Знам кой ти е източника, но ако на мен ми откажат, бъди сигурен, че ще стигнем до съда, като преди това цъфна там с телевизията.
Нещата изглеждат много лесни, когато си пред компютъра . И какво ще кажеш пред съда или пред телевизията? Лошите катаджии не ми признават правото да си продам колата сам на себе си. Или правото да платя сам на себе си, или правото да си дам заем сам на себе си, за да си купя пак от себе си кола . Ами остави това, че е полунезаконно, то е и неестествено. Както са уж законни, но неморални и други нотариални практики: всички коли "струват" по време на сделката 500 лв. Някои по-нови - 1000. Нотариусите, които трябва да следят за законността, спомагат и насърчават укриването на данъци! Затова и са въшливи с пари. Бааахти и държавата, всичко е прогнило.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Е да, ама ти не продаваш колата сам на себе си.Ти продаваш колата на собственика ѝ по талон на себе си, в качеството си на негов представител.Реално продавачът е той, не си ти. Ти си само физическият извършител на продажбата.Продавачът те е упълномощил с пълномощното да действаш от НЕГОВО име. Действието е равносилно на това да дойде той лично да ти продаде колата, или да упълномощи трето лице да го направи.Абсолютно всичко е законно.А това, че нотариусите в СВОЙ ущърб оценяват автомобилите на смешни цени си е техен проблем. Аз отивам при нотариуса с всички документи, помощничката му казва - елате след 30 минути, отивам - всичко е готово, единсвено полагам подписа пред нотариуса и си тръгвам. Тя е ходила до оценител, той е написал ниската оценка - нито съм го карал да го прави, нито нищо. Така и нотариуса взима по-малко пари, и държавата (2% от сделката)... и аз плащам по-малко, но не съм го искал това... Темпрата ми например я бяха оценили на 400 лв, при реална сделка 2500. Но нито съм ги карал да го правят, нито нищо.Отговорност за това носят нотариуса и оценителя.
Като се замислиш, освен че е някак си неестествено, реално е и незаконно. И ще се обоснова: как нотариусът законно ще издаде пълномощно на човек, когото не е виждал, който не присъства по време на сделката, не е виждал и документите му? Нали нотариусът трябва да се запознае с личните документи, да сравни снимките, да попита участниците в сделката по своя воля ли я сключват и т.н. Да, ще го издаде, защото всички знаем какво правят нотариусите, но ще е в разрез със закона.
Като се замислиш, освен че е някак си неестествено, реално е и незаконно. И ще се обоснова: как нотариусът ще издаде пълномощно на човек, който не е виждал, който не присъства по време на сделката, не е виждал и документите му? Ще го издаде, защото всички знаем какво правят нотариусите, но ще е в разрез със закона.
Отвори поне страницата, която постнах. Няма нищо незаконно упълномощавания да не присъства. Както и да прехвърли колата сам на себе си, ако има такъв текст в пълномощното..
ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Като се замислиш, освен че е някак си неестествено, реално е и незаконно. И ще се обоснова: как нотариусът ще издаде пълномощно на човек, който не е виждал, който не присъства по време на сделката, не е виждал и документите му? Ще го издаде, защото всички знаем какво правят нотариусите, но ще е в разрез със закона.
Отвори поне страницата, която постнах. Няма нищо незаконно упълномощавания да не присъства. Както и да прехвърли колата сам на себе си, ако има такъв текст в пълномощното..
Отворих я. И какво от това? Да не си цитирал конституцията? Цитирал си някакъв си нотариус. Уморих се от тази тема. Колегата си има глава на раменете, да решава. Може и да не съм прав, в дебрите на законодателството тълкуванията са най-различни. Пример: клиент пита НАП по някакъв казус. Юристите в местната дирекция си блъскат главите, защото са толкова компетентни, че не могат да направят нищо без Сиела, а и се позовават на различни тълкувания на неясния закон и нерядко препращат въпроса към по-висшестоящ орган, който пък не отговаря в разумен срок. Накрая контрата е в клиента.
Много точно си е казано в това, което колегата е постнал.Пълномощното е писмено узаконяване на волята на праводателя (упълномощителя). Нотариусът, като представител на властта узаконява неговата воля.Не е необходимо да присъства упълномощеното лице. Ако желае, упълномощителя може да упълномощи дядовото си магаре. Такава ще е волята му.Също така не е необходимо наследниците да присъстват лично при нотариуса, когато се съставя завещание.http://www.econ.bg/law86432/procedur...?ване.html
Много точно си е казано в това, което колегата е постнал.Пълномощното е писмено узаконяване на волята на праводателя (упълномощителя). Нотариусът, като представител на властта узаконява неговата воля.
И как законно вписва в пълномощното личните данни на упълномощения, без да разполага с личните му документи?
Извадка от един от горните два линка:"При удостоверяване на подписа върху пълномощно и други частни документи нотариусът потвърждава, че подписът, положен в пълномощното, е на упълномощителя, без да се интересува от съдържанието на пълномощното и от самоличността на упълномощения."
Така да бъде. Специално за законността на упълномощаването явно греша, защото си правя мои тълкувания, а аз не съм юрист :D .Но за всичко останало, което написах, гарантирам: рисковано е да платиш кола и в замяна да получиш пълномощно. Основните рискове са три: същото такова пълномощно може да получи или вече да е получил и друг човек; собственикът да оттегли пълномощното преди да я регистрираш; в КАТ да то откажат регистрация, пък после тръгни да ги съдиш.
Така да бъде. Специално за упълномощаването явно греша, защото си правя мои тълкувания, а аз не съм юрист :D .Но за всичко останало, което написах, гарантирам: опасно е да платиш кола и в замяна да получиш пълномощно. Основните рискове са три: същото такова пълномощно може да получи или вече да е получил и друг човек; собственикът да оттегли пълномощното преди да я регистрираш; в КАТ да то откажат регистрация.
Съгласен съм, че съществуват повечето от изброените рискове.Но както казах - при покупка на кола рискове винаги съществуват.Така стана и с нас, като купувахме Делтата. Купихме я от Дупница, но се оказа, че документите в Германия са оформени така, че само купувачът там може да я регистрира в България. Та затова ходихме до Кърджали да я регистрира първо той на негово име, и после си я прехвърлихме. Това ни оскъпи колата с поне 300 лв...Но... рисковете никой не може на 100% да ги избегне.Такъв е живота.Може всичко да е законно, и като идете да я регистрирате, да се окаже че се издирва колата от Интерпол и да ви я конфискуват
И пак стигаме до кокошката и яйцето . Какъв е смисъла от всичко това? Добре, пълномощното можеш да го получиш по пощата, но колата няма да ти я пратят с колет. Трябва да се разкараш, за да я вземеш. Е, щом така и така ще посетиш съответното населено място, сключете една напълно изрядна и сигурна сделка, дори и в неработен ден. Кола не се купува всеки ден.
Ооооо ... snake ... не си прав ... никак ... Нотариуса да си сложи главата в торбата за 1 кола ... няма как да стане ... Изповяда ли сделката, той я обявява за перфектна и единствената вина, която някой може да носи по нея, е самият нотариус. Изповяда ли се сделката от нотариус, никой не може и да ти оспори собствеността, независимо, дали си я продал сам на себе си, или ти я е продал Гошо ... Единствената пречка, която е възможна е нотариуса да откаже да изповяда сделката, тъй като пълномощното не е правено при него, но това е за по-сериозни сделки ...
Обонови се ... имам работа и излизам, но с удоволствие довечера ще прочета неаргументираните мнения, които ще напишеш ... Поосрахме темата на колегата, ама ... надявам се той да не мисли като теб, че целият свят иска да го прецака
Обонови се ... имам работа и излизам, но с удоволствие довечера ще прочета неаргументираните мнения, които ще напишеш ... Поосрахме темата на колегата, ама ... надявам се той да не мисли като теб, че целият свят иска да го прецака
Трогваш ме със семплите си разсъждения. Колегата е пуснал тема, защото не е попадал в такава ситуация и търси и чужди мнения. Е, дадохме му ги. Той ще прецени с какво точно да се съобрази. Да се обосновавам пред теб? Нека бъдем сериозни, това ми е обосновката.
Коментар