Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Икономично каране?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

qnkov написа:
    Не бързам за никъде, малък град - 40 километра, достатъчни. Еми, да сипвам 10 литра, нулирам и карам 1 седмица, като на ден правя по едва 10 км. Не знам на 50-60 километра като че ли вече няма гориво. Зимата 10 литра за 40 км. По някой път въобще не я карам и си трупам по 10 литра и накрая я пълня догоре за 1 месец. Резервоара ми с резервата ли е 50 литра? Или е там 55?В момента колата ми е на лампа! Да отида да й сипия 25 литра и ако стрелката цъфне до половината, значи е така, 50-55 литра резервоар? Аз вярвах, че е 60 литра резервоара и може да се бъркам в сметките ми за разхода. Може да си е нормален за двигателя.
    ако гори 20-25/100км то ти е по-евтино с такси да пътуваш :D по стрелката трудно ще хванеш колко литра ти е резервоара
    Bravo 1.9d 97г

Коментар

Според сервизните документи за модели 95-98 - обемът на резервоарите на Браво и Брава е 50 литра за 1.4 и 1.6, и 60 литра за 1.8, 2.0 и дизеловите двигатели.

Коментар

аз моита кола сьм я засичал извьн градско само когато ми се наложи да ходя до Хьрватия и на климатик сьс скорост 110 - 170 мах при които от време на време сьм свалял на 3-та при испреварване колата даде 8 расход колата е фиат браво хгт виснезнам дали това е нормално но на мен не ми се вижда много

Коментар

Нормално е - при такава скорост, а и с климатик, още повече имаш предпоставка за едни 25% по-голям разход, защото си с един цилиндър в повече
          Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

muns61 написа:
            Колкото по-малко резки ускорения и спирания, толкоз по-икономично. Въобще колкото по-малко спирачки ползваш, толкоз по-малко гориво хабиш. Въздушното съпротивление се увеличава с квадрата на скоростта - ако увеличиш двойно скоростта, съпротивлението на въздуха се увеличава четворно.
            Play Golf ,but not drive golf!!!
            Brava 1,6 16V 99' с ФОБОС
            C4 1,4 16V 2007- Stag 300 Premium

Коментар

Оги, на Браво 1.8 резервоара е 50л. залагам си левия те..., на Брава и Марея 1.8 е 60л. и 2.0 също е 60л. Янков ако на извън града ти харчи 7-8.5л. разхода е отличен, на мен в града ми харчи 11-13л. зависи, но при теб тоя разход трябва да е по малък, все пак при вас едва ли има светофар на всяко кръстовище. Създай си навика като караш извън града да подържаш 3000рмп на 110км/ч. и без резки нервни изпреварвания. А при вас спокойно може да си караш и на 4-та и 5-та. Не пускай на свободна ами просто пускай педала на газта на скорост. И ако се научиш да спираш на скорост и по кръстовищата съвсем ще ти падне разхода. Резервата ти е 7или 8 литра зависимост от наклона на автомобила, Ако резервоара ти е 50л не си мисли че като сложиш 25л. и стрелката ще стигне половината, напротив ще я подмине с две чертички. Резервоарите и нивомерите ни са правини в час по трудово от шестокласници, така че дикиш да им нямаш. Аз на мойта стрелка по мога да и повярвам че ми показва от къде духа вятъра но не и колко има в резервоара
              Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
              (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
              Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Аз да ви питам, защо дизелаците, след като и без това са по-икономични, са им турили и по-голям резервоар И аз бях останал с впечатление, че Бравотата са с 50 литра, затова и така написах по-нагоре, на Оги данните сочат разлики при отделните мотори, сега като написах в гугъла Фиат Браво, на технически данни за 1,8 дават 50 литра, а само на комбитата ли е 63 литра, щото аз на моята талига за толкова го броя?
                Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Много полезна тема се очертава. Ще има възможност да обменим опит по този немаловажен въпрос.Колеги, едно такова питане. При неизправен термостат и недостигане на работната температура на двигателя има преразход на гориво - това е ясно. Но имате ли конкретни наблюдения с колко горе-долу се повишава разходът? Аз лично съм с неработещ термостат / 1.9 JTD, по някои данни MultiJet/ и сега в летните жеги все отлагам смяната му, с убеждението, че влиянието на този фактор е минимално. Стрелката за температурата ми наближава средата на скалата само в изключителни случаи. Та какви икономии сте установявали след подмяната на неработещи термостати?
                  FIAT Idea 1.9 Multijet 2004 г.
                  FIAT Tipo 1.4i.e. 1995 г. - предишен. Служи вярно над 9 години!

Коментар

Ами, мерси. Аз за мен си получих отговора. Някой ден - нова кола и то ДИЗЕЛ!Мерси. Значи е 50 литра резервоара. Добро откритие за мен.
                    Fiat Bravo 1.8 16V 96'

Коментар

S_BANKOV написа:
                      Оги, на Браво 1.8 резервоара е 50л. залагам си левия те..., на Брава и Марея 1.8 е 60л. и 2.0 също е 60л.
                      Да, възможно е, затова подчертах, че е според сервизните документи. Но който кара такъв модел - знае по-точно, щом си вади парите от джоба на бензиностанцията.
                      Прикачени файлове

Коментар

Карам Брава 1.9 JTD. Използвам спирачките възможно най-малко. Ако видя, че няма да мина на някой светофар, не се засилвам повече, оставам на скорост и отпускам педала на газста. Така имам около 50-100 метра на аванта (0 разход).Винаги използвам ППХ, когато е възможно.Ускорявам до 2500 оборота, много рядко до 3000. Когато карам равномерно, никога не падам под 2000 оборота. Ако светофата е червен и остават примерно 10-15 секунди, никога не стигам до него бързо и да чакам, а вместо това започвам да намалявам на предавка и леко спирачка, с идеята когато светне зелено да съм малко преди светофара и да продължа без спиране. Разхода се вдига, предимно от потеглянето на светофарите (моментен разход от 35 л/100км на първа предавка при нормално ускорение и около 55 при газ до ламарината).Доказах, че да караш на 4та с 2000 об е по-икономично отколкото на 5та с 1500(примерно).Оборотите винаги между 2 и 3 хил.За 80,000км средния разход ми е 6,21 л/100км.Градско никога повече от 9/100 при това каране.Ето един от последните трипове:- средна скорост: 22 км/ч- път: 32 км- разход: 8,6 л/100км- време: 1:28- изгорено гориво:2,73л
                        04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Когат се използват скоростите като спирачка не се ли износва скоростанта кутия?
                          Fiat Bravo HGT 1997, 147 h.p. - LPG BRC - My first love <3

Коментар

Kъм автора на темата - икономична, бензинова, италианска кола - няма.Слагай газ като искаш евтино.
                            F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

vladrak написа:
                              Когат се използват скоростите като спирачка не се ли износва скоростанта кутия?
                              Скоростите само предават момент от съединителя към оста на диференциала. Като ускоряваш - предаваш момент в едната посока (от колянов вал към диференциала и колелата), а като намаляваш чрез ППХ - предаваш подобен момент наобратно - от колелата през скоростната кутия към коляновия вал. При плавно ускорение може би силите са еднакви по големина, само с различни посоки. Ако ускоряваш мощно - силите от КВ към колелата са по-големи от тези при спиране и тогава кутията е по-натоварена, в сравнение със спирането. Така че - според мен - не може да се говори за някакво по-различно износване при спиране по този начин. Моят стил на шофиране е като на vgeorgiev и откакто започнах да спирам повече с двигател, отколкото със спирачки - забелязах намаляване на разхода поне с 1/2 литър. Може да се види и в профила ми в spritmonitor, към който има линк в подписа ми, само трябва да си обновя подписа, че в момента на писане на това мнение - нямам подпис. Важно е да се отбележи, че нашите коли са 1.9 JTD, a знаем, че обогатяването на сместа при бензинов и при дизелов двигател е различно. Мисля, че при бензинов - влиянието на резките ускорения е по-малко, отколкото при дизелов. Може и да бъркам де, само си го мисля, че е така.

Коментар

Истината е там, че наистина , когато не се подава газ, а колата върви на скорост разхода е почти нулев, това е без значение дали е бензинова или дизелова кола. Компютъра на практика не подава гориво почти. На газ вече нещата май са по-различни. За да има икономия трябва да се кара бавно, плавно да се ускорява и плавно да се спира, много е важна и скоростта. Аз примерно тъй като съм голяма скрънза и се кефя като не давам много пари за 100км съм правил различни опити при засичане на разхода. Най-големи икономии получавам по най-бързи път като карам със скорост 90-100 км/ч, избягвам и дори да натискам педала до ламарината, гледам оборотите да не превишават 3000 примерно а при изпреварване ако има възможност да изпреварвам един камион който се движи с 90 км/ч аз го изпреварвам примерно със 100.Принципно се получава някаква разлика, но.... за мен лично понеже колата е на газ не винаги си заслужава човек да си хаби нервите, за да икономиса 300-400 грама газ.
                                Play Golf ,but not drive golf!!!
                                Brava 1,6 16V 99' с ФОБОС
                                C4 1,4 16V 2007- Stag 300 Premium

Коментар

Working...
                                X