paralesa написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Зелена карта + Гърция
Collapse
X
-
Това със зелените карти си е чисто муфтаджийство - тo на зелената карта пише за кои страни е валидна. Като не пише, че е валидна за Гърция - що ти е? Пак не е валидна за Гърция. А полицията в никоя държава не е над закона. Нека някой, който си е изпатил да представи документи, а не само да твърди, че ще плащаш от джоба си. И аз мога да твърдя много неща....Знам че застрахователните компании предлагат намаление, ако колата се кара само в БГ, не мисля, че това е уредено със закон и не мисля, че това е отбелязано на полицата, но ако е така - значи трябва само да доплатиш пълната сума.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
-
Еле е права донякъде.Признават я, обаче се създават излишни проблеми, защото полицата е само на български и обикновено искат нотариално заверен и узаконен превод, което е много по-трудно и скъпо, от колкото да си извадите зелена карта. А и ако сте си спестили зелената карта, т.е. са ви направили отстъпка, за това че няма да излизате с колата си навън, то застрахователят може да ви откаже да изплати щетите вместо вас.Така че е по-добре да я имате.А на зелената карта пише за кои страни е валидна и това са всички страни в ЕС плюс Турция, Македония, Сърбия, Украйна и куп други.Гърция е в ЕС, така че е валидна за там.
Коментар
-
След влизането на България в ЕС, Великобритания отказваше да подпише общото споразумение, касаещо зелените карти. Беше там някакво многонационално споразумение.Някъде средата на 2007 го подписа, но това е друга тема.До скоро, никой не можеше да мине границата без зелената карта. Сега мисля, че е отпаднало задължителното "проверяване" за наличието на такава карта, но това не означава, че не трябва да има такава карта и, че при проверка от кат или птп в друга страна от ЕС тя не е необходима. Ако ти можеш да минеш през граничен пункт без лична карта, защото не е задължителна тази проверка (както е в шенгенското пространство), това не те освобождава от задължението ти да имаш в джоба си тази лична карта.Но има страни, като сърбия, Турция, Русия и други, подписали гореспоменатото споразумение, където за да минеш границата трябва да имаш тази зелена карта. Интересното е, че в Косово тя не важи и ако влизаш там трябва да си сключиш застраховка за времето на престой.Не съм напълно сигурен в това, което написах!!!!!!!!!!!! Казвам го, за да не подведа някой.ele написа:След влизане на БГ в ЕС не е необходимо да имате зелена карта, застраховката е валидна за целия ЕС.ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Никой не е казал, че не се приема, но тя не е необходима след влизането ни в ЕС. от всичко най-мразя, като отида да сключвам ГО, да ми спестят този факт и да ми изтъкнат, че ако излизам извън БГ трябва да платя 25-35 лева. Това си е чиста проба подвеждане, за да може боркерът да си прибере 35% (10-12 % от нова година, след като го отрязаха процентно). А това, че полицата е на български не я прави невалидна, още повече, че българският е официален език в ЕО. По тази логика, трябва да издават полица на всеки един официален език, за да може да имаш по една, докато стигнеш до Франция примерно...Airfan написа:Тъй като от части работих в този бизнес, мога да ви споделя, че застраховката "Зелена карта" е и трябва да се възприема като полица Гражданска отговорност за страните отбелязани на нея + страните подписали споразумението.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Точно така! При всяка компания е различно. А що се отнася до въпроса в темата, колегите правилно са отбелязали, че Зелената карта не е задължителна, но недай си боже станеш виновник за ПТП извън граница и нямаш въпросния документ дупе да ти е яко!Immortal написа:...Различните компании имат различна политика...
Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Това мисля, че не е вярно. Нали това каза ele. Полицата ни важи без приложението "зелена карта".Vladim написа:Точно така! При всяка компания е различно. А що се отнася до въпроса в темата, колегите правилно са отбелязали, че Зелената карта не е задължителна, но недай си боже станеш виновник за ПТП извън граница и нямаш въпросния документ дупе да ти е яко!Immortal написа:...Различните компании имат различна политика...
Но ако някой иска да е по-спокоен нека си я извади.Но, ако трябва да спазваме законите на страната, трябва да имаме такъв документ. Нашето законодателство го изисква, все още и забележете, че тазиточка е внесена след приемането ни в ЕС, причината е че Великобритания не искаше да подпише споразумението за България и Румъния.Закон за движение по пътищатаЧл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:.... 5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.
Коментар
-
Ами не, не си права, включено ти е в полицата ако изрично го поискаш. Ако искаш можеш да тестваш в чужбина някъде и пак ще си говорим. Защо е така - незнам, но е факт, че е така, за съжаление.ele написа:Никой не е казал, че не се приема, но тя не е необходима след влизането ни в ЕС. от всичко най-мразя, като отида да сключвам ГО, да ми спестят този факт и да ми изтъкнат, че ако излизам извън БГ трябва да платя 25-35 лева. Това си е чиста проба подвеждане, за да може боркерът да си прибере 35% (10-12 % от нова година, след като го отрязаха процентно). А това, че полицата е на български не я прави невалидна, още повече, че българският е официален език в ЕО. По тази логика, трябва да издават полица на всеки един официален език, за да може да имаш по една, докато стигнеш до Франция примерно...Airfan написа:Тъй като от части работих в този бизнес, мога да ви споделя, че застраховката "Зелена карта" е и трябва да се възприема като полица Гражданска отговорност за страните отбелязани на нея + страните подписали споразумението.
Коментар
-
Реален случай: Водач предизвиква ПТП в Гърция, и разполага само с полица, въпреки че няма приложена отстъпка за управление само в България, тоест, застраховката му важи в целия ЕС. Арестуваха го, и не го пуснаха, докато не изпратихме зелената карта. Ако имате топки, пътувайте си само с полицата, но нека тези, които не разбират, а само четат нормативни текстове, да не дават акъл.
Коментар
-
Споко, не се притеснявай, ще се сетя. Но на вас като ви харесва, давайте пари за зелена картаSev написа:те нека да ти щракнат белезниците, пък да видим тогава дали ще сетиш за номера на директивата :D
никой не ви спира.
Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
Реклама
Collapse

Коментар