Колеги, Предстои ми сключване на договор / граждански / с една фирма. Въпроса ми е след време / когато аз реша /, как се прекратява съответния договор? И дължат ли се някакви неустоики? И още 1 въпрос - фирмата предлага фирмено обучение, уж безплатно - да не стане така в момента, когато искам да прекратя договора да ме задължат да си платя обучението?Търсих из гугъл и горе долу вече ми е наясно, но искам да се допитам и до вас
Благодаря
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Граждански договор
Collapse
X
-
И си събирай всички документи за плащания по гражданския договор защото се подава годишна данъчна декларация в която се прилагат.Аз съм работил по граждански договор - пускаха ми такъв месец за месец. Над две години, като допълнителна работа. Така че напускането се състои в това че следващия месец не подписваме договор.За обучението - добре е да е записано в договора и да пише че е изцяло за сметка на фирмата.Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
Документите ти ги дава работодателя. Ти само ги прибирай. - Сметка за изплатени суми - разпределението на плащанията по пера, там се подписваш че не превишаваш максималния облагаем доход. Защото ако го превишаваш за превишението не се удържа нещо си, не знам точно какво. - Граждански договор - това ти е договора, в него пише какво точно се договаряте. - Служебна бележка за удържан данък - колко данък са ти удържали и също удостоверява че данъкът е внесен от работодателя - Осигуровки за сметка на фирмата - какви пари внася фирмата за теб като осигуровкиАми това намерих, ти обаче провери и се консултирай дали това са документите защото нали знаеш че всеки законите си ги разбира както си иска.Сигурно има някакъв закон или наредба където пише точно какви документи трябват и какво представляват.Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
Re: Граждански договор
Ами по граждански договор. Не е задължително лицето да е самоосигуряващо се, за да сключи граждански договор. Тогава не всички осигуровки са за негова сметка - поделят се между двете страни, вкл ЗО, и се плащат от работодателя до 10 число следващ месеца на плащане. За което се издава служебна бележка (наред с другите документи), която трябва да се приложи в ГДД. Освен това трябва да поиска колегата от НОИ осигурителна книжка, която да се попълни след подаване на ГДД и която да се завери от НОИРумен_Хинчев написа:Недоумявам какви са тези данъци удържани от възложителят , какви са тези осигуровки и т.н. ?Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Като прочетох какво е казала ele се сещам че самоосигуряващо се лице май се осигурява не върху минималната заплата ами върху 2 пъти минималната заплата. Не разбирам много, само подавам сламка ...ele написа:Не е задължително лицето да е самоосигуряващо сеBravo 1.6 / 16
Коментар
-
самоосигуряващ се земеделски производител - 240. За всички останали - от 420 до 550 в зависимост от облагаемия доход по предходната подадена декларация (2 години назад) :D Само че колегата не е самоосигуряващ се, поне не е писал, че е.Riki888 написа:Като прочетох какво е казала ele се сещам че самоосигуряващо се лице май се осигурява не върху минималната заплата ами върху 2 пъти минималната заплата. Не разбирам много, само подавам сламка ...ele написа:Не е задължително лицето да е самоосигуряващо сеВсеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Въпросната декларация (ако става ъвпрос за моето изказване) няма как да си я подал преди 3 дни, щото й изтече срока за подаване на 2ри май - става въпрос за годишната данъчна декларация. Ся последно - самоосигуряващ ли си или не? Защото нещата са коренно различни. Самоосигуряващ се значи да си регистриран като свободна професия с булстат (или да имаш фирма). Ако нямаш такова чудо - не си.dimaldim написа:Въпросната декларация я подадох точно преди 3 дни, тъй като тази година завърших за сега се самоосигурявам
Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар