Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Като пусна предните чистачки се пуска и задната:))

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Като пусна предните чистачки се пуска и задната:))

    Колеги, имам следния проблем: При влажно време, когато пусна предните чистачки се пуска и задната). Преди някой да е казал, че може да е от лосчето, не е - първо, защото е само при влажно време и второ, защото когато се пусне задната чистачка се пускат и фарчетата за заден ход. Колата е Фиат Стило и има датчик за задна скорост- проблемът сигурно е в него, но дали в самия датчик или в изолацията на кабела, как мислите? Искам да попитам къде се намира, някъде по скоростната кутия ще да е де, но дали мога да го достигна без канал и имате ли схемата му на свързване... или пък ако знаете кой бушон(ако има такъв) е само за задната чистачка да взема да го изключа временно че сега нямам време.Също и все пак ако имате други предположениа за случващото се? Благодаря!

    #2
    По принцип при работещи предни чистачки без значение от степента и влючване на задна скорост за маневра или др. автоматично тръгва и задната чистачка и работи докато не изключиш задната предавка или предните чистачки.Това не трябва да те притеснява,но за фарчетата за мъгла нямам идея
    Fiat Stilo 1.2 - 16v
    80hp - 6 Speed '02

    Коментар


      #3
      Датчикът за задна дава накъсо, или кабелите му са протрити и се допират. Най-вероятно "фарчетата" за задна се включват доста по-често отколкото предполагаш, но като вали включваш и чистачките, а комбинацията от чистачки + задна = задна чистачка и си мислиш, че имаш проблем с нея. А всъщност тя си работи нормално. Провери защо светват задните светлини за мъгла. Някой да кара след теб известно време и ще ти каже. Може и датчикът да блокира от време на време в затворено положение.

      Коментар


        #4
        mayora ти нещо не ме разбра...

        Коментар


          #5
          Да обобщя, че май не го обясних добре:Когато си карам напред и завали дъжд си пускам чистачките, когато колата се намокри добре почва да работи постоянно задната чистачка(без да пусната и само ако са пуснати и предните чистачки), в същия момент и фарчетата за заден ход.Колата има датчик за задна скорост, който при пуснати предни чистачки пуска пуска и задната, ако дадеш заден ход. Същият датчик подава сигнал за пускане и на задните фарчета при задна скорост нали?Т.е. проблемът би триябвало да е в него или в кабела му.Всичко това се случва само когато вали много и покарам известно време в дъжда, т.е. вероятно кабелът на датчика за задна скорост се намокря и дава на късо.Въпросите ми са:1. Нали датчикът за задна, като пуснеш задна подава сигнал за пускане на задната чистачка при пуснати предни, както и за пускане на фарчетата за задна скорост?2. Ако е така проблемът е ясен - датчикът или кабелът му. Но възможно ли е да достигна до него без канал за да го огледам и изолирам кабелите, или да го сменя ако кабелите изглеждат добре? 3. Също и задната чистачка дали има бушонче да я спра временно?4. Имате ли схема на датчикът за задна скорост и окабеляването му?

          Коментар


            #6
            "Датчикът" за задна скорост е едно просто бутонче, което бива натиснато от някой чарколяк в кутията, когато включиш задна. Не е датчик. Не отчита никаква величина. Просто ключе, което прави верига. Букса с 2 кабела, по единия идват 12 В, а по другия се връщат обратно и отиват в лампите отзад. Отгоре ще е трудно да го достигнеш, предполагам. На JTD105 e откъм радиаторите. Може би и при теб е някъде там. Отдолу ще е доста по-лесно.Пак ти казвам - най-вероятно проблемът го имаш и при сухо време, просто не го разбираш, защото си в колата. Но като вали и пуснеш чистачките, го разбираш, защото тръгва и задната.

            Коментар


              #7
              ogi28b възможно е да го имам и на сухо, но като пускам да мия прозореца предните чистачки никога не го е имало, и почва само като стане яко мокро, та най-вероятно нещо се мокри.Значи датчика е двупозиционен,тактилен-възможно най-простия нещо като ключе-ясно. Това което ме интересуваше дали той пуска задните фарчета за задна- явно да.За схема и т.н. тва са подробности просто от любопитсвто исках да видя, сигуно щеше да има и други вериги на нея

              Коментар


                #8
                Ако не си го сменял - сменяй - още едно слабо място в Стило.Може преди да похарчиш 20лв, да видиш проводниците за усукувания, скъсано, протрито и т.н.Смени си и стоп машинката на спирачката, ако не си я сменял, да не пускаш скоро и друга тема :D
                F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

                Коментар


                  #9
                  АА стоп машинката само ми я регулираха като сменях ремъците. Имах проблем вече с нея, сега е ок- в тъмното я проверявам като натисна спирачката дали и кога светва по-ярко червено зад мен.Иначе точно тва мислех, да проверя проводниците преди да купя нов датчик, но явно ще си ми трябва канал, какъвто вече няма във Враца(само извън града)

                  Коментар


                    #10
                    Научих нещо ново. Че всъщност пускането на задната чистачка (като е пусната предната) при заден ход всъщност не ми е проблем а екстра. Страшно е това Стило ))
                    Fiat Stilo 1.9JTD 115к.с. 2003г. , Fiat Punto 1.1 55к.с. 1997г.

                    Коментар


                      #11
                      Да, като включиш задна предавка и си включил предните чистачки - задната тръгва автоматично.
                      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

                      Коментар


                        #12
                        tihomir_nn написа:
                        Научих нещо ново. Че всъщност пускането на задната чистачка (като е пусната предната) при заден ход всъщност не ми е проблем а екстра. Страшно е това Стило ))
                        Научи го, като ти работеха чистачките и включи задна, или като прочете втория пост в темата?

                        Коментар

                        Working...
                        X