Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Протести срещу високите цени на горивата - имат ли смисъл?
Collapse
X
-
Данни за Германия от днес.muns61 написа: Преглед на мнениетоСравнете цените ПРЕДИ облагане и после пишете.
Бензин:
- Производствена цена: 45,49 Cent/л
- Печалба: +12,85 Cent/л
- Акциз: +64,45 Cent/л
- ДДС: +23,52 Cent/л
- Крайна цена: 147,31 Cent/л, като 88,97 Cent са данъци
Дизел:
- Производствена цена: 48,88 Cent/л
- Печалба: +14,06 Cent/л
- Акциз: +47,07 Cent/л
- ДДС: +20,90 Cent/л
- Крайна цена: 130,88 Cent/л, като 67,94 Cent са данъци
От къде може да се намери такава информация за България?
Напиши коментар:
-
Това са и моите наблюдения. Даже знам, че 70% от тия 95%, дето карат заради карането - да пият кафе, да заведат пачаврата на дискотека и пр., не плащат (зареждат) те - това са синетата на "добрите" мама и тате... Даже оня пишлегар дето насмете жените на тротоара е от тях. Имам един комшия, дето вади БМВ-то всяка събота, прави парадна обиколка на града, после отива да пие кафе на центъра като го спира на пешеходната зона (макар и в края), а вечерта води гаджето на дискотека... и това е.dikanio написа: Преглед на мнението95% от хората с кола на пътя са за глезене, гъзария и т.н., не от необходимост. И не - не ми пука колко транспорта трябва да смениш до работа.
Хеле пък като дойде събота, неделя и по празници и като ми се наложи да ида до някъде ми се сгажда - 150-200 хиляди софиянци решили да ходят някъде... само пречат на тия като мене дето трябва да ходят поработа
Та заради тях вероятно цените на горивата са такива!
Напиши коментар:
-
Добре де, има ли верига, която не е част от картела с горива от Лукойл? Аз бих зареждал само там, ако ще и най-лайняния бензин да е.
Цената се определя от пазара. Как разсъждават тия в картела - щом се купува на тази цена, я да пробваме по-висока. Купуват и на нея, вдигаме я. И те така. Който иска да протестира, да спре да ползва колата за щяло и не щяло, и да не зарежда от картела (ако въобще има такава опция). 95% от хората с кола на пътя са за глезене, гъзария и т.н., не от необходимост. И не - не ми пука колко транспорта трябва да смениш до работа.
Напиши коментар:
-
Влизаме в друга тема
Неведнъж съм казвал - ако разходите ти не отговарят на доходите - има 2 начина:
- намаляваш си разходите (слизаш от джипа и се качваш на малолитражка, до кафето вместо с колата - отиваш с колелото или пеш, вместо АйФон си купуваш телефон за 250 лв, спираш да пиеш Джак Даниелс и минаваш на Джим Бим или на домашна ракия...)
- увеличаваш си доходите (примерно, сменяш си работата, града, селото, започваш допълнителна работа, печелиш от тотото и все такива едни).
Напиши коментар:
-
Immortal написа: Преглед на мнениетоДал съм линк към днешните цени на горивата в Европа.
Кое не е вярно?!?Четете пак какво точно съм написал.DJPOPA написа: Преглед на мнениетоДържим си средно европейски цени, при положение, че акциза ни е най-нисък. Т.е. цената на горивото ни е най-висока, като се махне акциза.
По-интересно ще е друго сравнение-каква е разликата в средната работна заплата, на фона на козметичните разлики на цените на горивата у нас и в другите европейски държави. Т.е. не се ли напъваме да доказваме, че горивата ни били евтини по средно европейски цени, а традиционно си мълчим за доходите. Аз лично предпочитам да вземам 6000лв заплата и да плащам 3лв/л нафта, отколкото да вземам 500лв и да плащам 2,50лв/л.
Последна редакция от DJPOPA; 05.11.2018, 16:48.
Напиши коментар:
-
По-евтино според твоята таблица е в Люксембург - а там бая са ни задминали по всеки показател.
Напиши коментар:
-
Дал съм линк към днешните цени на горивата в Европа.
Кое не е вярно?!?
По-евтино е само в бившите СССР републики, Македония и Турция (поради срива в лирата, доскоро беше много по-скъпо) - в нито една от тия няма такъв акциз.
Във всички други страни, дори на Балканите, цените са доста по-високи.
Или ще ми кажете, че в Сърбия или Албания заплатите им са по-високи? (всъщност са доста по-ниски, а цените на горивата доста по-високи).
Преди години пак имаше подобни протести, нямам спомен нещо да се е променило.
Напиши коментар:
-
Смисъл от протести няма никакъв. Цената е такава, защото има картел и държавата защитава всячески този картел. Помните ли как КЗК по време на предизборната кампания, обявиха че имат неоспорими доказателства за картел при горивата ? И точно 3 (ТРИ !!! ) дни след изборите, смениха позицията си на 180 градуса и казаха, че няма картел.
Погледнете законодателството за акцизните складове и ще ви се изясни по чия поръчка е правено и чии интереси обслужва. Всичко е вмирисано отдавна откъм главата на рибата. С протести няма да се постигне нищо. Властта си отглежда и охранва 50 хилядна армия от полиция и жандармерия, точно с цел да ги пази от всякакви протестиращи, ако случайно много започнат да кряскат. Накрая ще стане като при стачката на миньорите (в която участва и баща ми), където биха протестиращите и после казаха, че протестиращите сами падали и си удряли главите в асфалта. Единственият начин да победиш гросмайстор на шах, е да хванеш дъската и да му разбиеш главата с нея. Ако се играе по правилата на властта с протестчета, скандирания, писане на гневни постове във Фейсбук и прочие-нищо няма да се промени. Колкото и страшно да звучи, изхода е само един-гражданска война. В България трябва да умрат едни 50-100 хил. човека, които са яхнали останалите 6 млн. и им тровят живота. Това е простата истина. Само че не виждам как ще стане с това тъпо, късогледо и чалгаджийско население.
За колегите, които твърдят че цената на горивата е най-ниската в Европа. Това не е вярно. Държим си средно европейски цени, при положение, че акциза ни е най-нисък. Т.е. цената на горивото ни е най-висока, като се махне акциза. А това е така, защото Лукойл купуват нефт на баснословни цени (поради което и не декларират печалби). А нефта го купуват от собствената си офшорка, демек продават нефт сами на себе си.
Напиши коментар:
-
Смисъл от протести срещу високи цени на каквото и да било - абсолютно никакъв!
Комично е толкова много хора да генерират такава енергия за нещо подобно, при наличието на къде-къде по-космати поводи за протести ...
Напиши коментар:
-
Дидо, държавата може да планира само стойността на акциза, но едва ли някой може да каже колко гориво ще се продаде. Тогава какво е планирала? Винаги става въпрос за някакви прогнози, т.е. нещо чисто хипотетично. Сметките са ясни, въпроса е трябва ли върху стойността на самия акциз да има ДДС? Иначе се получава двойно облагане. Особено простотиите с възстановяването на ДДС. За леки коли не може, а за мутрите с Х5-ците може, щото заради една решетка са писани Н1.
Другото интересно нещо е - не дали държавата може да регулира цените, а какво си мислят и са убедени хората. Тъй както не може да влияе, така може да се окаже, че чувствителни теми като цената на бензина, акциза на ракията и пр. исконни за българина неща, могат да катурнат каруцата, т.е. имат протестен потенциал. С други думи, сега е момента Марешки да яхне тази вълна.
Напиши коментар:
-
Цена на горивото примерно: 2.40 лв, от които:
0,40 лв - ДДС
1,00 лв - акциз
0.10 лв - транспортни разходи на бензиностанцията
0,20 лв - разходи за персонал, други разходи (изплащане на самата бензиностанция), евентуално разходи за франчайзинг, печалба.
останалото - 0,70 лв е самата цена на горивото. (горните цифри са приблизителни и ориентировъчни).
Искам да кажа, че нефтът и без пари да е, дори рафинерията да подарява готовите горива на бензиностанциите - пак ще струва поне 1.50 на крайния клиент.
Къде може да влияе държавата?
Единствено и само в акциза.
Само че, държавата тия пари си ги е планирала да влязат в бюджета и похарчването им също е планирано.
Ако се стигне дотам да ги намали, за да повлияе на крайната цена на горивото - то ще трябва да си ги вземе от другаде.
В крайна сметка пак ще ги плати народа, по един или друг начин.
И да протестираме, и да не протестираме - в крайна сметка пак ние ще плащаме.
Животът е жесток и несправедлив, но това е положението, Минке.
Плащайте! Плащайте! (както казваше доня Фина от Новите съседи).
Ако погледнете в исторически план - нито една революция в историята не е променила в крайна сметка нищо завинаги. В най-добрия случай е довела до смяна на управляващите - най-много някой роб да стане господар и толкоз.
Масата си остава винаги плебс, винаги роби(работници) - които трябва да работят, за да си изкарат хляба, подслона, и горивото.Последна редакция от Immortal; 05.11.2018, 11:53.
Напиши коментар:
Реклама
Collapse

Напиши коментар: