Накратко: правя ремонт. В банята сложих шкафче с осветление - луничка. За да я захраня, взехме ток от разклонителната кутия в кухнята. Днес обаче майсторите, които монтират шкафовете в кухнята, удариха въпросната жица. Вината е по-скоро в този, който прекара жицата по диагонал, за да му е по-лесно. И в мен, че бях забравил местоположението на тази жица. Падна бушонът, което е нормално, това му е работата. След като го вдигнах, пробвах всички контакти-работят, пробвах и осветлението във всички стаи - Ок е. Луничката също работи. Ясно ми е, че жицата вече е с нарушена изолация, но очевидно не е прекъсната. Докато аз проверявах контактите, майсторите монтираха шкафа и удареното място на жицата сега се намира зад гърба на шкафа. Въпрос 1: да си играя ли да свалям шкафа и да замажа стената над жицата, за да я изолирам по-сигурно?Въпрос 2: с какво да замажа? Силикон? Гипс?Уточнявам, че нямам достъп до жицата, за да я оправя и изолирам така, както е редно. Единственият начин е с къртене, но по-скоро ще отрежа жицата от разклонителната кутия и няма да ползвам луничката, отколкото да къртя в ремонтиран апартамент. Всъщност това е третият въпрос: крие ли рискове ползването на луничката, въпреки че ще замажа стената над жицата?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ударихме жица вкъщи
Collapse
X
-
u_bo
точно в банята с всичката влага - аз бих я прекъснал от кутията... или нещо с дефектнтокова защита да се направи.риска иначе не си струва - доколкото разбрах е 220 В луничка, а не 12 В ?
-
Re: Ударихме жица вкъщи
snake написа:Вината е по-скоро в този, който прекара жицата по диагонал, за да му е по-лесно.snake написа:Въпрос 1: да си играя ли да свалям шкафа и да замажа стената над жицата, за да я изолирам по-сигурно?Въпрос 2: с какво да замажа? Силикон? Гипс? Единственият начин е с къртене, но по-скоро ще отрежа жицата от разклонителната кутия и няма да ползвам луничката, отколкото да къртя в ремонтиран апартамент. Всъщност това е третият въпрос: крие ли рискове ползването на луничката, въпреки че ще замажа стената над жицата?Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Неси първия с подобна случкаедно време изгасих тока на една вила истрел от автомат в една стая на Панагюрски колони Ако може да оправиш мястото където се е нарушила ще е по добре а то е да прекараш нова жица щото тази мяма как да е наставиш да е здраво Адно време ни учеха жиците да са вертикално и хоризонтално постените от кутия до кутия .случвасе когато е бетон или няма как да се напави канал да се прекарват и от най близката точко ама вижзаш какво се случва
Коментар
-
За да падне бушона, най-вероятно имаш арматура наблизо. Значи шанса за утечка е голям. От такава никой няма да пострада, освен инсталацията ти - все някой ден. Обикновено това се случва в най-неподходящия момент. Ако имаш гипсокартон по стените може и пожар да направиш. С две думи, най-добре откачи жицата от кутията и я забави. Замазването - ако си откачил жицата - не е належащо. Ако все пак го направиш, то забъркай малко теракол - все ти е останал от ремонта на банята. Гипсът е силен ръждообразовател и не му е работа да се допира до метал. Аз за моя шкаф в банята си взех ток от основната лампа, която по определение си е точно над мивката във всеки проект. Ако не си я преместил, направо и ти направи така.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Може да е уцелил 2-те жила. Ако е нарушена изолацията, се получава утечка през замазката и е недопустимо кабела да продължи да се ползва. Гипсокартона е негорим материал, а кабели се пускат само вертикално и хоризонтално и най-добре в гофрета.Най-простия вариант е мястото да се разкърти и да се постави една разпределителна кутия там. Не е допустимо само да омоташ с изолирбанд и пак да оставиш кабела в замазката.
Коментар
-
Наистина какво ти дреме, че апартамента е ново ремонтиран?Разбирам те до някъде, но също така разбирам, спрямо твоите обяснения, че проблема е зад шкафа. Демек като разбиеш стената дори може и да не поправяш след това. Или ако го поправяш да е колкото да заравниш стената с материал какъвто имаш под ръка.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Поне знаеш къде е проблема - дупката ти показва мястот...При мене преди години като поставяхме климатика стана така - удариха кабел, изпдаха бушоните, вдигнахме ги - огледахме - всичко си работи. Така и не разбрах точно кой кабел е пострадал.След 3 месеца случайно разбрах че е пострадал кабела за лампата на терасата. Святкам я - не свети, сменям крушката - пак не ще. Вземам фазомера - фаза има.... хохохохо, обаче няма нула... И така си седи - няма как да го направя защото трябва да размонтирам климатик, а и вече не помня коя от всичките дупки за планката на климатика беше виновника... или май в конкретната не сложихме дюбел... не помня.Ама щом е зад шакф, аз бих свалил шкафа, изкъртил около проблема, бандажирал добре и сложил шкафа пак на мястото си, даже без да замазвам. Какво като е така зад шкафа.
Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Проблемът наистина е зад гърба на шкафа, но ако реша да издърпам жицата, за да я оправя, вероятно ще трябва да стигна до разклонителната кутия. А това е свързано с демонтиране на шкафове и къртене на стена, която не е скрита от шкафове и се вижда. Луничката е малък консуматор, не работи непрекъснато, а жицата е ударена на място, в което е вкопана в гипсокартон. Мисля, че ако й капна малко силикон (дупката в шкафа е скрита, но достъпна) колкото да я запечатам, няма да има реална опасност за сигурността. А ако в един момент луничката спре да свети, тогава със сигурност ще знам къде е проблемът. И така или иначе тогава ще направя упражнението. Иска ми се да не го правя сега, когато всичко работи, защото ми писна от този ремонт и не ми останаха сили за хамалогии.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake написа:Проблемът наистина е зад гърба на шкафа, но ако реша да издърпам жицата, за да я оправя, вероятно ще трябва да стигна до разклонителната кутия. А това е свързано с демонтиране на шкафове и къртене на стена, която не е скрита от шкафове и се вижда. Луничката е малък консуматор, не работи непрекъснато, а жицата е ударена на място, в което е вкопана в гипсокартон. Мисля, че ако й капна малко силикон (дупката в шкафа е скрита, но достъпна) колкото да я запечатам, няма да има реална опасност за сигурността. А ако в един момент луничката спре да свети, тогава със сигурност ще знам къде е проблемът. И така или иначе тогава ще направя упражнението. Иска ми се да не го правя сега, когато всичко работи, защото ми писна от този ремонт и не ми останаха сили за хамалогии.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Мисля, че си прав. Утре ще свалям шкафовете и ще ровя. Знам, че няма да съм спокоен, ако не го направя. Още повече, че преди малко пробвах с фазомер - светва, т.е. жицата е оголена. И освен това бръкнах в дупката с фазомера по-малко от сантиметър, значи жицата е съвсем близо до стената и няма да се наложи да къртя много.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар