Днес ми дадоха линк към тази програма. От както датира контакта ми с компютрите, за пръв път изпитвам толкова силен душевен оргазъм от програма. Препоръчвам я силно на астрономите - любители. Инсталира се по класическият начин / нищо по-различно /, след което я стартирате и от настройките въвеждате местоположението си. Кофти е само това, че са зададени определени градове и ако местоположението не ви съвпада с някое от предложените, ще трябва от самото земно кълбо чрез маркера на мишката, да се локализирате някак. Съмнявам се обаче някой да има проблем с това, защото в зададените населени места има дори Габрово.....програмата е с многоезичен интерфейс, има и БГ, безплатна е за употреба, мисля че не е демо. Най-вероятно е направена от някой луд гении - любител на астрономията. От опциите долу в ляво на екрана, може да зададете определени функции - да изписва имената на съзвездията, характеристики на обекти като спектрална величина, разстояние в светлинни години и т.н.Кое е интересното в програмата - след като сте се локализирали в програмата, на базата на това, както и на часа в компютъра, при стартиране, програмата ви вади видимото звездно небе в реално време до абсолютна точност, като освен това небето се върти в синхрон със земното изместване, т.е. ако оставите програмата включена, след часове ще ви показва това, което е в действителност. Чрез скрола на мишката приближавате и отдалечавате обектите. Виждат се звезди, съзвездия, планети, мъглявини....всичко....и то в уникална триизмерна графика. Страхотно е. Програмата я има в Замундата, предполагам и в датата, но сега не мога да ви дам линк от там, защото доставчика ни е блокиран от тях. Мисля че ако някой прояви интерес, може да си я намери.Ето линк от Замундата:http://zamunda.net/details.php?id=88861&hit=1Темата е с личен поздрав към колегата Immortal....

Коментар