Като говорим за пазарлъци по магазини и сергии - заблязал съм, че у нас, в България като цяло пазарлъка не върви.Брат ми е успявал да вземе на цената на 1 - 2 фанелки от магазин в Испания. Тук това няма как да стане. Дори и на пазара не върви много пазарлъка... За Турция и по-нататък да не говорим. Там ако не се пазариш, ще се обидят. Вярно, че цената почва от истинската цена поне по 3
Пазаренето доставя удоволствие и на двете страни. Купувачът си тръгва с мисълта, че е надхитрил продавача. Продавачът си тръгва с удоволствието, че си е продал стоката. Като цената е фиксирана - продавачът може и да се задоволи с продажбата, но клиента със сигурност няма да изпита удоволствие от сделката. Не говоря дали ще е доволен от стоката, а от самия процес на купуване. В крайна сметка, стоката сменя собственика си срещу някаква цена, и в общия случай няма никой измамен, но чувството на удовлетвореност е различна.Момчето от което купих Капата можеше да напише цена 2000 лв и да не се пазари изобщо. Цената и без това е доста ниска за това, което купувам.Но той беше написал 2100, и направихме малък пазарлък, макар и с две думи да се нави
Ама и аз останах с (фалшивото) чувство, че съм го надхитрил и съм успял да "спестя" 100 кинта. Макар и двамата предварително да знаехме, че цената е 2000
Та толкова за пазарлъците... На мен ми доставя удоволствие

Коментар