Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение за подобряване на правописа

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Предложение за подобряване на правописа

    Здравейте,имайки предвид адската простия, която ни заобикаля и неграмотността, която цари навсякъде, предлагам да започе да се обръща внимание повече на правописа. Не казвам модовете да поправят, ясно ми е, че няма достатъчно желаещи за модове и хората нямат време, а директно изтриване на неграмотните теми. То това вече е дъното - да не можеш на собствения си език да пишеш елементарни неща правилно, не говоря за пунктуация, а за груби прояви:госпот, отзат, валю /демек Вальо/ и тем подобни простотии....Пък да се надяваме, че някой ще понаучи нещо по този начин. Ако ли не, да свиква с държането на другите към него занапред.
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

    #2
    Ехххх....Ако знаеш колко силно бих аплодирал!Но ако знаеш и какъв вой ще се нададе!!!
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

    Коментар


      #3
      Напълно подкрепям колегата "пакумба". Нормално е в пост от 20 реда да си объркал една-две думи, но пък съгласете се не е нормално тези 20 реда да са едно изречение, без нито един препинателен знак и с множество грешки при изписването на думите. Съгласен съм, че тук не е час по правопис, но умолявам колегите които пишат - Уважаеми колеги, МОЛЯ Ви смилете се над нас четящите.Всеки, който пише тук се надява да му се обърне внимание на проблема, ДОБРЕ. Как да обърнем внимание на даден колега, като не можем да му вникнем в мисълта (не говоря за грешно изписани думи).Никой не говори, че тук трябва да пишат само професори-лингвисти. Поне да се спазват елементарните правила по правопис.Извинявайте, ако съм обидил някого.
      ПОДКУПИ ПРИЕМАМ САМО В ПЕТЪК !!!

      FIAT CROMA 2000ie 8V 1987год.

      Коментар


        #4
        и аз подкрепям !добре ще е да се пусне анкета - дали да се трият темите с неграмотно написани заглавия?

        Коментар


          #5
          Ами който не му достигат знания по български език да помоли някой близък да му провери написаното. Не е добре форумът да става разпространител на неграмотността.Може в началото на всяка страница под рекламата да има съобщение че неграмотно написаните постове не се толерират във форума ще бъдат изтривани. Сещам се за един форум в който в началото на всяка страница излиза с червено съобщение да се трият кукитата. Толкова е очевидно че даже става малко натрапчиво обаче няма как да не го прочетеш.Или пък ако например 3 или 5 потребители докладват за неграмотен пост същият да се изтрива. Лошото е че малко клони към полицейщина.Друго предложение е ако някой смята че има правописни грешки в лично съобщение да посочи на автора грешките и да го помоли да ги поправи. Това май ще ангажира в най-малка степен модераторите. Ако неграмотни постове стоят например 3 дни без да бъдат поправени - се изтриват.Има форуми в които всеки пост предварително се одобрява от модератор преди да се появи във форума. Става бавно и постовете не са много обаче пък за сметка на това остават само съдържателните и полезните.Това са само някои идеи които ми хрумнаха на момента, нека и други колеги да кажат какво мислят.
          Bravo 1.6 / 16

          Коментар


            #6
            Не беше отдавна, когато колегата Riki888 говореше за нещо подобно. Аз реших да опитам да редактирам поне основните грешки, като бУбина, акумулатур, мъркуч, и др., но честно ви каазвам - НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ НЕГРАМОТНИ! Това е положението. Не може на един и същи потребител 10 пъти да му редактирам една и съща дума, като грешката я подчертавам с големи червни букви, а той продължава да си пише "мЪркуч" или "акомулатур"... Аз лично почти винаги пропускам откровено неграмотни постове. Който има време и нерви - да ги чете и да им отговаря. Това да се одобрява всяко мнение и тема - изисква огромен човешки ресурс, особено с откровено безсмислените теми от сорта на ’чат тема’, ’похвали се (чат тема 2)’, или ’чат за срещите в еди-кой-си-град (чат тема N)Доживях дори да обяснявам на потребители, че писането на кирилица в ЛС също е задължително, а те ми викат - "ти луд ли си, това си е ЛС, мога да пиша както си искам", какво остава за правопис... Уби4ам да йам 4ире6и, това е!

            Коментар


              #7
              Много е трудно да се дефинира кое е "неграмотен" пост. За някого могат да бъдат пропуснати или грешно поставени препинателни знаци. Запетаи, например, които изключително много могат да объркат същността на написаното. За други пък - думи като тези по-горе, цитирани от автора на темата. За трети пък всичко ще е ОК. А четвърти ще го дразни всяка грешка. Според мен няма оправия. Пример - директно към поддръжниците в тази тема и моля да не се засягат - Riki888 не знае къде да слага запетаи, u_bo започва изреченията с малка буква...Аз вече не обръщам внимание, което ми се отразява и на моите писания, при това не само във форуми. Няма оправия.

              Коментар


                #8
                Re: Предложение за подобряване на правописа

                pakumba написа:
                Здравейте,имайки предвид адската простия, която ни заобикаля и неграмотността, която цари навсякъде, предлагам да започе да се обръща внимание повече на правописа.
                Не! Категорично съм против! Така постепенно ще свикнем с това, което неминуемо ни чака в необозримо бъдеще, ще бъдем подготвени и ще знаем новия български език. Къде ще се скриеш от това?! А и като видиш някоя наточена мадама, ще предположиш ли изобщо как е с правописа??? Така поне ще допускаш, че ъъъ... може да е страшно... Форума е единствения начин да си видим дереджето
                Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

                Коментар


                  #9
                  Orcinus написа:
                  .. Riki888 не знае къде да слага запетаи, u_bo започва изреченията с малка буква...Аз вече не обръщам внимание, което ми се отразява и на моите писания, при това не само във форуми. Няма оправия.
                  Защо ?! Има оправия - ако сложат правило да се пише официално предупреждение за ВСЯКО изречение, което е започнато с малка буква - .... амиииии или ще се съобразя, или ще спра да пиша, а когато пиша ЩЕ Е Внимателно и с главна буква в началото на изречението.Винаги има оправия, въпроса е има ли воля и визия .

                  Коментар


                    #10
                    u_bo написа:
                    Orcinus написа:
                    .. Riki888 не знае къде да слага запетаи, u_bo започва изреченията с малка буква...Аз вече не обръщам внимание, което ми се отразява и на моите писания, при това не само във форуми. Няма оправия.
                    Защо ?! Има оправия - ако сложат правило да се пише официално предупреждение за ВСЯКО изречение, което е започнато с малка буква - .... амиииии или ще се съобразя, или ще спра да пиша, а когато пиша ЩЕ Е Внимателно и с главна буква в началото на изречението.Винаги има оправия, въпроса е има ли воля и визия .
                    Е, така ако се подходи, трябва и всеки неграмотен пост да получи предупреждение. Иначе ще има различен аршин. Което е немислимо, пък и така половината постове всеки ден ще донасят доста наказания. А никой няма интерес от това. Все пак, макар и много добре развит, дори и този форум няма интерес да си гони потребителите в такъв огромен процент. Пък има и още една гледна точка - тази на хората, които да определят наказанията и липсата на грамотност. Преди време тук имаше един рядко готин модератор, който с 300 зора пишеше доста НЕграмотно. Ама ДОСТА. Утре ако дойде пак такъв, какво се случва? Слага наказания, пък той самият не знае защо го прави. Не, не, не е до воля, в момента ситуацията си е ОК.

                    Коментар


                      #11
                      Знам, че първо това е адски труд от модераторите, второ честно казано е трудно да научиш пръч на 30 години, който сам не се е сетил досега, че ТРЯБВА да може да пише грамотно. Даже сигурно ще бъдеш наруган, не е форум по БГ, ами не е, но е форум за доброволна взаймопомощ, безплатна, така че първо не е зле да притесняваш най-малко хората, които ти отделят от времето си за твоите простотии и да ги затормозяваш най-малко... това е уважение. Далеч съм от мисълта да имаме перфектен правопис, но поне повечето думи да са написани правилно, че то и аз взех да се изкривявам- като чета по цял ден всякакви олигофренско написани думи и по едно време почвам да се чудя как всъщност се пише думата....Няма лошо под неграмотно написаните постове да се праска един темплейт, че е неграмотно написано и ако не бъде поправено до .... време- трие се. Аз също отдавна съм спрял да чета неграмотно написани постове, като видя на първия ред как е писано и затварям, но понякога се разсейвам и току прочета някой такъв. Нека да става полицейщина, какво лошо има в контрола? Като си неграмотен - аут, отдавна да си грамотен е като да можеш да ядеш с вилица и лъжица. И ние чакаме да се подобрява ситуацията в държавата, то 50% от хората не могат да пишат...Докъде стигнахме да се радваме на грамотно написан текст, вече ми става драго да видя такъв.Лошо.....
                      Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

                      Коментар

                      Working...
                      X