посъветвайте ме ,искам да си сложа плафон отзаде посредата или над двете дръжки отзад.Автомобила е Фиат Браво ЖТД.Мисълта ми е жокер за удачен плафон,тънкости относно окабеляването,захранването,въобще приемам всякакви съвети.Честно казано дори търсих нещо с автономно захранване което може да е подходящо,без пробиване,рязане на кори и.т.н но неоткрих кой знае какво.Б;агодаря предварително
осветление в краката в зелено (лента с по три SMD диода) ,свързано е от плафона в жабката и свети постоянно. сниките не са много добри(скоро ще направя по хубави)....иначе от ефекта съм много доволен.
и аз си правих доста отдавна такива джиджавки но с обикновенни диоди и 2 блиц светлиниза съжеление нямам снимки.В момента съм си купил диодна оранжева лента и сигурно в неделя ще я слагам и ще видим какво ще стане
Момчета, изчетох цялата тема два пъти, но в крайна сметка не разбрах къде се пускат тия кабели вътре в таблото, не връзвате в самия плафон, а някъде, къде тръгват от/зад таблото, я някой да подскаже? Не ме устройва да се връзва към нещо друго и да свети постоянно, искам да свети само при отворени врати с плафона горе. Долу-горе разбрах какво ми е необходимо, не ми трябва да загасва постепенно, колата ми е от първите и ще загасва изведнъж Дори не мисля да слагам и в краката отзад, само отпред Отзад не мога да си спомня да съм се возил някога на тази кола
кара с удоволствие и гледа прибора за температура: LANCIA DELTA 1.6d 120ps, 2009.
кара и проклина съдбата: BRAVA EL 1.6i 16v 103ps, 1996 - вече не!
Колега, в голямо вътрешно противоречие си, или поне така излиза от написаното.Отговорил си си на всички въпроси , не виждам какъв е проблема ти, щом искаш само при отворени врати, вариантите са да вземеш ток от прекъсвача(бутончето) на вратата или плафона, другия извод от бушоните.(Ако на вратата имаш (-) другия извод е от бушоните на плафона (+), ако на бутона ти е (+) вземай от където и да е маса (-)
Няма бутон между врата и купето . Има ключе в бравата на колата. Ще трябва да разглобява корите. По-лесният начин е да вземе ток от плафона. Най-лесният е да издири кой кабел идва от ключето на бравата, вътре в купето обаче! Този кабел по принцип е минус. Значи плафона се командва от минус. Намери ли тои кабел, плюс може да се вземе също от снопа кабели който отива нагоре към плафона, или друг постоянен плюс, от който и да е кабел.
Да, най-вероятно се прекъсва някоя маса от ключето на вратата, но пък кой ли е кабела в снопа от вратата, иначе корите ги свалям лесно, но много гадно се сваля дръжката. Към плафона освен маса, трябва да отива и +, с думи прости питам след плафона дали слиза някой кабел долу, който мога да ползвам, защото ако използвам кабел преди плафона ще ми свети постоянно, ако не намеря кой е кабелът от ключенцето на вратата. Това ми се струва най-удобно, пък както казва колегата захранване мога да си взема отвсякъде, кой е кабелът на цвят от снопа кабели във вратата за ключето?
кара с удоволствие и гледа прибора за температура: LANCIA DELTA 1.6d 120ps, 2009.
кара и проклина съдбата: BRAVA EL 1.6i 16v 103ps, 1996 - вече не!
Хора свалете си ръководството, има го в Download секцията на сайта. Страшно полезна работа.Ето какво открих за 10-ина минути:Та по схемата:От лявата врата тръгва кабел MN (синьо), от дясната също тръгва кабел MN (зелено). Това са масите от копчетата. И двата минават през буксите на вратите (елементи 35 и 36), след това се съединяват в елемент 286, който според схемата се намира някъде под таблото. От излиза един единствен MN кабел (червено), който минава през букса 28 пак някъде под таблото, и от там отива в плафона, обозначен на схемата с номер 107. От 107 (плафона) излиза кабел RN, който отива в бушонното табло на букса G. Също се вижда че минава през 10А предпазител.Значи ни трябват кабели RN (постояннен плюс) и MN (минус от копчетата на вратите)От буквените означения на кабелите (има го във важните теми, в раздел "Автоелектроника"), излиза:MN - кафяв/черен -> маса от копчетатаRN - червен/черен -> постоянен плюсНа общата схема се вижда че кабелите за плафона минават от лявата страна покрай таблото, по лявата греда, и нагоре по тавана към плафона. Или ги търсим някъде покрай таблото. Или сваляме кората на гредата, и вързваме там.Хайде, Вие сте. Успех
Коментар