Здравейте колеги! Доста се е изписало във форума за скърцащи спирачки! Почти винаги се смята, че скърца феродото. ДА ама НЕ. Нямам снимки но ще се опитам да го обясна. Мойта кола е на 2 години и от както съм я взел спирачките при определени условия свиркат, скърцат и така нататък. Разбрах, че почти няма нова кола, която да го няма този "проблем". Не само марката ФИАТ. И така се позадълбах в това скърцане. Оказа се, че фирмите произвеждащи накладки и вообще елементи с феродо изхвърлят азбеста от продукцията, тъй като е канцерогенен. Заместителите му обаче осигуряват добро спиране но и добри музикални наклонности в определени ситуации. Какво имам в предвид! Свирукането, което чуваме е честота(трептение) в звуковия диапазон. Новите материали са по склонни към такива трептения при натискане на спирачките, но не свирят те. Чуваме трептението между буталото и металната част на накладките. Това разбира се ако всичко останало е наред и нямаме изпечено феродо и т.н. От прочетеното тук там, се хванах и намазах контактната повърхност м/у буталото и накладката с медна грес на френската фирма IGOL. Настана тишина в спирачната ми система. Предните си накладки замених с модел на Remsa. Направи ми впечатление, че в/у металната част на накладките има занитена пластина от друг материал. Явно със същата цел. Може би по-добрите накладки са така. Имаше доста колеги, които се оплакваха от скърцащи спирачки дори при нови накладки - проблема се решава с медна грес. Тя е устойчива до 1100 градуса и не се отмива от вадата. Дано съм бил полезен на някого!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лечение за скърцане на спирачки
Collapse
X
-
Хъм... интересно. Дано рази грес издържи по-дълго и, като се напълну с боклуци... мисля, че ще спре да работи!
А относно марката Ремса, искам да ти кажа, че аз съм с такива и на 20 000км. едната се разсвири доста сполучливо. Карам така от половин година, ама не ми пука, някой ден, като замине феродото ще сменя и дисковете, време им е. Прави ми впечатление, че спирачките не свирят, когато са студени, или първите километри, ако не съм карал колата няколко дни.
Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Точно така се проявава ефекта, ту свири, ту не! Влия се от температурата! Пак повтарям, че греста трябва да е медна и висококачествена - не менте. Мойта струва 40лв за 1кг. И нещо много важно!!! Според мен който купува накладки трябва да гледа да имат допълнителни пластинки в/у металната част. Не знам от какъв материал са но служат за това, което коментираме.Темата май трябваше да е в раздел "Спирачни системи и окачване", за което се извинявам.gamma написа:Хм... И при мен е така. "Засвирват" като позагреят малко и при леко до средно леко натискане на педала. Даже и тема пуснах за това.Мерси колега. Ще пробвам твоя метод
Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
За съжаление нямам с какво да ги снимам, но ще обясна пак. Много е просто. Маже се върху металната част на накладката(НЕ ВЪРХУ ФЕРОДОТО). Там където контактува с буталото на спирачния апарат. Това е, няма друго. Операциите по разглобяването са същите, като да си смениш накладките. Един приятел за проба намаза с графитна грес. И при него всичко утихна, но не може да се разчита на нея. Даже директно ви съветвам да не го правите с графитна или с някаква друга различна от медна. Рискувате при загрямане да се разтече и попадне върху диска. С медната такава опасност няма!FunTHEmentaL написа:И аз го имам този проблем със свистенето на спирачките, ще съм ти благодарен, ако сложиш снимки да видя къде точно трябва да ги смажа.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи!
Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?
Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Колеги, май не ме разбирате! Всичко зависи от феродото - дали в него има азбест или не! Дори мерцедесовите накладки от години на сам се продават в Балкан-стар с допълнителни пластини на металната част. Точно заради това присвирване. Ако накладките не са били музикални от начало, докато са били нови, а са се разфирили след 10-15к километра, проблема е съвсем друг. Тогава медната грез ще помогне но не се знае колко. А ако феродото е напълно опечено нищо не помага. За съжаление дори с тези пластинки се прави компромис при новите коли от нисък и среден клас.Колкото буталцето е по-навън, толкова е по-голяма вероятноста за тези трептения. Процеса е случаен и зависи от температурата. Ако свиренето е постоянно проблема е друг. Моите накладки просвирваха от както съм взел колата от магазина. Като смених предните, както съм писал и по-горе ми направиха впечатлиние нитованите пластини и от там тръгна всичко. Заводските LUCAS без пластини и много музикални, срещу испанските REMSA с пластини и много тихи. Еми на ~30к. задните ги намазах и също спряха да посвирват.По-малки разфасофки има но излизат по-скъпо. Има места където я продават на цена 35лв за 250грама. Аз я взех от тук.http://www.igol-bg.com/articles.php?ArticleGroupID=4Още нещо: С тази медна грес може да се мажат и водачите на спирачните апарати, ако нама в тях гумени елементи. Ако има гумени детайли се използва силиконова.От опита ми с моя автомобил си правя следното заключение: Конструкторите на Фиат са разработвали и продължават да разработват добри автомобили. Имат решения, с които превъзхождат и автомобили в по-високите класове. Колите са добре скроени и издръжливи но има едно голямо НО(лично мое мнение): Спестяват от материали и качество на изработката или контрола на производствения процес все още не е доиздялан напълно. Имам много доказателства но ще спомена само едно, което е по темата - Ремонтирам колата си сам и разглобих всичко по спирачните си апарати. Оказа се че по водачите почти няма смазващ елемент, така си е било заводско. Не че ще създаде проблем за 2 години, колкото е гаранцията, но после знаем какво се случва........... А и колко хора знаят и могат сами да си обслужват автомобилите! Не са много! Така че, при наште коли дребните неща обръщат каруцата. Ако те се отсранят навреме и технически грамотно Фиат става един много надежден и добре скроен автомобил. (Същото мнение имам и за лубрикантите на SELENIA, които изобщо не използвам още от гаранционния и пробег).Поздрави!Vladim написа:Ммдам! Тази теория ми се струва доста достоверна гледах, как я правят по Дискавъри дори. Само дето цената на медната грес не ме кефи!
Честно казано, ако я използвам само на 2-3 години при смяна на накладки, 40лв. не ми се дават и то само и само за да си подсигуря нескърцането на спирачките. Странно е, но на старата ми кола няколко пъти съм сменял накладки и никога не са свирили. На фиатката се разсвири само едното колело и то, когато накладките са надхвърлили половината си живот. Има ли разфасовки медна грес от 500г. да речем? Или може би вариант на спрей?Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар