Immortal написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Страна, в която да остарееш
Collapse
X
-
Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
-
ls1 написа:Бе да ама като прочетеш нещо такова и....хм...http://ide.li/article241.htmlFiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
То не е скоро...то вече е така.Баща ми беше със счупена ключица ( катастрофира ) и бърза помощ го откара в болницата. Там обаче след чакане около два часа за рентгенови снимки и 10 секундният поглед на "компетентният лекар" беше установено, че нищо му няма. Да си ходи.Да, ама не. Както всичко останало в БГ и тук ти трябват познати, приятели и връзки всякакви. За щастие една дългогодишна приятелка на майка ми работи в същата болница. Тя видя снимките и потвърди счупването. Връщаме се обратно при много уважаваният лекар, който хъката мъката обяснява, че снимката била лоша, едва се виждало, много рядко се случвало такова нещо...глупости.Както и да е. Настаниха го пак с уговорката "той е наш човек" и така. Питам аз, ако ситуацията беше друга какво да прави този човек? Боли го, а лекарят му казва - така ти се струва, всичко е ОК. За тези, които не знаят ключица не зараства просто ей така, защото е непрекъснато в движение това място и по принцип няма как да се гипсира...Ужаси...За да не съм съвсем извън темата - бих си останал в България. Имах няколко възможности да се махна и не го направих. В момента ми предлагат зелена карта за САЩ, пак няма да отида.Родил съм се тук и тук ще си седя. На екскурзия съм ходил и ще ходя в чужбина, но да остана - никога. Никой няма право да ме гони от родната ми страна, независимо под какъв предлог. Било хубаво някъде си, било уредено. Нека да е хубаво. Аз пък искам да си го направя хубаво тук, където съм роден и смятам, че е напълно възможно.Имаме прекрасна страна, с прекрасен климат, с море и с планина. Не искам повече. Само да подчертая, че не съм патриот. Да обичаш държавата е едно, а самата страна съвсем друго.== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
Няма нищо по-хубаво от родния дом. Много бих искал да се връщам всяка година през отпуската си у дома, както правят много от моите приятели.А относно здравеопазването в Швеция - в тази статия в Иде.ли има доста пресилени неща. Първо става дума за третия по големина град, който е Малмьо. В Малмьо е съсредоточена голяма част от емигрантите от близкия Изток. Забраната за съобщаване пола на детето важи доколкото аз знам само за емигранти - моя позната си роди там детето и наистина не искаха да има кажат пола на детето. Но забраната не важи за частните клиники, където след 5-тия месец могат да ти кажат пола, ако толкова много те интересува. Това с непреглеждането и многото чакане може и да е вярно, но нима в България положението не е същото?!?Относно многото плащания - очевидно писалият статията не е бил осигурен, т.е. нямал е першон-нумер и е нямал трудов договор. Ако е имал такъв, то максималната сума, която може да платиш за здравеопазване в Швеция за една година е 900 крони. От там нататък всичко се поема от осигуровката ти. Включително и лекарствата от аптеките - получават се безплатно срещу рецепта. Определено има проблем в здравеопазването там, но ако прочетете мненията под статията, ще разберете, че подобен проблем има и в много други европейски развити държави. Медицински кадри не достигат никъде и това е основната причина.Пише, че мед.сестра взимала колкото чистачка, но не пише колко взима чистачката
Коментар
-
ls1 написа:Бе да ама като прочетеш нещо такова и....хм...http://ide.li/article241.htmlПри нас поне ако искаш да си платиш няма проблеми
Ето че и най розовите очила си имат дефект в стъклото.
Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Слав написа:Имаме прекрасна страна, с прекрасен климат, с море и с планина. Не искам повече. Само да подчертая, че не съм патриот. Да обичаш държавата е едно, а самата страна съвсем друго.? Патриотизъм-това за мен е празно и високопарно понятие, не разбирам смисъла му. Чувствам се гражданин на света.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
BolgAryan написа:Щото пък гражданин на света и интернационалист не е подобно понятие, нали...Доста тъжна тема.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
не знам... повечето сте големи хора с глави на раменете си, не искам да убеждавам или разубеждавам никото, ама в един емигрантски сайт намерих това : Ако сте тук все още! Мое мнение е - отидете вижте свят, но се върнете. Живяла съм дълго в чужбина, но на всеки българин мястото си му е в България. Всички тези, които се хвалят колко са добре тук и там по света, защо не пишат какво работят. Малко са тези, колито се изхранват като бели хора. Навсякъде в света е красиво, обиколила съм много страни, вкл. и Нова Зеландия, но друго си е тук, в България. Хората са други, въздуха е друг. Да срещнеш приятели, които не си виждал с години, да седнеш да изпиеш нещо в близкото заведение ... Всичко това го няма там, където и да е това там. Да се събереш на Коледа и Великден с роднини, да гледаш как растат децата ти, да ходят при баба и дядо през ваканциите .... Няма го там, повярвай ми. И нямакак да го има, защото навсякъде хората са различни. Бъди сигурен, че всеки, който работи в чужбина идвайки в България говори неистини. Аз лично с очите си съм виждала българи да работят най-кофти работа, само и само да изкарат някоя пара повече, от това което биха печелили в България. Почти всички преувеличават хубавото и премълчават лошото. Там ще си вечно чужденец, а помисли и за децата ... Много изписах, но четейки какво се пише от някой хора ... Но все пак опитай, но рискувай с мярка, защото ако продадеш всичко, което имаш тук, то един ден къде ще се върнеш?!Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Всичко това, което написах, е в сферата на мечтите, разбира се. Би могло да се случи, ако спечеля пари от тотото например. Истината е, че вероятно винаги ще си остана тук в България, в Пазарджик. И ще продължа да живея, както и досега-спазвам законите, плащам си данъците, не правя лошо на никого, чат-пат дори помагам на някой без да търся отплата или признание. И ще продължавам да се боря с природата и да отлагам остаряването, от което в действителност се плаша много. Как? Със спорт, спорт, спорт и пак спорт. Засега ми се удава.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
доннна, прав си донякъде. Това го е писал някой пълен нещастник, за който е изключително трудно да се социализира.Ще ви пусна снимки от социалния живот на мои приятели в чужбина - първо ще ги питам - да видите, че има и барбекюта, и Коледи, и Великден, и т.н.А приятели, които не си срещал от години можеш да срещнеш и в чужбина - могат да го потвърдят колегите iee и karloson, с които бяхме в Гърция, и Ваньо iee срещна свои приятели, които не беше виждал от години...Но ако погледнем от малко по-друг ъгъл - баба и дядо на децата са отдавна починали, селото им е обезлюдено и новозаселено с цигани, по-голямата част от приятелите ти от детинство, а и от по-новите са в чужбина?Давам ти пример с моята жена - тази година се бяха събрали приятелките от ученическите им години - само 2 от тях, жена ми и още едно момиче са постоянно живеещи в България, при това второто момиче беше в Нова Зеландия и се върна само защото родителите й се разболяха и се нуждаят от грижи. Останалите бяха от Испания, от Англия, от САЩ (2 бр). От моите съученици, класът ни беше 32 човека, в Ямбол има 4 или 5 човека. В чужбина има 7 човека (в ЮАР, в Англия, в Испания, в Гърция, в Полша и в Швеция), останалите са пръснати из различни градове на България, основно София, Пловдив и Варна - не съм сигурен за всички от тях, че не са заминали и те за чужбина. Факт е, че е трудно да се реализираш там. Много е трудно. Нямам личен опит, но много са ми разказвали - близки приятели. Но в крайна сметка никой от тях не се е върнал тук - и всеки от тях работи уважавана работа - инженер на авиационна техника, пилот на самолет, преподавател в университет -2-ма, собственик на химическо чистене, собственик на магазин за авточасти и др.След като веднъж остарея - може и да се върна насам - я в България, я в Гърция, я в Хърватска... но след като се пенсионирам и си взема нормалната пенсия.
Коментар
-
Мисля че хич не е коректно да се казва за заминалите че едва ли не са забравили род и родина. Българите в чужбина си правят църкви, читалища, училища, събират се по Коледа, Великден и други празници. Направих си труда да прочета някои от десетките теми на австралийските мами в бгмама (брррр....), оказа се че половината е правене на баници, козунаци, откъде да си намерят чубрица, как се прави кисело мляко, как се събрали с децата на този или на онзи празник в българската църква. Много хора смятат че е достатъчно да си останал в България за да си добър българин. Такива обикновено ги питам - ти колко пари даде миналата година за някое читалище, църква, нещо свързано с българщината?Такааа....малко обобщение...дотук бяха споменати страните Швеция, Словения, Австралия, Гърция, България. Само Швеция е коментирана от човек всъщност бил там.
Коментар
-
@ls1: Ти очакваш някой дето е в Австралия да кара FIAT ли?В интерес на истината - заминаването НЕЙДЕ по света е свързано с тотална промяна на житейските навици. За хора на възраст, с изградени навици, с рутина в ежедневието - една промяна изобщо на мирогледа е свързана с осезаеми депресии. Аз лично много трудно бих се преместил в Нова Зеландия (харесвам зеленината, а и идеята, че е на Юг) и бих свикнал на тамошния ритъм (доста близък до нашия, но въпреки това - различен)...... едно семейство англичани, пенсионери, имаха къща в Калиманци - от ноември до февруари изкарваха в Индия, после Калиманци, а през Юни - за месец обратно в Англия. Да, но англичанинът взима средно 4000 паунда пенсия - бил е военен летец и е взел добра пенсия. Сега продаде къщата в Калиманци МНОГО Изгодно и заминават кажи речи за постоянно в Индия.
Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Нещо съвсем конкретно по темата : http://dnes.dir.bg/news.php?id=6926164&nt=4Иначе лично за мен......идеята ми се струва все по-привлекателна въпреки, че е доста далечна. Нямам конкретна държава за която да съм мислил, но трябва да е някъде, където да се живее спокойно, даже искам да ми доскучава тамТакава стъпка ще е толкова трудна, че едва ли ще се случи, но не се знае...преди година не бях и помислял даже, пък сега честичко ми се въртят такива мисли.За срещите с приятели Дидо е прав.....можеш да срещнеш всеки навсякъде по света
Тук според мен нещата вървят все по-зле и не е ясно дали някога ще тръгнат на добре. Причината да се замислям е, че не ми се иска дъщеря ми като порастне да живее моя живот.....не, че сме толкова за оплакване, но като знам как може да бъде
Типо 1.4i.e. ex againAlfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
Humppa
Ооох, Финландия... Защо не си останах там преди 3 години... Perkele...Всъщност човек, който е скитал малко из Рила, Пирин и Родопите ще се чуства във Финландия като в нашите планини. Навсякъде иглолистна дървесина, големи канари и хиляди езера...А финландките...---Проблемът там е следният, финландците много си обичат Финландия, ако отидеш там временно (било то и временно за 3 години) няма проблеми, но кажеш ли че се заселваш там, почват да се гогорончат. Не харесват особено някой да им се натрисва в държавата. Иначе като хора са прекрасни, усмихнати, гостоприемни и топли, винаги готови да помогнат, дори предлагат да ти помогнат още преди да си ги помолил за помощ!---Бих се радвал да остарея в северна Италия, накъде в долините на Доломитите, прекрасни планини, красива държава (севера), близо до FIAT...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар