Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Протести срещу високите цени на горивата - имат ли смисъл?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

• Immortal
    отговори
    fifo td 100 написа: Преглед на мнението
    Звучиш като Бойко Борисов преди няколко години... Когато прати студентите да стават чубани...
    Звучиш точно като политик а може би си???
    Сменяш си работа почваш втора... Ходиш пеш. Аз ще ти дам подробен акъл... Носи ме на конче всеки ден да си сбия разхода за нафтата...
    Забил си поглед в тази таблица и пофтаряш вече 2 страница.... Таблицата та таблицата толкова е в Европа... Точно като някои министър.... Аз ще ти кажа да погледнеш е една друга таблица дето пише минимална заплата в България чисто няма и 400 лв а в Германия 1000/1100 ЕРВО. Виждаш ли е тази таблица ???
    Другато нещо да речем че е 2.40 навсякъде в Европа при нас трябва да е 2.00. Щото наше горива са боклук особено дизела...
    И това с по почни друга работа не става с 3 дипломи да си в Пловдив това ще ти е заплатата 600/700/800 лв и това е.
    Ами бягай от Пловдив!
    Аз като не ме устройваше заплатата в Ямбол, отидох в София... и там не ме устройваше, и отидох в Козлодуй.
    Кой ти е виновен, че взимаш 600 лв?!?

Иди поживей в Германия, да видиш как се живее там с 1000 евро.
    Има колеги, които пишат дори и в тази тема - да кажат. Кажи бе, Стефко!
    Колко струва едно подстригване в Германия?
    А колко е детската градина?
    А колко е наема?
    С тия 1000 евро в Германия даже няма и да си помислиш да си купиш кола, щото застраховката ѝ само няма да можеш да платиш.

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Наскоро едни другари ми казваха, колко по-евтино било по магазините в Германия, отколкото в България.
    Предложих им да изпратят възрастните си роднини, пенсионери, да живеят там с българските пенсии, след като е по-евтино.
    Замълчаха.

Смешници всякакви.

Напиши коментар:

• Immortal
    отговори
    Оги, +++++++

Аз също взех, та си погледнах заплатите от 2011 и сега.
    Ами.. моята чистата се е увеличила 200%, а цената на горивата са същите.
    Само дето си смених местожителството от тогава до сега 2 пъти. В момента съм на 400 км от къщи.

Ако човек иска, може да направи много неща.
    Другото е да се оплаква и да протестира.

Напиши коментар:

• ogi28b
    отговори
    Пак забравяш някой главното като си мериш **** сЕвропа...
    Е хубаво де, аз ли съм виновен, че на някой заплатата му е ниска? Държавата ли? Бойко ли? Арменския поп? Единственият виновен да получава такава заплата, каквато и да е - това е самият работник, който се е съгласил да работи на тази заплата. Като ти е ниска заплатата - отиди при работодателя си и поискай по-висока. Аз така правя. Ако не - търся друга работа, докато намеря работа на заплата, която ме устройва. В момента съм намерил и заплатата ми напълно ме устройва, като взема предвид:

- работно време
    - натоварване
    - отношения с колеги
    - време, прекарано в пътуване до раб. място
    - разходи за да отида на работа
    - условия на труд

Може ли да ми отговориш каква беше твоята заплата на 5 юли 2011 година? Може ли всеки да отговори? Не ме интересува абсолютна стойност, а само относителна. Моята заплата днес, сравнена със заплатата ми на 5 юли 2011 се е повишила с около 30 %, а цената на горивото не се е променила.

===

Ще си формулирам по-ясно изказването: Цената на горивото на практика е без промяна от почти 10 години. За това време много неща се промениха - заплатите като цяло се повишиха, по данни на НСИ, МРЗ се повиши няколко ПЪТИ, а с нея са обвързани доста социални плащания. Много хора смениха коли със значително по-скъпи и по-мощни. Но пак си оставаме страната, в която за да идеш до кенефа на двора - си светиш с АЙФОН ХИКС. Ганьо иска да е тарикат - купува си кола за 10-15-20 хиляди лева, но винетката му е скъпа и кара с една на джипа, на комбито и на децата на колите, като тръгнат извън Софията. Гражданската му е скъпа, но това не му пречи да минава на червено, да кара с превишена скорост, да паркира на тротоарите, на инвалидните места....

Горивото не е станало 4.80 и никъде в околността няма значителна разлика. Станало е 2.40. А като беше преди години 2.60 и после стана 1.80 - защо нямаше балони и поздравления пред бензиностанциите?

Аз на рецепция на хотел, на който се изисква работа със специфичен софтуер, с който знам как да работя, и да говоря свободно два езика - за по-малко от 1800 лева изобщо няма да и да кандидатствам. Но някой ще го направи и ще е съгласен на 1200 заплата. Е като е съгласен - кой му е крив?

===

Някой лично занесе ли гориво от България и гориво от Германия или откъдето и да е, много по-качественото гориво, в независима лаборатория, за да твърди разни неща? Много ще се радвам да видя подобни тестове и резултати от тях.

===

Сега гледам телевизор и чувам, че максималният осигурителен доход е 2600 и се чудя - защо хората, които вземат високи заплати плащат относително по-ниски данъци от хората, които получават по-ниски заплати? За това протест няма ли да има, струва ми се по-смислено?

Напиши коментар:

• Kay_
    отговори
    Колега, не хващаш идеята на Българската мечта. Ние заслужаваме висока заплата, защото съществуваме. Тия неща с образование, умения...са за западния свят. Което пък ме навежда на мисълта пък.....на нас сега горивото ли ни е скъпо или заплатите ниски?

Напиши коментар:

• pavyan
    отговори
    Тука май си говорим просто ей така...Първо:за какво образование говорим?Второ:колко езика знаеш?защото ще ти дам пример:преди месец моя позната в София търсеше рецепционист/ка за хотела си.Изисквания:компютърна грамотност,два езика.За образование не се говори.Чиста заплата 1200лв. и платена карта за градски транспорт.Познай дали си е намерила човек!!?На камериерките си(с основно образование и от малцинството,щото други не искат)плаща 800лв. чисти,карта и такси,ако се наложи да закъснеят.Работят от 9 до 15ч.Рядко се налага да останат при екстрена ситуация.
    П.П.Значи,по твоите думи,най-добре е да се хваща самолета за Англия.Без образование-4-5хилки.Да де,ама 3год. съм бил на гурбет и повярвай,трябва много дупе и хъс,за да издържиш.

Напиши коментар:

• Kay_
    отговори
    Мишо, имам съмнението, че ще останеш неразбран за някой хора. Хаха
    Пак ще повторя...Света е голям и свободен. Отидете в Германия/Англия при големите пари и евтиното гориво с евтините услуги и евтиния начин на живот. Наистина не схващам, защо не отивате, при условие, че знаете...всичко е по-добре там. Кой бяха от хубавото? Не ходете в 40фирми за по 600/700/800, а в Германията за 2000€/месец. Желая Успех на всеки.

Напиши коментар:

• todorakiggg
    отговори
    Темата отиде у ряката...
    Ама айде стига ги гледахте тези цифри така в чужбината. Заплатата е една ама разходите какви са, за тях защо никой не говори? Вземал някой 1200 евро в Германия и наема на апартамента е 700 евро, айде почвай да смяташ колко ти остава за храна и разходи и т.н. (Става дума за семейство с две деца, жената взема 400 евро и вземат детски - работят в Макдоналдс)

Единственото, което за мен е по - релеватно и трябва да се коментира е цена / качество. Другото са празни приказки. А защо у нас да е по - евтино, ами защото (ей така без да съм специалист в материята) най - малкото разходите за труд на рафинерията и доставчиците по веригата са по - малки от колкото в Германия примерно.

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Мога да изброя няколко, но по-скоро питай някой, който вече ги е реализирал. Не е трудно да намериш такъв.
    Аз вярвам, че мога да ги достигна, но това не ми е цел в живота и ще ми отнеме много повече, отколкото ще ми даде.
    Познавам няколко човека, които си докарват 3-4К на месец на редовни длъжности в частни фирми. Просто се искат много акъл, топки и 1% късмет.

Малко офтопик, до някъде...
    В неделя бях за риба. На водоема имаше един цар на видима възраст 45-50 години, който не спря да мели приказки цял ден.
    Та тоз герой се хвали на друг, който е на отсрешния бряг, че баща му починал преди 5 години и от тогава не работи нищо.
    Имал си каруца, ама като умрял баща му, взел че умрял и коня, та впрягал този на комшията да ходи за дърва, гледал си градинката и т.н.
    Обаче беше категоричен, че нямало да работел на никой за 600 лв. заплата. Те тоз същия капацитет.
    Същият, който сутринта при около 4 градуса външна температура беше преплувал част от блатото, че да отиде на един остров, понеже там имало много риба и си заслужавало мокренето.

И стоя Аз в лодката отстрани и се чудя, как можеш да му обясниш на този човек, че за да искаш пари, трябва да предложиш или жертваш нещо в замяна - труд, акъл, време.
    Та той е постигнал всичко в живота и е на върха на пирамидата в селската кръчма, защото има каруца, нищо че няма кон. Защото няма да работи на никой за 600 лв.
    Сигурен съм, че ако всеки ден влагаше в правилна посока дори половината от волята, която се иска да влезеш в ледената вода и пиявиците (7 му се били лепнали) на блатото в 7 часа сутринта, тоя човек можеше да стане и президент.

Междувременно тоя срещу него извади 2 щуки, Аз извадих 2, съседа, който беше с мен в лодката извади 3... А Царя стоеше и гледаше. Обаче той бил хвърлил за големи, не му се занимавало с тея малките по 2 кила
    Има сводници и дилъри ама от голям калибър..
    Крастата... Куфата... Пиликаня

Напиши коментар:

• fifo td 100
    отговори
    Само за информация - на 5 юли 2011-та година (съвсем произволна дата, извадих я от статистиката за зареждане на колата ми) дизеловото гориво е струвало точно толкова, колкото и сега на бензиностанциите на Еко - 2.41 лв за литър. Това е преди 7 години и 4 месеца. Т.е. от тогава до днес цената не се е променила.

Питайте, имам данни за 10 години назад, за всеки божи ден колко е струвало горивото. Защо сега изведнъж стана скъпо, а допреди няколко месеца - не беше?

Тези, които смятат, че горивото е скъпо - колко смятат, че трябва да струва? Някой може ли да се обоснове наистина? Само да не е отговор от типа "Трябва да е 1.20 - 1.30, защото заплатата ми е 750 лв".

При положение, че в цяла Европа горивото е на сходни цени, на какво основание тук трябва да е много по-евтино?

Ред.: забравих по самата тема да кажа - да се протестира срещу високи цени на горивата чрез автопоход е безумно и е почти същото като да се борим със затлъстяването на децата като ядем мазни бургери с пържени картофи и диетична кола, лежейки на фотьойла пред телевизора. Пълно безумие.
    Пак забравяш някой главното като си мериш **** сЕвропа... В сърцето на Европа Германия най простия бараба взема 2000/2200 лв . И говоривото му е доста по чисто и качествено..
    6 к не взема и отоавитяля при нас... И IT има да си мечтае за тях..
    Тук е картел аз миналата година обиколих 40 места 600/800 френски немски американски заводи с лопата да ги ринеш 600/700/800 ...
    А Барабата е Германия взема над 2000 лв... Приятел на строеж в Англия вземаше по 1800/2000/2200 лири...

Напиши коментар:

• ogi28b
    отговори
    Само за информация - на 5 юли 2011-та година (съвсем произволна дата, извадих я от статистиката за зареждане на колата ми) дизеловото гориво е струвало точно толкова, колкото и сега на бензиностанциите на Еко - 2.41 лв за литър. Това е преди 7 години и 4 месеца. Т.е. от тогава до днес цената не се е променила.

Питайте, имам данни за 10 години назад, за всеки божи ден колко е струвало горивото. Защо сега изведнъж стана скъпо, а допреди няколко месеца - не беше?

Тези, които смятат, че горивото е скъпо - колко смятат, че трябва да струва? Някой може ли да се обоснове наистина? Само да не е отговор от типа "Трябва да е 1.20 - 1.30, защото заплатата ми е 750 лв".

При положение, че в цяла Европа горивото е на сходни цени, на какво основание тук трябва да е много по-евтино?

Ред.: забравих по самата тема да кажа - да се протестира срещу високи цени на горивата чрез автопоход е безумно и е почти същото като да се борим със затлъстяването на децата като ядем мазни бургери с пържени картофи и диетична кола, лежейки на фотьойла пред телевизора. Пълно безумие.

Напиши коментар:

• M5kov
    отговори
    Мога да изброя няколко, но по-скоро питай някой, който вече ги е реализирал. Не е трудно да намериш такъв.
    Аз вярвам, че мога да ги достигна, но това не ми е цел в живота и ще ми отнеме много повече, отколкото ще ми даде.
    Познавам няколко човека, които си докарват 3-4К на месец на редовни длъжности в частни фирми. Просто се искат много акъл, топки и 1% късмет.

Малко офтопик, до някъде...
    В неделя бях за риба. На водоема имаше един цар на видима възраст 45-50 години, който не спря да мели приказки цял ден.
    Та тоз герой се хвали на друг, който е на отсрешния бряг, че баща му починал преди 5 години и от тогава не работи нищо.
    Имал си каруца, ама като умрял баща му, взел че умрял и коня, та впрягал този на комшията да ходи за дърва, гледал си градинката и т.н.
    Обаче беше категоричен, че нямало да работел на никой за 600 лв. заплата. Те тоз същия капацитет.
    Същият, който сутринта при около 4 градуса външна температура беше преплувал част от блатото, че да отиде на един остров, понеже там имало много риба и си заслужавало мокренето.

И стоя Аз в лодката отстрани и се чудя, как можеш да му обясниш на този човек, че за да искаш пари, трябва да предложиш или жертваш нещо в замяна - труд, акъл, време.
    Та той е постигнал всичко в живота и е на върха на пирамидата в селската кръчма, защото има каруца, нищо че няма кон. Защото няма да работи на никой за 600 лв.
    Сигурен съм, че ако всеки ден влагаше в правилна посока дори половината от волята, която се иска да влезеш в ледената вода и пиявиците (7 му се били лепнали) на блатото в 7 часа сутринта, тоя човек можеше да стане и президент.

Междувременно тоя срещу него извади 2 щуки, Аз извадих 2, съседа, който беше с мен в лодката извади 3... А Царя стоеше и гледаше. Обаче той бил хвърлил за големи, не му се занимавало с тея малките по 2 кила
    Последна редакция от M5kov; 06.11.2018, 17:10.

Напиши коментар:

• DJPOPA
    отговори
    Както каза някой, кво ти пречи да вземаш 6к?
    Ами не искам да се занимавам с търговия на наркотици.

Напиши коментар:

• D. Stanev
    отговори
    Добре де, дори и да се вземат по 5-6 хиляди леве месечно, защо трябва да ги наливаме в бездънна каца?! В моята работа (консултантски бизнес), погледнато отстрани нямам почти никакви разходи (според клиентите ми), но реално горивата на служебните автомобили са ми част от основното перо - транспорт, особено сега ако вземат и застраховките да направят по 1000 лева. С други думи, става въпрос за увеличение в пъти - аз в пъти на клиентите си цената не мога да вдигна. Понеже, не знам защо, всеки е решил, че ще се пазари с мене, но аз не мога да се пазаря с никого - нито с А1, Теленор, Петрол, застрахователи и пр. досадници, които ми звънят и искат да говорят с управителя, макар, че не му знаят името. Не е като да не изкарвам пари, но ме е яд, че много лесно ми ги вземат на мене, а аз все по-трудно убеждавам клиентите си да ми ги дават. С други думи става въпорс, не толкова за обем на паричния поток, а за скорост. Цената на горивата е едно от нещата на които се ядосвам и съм сигурен, че там няма начин да няма спекула, понеже става въпрос за нещо крайно необходимо. И тук, такива като мене, които са принудени да карат леки коли за служебни цели са ощетени, понеже не ни върви ДДС-то, нямаме обеми за ведомствени бензиностанции и не можем да правим шашми като купуване на нафта на черно от тираджии (щото не дават фактури).
    Та въпроса не е в тоза какви са ни доходите, впроса е защо трябва да плащаме повече, особено когато качеството е по-лошо (не само за горивата, но и за храни, техника и бог знае какво още).

Напиши коментар:

• kosta
    отговори
    И аз искам да зная как стават тези 6 к на месец.. 10 съм работил на празно
    Не стават. В България пазара на труда е такъв, че не позволява такива заплати.
    Дори в сектори като IT и високите технологии заплатата е ниска. В тези сектори има заплати по 6000-8000 лв. но това са чужди фирми, които са дошли да оперират от България, заради ниските заплати. Защото в развитите страни в тези сектори са по три.

Напиши коментар:

Working...
X