астрономията бъдещият академик по "Астрономия" - Митев.....
.....останаха ми много малко спомени, макар че бях доста добър - знаех почти всички съсзвездия, по-големи звезди, мъглявини....спектрални величини, разстояния в светлинни години и т.н., но...........мина доста време от тогава. Точно тогава идваха колеги от други градове и освен че провеждахме занятията си заедно, понякога правехме и практикуми заедно.....особенно си спомням, как наблюдавахме нощем небето за астероиди. На една кръгла метална стойка с разположени по нея мощни бинокли, лягахме под нея, за да можем през биноклите да наблюдаваме небето, лежахме и с часове се зверихме за астероиди. Ако някой видеше, трябваше да изкрещи сричката "КА", след което да запише в точност до секундата кога е видял астероида, къде / квадрант, съзвездие..../ и после пак лягаше.......някъде там на някой от тези практикуми, до мен вероятно е лежал и колегата Immortal, защото се оказа че не само е бил в Габрово в обсерваторията на гости на нашата дружинка, но дори и помни трагичният случай от тогава, за това темата беше със специален поздрав за колегата. А аз със носталгия и особенно чувство, се зверя вече трети ден в програмата и ако знаете как постепенно знанията ми се връщат в главата......мисля че скоро ще усъществя една от най-големите ми детски мечти - да си имам мощен и хубав телескоп, сега ги има навсякъде и колкото и пари да е, ще се върна малко в детските си години......Хубаво е понякога да си спомняме подобни хубави моменти от детсвото, да се връщаме от време на време в тях.....
Поздрави на всички......
Коментар
-
Явор Митев
....не знам, така се говореше тогава, че от ориентирането са го намерили.....иначе беше ученик в Механотехникума и много сериозен мозък, но как се казваше, не помня.
Коментар
-
Ми и аз бях в МеханотоАвео написа:....не знам, така се говореше тогава, че от ориентирането са го намерили.....иначе беше ученик в Механотехникума и много сериозен мозък, но как се казваше, не помня.
,да съм забравил за този случай...или изобщо да не съм разбрал
как може да нямам никакъв спомен за това,ужас...
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар