Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Управление на чуждо МПС

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Управление на чуждо МПС

    Ситуацията е следната: един приятел, има книжка от много време, но не е карал. Наскоро реши, че ще си купува кола, но осъзна че му трябват опреснителни курсове. Те, така да се каже, се провеждат с мойта кола, винаги в мое присъствие. Въпроса ми е, може ли това да е проблем при евентуална проверка на пътя, защото знам, че за да караш чужда кола ти трябва пълномощно? Само че в случая, аз също съм в колата. Знам че, питат за това пълномощно, ако наистина няма за какво друго да се заядат, но аз съм напълно изряден, така че може да се стигне и до там. По същия начин, съм "инструктор" и на сестра ми, дали е по-различна тогава ситуацията, когато става въпрос за толкова близки роднини?
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

    #2
    Щом приятелят ти има книжка не е никакъв проблем да му даваш да кара и без теб. Пълномощно е необходимо само ако ще шофира извън България. Вече за сестра ти, ако няма книжка е проблем. Има финансови глоби за теб.

    Коментар


      #3
      Сестра ми също има книжка, но се научи да кара доста след като я взе :D Ако не бях аз, тя щеше да е поредния правоспособен шофьор, който просто не може да кара. Не си я е купила, но не знам как ги раздават тея книжки
      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

      Коментар


        #4
        Това с пълномощното е някакъв мит.Никъде никой закон не изисква водачът на автомобила да има пълномощно, ако колата не е на негово име.Такова се изисква при продажба, както и при напускане на европейския съюз, не на страната.Единствения проблем би могъл да възникне, ако в застраховката (Гражданската) не е отбелязано изрично, че автомобилът ще се управлява и от други водачи.Тогава при събитие, застрахователя може да откаже да изплати щетите, ако е шофирал друг. Но това трябва да се провери в самата полица. В моята изрично е отбелязано, че автомобилът се кара от мен и други лица, така че поне с моята кола не би имало проблем.Ходил съм в Гърция (ЕС) с автомобил не на мое име, и никой никъде не ми е искал пълномощно. За Турция обаче (извън ЕС) винаги искат.КАТаджия няма никакво основание да иска пълномощно, под какъвто и да е предлог, стига колата да не е обявена за издирване.

        Коментар


          #5
          И за Гърция искат, ама като си на лизинг :D

          Коментар


            #6
            кола

            Да попношно търсат ако нещо стане с колата И в Турция също търсат аз веднъж не си го носих и едва ме пуснаха без него в Сърбия пък не са ми търсили никви документи за колата. По принцип може да караш колата на друг стига да имаш книшка и другите стандарнти документи пълномошно само 1-2 пъти тук да са ми търсили като не спират.
            КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
            Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
            http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

            Коментар


              #7
              Re: кола

              kluchar написа:
              ...пълномошно само 1-2 пъти тук да са ми търсили като не спират.
              Къде тук ?

              Коментар


                #8
                Аз съм карал над 20 служебни коли и в БГ никой полицай не ми е искал пълномощно(само за 2 имах м/у другото), а са ми искали само на границата, защото ислизахме с лизингови коли.
                Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
                Ex.Opel Astra

                Коментар

                Working...
                X