Привет на всички колеги!Смених си кабелите на бравото/това от подписа/ с нови, т.к. старите се бяха нацепили с времето. Новите кабели са Магнети Марели и ги купих от магазина на Стамболийски, от който м/у другото пазарувам винаги и досега нямам оплаквания. Пак от там си взех и нови свещи - EQUYEM/френски на SAGEM,двуполюсни/, не че старите са за изхвърляне, но си викам като ще е гарга - да е рошава
А сега на проблема след смяната на свещите и кабелите: колата се държи добре,няма проблеми/освен че мени оборотите на празен ход
/, но снощи на тъмно отворих капака и:
- като подам газ се виждат искри по кабелите
- около бобината, при свещите, както и по самия кабел се вижда как като подам газ прехвърчат искри към капака на главата /нещо като волтови дъги/Та искам да попитам - нормално ли е това и ако не - къде да търся проблема???Благодаря предварително на всички и успешна седмица!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос-кабели свещи Браво
Collapse
X
-
Ако тоя номер то го прави с новите кабели - определено са некачествени!Btw и аз купих същите свещи за бравото, беше си с оригиналните фиат NGK сега стана малко по вървежно и мотора е по тих.Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
Fiat Linea 1.3 Multijet'08
Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
http://forum.fiat-bg.org
Коментар
-
@intriga: колата си работи перфектно както трябва и студена и топла - няма никакви придърпвания и върви на пушка
. Всички цилиндри си работят - пробвах като вадя кабелите един по един и глъхне като го правя. Смених старите напукани кабели,защото се надявам да ми падне разхода,но още не знам резлтат т.к. нямам навъртени 100 км@zgabrovski: наистина си прав - замърка като коте с тези свещи. Бтв пича от магазина ми каза, че колата излизала от завода с двуполюсни свещи/а аз бях с четириполюсни БЕРУ/. А за кабелите - ако на магнети не са качествени, то какво остава за другите марки...Може ли една молба - някой, който няма такива искри, да погледне каква марка са му кабелите и да напише, за да търся същите...
FIAT BRAVO 1.6 SX,103HP
Коментар
-
Искрене по кабелите е съвършенно недопустимо. Причините може да са различни:1. Твърде големи междини в свещите.2. Недобро включване на лулите - забележи, че ако клемите на лулите не стигат до свещта дори в 3..4 мм, двигателя ще работи, но ще пробиват и кабелите.3. Недобро включване на кабелите към дистрибутора/бобината.4. Износен или прекъснат палец на дистрибутора.5. Лошокачествени (фалшиви) кабели.Най-общо, лошите връзки във високоволтовите вериги не са причина да не минава тока, но са причина за силно увеличаване на напрежението, при което искрят кабелите, а може да се повреди и бобината.При това положение, двигателя може да си работи (почти) нормално, дори по-добре отколкото със старите кабели - ако са били много лоши, но без съмнение, част от тактовете сместта няма да се запалва. В резултат - лоша екология + повишен разход + понижена мощност.Аз лично сложих кабели Тесла с напрежение 40kV (оригинално за някакъв камион Форд - единствените, които ставаха на дължина) и подобни ефекти не се наблюдават.Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
@johnfound: Благодаря ти за изчерпателния отговор!След работа ще проверя точки 2 и 3.по точка 4 - ще ида в сервиз да погледнатпо точка 1 не ми е ясно /извинявай, но съм лаик/ : коя хлабина трябва да измеря...на свещите пише, че разстоянието м/у централният електрод и полюсите е 0,9 ммБтв тук чета по разни форуми, че тези искри можело да се получат при неправилно подбрано топлинно число на свещите, но не мога да намеря какво трябва да е топлинното число за моя двигател...FIAT BRAVO 1.6 SX,103HP
Коментар
-
Точно тази. Това едва ли важи в твоя случай - след като си с нови свещи.coolgoose написа:по точка 1 не ми е ясно /извинявай, но съм лаик/ : коя хлабина трябва да измеря...на свещите пише, че разстоянието м/у централният електрод и полюсите е 0,9 ммСъщо не е твоя случай - дори и да си сложил свещи с грешното топлинно число, за да се получат такива ефекти трябва да се натрупа голямо количество нагар, който да пречи на свещта да пробие. При нови свещи е малко вероятно.Виж дали искрите пробиват от всички кабели или само от някои - примерно централния или на някой определен цилиндър.Бтв тук чета по разни форуми, че тези искри можело да се получат при неправилно подбрано топлинно число на свещите, но не мога да намеря какво трябва да е топлинното число за моя двигател...Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
Такаааа...Проверих блока с бобините - няма механични повредиПоразместих кабелите, като се опитах да ги напъхам в клемите на бобината и в свещите до откат
Проблемът се проявява само като подам рязко газ! Изразява се в присветване на кабела, все едно че виждам как тока върви по него...искам да кажа,че искрите не хвърчат навън като бенгалски огън :D Когато газта е равномерна няма никакви искри... Дава искри на най-близкия до бобината цилиндър, като го прави на местото където кабела почти се опира с капака на двигателя и на цилиндъра през един от него /не им знам номерата
/ - долу при свещта, както и в леглото за кабелите /пластмасовото/.Това е дотук...Утре мисля да обеся магазинера с кабелите...
FIAT BRAVO 1.6 SX,103HP
Коментар
-
За първи път чувам за такъв дефект... Единствената хипотеза, която мога да дам е следната: При рязко даване на газ се получава моментно обедняваване на сместта в единият цилиндър при което напрежението на пробив на свещта за момент става много високо и пробива през кабела... малко е изсмукано от пръстите, ама... Все пак, проблема най-вероятно е в кабелите. При загрят двигател, напрежението на пробив на свещта е най-много 8..10kV, а изолацията на кабела трябва да издържа 30kV - запас повече от 3 пъти... Явно запаса не винаги стига...coolgoose написа:Проблемът се проявява само като подам рязко газ! Изразява се в присветване на кабела, все едно че виждам как тока върви по него...искам да кажа,че искрите не хвърчат навън като бенгалски огън :D Когато газта е равномерна няма никакви искри... Дава искри на най-близкия до бобината цилиндър, като го прави на местото където кабела почти се опира с капака на двигателя и на цилиндъра през един от него /не им знам номерата
/ - долу при свещта, както и в леглото за кабелите /пластмасовото/.Това е дотук...Утре мисля да обеся магазинера с кабелите...
Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
10хЗначи на кабелите,които сега взех пише: HYPALON SPIRAL CORE 7mm - C class, а на тези,които бяха на колата/не знам дали са оригиналните/ пише CAVIS CLASS B...Никъде не пише колко киловолта са...Забравих да спомена, че въпросните искри траят части от секундата...Мисля си да карам така, ако откажат да си ги вземат обратно, а ако гръмна на някоя бензиностанция - ще се чуе
FIAT BRAVO 1.6 SX,103HP
Коментар
-
DENSO
Колеги аз на моето Браво 1,6 16V му сложих кабели Denso double silicone 0.8mm и свещиDenso Iridium IK 20 и съм много доволен-понеже свещите са малко скъпи,но пък за сметка на товаса за около 160 хил. километра и работят при 2500 градуса по целзий,а нормалните на 500.Иначе извадих оригиналните за Bravo NGK-BKR6EKC.
Коментар
-
Смених кабелите с някакви полски - http://www.janmor.pl/ - и проблемът е решен! Лошото е само, че 2 от кабелите идват с 2-3см по-късички и не лягат докрай в леглата си, но - това да ми е проблема
Благодаря на всички за съветите и помощта!
FIAT BRAVO 1.6 SX,103HP
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар