...А пастърма от телешко сърце ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашни мезета и туршии
Collapse
X
-
Не са ли много малки така? Вчера взех почти кило, което е с дължина от 20-25см. Направо го резнах по дължина на две и го оставих така. Инак и аз съм решил по този начин да я суша - на пръчки върху тава. Само се чудя да я покривам ли с него отгоре? Например надупчен вестник или да е свободна?Един приятел ми каза, че баща му към подправките за "натупване" слагал и чесън на прах. Бил предавал много хубав вкус. Някой пробвал ли е?П.П. Тази слюнкоотделящата тема ми става любима
Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?
ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
За малки, не са така по-лено боравя, колкото до покриването не ги покривам за да се суши по-лесно, а за подправките е въпрос на вкус - казало кучето и се близнало под опашкатаKay_ написа:Не са ли много малки така? Вчера взех почти кило, което е с дължина от 20-25см. Направо го резнах по дължина на две и го оставих така. Инак и аз съм решил по този начин да я суша - на пръчки върху тава. Само се чудя да я покривам ли с него отгоре? Например надупчен вестник или да е свободна?Един приятел ми каза, че баща му към подправките за "натупване" слагал и чесън на прах. Бил предавал много хубав вкус. Някой пробвал ли е?П.П. Тази слюнкоотделящата тема ми става любима
Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?
Направих и пасърма от свинки сърца, но много жилава стана и не ми хареса.
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
-
Да. Долу горе толкова. Зависи от времето за сушене.Аз лично не го суша много, докато брат ми го обича по-сухо и си го прави така.При мен на вкус и вид се получава нещо, като филе Елена ( заради подправките и по-малкото време за изпичане и осоляване на месото), докато при брат ми се получава класическа пастърма.Той я изпича около 24 часа в солта и я овкусява само с пикантен смлян червен пипер. Задели си на удобно място парче месо, което ще вкусваш. Поне, като за първи път докато месото и хладилникътти се опознаят...В началото от вкусване аз не оставих месо за ядене. :P ПС: На гости съм ял така направени телешки сърца - разкошни бяха. И аз си мислех, че ще са жилави, но не би. Тези бяха разкошни и по вкуса ми...Иначе не съм правил.Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Хмм, Еле изглежда много вкусно, определено влиза в списака при следваща партида. Сега, при мен остана само чакането. При начално тегло от 0,950кг, след 24 часа в сол останаха ~0,750кг. За панировката (ако може така да се изразя) използвах 50гр. червен пипер, 50гр чубрица, 30гр. черен пипер и 10гр. чесън на прах. От цялата тази работа половината ми остана и както каза колегата - по Габровски си го запазих, че много скъпи тия подправки.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Докато говорихте ми се дояде от вкусотийте за който говорихте и начина им на приготвяне, но да пускате и снимки... тук вече прекалявате Yellow_Flash_Colorz_PDT_05ele написа:Следващата порция шунка е готова
Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++
Коментар
-
Като стана въпроз за грамж аз слагм 2:1:1, червен, чер пипер и чубрица.Kay_ написа:Хмм, Еле изглежда много вкусно, определено влиза в списака при следваща партида. Сега, при мен остана само чакането. При начално тегло от 0,950кг, след 24 часа в сол останаха ~0,750кг. За панировката (ако може така да се изразя) използвах 50гр. червен пипер, 50гр чубрица, 30гр. черен пипер и 10гр. чесън на прах. От цялата тази работа половината ми остана и както каза колегата - по Габровски си го запазих, че много скъпи тия подправки.FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
-
При мен идва малко в повече чубричката, ама аз си я обичам.П.П. Остава само една форумна среща с преспиване да се направи за дегостация и оценки на хранително-вкусови умения и нивото на форумния Винпром
ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Днес около 12 часа на обяд поставих месото в солта.Утре около обяд го вадя и го мятам във фурната по твоята рецепта. Дано излезе нещо от цялата работа. :D И предполагам трябва да му наложа подправките преди сушенето във фурната, а не след това?ele написа:Следващата порция шунка е готоваA20DTH
ЖТД ама не баш
1NZ−FXE
; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Не слага подправки.ele написа:И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
Коментар
-
Да не забравиш да я изкиснеш половин-един час, иначе ще е много солена. преди слагах черен и червен пипер преди соленето, но без тях ми харесва повече, то и в рецептата ги няма, все пак е шунка. Не слагам никакви подправки. То не пречи да пробваш.BO написа:Днес около 12 часа на обяд поставих месото в солта.Утре около обяд го вадя и го мятам във фурната по твоята рецепта. Дано излезе нещо от цялата работа. :D И предполагам трябва да му наложа подправките преди сушенето във фурната, а не след това?ele написа:Следващата порция шунка е готоваВсеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Моите суджуци и сухо ги направих на 12.12.2015, отдавна са готови и почнаха да привършват даже.[img=http://s1.postimg.org/bcwdnc9uj/image.jpg][img=http://s1.postimg.org/sep7pfopn/image.jpg]
Коментар
-
Е те това е вече гадноVIT написа:Моите суджуци и сухо ги направих на 12.12.2015, отдавна са готови и почнаха да привършват даже.[img=http://s1.postimg.org/bcwdnc9uj/image.jpg][img=http://s1.postimg.org/sep7pfopn/image.jpg]
:D , само се дразним и бършем лиги.
Yellow_Flash_Colorz_PDT_29
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар